OS koji ne zavisi previse od hardvera?

Ammm... Linux mozes da podignes i na sistemu koji nema graficku ;)

A jesi li siguran ti da se nije podigao sistem? Vise mi zvuci da se nije podiglo graficko oruzenje ;)

Prilcno mi je cudno da si naisao na racunar cija graficka nece da komunicira sa Linuxovim framebufferom. Ako jesi, prenesi iskustva - kako to izgleda. Tj. sta se desava jer ne izgleda nikako :) Nikad do sada nisam imao prilike da vidim tako nesto ;)

Evo da opisem kod ZETAe,kad se podize ima logo ZETAe i ispod njega slicica monitora,sata,neke kartice, e i kod tog najnovijeg kompa od pre manje od mesec dana stane kad treba da zasvetli i slicica sa ovim uredjajima (flopi,cdrom,zip disk,flash disk) i ni makac,ni ne stigne do poslednje slicice sa hard diskom.SkyOS stane kod RAMa,ovaj kom ima 2 GB,a i programer SkyOSa je duvao kao da sistem trazi najmanje 400 MB...E a sto se Linuxa tice,recimo jedna distribucija iz 2004. neki Byzantine nakon odabira kartice (ovde kod mene je to ATI Radeon) izbaci tri erora i ta tri erora neprestano okrece i nikako da mi se pokrene sistem.Kod distribucije Risc OS Linux ocitava uredjaje u RAM memoriju i samo najednom prestane,i onaj kursor u tom sto lici na DOS okruzenju tako svetluca,ja lupam enter ono nista...A pricao sam ranije i za Red Hat...

Prvo, svaka cast za iskopine :)

Sto se tice te distribucije sa erorima, to je ili nesto distro-specific (recimo da se zakove skripta sa live cda koja pravi konfiguraciju za X) ili vidjas standardni ekran za gresku (plavi sa obavestenjem u sredini) X-servera. U drugom slucaju je sve ok, sistem je lepo podignut samo X nece da radi sa tom kobinacijom hardvera i softvera. Samo se ti prebaci na drugu konzolu i uzivaj ;)

A sa RHom neam pojma sta je bilo :) Al opet ce da bude ovako nesto.
Ne sekiraj se nista za to, metni slobodno Linuxa ako ti lezi za to sto radis, a za drajvere i podizanje ne brini ;)

E malo offtopic od ovoga...Ugradio sam onaj PCI Adapter,koji se preko DV kabla povezuje sa kamerom,tj. ugradili su mom caletu,ali su mu samo ugradili,ali ne i instalirali,i komp ga ne raspoznaje i kameru ne moze da koristi...Pretrazivao sam net,ali drajvere nisam naso...E sad ako bi ubacio neki nov ubuntu,da li bi on prepoznao adapter i da li ima program za kameru (ili mozda onaj Ubuntu Studio)?

Back