Poslednja Šansa
Ako živite u Srbiji i imate između 18 i 100 godina, onda ste verovatno čuli za projekat koji sprovodi Vlada Republike Srbije pod nazivom „Prva šansa“. Ako, kojim slučajem, niste obavešteni, mada mislim da je šansa za to mala, jer se vlastodršci hvale na sva usta istim, objasniću o čemu se radi. Dakle, ako ste mladi, ambiciozni, vredni i spremni da crknete na radnom mestu za platu koja vam neće biti dovoljna ni za hleb i hladnu vodu, možete dobiti posao kod lokalnog gazde ili nekog "kontraverznog biznismena" na sledećih godinu dana. Platu vam ne plaća poslodavac nego država, što znači - budžet države Srbije, a to znači -plaćaju vas građani Srbije. Gazda, poslodavac, kriminalac, nazovite ga kako hoćete, ima besplatnu radnu snagu...... što je strašno, jer vlast stoji iza toga. A ko stoji iza vlasti? Procenite sami, verujem da nije teško.
Pitao sam se ko stoji iza tako genijalnog plana i jednom, sasvim slučajno, vidim na vestima: Mlađan Dinkić (ima li stvari iza koje ne stoji ovaj čovek? ) izvodi neku jadnu devojku da ispriča svoju sjajnu priču o ovom projektu. Naravno, nije mogla ništa loše reći, možda se plaši za mesto u stranci ili stvarno veruje da je raditi kao stoka za crkavicu sjajno i bajno. Bez obzira, ni jedno ni drugo joj ne ide na čast. Evo mog iskustva:
Imao sam telefonski poziv sa Biroa za zapošljavanje. Rečeno mi je da se pojavim određenog datuma u firmi NEXE iz Novog Bečeja (bivši Polet), jer navodno traže ljude iz moje struke. Pokupio sam potrebna dokumenta i otišao tamo. Nisam jos znao o čemu se radi. Posle nekoliko sati čekanja da dođem na red imao sam razgovor sa poslodavcem. Rečeno mi je da dođem sutradan, jer predstavnik dela firme u kojem se traži moja struka mora hitno poslovno da ode ko zna gde... Došao sam narednog dana i dobio sledeću ponudu:
- Tri meseca "obuke" sa platom od 10.000 dinara. Posle toga plata ide na 15.000 dinara. OK, nije sjajno, ali kad nema ništa drugo, radiću i to; od nečega se mora živeti.
- Dalje... MNOGO teškog fizičkog rada (što inače nema veze sa mojom strukom). Dobro, radio sam i gore poslove.
- Dalje... Radno vreme dva dana - prva, dva dana - druga, dva dana - treća smena. Prekovremeni rad, intervencije (što znači da u slučaju da me pozovu telefonom, jer im se može, treba da poskočim na noge lagane i odletim tamo kako znam). Nema vikenda, nema praznika.... Malo li je za te pare?
Kakva tromesečna obuka treba za fizički posao??? Još bolja stvar je što sam se ja ranijih godina već prijavljivao za isti posao i nisam znao da se o tome radi, nisam čak ni bio obavešten da nisam primljen. Zašto primaju radnike za isto radno mesto svake godine, zapitao bi se svaki čovek sa dve sive ćelije u glavi. Da li jedu radnike pošto odrade svoje ili ih jednostavno otpuste kada država prestane da plaća i zaposle druge umesto njih? Istog dana sam otišao do Biroa za zapošljavanje i pročitao na jednom od prospekata identičnu stvar koju su mi ponudili u NEXE-u. Tada su se kockice složile....
Nivo do kojeg je ovo ludilo došlo video sam na lokalnom sajmu zapošljavanja na kojem je 99% poslodavaca tražilo pripravnike koje država plaća. Od banaka, radio stanica, preko fabrika i samostalnih trgovačkih radnji pod imenom "Švrća" i "Žika" - svuda vlada interesovanje za pripravnike. Mladi Srbije, ovaj program je poslednja šansa da imate posao, jer kada završite godinu dana na radnom mestu verovatno nikada više nećete raditi.....
Živela besplatna radna snaga!!!