Orion - fiksna telefonija

Možda bi bilo dobro razgraničiti neke stvari koje se tiču fiksne telefonije kod nas pre svega, radi boljeg razumevanja ponuda i tehnologija.

Orion Telekom je drugi operater telefonije putem CDMA tehnologije (prvi je Telekom Srbija), koju možemo uslovno nazvati fiksnom telefonijom jer je u pitanju bežična tehnologija kod koje se takodje postavljaju bazne stanice. Fiksna je iz tog razloga jer je uredjaj vezan lokacijski za pojedinačnu baznu stanicu i samim tim ne omogućava mobilnost. Iz tog razloga usluge ovog operatera u oblasti fiksne telefonije su za sada ograničene na delove Beograda i Novog Sada (Izvor). Orion telekom je dobio licencu za razvoj ove mreže na području Srbije. Objedinjavanjem postojeće dve firme Sezampro i Neobee, i pripajajući treću, Media Works (koja je dobila licencu za CDMA tehnologiju) nastao je Orion Telekom. (Izvor) Prenos broja u fiksnoj telefoniji za sada nije moguć ali očekuje se da Ratel to usvoji u najskorije vreme.

Sa druge strane, Telenor je dobio licencu za "pravu" fiksnu telefoniju, odnosno jedino Telekom Srbija i Telenor imaju licencu za izgradnju, posedovanje i eksploataciju javne fiksne telekomunikacione mreže i pružanje usluga javne fiksne telekomunikacione mreže (Izvor: Ratel). Telenor do sada nije pokrenuo usluge svoje fiksne telefonije, mada ih je najavio za početak 2011. godine. (Izvor).

Poslednja izmena:
Zgubidani salju reklamni materijal i anketiraju da li bi zeleli da predjete kod njih a oduvek sam kod Telekoma. Jedino mi nije jasno zasto bi njima Telekom prepustio njihove korisnike. Ajde razumem nova zgrada i nov broj da uzmes kod doticnih ali koji ce im kradja korisnika Telekoma. Ko zna kako i na koji ce nacin uzimati novce od korisnika i sa kojom glupom pricom

Zgubidani salju reklamni materijal i anketiraju da li bi zeleli da predjete kod njih a oduvek sam kod Telekoma. Jedino mi nije jasno zasto bi njima Telekom prepustio njihove korisnike. Ajde razumem nova zgrada i nov broj da uzmes kod doticnih ali koji ce im kradja korisnika Telekoma. Ko zna kako i na koji ce nacin uzimati novce od korisnika i sa kojom glupom pricom

Ne kapiram poentu tvog odgovora u trenutku kad u srbiji imaš tri operatera mobilne telefonije.
Ja sam prvo imao 064 broj, kasnije sam prešao kod mobtela koji je danas telenor.
Ah da to je nešto što je u ovoj zemlji poznato kao monopol pa onda kao otvoreno tržište(za malo) pa ćemo na kraju krajeva imati mogućnost izbora.
Baš me interesuje koju će tebi priču recimo OMV ili Lukoil da prodaje od 1.1. kad se liberalizuje tržište naftnih derivata da kupuješ baš kod njih gorivo a ne kod NIS-a gde je verovatno i tvoj deda kupovao.
Nikome više telekom ne može da prepusti korisnike oni će samo da odu. Kad mi ponude bolje uslove verovatno ću i ja da odem. Trenutno mi je malo preskupo da platim priključak 7000 dinara ali ko zna. Orion mi nudi mnogo više trenutno od telekoma. Recimo trenutno kod Sezama(orion) imam duplu brzinu za iste pare kao ranije manju brzinu, mogu i da zakasnim 15 dana sa plaćanjem računa pre nego me isključe i imaju u ponudi internet za poneti trenutno jedini u srbiji za male pare. 3G net je i dalje preskupa varijanta.
Jedino što ih trenutno ograničava je kao i mobilne operatere je nemogućnost prenosa broja. Ali ako je verovati napisima u štampi od marta iduće godine i to će biti normalna stvar...

Telekom je jedna prevarantska kuća i nebih kod njih imao fiksni broj (odjavio sam) mada ako budu najpovoljniji hoću.
Dosta su "drpali" ovaj napaćeni narod u protekloj deceniji jer su imali monopol, bez konkurencije.
Želim da opet imam fiksni telefon pa me interesuje kakav je signal i kako ste zadovoljni sa novim operatorom. Naravno, nikakav ugovor jer se neke stvari menjaju iz dana u dan.

Pozdrav

Ne kapiram poentu tvog odgovora u trenutku kad u srbiji imaš tri operatera mobilne telefonije.
Ja sam prvo imao 064 broj, kasnije sam prešao kod mobtela koji je danas telenor.
Ah da to je nešto što je u ovoj zemlji poznato kao monopol pa onda kao otvoreno tržište(za malo) pa ćemo na kraju krajeva imati mogućnost izbora.
Baš me interesuje koju će tebi priču recimo OMV ili Lukoil da prodaje od 1.1. kad se liberalizuje tržište naftnih derivata da kupuješ baš kod njih gorivo a ne kod NIS-a gde je verovatno i tvoj deda kupovao.
Nikome više telekom ne može da prepusti korisnike oni će samo da odu. Kad mi ponude bolje uslove verovatno ću i ja da odem. Trenutno mi je malo preskupo da platim priključak 7000 dinara ali ko zna. Orion mi nudi mnogo više trenutno od telekoma. Recimo trenutno kod Sezama(orion) imam duplu brzinu za iste pare kao ranije manju brzinu, mogu i da zakasnim 15 dana sa plaćanjem računa pre nego me isključe i imaju u ponudi internet za poneti trenutno jedini u srbiji za male pare. 3G net je i dalje preskupa varijanta.
Jedino što ih trenutno ograničava je kao i mobilne operatere je nemogućnost prenosa broja. Ali ako je verovati napisima u štampi od marta iduće godine i to će biti normalna stvar...

Veruj mi ni ja ne kapiram Orion, stavili su letak u sanduce sa ponudom da im se priklonim a otkud znaju kod kog sam mobilnog operatera lepo je pisalo (fiksna telefonija i nesto oko kablovske TV u letku) a ne za mobilnu. Ne razumem kakva je veza sa naftnim derivatima (od njih nemam nikakvu ponudu) :).

Veruj mi ni ja ne kapiram Orion, stavili su letak u sanduce sa ponudom da im se priklonim a otkud znaju kod kog sam mobilnog operatera lepo je pisalo (fiksna telefonija i nesto oko kablovske TV u letku) a ne za mobilnu. Ne razumem kakva je veza sa naftnim derivatima (od njih nemam nikakvu ponudu) :).

Ne kapiram zašto spominješ mobilnu telefoniju kad Orion nije mobilni operater već fixni...

Evo ovako... Već par dana koristim Orionov paket sa fiksnim telefonom i bežičnim internetom, pre toga sam takođe koristio njihov ADSL. Odjavio sam telekomovu fiksnu liniju, jer mi je bilo dosta njihove neažurnosti i nestručnog osoblja, loše tehničke podrške, visokih cena usluge itd. Uzeo sam Orionov paket od 600 minuta u okviru koga imam beplatnih deset sati razgovora u Srbiji i još sa gomilom država, Amerika, Francuska, Austrija... Paket od 600 besplatnih minuta i brzinom interneta od 3 kb. me košta mesečno 2034 din. plus 2499 din. za aktivaciju usluge, ali su mi ponudili opciju da taj deo platim u 12 mesečnih rata, tako da na onih 2034 din. treba dodati još nekih 209 din. Prednosti u odnosu na Telekom su ogromne. Što se tiče kvaliteta fiksne linije, nemam zamerku, zvuk je čist i jasan, ponekad se dogodi da čujem tihi eho, ali verujte mi da je to zanemarljivo. Uz ovu uslugu dobijate veoma lep i kvalitetan telefonski uređaj u sklopu čije baze se nalazi i bežični ruter. http://www.e-netsource.com/audiocodes-mp-252-mediapack-residential-gateway_299.html Takođe još jedna od pogodnosti je što u svakom trenutku putem korisničkog imena i šifre imam uvid u potrošnju minuta i novca, podaci se bukvalno ažuriraju odmah po obavljenom pozivu. Toliko od mene, iskrena preporuka za sve one koji se razmišljaju da li da pređu na Orionovu fiksnu telefoniju.
P.S. Inače tehnička podrška im je odlična, rade svakim danom do 22 h. i možete ih pitati sve što vas zanima, strpljivi, stručni i ljubazni operateri.

Telekom je jedna prevarantska kuća i nebih kod njih imao fiksni broj (odjavio sam) mada ako budu najpovoljniji hoću.
Dosta su "drpali" ovaj napaćeni narod u protekloj deceniji jer su imali monopol, bez konkurencije.
Želim da opet imam fiksni telefon pa me interesuje kakav je signal i kako ste zadovoljni sa novim operatorom. Naravno, nikakav ugovor jer se neke stvari menjaju iz dana u dan.

Pozdrav
Telekom je kuća dece kojima su mame i tate pokupovale radna mesta i zato tamo radi brdo nestručnmih ljudi, koji nemaju veze sa poslom. Svaki put kada sam išao do neke njihove poslovnice da završim nešto, morao sam ponovo da se vraćam jer nešto nisu uradili kako treba. Šteta što ga nisu prodali, ako ništa drugo otpustili bi gomilu parazita koji tamo rade, a nemaju pojma sa poslom.

Telekom je kuća dece kojima su mame i tate pokupovale radna mesta i zato tamo radi brdo nestručnmih ljudi, koji nemaju veze sa poslom. Svaki put kada sam išao do neke njihove poslovnice da završim nešto, morao sam ponovo da se vraćam jer nešto nisu uradili kako treba. Šteta što ga nisu prodali, ako ništa drugo otpustili bi gomilu parazita koji tamo rade, a nemaju pojma sa poslom.

E, da... i sada cemo zbog tih parazita izgubiti, tj prodati, telekom nekome ko ce ih svakako otpustiti uz osmeh, a mi cemo se pitati otkud nezaposlenost, nestrucnost...
Ljudi, emigracija! :)

imam iskustvo stize mi sms u kom pre poruke pise (via orion)wtf:evil:

Imas li stvarno iskustvo sa fiksnim u Orionu ili se salis? Ja sam u fazi prelaska pa nikako da mi osposobe signal. Inace, imam pozitivno iskustvo sa njima za internet (bio sam u Sezamprou pa automatski postao Orionov) i IPTV. Ovo "mucenje" vec 5 dana sa pustanjem fiksnog me zbunjuje pa pitam ozbiljno za iskustvo.

kazem ti taj koji koristi njihove usluge slanjem smsa po difoltu pise (via orion)pa da mi plate ne bi to uzo

Ok, mada ne razumem u cemu je problem ako pise to pod uslovom da fercera i da nema pretplate. Ja imam besplatne SMS svaki mesec u okviru interneta i bas me briga sta ce prvo pisati. Vazno da je besplatno i da poruka stize onome kome je namenjena.
Ali, svako od nas ima svoje principe pa se u skladu sa tim i opredeljuje. Ja sam mislio da ti imas njihov fiksni pa sam zato pitao za iskustva jer meni vec 5 dana pokusavaju da puste signal ali ne ide kako bi trebalo. Hvala na uvzavanju i pozdrav!

Back