Organizovani kriminal godišnje zaradi 870 milijardi dolara

Uysal

Elita
Poruka
16.872
Organizovani kriminal svake godine širom sveta zaradi oko 870 milijardi dolara na osnovu nelegalnih djelatnosti kao što su šverc droge, falsifikovanje, prodaja oružja i krijumčarenje migranata, saopštila je kancelarija Ujedinjenih nacija za drogu i organizovani kriminal.

U studiji, čiji je cilj da se podigne svijest i podstaknu nacionalne vlade na borbu protiv organizovanog kriminala, navodi se da zarada kriminalaza predstavloja jedan i po posto svjetskog domaćeg bruto proizvoda ili sedam osto ukupnog svjetskog izvoza.

"Transnacionalni organizovani kriminal ušao je u sve dijelove svijeta, u svaku državu na svijetu", rekao je izvršni direktor kancelarije UN za drogu i kriminal Jurij Fedotov.

Prema njegovim riječima, zaustavljanje te prijetnje najveći je globalni interes međunarodne zajednice.

Stručnjaci UN izračunali su da kriminalne grupe zarade oko 320 milijardi dolara godišnje prodajom droge, 32 milijarde prodajom "bijelog roblja" i oko sedam milijardi krijumčarenjem migranata.

Nelegalnom sječom drveća samo u jugoistočnoj Aziji godišnje se zaradi oko tri i po milijarde dolara, a nelegalna prodaja slonovače donosi zaradu od oko 75 miliona dolara.

Pripadnici organizovanog kriminala svake godine zarade oko 250 milijardi dolara zahvaljujući falsifikovanju u svim oblastima, prenosi DPA.http://www.dnevniavaz.ba/globus/svi...e-godine-zaradi-oko-870-milijardi-dolara.html


--------------------
Da se covjek zapita nad samim sobom da li se isplati biti castan i pošten !? :rtfm:
 

Back
Top