Pazite, dečko se možda nalazi u sličnoj situaciji kao ja prije nekih 6-7-godina.
Kupim laptop - platim papreno. I onda ti onaj u prodaji kaže da imaš legalan Windows XP. Pogledam naljepnica postoji. Međutim, momci iz te firme su mi prodali Acer Aspire sa OEM licencom XP-a na njemačkom. Prodajna cijene je formirana na osnovu hardvera i te licence. Pošto su to skontali - pregaze licencu XP-a (Home edition) sa XP Pro (piratskom - na engleskom).
Tako se nađem u situaciji da imam licenciran XP Home (na njemačkom - koji ne može da se mijenja na engleski niti srpskim interfejsom - sa COA naljepnicom) a na mašini se nalazi piratski XP Pro. Dakle pravno pokriven, tehnički nisam - odnosno ne mogu vršiti update, jer kad tad skine Win validation).
Postoji još jedna zamka, a to vam kažem pošto sam nakon tih sedam godina u toj branši posla:
Ljudi prodaju legalan softver (koji tehnički prolazi sve provjere na MS serverima), ali pravno vas može staviti u problem. Riječ je o Action Pack-u koji dobijaju firme koje se bave softverskim inžinjeringom itd. Firma dobije za nekih 300$ čitav paket MS softvera (Office, OS, Server izdanja, apsolutno svi MS programi - čak i MS Navision!) - uz uslov da ga koriste za interne / razvojne potrebe na određenom broju računara. Onda neki "savjesni" zaposlenik - uzme i napravi kopiju i počne je prodavati na tržištu po 70% manjoj cijeni. Nakon instalacije - softver prolazi sve provjere, nemate naljepnicu ali je tehnički legalan, vi platite i tu se priča završava.
Ili ne?