Organizacija

I jesam, samo je trebalo procitati tekst sa linka.

Arbeit macht frei

dgoxua.jpg

Posle skoro meces dana rešio sam da napišem novi članak.....
"Arbeit macht frei" je rečenica koja je bila ispisana u mnogim nacističkim koncetracionim logorima za vreme drugog svetskog rata i znači "rad oslobadja". Odlučio sam se za ovaj naslov jer stanje u zemlji nije daleko od stanja u pomenutim logorima. Prava radnika i generalno ljudska prava su srozana na nivo marve. Radno vreme duže od 10 sati, odsustvo zaštite na radnom mestu, visemešečno ne isplaćivanje već bednih zarada, rad na crno, ne uplaćivanje radnog staža, maltretiranje na radnom mestu.....mogao bih ovako danima. Sve ovo je svakodnevna i sve "normanija" pojava u Srbiji. Verovatno ćete pomisliti da su radnici odgovorni za stanje u kojem se nalaze. Naravno, delimično jesu ali to je uglavnom zbog straha. Ljudi se plaše da izgube i to malo sto imaju. Poslodavci kriminalci ih tako drže u saci. Pokušaji da se radnici organizuju u sindikat u nekim firmama rezultiralo je otpuštanjem inicijatora. Dva vodeća sindikata su potpuno izgubila svoju primarnu funkciju. Sada služe za organizovanje kupovine svinjskih polutki i teglica kiselih krastavaca. Predsednici istih primaju platu?????? Ovde mislim na Čanka iz sindikata "nezavisnost" i Orbovića iz "samostalnog sindikata". Čime su zaslužili da primaju platu od članarina koje vam skidaju svakog meseca? Pojave se jednom godišnje na televiziji i kažu mi ćemo ovo i ono ako vi ne uradite to i to. Posle toga se naravno ništa ne desi. Poslednja stvar koju je sindikat uspeo da izdejstvuje je kolektivni ugovor o radu na državnom nivou koju je bio poništen pola godine kasnije.
Da predjem na temu zbog koje sam i poceo da pišem ovaj tekst i zbog koje sam joj dao ovo ime....
Zima 2009-2010. Brodogradilište u Novom Beceju. Dva radnika gube živote na radnom mestu. Guse se od toksicnih isparenja farbe za metal. Na žalost nisam uspeo da saznam njihova imena. Samo znam da je jedan is Sente a drugi iz Subotice. Ja sam za ovaj dogadjaj saznao nekoliko mecesi kasnije a zivim relativno blizu. Radno vreme na brodogradilištu je duze od 10 sati. Radi se svaki dan bez prekida, vikenda nema... Uslovi za rad...pa sami mozete zaključiti, dva čoveka su umrla tamo. Plata kasni mesecima i tako dalje... Kako je moguće da ovakve stvari mogu da prodju? Da li ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić zna za ovo? Hm, kako i da zna kada vrši milion funkcija od jednom. Sposoban čovek zar ne? No, to što on o tome ne zna ništa me i ne cudi, zašto bi se brinuo. Bavi se politikom kao i svi ostali iz svog ličnog interesa predpostavljam. Ono sto mi smeta je to da se o ovom dogadjaju nije nista culo u medijima. To me je navelo da razmislim koliko se takvih slučajeva desi svakoga dana a da niko i ne zna. Da li ovo znaci da u Srbiji nema slobodnog medija (tv, ili radio stanice) koji će obavestiti javnost o sličnim dogadjajima? Ko drži medije? Verovatno isti oni koji drze političare. Krupni kapitalisti koji kreiraju citav sistem vrednosti. Ubijaju radnike i za to nikom ne odgovaraju. Preko televizije plasiraju sliku države koja ne postoji. Obraćati se političarima za pomoc je izgubilo smisao i zato pozivam sve radnike da se organizuju sindikalne ćelije nezavisno od "reprezentativnih sindikata" koji su prodali svoje zadnjice za male pare. Neće uskoro postojati način da se opstane ako se ne ujedinimo protiv represije iza koje stoje veleposednici. Ako ne uspemo postaćemo robovi u pravom smislu te reči, Imaćemo na svakom uglu goniča ca pendrekom i pištoljem koji će nositi oko vrata tablicu sa natpisom "Arbeit macht frei".

Svima je poznato u kakvom je polozaju radnik u Srbiji. Radi se na crno a i ti sto su prijavljeni kao da nisu. Vlada i sindikati suruju u tisini a pljuju se javno.
Kakav sistem organizovanja radnika predlazete?

par tekstova na temu vlast,radnici,sindikati....

http://kontra-banda.blogspot.com/2010/05/blog-post.html

http://kontra-banda.blogspot.com/2010/06/arbeit-macht-frei.html

Neće valjati ni jedan sistem dok su radnici ovakvi kakvi su danas:

Nesložni i nesvesni svojih prava.

Moraju da se osveste i da počnu da razmišljaju svojom glavom inače će ovakvo stanje ostati doveka.
Ako neko misli da će političari sami od sebe nešto promeniti taj grdno se vara.

Neće valjati ni jedan sistem dok su radnici ovakvi kakvi su danas:

Nesložni i nesvesni svojih prava.

Moraju da se osveste i da počnu da razmišljaju svojom glavom inače će ovakvo stanje ostati doveka.
Ako neko misli da će političari sami od sebe nešto promeniti taj grdno se vara.

Upravo tako. Ne mogu da se oslanjaju na drzavu niti na sindikate nego moraju da pocnu samostalnu organizaciju "horizontalnog" tipa sa manjim celijama u svakom preduzecu. Na taj nacin bi se delimicno stalo na put na zalost siroko rasprostranjenoj korupciji. Takav sindikat bi bio nebrojeno puta jaci nego postojeci.

Poslednja Šansa

25hjngh.png

Ako živite u Srbiji i imate između 18 i 100 godina, onda ste verovatno čuli za projekat koji sprovodi Vlada Republike Srbije pod nazivom „Prva šansa“. Ako, kojim slučajem, niste obavešteni, mada mislim da je šansa za to mala, jer se vlastodršci hvale na sva usta istim, objasniću o čemu se radi. Dakle, ako ste mladi, ambiciozni, vredni i spremni da crknete na radnom mestu za platu koja vam neće biti dovoljna ni za hleb i hladnu vodu, možete dobiti posao kod lokalnog gazde ili nekog "kontraverznog biznismena" na sledećih godinu dana. Platu vam ne plaća poslodavac nego država, što znači - budžet države Srbije, a to znači -plaćaju vas građani Srbije. Gazda, poslodavac, kriminalac, nazovite ga kako hoćete, ima besplatnu radnu snagu...... što je strašno, jer vlast stoji iza toga. A ko stoji iza vlasti? Procenite sami, verujem da nije teško.
Pitao sam se ko stoji iza tako genijalnog plana i jednom, sasvim slučajno, vidim na vestima: Mlađan Dinkić (ima li stvari iza koje ne stoji ovaj čovek? ) izvodi neku jadnu devojku da ispriča svoju sjajnu priču o ovom projektu. Naravno, nije mogla ništa loše reći, možda se plaši za mesto u stranci ili stvarno veruje da je raditi kao stoka za crkavicu sjajno i bajno. Bez obzira, ni jedno ni drugo joj ne ide na čast. Evo mog iskustva:
Imao sam telefonski poziv sa Biroa za zapošljavanje. Rečeno mi je da se pojavim određenog datuma u firmi NEXE iz Novog Bečeja (bivši Polet), jer navodno traže ljude iz moje struke. Pokupio sam potrebna dokumenta i otišao tamo. Nisam jos znao o čemu se radi. Posle nekoliko sati čekanja da dođem na red imao sam razgovor sa poslodavcem. Rečeno mi je da dođem sutradan, jer predstavnik dela firme u kojem se traži moja struka mora hitno poslovno da ode ko zna gde... Došao sam narednog dana i dobio sledeću ponudu:
- Tri meseca "obuke" sa platom od 10.000 dinara. Posle toga plata ide na 15.000 dinara. OK, nije sjajno, ali kad nema ništa drugo, radiću i to; od nečega se mora živeti.
- Dalje... MNOGO teškog fizičkog rada (što inače nema veze sa mojom strukom). Dobro, radio sam i gore poslove.
- Dalje... Radno vreme dva dana - prva, dva dana - druga, dva dana - treća smena. Prekovremeni rad, intervencije (što znači da u slučaju da me pozovu telefonom, jer im se može, treba da poskočim na noge lagane i odletim tamo kako znam). Nema vikenda, nema praznika.... Malo li je za te pare?
Kakva tromesečna obuka treba za fizički posao??? Još bolja stvar je što sam se ja ranijih godina već prijavljivao za isti posao i nisam znao da se o tome radi, nisam čak ni bio obavešten da nisam primljen. Zašto primaju radnike za isto radno mesto svake godine, zapitao bi se svaki čovek sa dve sive ćelije u glavi. Da li jedu radnike pošto odrade svoje ili ih jednostavno otpuste kada država prestane da plaća i zaposle druge umesto njih? Istog dana sam otišao do Biroa za zapošljavanje i pročitao na jednom od prospekata identičnu stvar koju su mi ponudili u NEXE-u. Tada su se kockice složile....
Nivo do kojeg je ovo ludilo došlo video sam na lokalnom sajmu zapošljavanja na kojem je 99% poslodavaca tražilo pripravnike koje država plaća. Od banaka, radio stanica, preko fabrika i samostalnih trgovačkih radnji pod imenom "Švrća" i "Žika" - svuda vlada interesovanje za pripravnike. Mladi Srbije, ovaj program je poslednja šansa da imate posao, jer kada završite godinu dana na radnom mestu verovatno nikada više nećete raditi.....
Živela besplatna radna snaga!!!

Nista ne mogu da urade radnici i treba ih ebati dok ne crknu od gladi, umora, cega god. Zasto? Zato sto su stoka.

Kad upitas nekog radnika zasto ne prijavi gazdu, ili njih nekoliko zasto se ne organizuju i zatraze svoja prava odgovor je uvek isti: jao, izgubicu posao, ne mogu. Pa onda kad ne mozes neka te ebu do smrti, sto bih ja brinuo o tome.
Toga mi je zaista pun qurac, pun mi je qurac tog nekakvog neosnovanog narodnog straha, svi seru u gace na pomen pobune protiv poslodavca, gazde, a taj je postao vlasnik njihovih zivota, ne radnog mesta. Ovaj narod je nekad bio buntovan i srcan, sad je postao qurac od naroda.

Nista ne mogu da urade radnici i treba ih ebati dok ne crknu od gladi, umora, cega god. Zasto? Zato sto su stoka.

Kad upitas nekog radnika zasto ne prijavi gazdu, ili njih nekoliko zasto se ne organizuju i zatraze svoja prava odgovor je uvek isti: jao, izgubicu posao, ne mogu. Pa onda kad ne mozes neka te ebu do smrti, sto bih ja brinuo o tome.
Toga mi je zaista pun qurac, pun mi je qurac tog nekakvog neosnovanog narodnog straha, svi seru u gace na pomen pobune protiv poslodavca, gazde, a taj je postao vlasnik njihovih zivota, ne radnog mesta. Ovaj narod je nekad bio buntovan i srcan, sad je postao qurac od naroda.

Apsoutna istina!!!

Ovamo se kao kurčimo, a Srbija puna pičketina!!!

Svi ćute, e pa NEKA VAS JEBU!:ok:

E vidi sad, koliko je ovaj narod zainteresovan za nesto ozbiljno. Bar na ovom forumu, mada imam iskustva da je tako u celoj zemlji.
Ljude zanima politika na nivou krojenja svetske podele sveta uz ispijanje piva ispred prodavnice, lakse je potezati ta piatnja nego da se nas dvoje slozimo oko onoga sto ce doneti dobro i tebi i meni bio ti Ibro a ja Stevo.
Teme tipa "da li je kokoskama bilo hladno", "da li penis ovakav ili onakav moze da zadovolji", "treci svetski rat (wtf????)" , milion tema "partizani vs cetnici" su krcate odgovorima a kada ja stavim ovako nesto pojavi se par ljudi.
Svakog trenutka ocekujam da bidem obelezen kao ********* od strane partiskih vojnika zbog onoga sto pisem.
Znate braco i drugovi kad ce nam biti bolje dok smo ovakvi kakvi smo (zatupljeni i slepi)? NIKAD!!!

E vidi sad, koliko je ovaj narod zainteresovan za nesto ozbiljno. Bar na ovom forumu, mada imam iskustva da je tako u celoj zemlji.
Ljude zanima politika na nivou krojenja svetske podele sveta uz ispijanje piva ispred prodavnice, lakse je potezati ta piatnja nego da se nas dvoje slozimo oko onoga sto ce doneti dobro i tebi i meni bio ti Ibro a ja Stevo.
Teme tipa "da li je kokoskama bilo hladno", "da li penis ovakav ili onakav moze da zadovolji", "treci svetski rat (wtf????)" , milion tema "partizani vs cetnici" su krcate odgovorima a kada ja stavim ovako nesto pojavi se par ljudi.
Svakog trenutka ocekujam da bidem obelezen kao ********* od strane partiskih vojnika zbog onoga sto pisem.
Znate braco i drugovi kad ce nam biti bolje dok smo ovakvi kakvi smo (zatupljeni i slepi)? NIKAD!!!

Potpisujem:ok:

Tacno uglavnom. Ali uz takav stav kakav imas necemo daleko...

Svima je poznato u kakvom je polozaju radnik u Srbiji. Radi se na crno a i ti sto su prijavljeni kao da nisu. Vlada i sindikati suruju u tisini a pljuju se javno.
Kakav sistem organizovanja radnika predlazete?

par tekstova na temu vlast,radnici,sindikati....

http://kontra-banda.blogspot.com/2010/05/blog-post.html

http://kontra-banda.blogspot.com/2010/06/arbeit-macht-frei.html

Aman neka se skupe pa neka razbiju skupstinu, kakav blaziran narod, nista ne cini da sebe spasi...jel znas u cemu je problem?
Problem je u tome sto svako gleda svoju guzu i nju samo i jedino stiti
pa nam stoga nikada kao narodu nece biti dobro jer verujemo u ideju licne dobiti...
sve dok tako gledamo, sve dok su nam muke studenata, mladih, starih, zaposlenih, nezaposlenih
neke tudje muke do tada neka nam bude kako nam je sada jer bolje nismo ni zasluzili...Pariz je goreo kada je Sarkozi menjao penz. zakon a mi cutimo sve dok licno nismo
ugrozeni sto o nama kao ljudima govori mnogo...ali znamo da kukamo, to nam nije strano...sto kazao Djole "danas il' se prosi il' se zajmi"...

Apsoutna istina!!!

Ovamo se kao kurčimo, a Srbija puna pičketina!!!

Svi ćute, e pa NEKA VAS JEBU!:ok:

Ma muka mi je vise od svega, najvise od naroda. Niko nista ne sme da kaze yebote, a kamo li nesto konkretno da preduzme. Prodajemo se za saku dinara, jos odvajkada. Jos pre Slobe kad se nadje neka budala i podbuni malo radnike, direktor pljune neki jad od kinte i taj podbunjivac ostane sam na cedilu i naravno dobije sut kartu. Pa kad se vrati na staro, opet svi sapucu sebi u bradu kao poslednje ***** `ovo nista ne valja`, `jao si ga nama` itd. More mars u picqu materinu

Aman neka se skupe pa neka razbiju skupstinu, kakav blaziran narod, nista ne cini da sebe spasi...jel znas u cemu je problem?
Problem je u tome sto svako gleda svoju guzu i nju samo i jedino stiti
pa nam stoga nikada kao narodu nece biti dobro jer verujemo u ideju licne dobiti...

sve dok tako gledamo, sve dok su nam muke studenata, mladih, starih, zaposlenih, nezaposlenih
neke tudje muke do tada neka nam bude kako nam je sada jer bolje nismo ni zasluzili...Pariz je goreo kada je Sarkozi menjao penz. zakon a mi cutimo sve dok licno nismo
ugrozeni sto o nama kao ljudima govori mnogo...ali znamo da kukamo, to nam nije strano...sto kazao Djole "danas il' se prosi il' se zajmi"...

Upravo tako!

Тели смо капитализам.И све његове благодети и вредности.
Па ето стиго је.У изворном облику.Дакле,ћути и ради.Добро је док не туку.

Back