Оригинал титуле Цара Душана Силног

Наилазим често цитате да је титула Душана Немањића гласила: “Stefan u Hristu Bogu blagoverni car svima Srbima i Grcima, i stranama bugarskim, i celome Zapadu, Pomorju, Frugiji i Arbanasima”.
Да ли постоји запис где то може да се прочита у оригиналу?

Мислим да то никада није била (изворно) Душанова титула. Не знам одакле је конкретно тај цитат; можда из једног од млађих рукописа Душановог законика. Штета што се негде загубила тема управо о Душановој интитулацији...

Ја бих овде волео читати а причало се о томе да је Босна била у његовој титули , знам за извор који је одбачен па бих волео прочитати ша фф форумаши мисле о томе?

Први пут чујем за то да је Босна била у титули...где се причало о томе? Овде на форуму сигурно није...о ком се извору ради?

Наилазим често цитате да је титула Душана Немањића гласила: “Stefan u Hristu Bogu blagoverni car svima Srbima i Grcima, i stranama bugarskim, i celome Zapadu, Pomorju, Frugiji i Arbanasima”.

Овако гласи Душанова титула у чувеној Светоарханђеловској хрисовуљи, из (најраније) 1348. године:

Ја, Стефан, Богом помиловани и Богом просветљени цар и самодржавни, свих српских, и поморских, и грчких земаља, са благочастивом и христољубивом мојом супружницом царицом кир Јеленом, и са богодарованим нам сином краљем Урошем, веселећи се душом и телом због божаственог дара што ми га даде Владика мој Христос, шта да ти дам, Владико мој човекољупче, за све што ми даде, јер пала ме подиже и мртва ме оживе?! И на ум ми долази страшни час смртни, јер сви пророци, а постоли, и мученици и светитељи, и цареви смрћу скончаше, ниједан од њих не остаде, сви се у гроб уселише, и све их земља прими као мати, и ништа од овог света нећеш добити, само добра дела, као и зла, и бојећи се када на суду твојем завапе анђели: Понесите дела, да плату примите! Због тога распаљен божаственом љубављу са свом ватром душе и жудњом срца, старајући се од телесног ка духовном, и од земаљског ка небеском, оно што су извршили и узаконили и утврдили свети моји родитељи и прародитељи потврђујући и још не..

Душан се овом приликом назива просветљеним царем и самодржавним (самодршцем) свих српских, поморских и грчких земаља.

Овако гласи Душанова титула у чувеној Светоарханђеловској хрисовуљи, из (најраније) 1348. године:

Душан се овом приликом назива просветљеним царем и самодржавним (самодршцем) свих српских, поморских и грчких земаља.
јел има негде слика оригинала те хрисовуље коју наводиш?

јел има негде слика оригинала те хрисовуље коју наводиш?

Мислим да на интернету нема...ја ти могу пробати ових дана набавити фотку фрагмената аренге из Шафариковог рукописа из 1860. године, ако ти нешто значи.

За сада ево ти натписа изнад улаза главне цркве у манастиру Високи Дечани, из 1348. године (према Глиши Елезовићу):

581298

У дечанском натпису цар Душан је наведен као цар Стефан читаве српске, грчке и поморске земље.

Слични облик налази се у већини извора у којима је његова титула поменута. Нажалост, нисам стару тему успео пронаћи, али прилично се добро сећам да се полемика водила око спомена бугарског етнонима у (развијенијим) верзијама Душанове титуле; оно што је закључак био јесте да се у апсолутно свим примерима сем једног ради о фалсификатима и много млађим преписима (који су грешком преузели то). У само једном једином извору се помињу Бугари, са нагласком да је сумњиве природе. То је било доста давно, тако да не знам да ли је у међувремену неко децидније доказао да је и то лажирани документ.

Осим што се радило о много познијим утицајима (на преписиваче) црквене интитулације из времена новог века, бугарска пропаганда је (једним делићем) била заслужна за то, посебно у време XIX и раног XX столећа. Било је од великог значаја доказати да су Македонци били дефинитивно Бугари, а цар Душан самим тиме и владар Бугарима на подручју македонских предела, као саставни део бугарских националних програма и великобугарских територијалних претензија.

Poslednja izmena:

Да одговорим и најдиректније на твоје питање, титула коју помињеш налази се у Раковачком рукопису из 1700/1701. године, из пера фрушкогорског јеромонаха Пахомија. Пахомије је уз Душанов законик приложио и његову повељу о законодавном раду, односно њен део. Нажалост, иако је дефинитивно постојала пропратна повеља цара Душана, баш као што данас имамо уставне законе који иду уз уставе, ван сваке сумње смо сигурни да је није до Пахомија дошла очувана од речи до речи.

За сам почетак поређење очуваног дела повеље са поуздано познатим Душановим оригиналним повељама указује да је она до овог облика претрпела значајне измене, јер просто као да ју је друга рука састављала. Колико је верно преписивана (и то није Пахомијева кривица, зато што је он одрадио заиста маестралан посао, већ његовог предлошка или пак неког још дубљег извора) указује нам то што у средини текста стоји грешком Јаков уместо Јосиф (3), а још евидентније постаје када се у почетном делу прочита текст који описује Битку код Велбужда...ево оно што сам летимичним погледом лично приметио:

(1) У тексту се каже да су се против Срба ујединили грчки цар Михаило и његов брат Белаур. Византијом је тада владао Андроник III (1328-1341); помешани су Грци са Бугарима, зато што је реч о Михаилу III Шишману (1323-1330) који јесте имао брата Белаура (и који је био видински деспот). А као бугарски цар у повељи се наводи цар (Иван) Александар, који ће (иначе, код Велбужда 1330. године се заиста јесте и он борио против Срба) доћи на власт у Бугарској тек након збацивања управо српског штићеника Ивана Стефана 1331. године. Вреди нагласити и да се „грчки” цар Михаило нешто доцније и коректно наводи као бугарски. (2) Такође, иако је јасно да седам царева који су устали против Срба не мора имати буквално значење, јер има једно дубоко и моћно симболичко значење, врло боде очи да се укупно наводи свега шест личности (уз прецизно неименоване владаре Јаса и Татара). Осим уколико аутор није мислио на осталу господу која се нашла против Срба под седмим царем, делује да је онај ко год је састављао прочитао име бугарског цара Ивана Александра да се помиње два пута у тексту (доцније се наводи као таст влашког „цара” Иванка Басараба) и тако га рачунао. (4) И још је врло интересантно да у тексту Душан наводи да је владао 16 година као краљ, што исто никако не одговара нашим сазнањима. Да неко каже да је то било 15 година и још нешто месеци, па Душан то заокружио на 16; проблем је у томе што је Стефан Душан краљевао заправо 14 и по година.

Повеља цара Душана о законодавном раду:
[..] Тако и ја, унук и син њихов, и изданак доброга колена њихова, светих богоисповедних родитеља и прародитеља мојих, наречени раб Христу Стефан, у Христа Бога благоверни цар свим Србима, и Грцима, и странама бугарским, и свему Дису, Поморју, Фругији и Арванитима, милошћу и помоћу божјом самодржавни цар, изрећи ћу, дакле, сву истину, живота мојега дело. Од младости моје ово све нисам имао раније под својом влашћу, већ сам пребивао у љубави великој родитеља мојега, богопросвећенога краља Уроша Трећег, самодршца све земље српске и поморске. И тако док сам господствовао с родитељем мојим у земљи отачаства нашега, живећи тихо, и побожно и мирно, ниједан се суседни цар нити владар не дрзну на нас, већ смо се, штавише, побожно и радосно веселили, у свему Бога славећи. И позавидевши злозавидник ђаво нашему доброму животу, злобом подиже на нас седам царева, у лето 6838, месеца јуна 19 дан, и то: [1] цара грчког Михаила, и брата његова Белаура, и Александра цара Бугара, и Басарабу Иванка, [2] таста Александра цара, и црне Татаре и суседству настањене, и Господство Јашко и осталу господу с њим. Сви ови дођоше на нас, хотећи нас по неразумљу својему као нешто слатко продржати и земљу отачаства нашега међу собом разделити и у ропство њима предати.

Но, не хтеде милосрђе божје замисли њихове тако остварити. И када су сви ови дошли у земљу нашу, у место звано Велбужд, њих до 80 хиљада, многа зла учинише тој крајини. А ми, пошто смо чули да су ушли у земљу нашу с великом јарошћу, сабрасмо војнике земље отачаства нашега, које сам ја за бој спремио, њих до 15 хиљада, и од свег срца подигосмо руке наше ка небу, ка свемогућем Богу, и дођосмо помоћу Христовом и молитвама светих отаца наших, месеца јула 27. дан, у суботу, у шести час. И тако навалисмо на њих и милошћу божјом све их поразисмо победом великом, на дивљење свим суседним царевима и владарима. И Михаилу цару бугарском мачем главу његову одсекох; њему је и до данас гроб у његов у земљи нашој. И многа имања господара тих узех. Земљу нашу испунисмо, јер као што Израелићанима припадоше сва добра египатска кад уништена би сва војска фараонова и кола њихова и коњи, и ми помоћу божјом учинисмо велику победу нашу. И вратисмо се с радошћу у земљу нашу, у свему Бога славећи и благородно живећи.

Али, авај, зло и непоправљиво оружје ђаволско! Не допусти добри и тихи живот наш, него, посејавши као исконски злоначелник и мрзитељ добра, ђаво отиде и развеја нечасне речи своје ђаволске међу људе отачаства нашега. Наведоше родитеља мојега у бригу због мене и тако га навадише на ме да не буде никако ни имена мога ни живота. Као што давно гнусни ђаво разбесни браћу, синове Јаковљеве, на прекрасног Јосифа брата њихова, те га хтедоше продати у туђину да не би био наследник земље оца својега, али [3] Јакова божја благодат не остави тако, нити га умртви као што они намераваху. Тако је и на мени, рабу својем, његова неизрецива мудрост, и помилова ме од толиких зависти, па ме чак и оснажи и моћна ме учини, и постави ме за господина и владара све земље отачаства мојега. [4] И владах 16 лета и потом већом чашћу десницом вишњега Сведржитеља оснажен бих. Јер као што и прекрасног Јосифа мудрошћу оснажи и учини га царем многих народа, и све државе фараонове и свега Египта, истим начином, по својој милости, и мене узвиси од краљевства на православно царство. И све ми даде у руке, као и великоме Константину цару, земље и све области, и поморја, и велике градове царства грчкога, као што и раније рекосмо. И богодарованим венцем царским венчан бих на царство лета 6854, месеца априла 14. дан, на велики, и пресветли и радосни празник Васкрсења Христова, благословом и руком преосвећеног патријарха Јоаникија и свих архијереја сабора српскога.

Исто тако, благословом и руком преосвећеног патријарха бугарскога кир Симеона и свих архијереја сабора бугарскога, као и молитвама и благословом свечасног сабора Свете горе Атона, прота и свих игумана и свих стараца сабора светогорскога, и још од архијереја престлога грчкога и свега сабора, који се сложише да будем цар. Пошто се све ово догодило не мојом вољом ни неком силом, него по божјој вољи и њиховим благословом поставише цара у сваку православну веру, да јединосушну Тројицу слави у векове, амин.

Стога и ја, свеистински раб господара мојега Христа, Богом венчани и благоверни цар Стефан, царски скиптар с вером држећи у руци, и са свељубљеним сином царства ми, краљем Урошем, и с богодарованом царицом кира Јеленом, пожелех неке врлине и законе најистинитије и православне вере законе поставити, како их треба држати и бранити по светој и свесаборној и апостолској цркви Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа, по земљама и по градовима, да се не умножи у држави царства нашега нека злоба и зло стремљење и опака мржња, већ напротив да поживимо у свакој тихости и спокојном животу и православној вери, са свим људима царства нашега, малим и великим, и да стекнемо царство небеско у оном будућем веку, амин.

Стварно је штета јер се овде ради о првокласном историјском извору.

Poslednja izmena:
Sta mislis, zasto na podrucja Makedonije i juzne Srbije nije ostalo nikakvih tragova bugarskog imena u srednjem veku? Bas se secam Tiboar da je pisao kako na jugu Srbije, nemamo pomene bugarskog imena u srednjem veku ( bar ne od pojave Nemanjica ). Da li je to sto su vladali u malo "nerazvijenijem" periodu srednjeg veka ili je sama struktura bugarske drzava bila vise "plemenski" organizovana, bez neke dovoljne unutrasnje koherentnosti, narocito u tim granicnim podrucijima.

Sta mislis, zasto na podrucja Makedonije i juzne Srbije nije ostalo nikakvih tragova bugarskog imena u srednjem veku? Bas se secam Tiboar da je pisao kako na jugu Srbije, nemamo pomene bugarskog imena u srednjem veku ( bar ne od pojave Nemanjica ). Da li je to sto su vladali u malo "nerazvijenijem" periodu srednjeg veka ili je sama struktura bugarske drzava bila vise "plemenski" organizovana, bez neke dovoljne unutrasnje koherentnosti, narocito u tim granicnim podrucijima.

Pa nije baš nikakvih...mislim, imamo bugarske arhiepiskope u Ohridu. Nije kao da imamo nešto bog zna šta sačuvano od arhiepiskopa Nikole koji je priznavao Dušana i bio na ceremoniji krunisanja u Skoplju 1346. godine, ali na osnovu svega pre i posle nemamo nekih posebnih razloga da sumnjamo da se nije i on dičio (sve)bugarskom titulom.

Poslednja izmena:
Осим што се радило о много познијим утицајима (на преписиваче) црквене интитулације из времена новог века, бугарска пропаганда је (једним делићем) била заслужна за то, посебно у време XIX и раног XX столећа. Било је од великог значаја доказати да су Македонци били дефинитивно Бугари, а цар Душан самим тиме и владар Бугарима на подручју македонских предела, као саставни део бугарских националних програма и великобугарских територијалних претензија.

Čisto da se razume, nije sve bugarska propaganda kako zna ispasti iz ove moje poruke. I neki domaći istoričari su smatrali da su bugarske strane ušle tu na osnovu makedonskih predela. To je smatrao i Konstantin Jireček.

P. S. Baš je bezveze ovo novo forumsko ograničenje na 15 minuta.

[/QUOTE]
Pa nije baš nikakvih...mislim, imamo bugarske arhiepiskope u Ohridu. Nije kao da imamo nešto bog zna šta sačuvano od arhiepiskopa Nikole koji je priznavao Dušana i bio na ceremoniji krunisanja u Skoplju 1346. godine, ali na osnovu svega pre i posle nemamo nekih posebnih razloga da sumnjamo da se nije i on dičio (sve)bugarskom titulom.

Aha... a zasto onda nema "Bugara" kod Dusana? Narocito sto su srednjevekovni vladari voleli da se kite svakakvim titulama? Adrugo pitanje, zasto nemam posle pomena Bugara u juznoj Srbiji, gde su ipak solidno vladali.

Slavene grešiš u vezi računanja dužine vladavine Stefana Dušana,srednjovekovni istoričari,pisci žitija itd. kada kažu vladao je 16 godina ne misle od datuma do datuma (sept 1331-april 1346) nego U 16 godina,tj 1331,1332,1333............1346.

Čekaj...možda sam malo pospan....Prvo leto je 1331/2...1345/6 je petnaesto leto?

Aha... a zasto onda nema "Bugara" kod Dusana? Narocito sto su srednjevekovni vladari voleli da se kite svakakvim titulama?

Možda i ima? Treba videti taj jedan primer o kojem je bilo reči...da naši ne preteruju moguće, jer žele da izbace Bugare po svaku cenu? :mrgreen:

Adrugo pitanje, zasto nemam posle pomena Bugara u juznoj Srbiji, gde su ipak solidno vladali.

Dužina vlasti je nebitna. Bitni su tragovi. Možeš vladati trista godina nekim područjem i prosto da te istorija obriše, kao i svega nekoliko godina i da ostaviš neizbrisiv trag.

Pitanje koje treba da postaviš nije zašto nečeg nema, već zašto bi bilo?

Čekaj...možda sam malo pospan....Prvo leto je 1331/2...1345/6 je petnaesto leto?

Možda i ima? Treba videti taj jedan primer o kojem je bilo reči...da naši ne preteruju moguće, jer žele da izbace Bugare po svaku cenu? :mrgreen:

Dužina vlasti je nebitna. Bitni su tragovi. Možeš vladati trista godina nekim područjem i prosto da te istorija obriše, kao i svega nekoliko godina i da ostaviš neizbrisiv trag.

Pitanje koje treba da postaviš nije zašto nečeg nema, već zašto bi bilo?
Дужина српског цартсва је небитна јер је била јако кратка (двадесетак година). Битно је да су много касније о њој певали (и још увек певају) Срби као да је трајала пет стотина година.;)

Мислим да то никада није била (изворно) Душанова титула. Не знам одакле је конкретно тај цитат; можда из једног од млађих рукописа Душановог законика. Штета што се негде загубила тема управо о Душановој интитулацији...

Први пут чујем за то да је Босна била у титули...где се причало о томе? Овде на форуму сигурно није...о ком се извору ради?

Не могу наћи сад на брзака али мислим да си ти то исто помињао у критици књиге Гаврило Принцип историја републике српске да ли се сећаш?
Рекао си да дело као једно од првих са том тематиком није лоше али да значајно смањује древност српском етнониму на том тлу али да је од интересантних ствари помиње титула Душана Немањића према чини ми се Задарском бискупу мораћу да проверим који је ово први пут записао али је историја одбацила његове записе као релевантне.

Izgleda si pospan Slavene.Izbroj koliko ovde ima godina 1331,1332,1333,1334,1335,1336,1337,1338,1339,1340,1341,1342,1343,1344,1345 i 1346.U svakoj od tih godina je Dušan u celosti ili delimično vladao kao kralj.Kalendarski je to 14 godina i 8 meseci ali sam ti već napisao da su hroničari i istoričari tog vremena imali običaj to drugačije da predstave,tj brojali su godine kako sam već objasnio.

Дужина српског цартсва је небитна јер је била јако кратка (двадесетак година). Битно је да су много касније о њој певали (и још увек певају) Срби као да је трајала пет стотина година.;)
Kao i obično promašio si poentu,radi se o godinama kad je Dušan bio KRALJ.Uzevši u obzir sliku sa avatara dobro si ti to još i razumeo.

Заправо, то је одличан пример моје поенте. Хронолошко трајање само по себи не значи дословно ништа; оно што је битно јесте шта за то време догодило и шта је после остало. Наполеон и Хитлер су били (релативно) краткотрајне европске појаве, са тектонским последицама које се осећају и у 2019. години и ко зна колико ће још.

Izgleda si pospan Slavene.Izbroj koliko ovde ima godina 1331,1332,1333,1334,1335,1336,1337,1338,1339,1340,1341,1342,1343,1344,1345 i 1346.U svakoj od tih godina je Dušan u celosti ili delimično vladao kao kralj.Kalendarski je to 14 godina i 8 meseci ali sam ti već napisao da su hroničari i istoričari tog vremena imali običaj to drugačije da predstave,tj brojali su godine kako sam već objasnio.

Али чекај, да ли имаш на уму да та година траје од 8. до 7. септембра? :think:

Не могу наћи сад на брзака али мислим да си ти то исто помињао у критици књиге Гаврило Принцип историја републике српске да ли се сећаш?
Рекао си да дело као једно од првих са том тематиком није лоше али да значајно смањује древност српском етнониму на том тлу али да је од интересантних ствари помиње титула Душана Немањића према чини ми се Задарском бискупу мораћу да проверим који је ово први пут записао али је историја одбацила његове записе као релевантне.

Сада сам сетио; браво. Реч је о једној збирци Дубровачке републике хрисовуља, повеља и листина српских владара (Liber privilegiorum, од Миклошича прозвано Codex ragusinus) коју је саставио рагузински српски канцелар Никша Звијездић (1420-1455). Повеља је од наводно 8. марта 1350. године поводом даривања храма Св. Архангела Михаила и Гаврила у Јерусалиму стонским дохотком. Цитат од Ивана Кукуљевића Сакцинског:

581467

Душанова титула у тобожњем препису мелничке повеље из 1350:
царь Стефань, Срьблемь, Грькомь, Босни, Арьбание и Западне Стране

Видим да су неки старији историчари остављали могућност да је, уколико придамо више пажње традицији о Душановим походима против Босне, цар Душан можда унео Босну у своју владарску титулу као изражавање територијалних претензија над њом (неки сматрају да је Душан можда намеравао убрзо потом и Босну освојити тј. покорити и подвргнути својом влашћу) и у извесном смислу у контексту одговора на босанско својатање српског Хума.

Међутим, пошто ова форма титуле из преписа стоји као један потпуно изоловани пример у читавом мору очуваних Душанових титула, као и пошто је поуздано утврђено да Звијездић није баш најсретније преписивао документе (поређењем преписа из његове књиге и оригиналних докумената који се чувају у дубровачком архиву) али и јер Босне нема у друге две варијанте документа (укључив и старијој), рекао бих да је овде ипак засигурно случај да се ради о грешки која је била унесена механички, преписивањем и титула босанских (тј. српских) краљева из династије Котроманић. Могуће је да је било и утицаја неких дубровачких извора који су опширније писали о Душановим походима на Босну.

Иначе, постоје још две верзије ове повеље; старија и млађа. Млађа је хиландарски рукопис из XVII столећа.

581490

Овде је Душанова титула из преписа мелничке повеље цар Стефан Србима, Грцима, Бугарима, деспотовини и Поморју. Ова је још необичнија, јер поред тога што видимо Бугаре још се необично наводи у титули нешто што би требало да је несумњиво Епир као «деспотат».

Најстарији рукопис Душанове мелничке повеље саставио је дубр. словенски канцелар Видош Богданић (1372-6, 1387-90) и у њему нема нити Босне ни Бугара и вероватно је најверодостојније пренета Душанова титула из (нажалост изгубљеног) оригинала (ако је већ сумњиво да је цели документ аутентичан). У њој стоји, просто, цар Србима, Грцима и Западне стране. Према Францу Миклошичу из Monumenta serbica:

581502

BookReaderImages.php

BookReaderImages.php

BookReaderImages.php

Иначе оно што је овде прилично интересантно јесте да је неки дубровачки писар у регесту за овај документ написао да је Душан цар Рашке, Албнаије, Грчке, Босне, иако се у самом интегралном тексту уопште не налази та формулација. :mrgreen: Рекао бих да је било мало спољашњег утицаја приликом неког од архиваторског сређивања, можда баш Никше Звијездића.

581503

P. S. Без обзира да ли су ова три преписа све различите верзије једног документа, или, као што је врло изгледно, два различита (прва повеља у Призрену и друга у Мелнику, који у српске руке није ни дошао пре 1350. године тако да свакако није могла бити раније ни издата) несумњиво је да апсолутно ниједан није аутентичан...било да је реч о фалсификатима (за шта постоје теорије у вези са познијим...везано за питање манастира Светог Николе на Врањини) или просто преписивачким грешкама. Најстарији и најаутентичнији ркп. каже да је Стефан Немања био владика зетске земље, а Сава Немањић ни мање ни више но...краљ. :lol:

581504

Имајући то у виду, мислим да је подоста неосновано тврдити да је цар Душан икада имао Босну у својој интитулацији. Лепо је то што су навели то у »Историји Републике Српске«, јер је интересантна ствар за размотрити, али без ограде која би појаснила ово што сам изнад поставио врло је несмотрено, посебно зато што се књига отвара озбиљнијој (негативној) критици и поставља терен за оптуживање српске историографије да се служи фалсификатима и сумњивим преписима зарад националистичке пропаганде у доказивању (изразито) пренагетнутих тврдњи. И тако се само (свесно или не) наноси штета српској ствари. А морам признати и да сам генерално врло скептичан по питању тих млађих извора који описују Душанове војничке авантуре по босанским пространствима. Ја сам ту присталица нешто конзервативнијег гледишта, која сматра да је ту само у извесним траговима остало сачувано (кроз бројне преписе, интерполације, преласке у друге руке и књижевно фантазмагорисање) нешто што би се могло назвати историјском истином.

Poslednja izmena:
Napisao sam ti kako su oni u dosta slučajeva računali i pokušao da ti objasnim zašto nekad izgleda da su pogrešili u računanju godina ali ne vredi,ti ako hoćeš koristi aboridžinski,gregorijanski,jevrejski,marokanski kalendar pa pravi teorije..

Знам ја врло добро да је грешки увек било, али ми је на овом примеру нејасно шта покушаваш да кажеш. Узео си календарске године које користимо данас, од нове ере. Зашто би ико тада разматрао тако, када то уопште није било примењено?

Исправи ме уколико сам у редоследу неку погрешио...Душанове године владања иду овако: (1) 6840, (2) 6841, (3) 6842, (4) 6843, (5) 6844, (6) 6845, (7) 6846, (8) 6847, (9) 6848, (10) 6849, (11) 6850, (12) 6851, (13) 6852, (14) 6853, (15) 6854. Крунисање за цара, тако, пада у 15. годину његове власти?

P. S. Узгред, ово ме подсети на још једну ствар...у тексту би требало да је погрешно наведен чак и датум Душановог крунисања? Стоји 14. април, када дефинитивно није падао Ускрс 1346. (односно 6854) године (већ 16. априла, по тадашњој рачуници). Још један у низу проблема који нам доноси фрагменат повеље у Раковачком рукопису...

Koji su jos izvori o Dusanovom pohodu na Bosnu pored Orbinija?

Ima o tome kod Lukarija.

Poslednja izmena:

Back