Oruzje i odbrana

Џорџи

Srebrna tastatura
Poruka
220.029
Zanima me sta mislite na temu verbalnog i fizickog napada..zasto se osudjuje fizicki a verbalnom se gleda kroz prste?dakle onaj ko nas napadne verbalno bira oruzje prvi bez saglasnosti protivnika..ako se neko fizicki odbrani zasto je to za osudu?sta mislite zasto verbalni obracun dize a fizicki spusta ljude u nasim ocima?
Licno ne mislim da je fizicki obracun za zivotinje jer nije svako na istom intelektualnom nivou da bi se uopste upustao u raspravu ili konflikt na verbalnom nivou..na temu me inspirisala farma gde vendi vredja 24/7 sve redom ne birajuci reci..i to onako mentalno utice na sve ljude oko nje..a onda dobija kofu vode na glavu i puca..dakle ona se predstavlja kao neko ko ima verbalnu jacinu u tzv konfliktnim situacijama..i taj verbalni napad bi se pripisao kulturnim osobama..a neko ko joj ne zeli odgovoriti na taj nacin ili ne ume upotrebi silu i resi problem..po meni ispada da je itekako fizicki obracun na visem nivou i delotvorniji..kulturniji pre svega

Zanima me sta mislite na temu verbalnog i fizickog napada..zasto se osudjuje fizicki a verbalnom se gleda kroz prste?dakle onaj ko nas napadne verbalno bira oruzje prvi bez saglasnosti protivnika..ako se neko fizicki odbrani zasto je to za osudu?sta mislite zasto verbalni obracun dize a fizicki spusta ljude u nasim ocima?
Licno ne mislim da je fizicki obracun za zivotinje jer nije svako na istom intelektualnom nivou da bi se uopste upustao u raspravu ili konflikt na verbalnom nivou..na temu me inspirisala farma gde vendi vredja 24/7 sve redom ne birajuci reci..i to onako mentalno utice na sve ljude oko nje..a onda dobija kofu vode na glavu i puca..dakle ona se predstavlja kao neko ko ima verbalnu jacinu u tzv konfliktnim situacijama..i taj verbalni napad bi se pripisao kulturnim osobama..a neko ko joj ne zeli odgovoriti na taj nacin ili ne ume upotrebi silu i resi problem..po meni ispada da je itekako fizicki obracun na visem nivou i delotvorniji..kulturniji pre svega

Valjda zato sto nas verbalno ne mogu povrediti oni do cijeg nam misljenja nije stalno i tako nam naneti psihicki bol. Fizicki bol moze da nam nanese svako! Farma je neprirodna situacija i ja je ne bih uzimao kao primer. U prirodnim uslovima, sve one osobe koje ne mare za Vendino verbalno nasilje ce se truditi da izbegnu njeno prisustvo, sto ovde medjutim nije moguce! Naravno, mora se imati u vidu i starost kao i neke specificne okolnosti. U detinjstvu je verbalno nasilje stetno podjednako kao i fizicko jer su deca jako osetljiva po tom pitanju i u tim uslovima se koliko ja znam ne tolerise kao sto ti tvrdis! Kod odraslih je to drugacije.

Slazem se..taj primer me samo inspirisao na temu..uopsteno se svi zgrazavaju na pomen fizickog ugrozavanja koji ne mora ostaviti trajne posledice kao verbalne uvrede..nekako su opravdane i taj ko nas verbalno napada i ugrozava ispada da je pametan..a ako nije druga strana zainteresovana da mu se na isti nacin suprotstavi..vec fizicki pokaze da treba prestati mi ga okarakterisemo kao sirovinu

To je zato sto zivimo u zenocentricnom i muskomrzackom drustvu, gde je cak i skolski sistem prilagodjen verbalnom ponavljanju, sto svakako nije muska osobina.
Realno, mogu one da budu nosioci vrste koliko hoce, ali takodje mogu da se nose sa svojim nezaklapanjem. :mrgreen:

ne znam sta se desava na farimi, a i ne zanima me. uopsteno pretpostavljam da se verbalni obracun vise ceni, jer je dokaz intelekta, pod uslovom da je suptilan. mada mi se iz tvog opisa cini da nije tako. a oduvek su nas ucili da um caruje, snaga klade valja. s tim sto ni fizicki ne moze svako da se dokaze. na kraju krajeva mi zivimo u svetu gde je sve mane potrebna sirova ljudska snaga. najbolje je kombinovati i verbalni i fizicki obracun, po potrebi i u skladu sa situacijom.

Ne mislim da je verbalni napad odlika pametnih niti kulturnih ljudi. To je vid agresivnosti isto kao i fizicki napad.
A kako odgovoriti na neciji napad? E tu bi moglo vec biti pametnih resenja....

ne znam sta se desava na farimi, a i ne zanima me. uopsteno pretpostavljam da se verbalni obracun vise ceni, jer je dokaz intelekta, pod uslovom da je suptilan. mada mi se iz tvog opisa cini da nije tako. a oduvek su nas ucili da um caruje, snaga klade valja. s tim sto ni fizicki ne moze svako da se dokaze. na kraju krajeva mi zivimo u svetu gde je sve mane potrebna sirova ljudska snaga. najbolje je kombinovati i verbalni i fizicki obracun, po potrebi i u skladu sa situacijom.
:aha:
Pretnja silom koja visi protivniku nad glavom ako krene na tebe je efektnija,pa i zagonetnija za njega,jer ne zna na šta si sve spreman, od primenjene sile same po sebi.A i troši se manje energije.

neneke:
Ne mislim da je verbalni napad odlika pametnih niti kulturnih ljudi. To je vid agresivnosti isto kao i fizicki napad.

nisma mislila na klasicne svadje, nego na suptilne verbalne obracune.

:aha:
Pretnja silom koja visi protivniku nad glavom ako krene na tebe je efektnija,pa i zagonetnija za njega,jer ne zna na šta si sve spreman, od primenjene sile same po sebi.A i troši se manje energije.

u pravu si sto se zagonetke tice, ali pretnja je i upozorenje istovremeno. ako hoces nesto ozbiljno da uradis, nemoj da pretis.

Isto mislim ali recimo nije zakonom propisana kazna za verbalni napad u odnosu na fizicki..uglavnom se ljudi zgroze i osude kad neko nasrne na nekog..e sad ta verbalna odbrana se obicno nece zavrsiti na par reci vec se moze produziti u nedogled..iako ne podrzavam fizicko nasilje mislim da je ipak efektno i ljudski tako u startu prekinuti nego se zavlaciti u raspravu recima

Isto mislim ali recimo nije zakonom propisana kazna za verbalni napad u odnosu na fizicki..uglavnom se ljudi zgroze i osude kad neko nasrne na nekog..e sad ta verbalna odbrana se obicno nece zavrsiti na par reci vec se moze produziti u nedogled..iako ne podrzavam fizicko nasilje mislim da je ipak efektno i ljudski tako u startu prekinuti nego se zavlaciti u raspravu recima

Bez obzira sto se slazem s tobom u domenu efikasnosti. Fizicki obracun je sa svesne strane coveka nedopustivo iz prostog razloga sto nivo napada ili odbrane nije moguce ,lako, kontrolisati. Kod verbalnih obracuna posledice mogu da se ublaze kasnije, dok kod fizickih obracuna ta mogucnost ne postoji. Ne ulazeci dublje u analizu pojedinacnih sposobnosti na nivou opsteg nasilje bilo kojim vidom oruzja nije dozvoljeno ni opravdano, a odbrana jeste i mora biti dozvoljena do granice odbijanja napada gde se zavrsava opravdanost.

Back