Original Windows ?

Kako da provjerim je l` mi Windows original ?

Slijedeći koraci:
COA naljepnica (Certifiakt o autentičnosti) - ako si kupio kroz OEM.
Zatim uraditi Windows validation - kroz Windows update.

Ukoliko ispunjavaš ta dva uslova - možeš biti siguran da je Windows legalan (čitaj: Licenciran - originalan).

U suprotnom ti ostaje da ga kupiš kroz GWA (Legalizaciju postojećeg), ili kroz FPP (Kupovina novog softvera gdje je licenca praktično prenosiva, tj. nije vezana za računar kao kroz OEM). Skuplja za nekih 20%.
Ili pređeš na Linux - Ubuntu!
 
Pazite, dečko se možda nalazi u sličnoj situaciji kao ja prije nekih 6-7-godina.
Kupim laptop - platim papreno. I onda ti onaj u prodaji kaže da imaš legalan Windows XP. Pogledam naljepnica postoji. Međutim, momci iz te firme su mi prodali Acer Aspire sa OEM licencom XP-a na njemačkom. Prodajna cijene je formirana na osnovu hardvera i te licence. Pošto su to skontali - pregaze licencu XP-a (Home edition) sa XP Pro (piratskom - na engleskom).
Tako se nađem u situaciji da imam licenciran XP Home (na njemačkom - koji ne može da se mijenja na engleski niti srpskim interfejsom - sa COA naljepnicom) a na mašini se nalazi piratski XP Pro. Dakle pravno pokriven, tehnički nisam - odnosno ne mogu vršiti update, jer kad tad skine Win validation).

Postoji još jedna zamka, a to vam kažem pošto sam nakon tih sedam godina u toj branši posla:
Ljudi prodaju legalan softver (koji tehnički prolazi sve provjere na MS serverima), ali pravno vas može staviti u problem. Riječ je o Action Pack-u koji dobijaju firme koje se bave softverskim inžinjeringom itd. Firma dobije za nekih 300$ čitav paket MS softvera (Office, OS, Server izdanja, apsolutno svi MS programi - čak i MS Navision!) - uz uslov da ga koriste za interne / razvojne potrebe na određenom broju računara. Onda neki "savjesni" zaposlenik - uzme i napravi kopiju i počne je prodavati na tržištu po 70% manjoj cijeni. Nakon instalacije - softver prolazi sve provjere, nemate naljepnicu ali je tehnički legalan, vi platite i tu se priča završava.
Ili ne?
 

Back
Top