Орвеловске манипулације речима у политици - "Нисам антисемита, али мрзим Јевреје"

menjam.se

Iskusan
Banovan
Poruka
5.939
Други део наслова је помало провокативан. Надам се да никога неће увредити, али савршено одговара ономе што желим да кажем. Немачки погром над Јеврејима у току Другог светског рата је глобално познат и данас су та дешавања поприлично расветљена, иако у оно време већина немачког народа није била свесна тога шта се дешава са њиховим бившим суграђанима јеврејске народности. Спроводиоци геноцида нису за себе говорили "Ми смо зли нацисти који спроводимо геноцид", већ су своје радње маскирали у друштвено прихватљиве флоскуле о борби за радничку класу, немачки народ, немачку државу и општу добробит европских народа и Европе у целини.

Данас су друштвено прихватљиве флоскуле о толеранцији, антифашизму, европским интеграцијама, демократизацији друштва, денацификацији друштава. Колико је могуће у њих маскирати исто оно што су чинили режими Хитлера, Павелића или Мусолинија?

Навешћу један конкретан пример како бих боље илустровао оно о чему говорим.

Недавно на подфоруму "Политика" видесмо човека који мртав-'ладан за себе изјављује како је антифашиста, мултикултуралиста, денацификатор и борац за европске вредности, а затим рече да мрзи Роме као расу и нацију, као такве, и да не жели са њима ишта да има, а затим се заложио за жигосање српских грађана који су пореклом из Хрватске или БиХ, одузимање држављанства и њихово протеривање из државе јер су у њој штетни елемент који њему смета.

На једну примедбу другог дискутанта како таква убеђења и пропагирање таквих ставова не да нису одлика антифашизма, толеранције и мултикултурализма, већ одлика ксенофобије, шовинизма, расизма и једног по демократију најопаснијег говора мржње, одговара са "Колонисто! Ја сам у Србији староседелац!"

Постављам питање која је разлика једног таквог политичког става и политичког става који је имао усташки режим у Хрватској 1941-44? И један и други се залажу за ускраћивање грађанских права појединој етничкој групи и за њихово протеривање из државе. И један и други припремају терен за тако нешто ширењем мржње и ксенофобије и ширењем идеја да су за све невоље у друштву, од сиромаштва до државног неуспеха, криви припадници те етничке групе. И једни и други своје становиште базирају на томе да су припадници те етничке групе "дошљаци" који су у државу донели само бахатост и примитивизам и да их треба све протерати.

Једни су себе називали усташама (устаницима) и себе видели као обнављаче хрватске државности, најпрогресивнију струју међу Хрватима и као струју која се тада уклапала у тадашње европске трендове који су владали у Хитлеровој Немачкој, Хортијевој Мађарској, Мусолинијевој Италији, те и Бугарској, Шпанији и другим земљама. Ми их данас називамо фашистима.

Други, говорећи и пропагирајући то исто, себе зову "денацификаторима", "мултикултуралистима", "антифашистима", "европејцима", "демократама".

Колико је уопште присутно маскирање оних најгорих и најзверскијих људских порива у флоскуле о борби за прогрес, друштвену добробит и друштвену напредност?

Poslednja izmena:
Уводни пост је опширан и детаљан, па личи да би пре одговарало блогу, али текст је полемичан и поставља питања, а не даје одговоре, тако да је по суштини ипак пре за форум. Није чланак сам по себи, није заокружена целина и не требају му коментари, него даља разрада, слагање/неслагање, полемика, наравно, ако неког занима тема на онај начин на који занима мене. Некоме ће, на пример, бити досадна јер, као што кажеш, са једне стране је то тако одувек и прилично смо се на такве ствари навикли да су престале да нас зачуђују. А опет, мало је "тежак" и преопширан за главни форум на Политици, јер су тамо теме језгровите, а одговори кратки и јасни.

Мене је, конкретно, помало запрепастило да данас неко може да пропагира расну мржњу, друштвену неједнакост, тоталитарно друштво и нетолеранцију, али не под маском национализма и конзервативизма како је уобичајено, него под маском толеранције, антифашизма, мултикултуралности и европских интеграција. Да човек, на пример, каже "Јесам мултикултуралиста, али не подносим културу и обичаје Срба из Хрватске и Бих; јесам антифашиста, али бих ја то све протерао тамо одакле су дошли (!); јесам противник расизма, али не подносим Роме и не волим да сам у њиховој близини; јесам за толеранцију, али оне који не мисле као ја бих или протерао или послао на робију". Па какав је то мултикултуралиста, антифашиста и поборник мира и толеранције, кад има такве ставове? :lol: То је као да каже: "Ја јесам љубитељ млека, али га не подносим, повраћа ми се од његовог укуса и законом бих забранио његову производњу". Ово нису измишљени цитати, већ стварне речи стварних ликова који за себе стварно мисле да су различити од фашиста, само не знам по чему? По томе што ће етничко чишћење вршити у име демократије, а не у име национал-социјализма? :confused:

Оно "орвеловски" у наслову је због идеја изнетих у "1984." да је језиком могуће замаглити мисао. На пример тако што ће се Министарство рата назвати "Министарством љубави", а Министарство за цензуру јавне речи и пропаганду "Министарством истине". Ствара се једна шизофрена ситуација, човек води ратну политику, а тебе, ако се не слажеш са тим, оптужи да си мрзитељ јер си против његове политике љубави, а борба за слободу јавне речи добија жиг борбе против истине.

Има ово везе и са психологијом и филозофијом, али је контекст чисто политички, тако да сам ипак поставио овде.

Poslednja izmena:
Meni je najcudnija prica oko tolerancije i demokratije. Prvo se prica da svako moze da izgleda kako mu se svidja i da radi sta mu se svidja i da se sve to mora da tolerise. Onda se govori da je to demokratsko ispoljavanje. A svako ko kaze da ne voli takve stvari se sluzi govorom mrznje. Zar nije netolerancija zabraniti govor mrznje. To je ko da kazete da ako ukradete od lopova onda niste lopovi. Ja misim da svako ima pravo da voli nesto, ali i da mrzi nesto drugo, i da jedno i drugo iskaze. Problem je ako pocne da podrstice i izvrsava nezakonite stvari. Ako ja kazem da cigane (posto oni koji zive u kucama od kartona i prose po gradu su cigani, bili oni romi, srbi, bugari ili koja god druga nacija) treba iseliti iz univerzitetskog naselja ti me mozes da optuzis za govor mrznje ili netoleranciju, ali u sustini oni to zemljiste nisu kupili i ja kao neko ko placa porez mogu da trazim da drzava (opstina, grad) izpunjava svoje zakonske obaveze prema nekom ko ne placa porez. Inace sam ja ugrozen jer placam porez a ne trebam. Na zalost, ovo vise nije socijalizam ko sto je nekad bio nego kapitaizam (ili bar postaje malo po malo). I ja tako mogu na pravno utemeljen nacin da ispoljim svoju mrznju prema takvoj kulturi zivljenja. Ali ako ja uspem moju mrznju da prosirim na druge s izgovorom da takav nacin zivota treba zabraniti i sve koji zive ako proterati i zatvoriti, i eventualno to proguram kao zakon, e to je problem koji se treba spreciti. I postavlja se pitanje kako jedna kampanja moze da izazove toliku podrsku i zasto se nesto nije poduzelo po informisanju gradjana zaljucno sa lisavanjem slobode zbog antiustavnog delovanja. Ali dok god sve ostaje na njegovom misljenju, to je sloboda govora. Ko sto ja mogu da kazem da su danasnji politicari "banda nesposobnih tupadzija koje treba sve pred zid kada se digne kuka i motika." Ali ako pocnem orgaznizovati dizanje kuke i motike onda i ove prethodne reci pocinju da dobijaju na tezini.
A i imate kojekakva istrazivanja koja kazu da zadrzavanje mrznje ili nezadovoljstva u sebi izaziva poremecaje u funkcionisanju organa, cirove na zaljucu...
A o evropeizmu francuske prema romima ili slovackih (ili ceskih, neka mi oproste pogresno prozvani) doktora bolje da ne pricamo.

Nasilje je glavna pojava koja nanosi zlo u okviru ljudskog roda.Ono ima svoje vrlo razlicite oblike i ispoljava se na mnogo nacina,pa se zato ne moze uvek lako prepoznati.
Da li je i samo pozivanje na cinjenje nasilja nasilje???Po mom shvatanju jeste.Drugo je pitanje kada se stanje analizira i ukazuje da neka cinjenja ili necinjenja tj. neka politika mogu prouzrokovati nastajanje nasilja.

Back