Orbanova karta "Ugarske" u kojoj se našla Vojvodina ili zašto srpska nacionalna politika ćuti na provokacije?

Voli on svako malo bocnuti da se priča o njemu.

Ovo je zadnje postavio da kao poziva đake učiti povijest.
Pogledajte prilog 695105

Pa čestita Božić
Pogledajte prilog 695108

Ili na datum potpisivanja sporazuma u Trianonu onu kartu gdje trgaju Ugarsku.
Mislim da ni Srbiji niko ne brani da u neki od kabineta postave lepu mapu srpskog carstva, sve je stvar ponosa i stila jedne države, te na kakvim tendencijama jedna nacija u određenom momentu gradi sebe.
Nije neumesno ni ovo sa Ugarskom, po meni - neumesna bi bila karta Mađarske iz drugog svetskog rata.

Autorska tema.

Orbanovs karta ili mapa.

Pogledajte prilog 695087

Ovih dana aktuelna je tema i podigla se velika hajka oko Orbanova karte Ugarske (Velike Mađarske) iz vremena Austro-ugarske monarhije, jer se u toj karti u sastavu Ugarske našla i sadašnja Republika Hrvatska.

Ništa čudno što se Republika Hrvatska pobunila i normalno je da protestvuju jer time štite svoj teritorijalni integritet, ali je čudno što je svo vreme na provokacije ćutala srpska nacionalna politika, baš ni reči iako je karta obuhvatila i teritoriju današnje Republike Srbije, to jest autonomnu pokrajinu Vojvodinu.

Čudna mi je ta ćutnja srpske nacionalne politike?

Zašto?

Da li to Viktor Orban pokazuje teritorijalne pretenzije prema Republici Srbiji "crtanjem karata" Ugarske u čijem sastavu je Vojvodina?

Da li Republika Srbija treba da reaguje makar verbalno koliko Republika Hrvatska, jer realno u etničkom pogledu ima više razloga za zabrinutost od Republike Hrvatske što se tiče te vrste pretenzija iz Mađarske.Pogledajte prilog 695088

Današnja Mađarska je zapravo blijeda slika nekadašnje Ugarske iz doba Austrougarske monarhije, nakon WWI je Mađarska izgubla dvije trećine teritorija i trećinu stanovništva :per:

Mislim da ni Srbiji niko ne brani da u neki od kabineta postave lepu mapu srpskog carstva, sve je stvar ponosa i stila jedne države, te na kakvim tendencijama jedna nacija u određenom momentu gradi sebe.
Nije neumesno ni ovo sa Ugarskom, po meni - neumesna bi bila karta Mađarske iz drugog svetskog rata.
Mađari ti ljepe po svojim autima naljepnice sa velikom Mađarskom i takvi dođu u Hrvatsku.
Prije sam sa markerom crtao iz zajebancije granicu Hrvatske sa Mađarskom na njima, sad samo upišem Croatia preko cijele Ugarske, nek se hebu.

Voli on svako malo bocnuti da se priča o njemu.

Ovo je zadnje postavio da kao poziva đake učiti povijest.
Pogledajte prilog 695105

Pa čestita Božić
Pogledajte prilog 695108

Ili na datum potpisivanja sporazuma u Trianonu onu kartu gdje trgaju Ugarsku.
Današnja Mađarska je zapravo blijeda slika nekadašnje Ugarske iz doba Austrougarske monarhije, nakon WWI je Mađarska izgubla dvije trećine teritorija i trećinu stanovništva :per:

To je istorijska činjenica, koju Mađari nikada nisu preboleli politički.

Ni to što je Srbe stavio u Osmanlijsko carstvo?

Ni u AU nisu bili ništa posebno, samo su birokratskim potezima kinjili sve oko sebe, drugo nisu ni mogli.

Naravno, ali znaš kako to ide, teško je prihvatiti realnost da slavna prošlost više nije slavna sadašnjost.

Ni to što je Srbe stavio u Osmanlijsko carstvo?
Jesi ti učio istoriju?
To je mapa iz jednog perioda od pre nekih 250 godina... nije slika današnjice, niti plan sutrašnjice. Nego prikaz kako je njegove država izgledala u momentu.
Ja kada okačim mapu Srpskog carstva, ne pripajam Hrvatsku Mađarskoj, nego prikazujem realno stanje stvari u 14om veku.

Jel' moguće da ni toliko ne razumeš? U ostalom, tebi Osmansko carstvo nije strano...

Mađari ti ljepe po svojim autima naljepnice sa velikom Mađarskom i takvi dođu u Hrvatsku.
Prije sam sa markerom crtao iz zajebancije granicu Hrvatske sa Mađarskom na njima, sad samo upišem Croatia preko cijele Ugarske, nek se hebu.
Pa i ja po Vojvodini viđam ljude koji uz srpske tablice nose oznaku HR nalepljenu i sliku Gotovine na retrovizoru unutra. :D
Takvi su i Srbi, i Mađari i Hrvati.
Svaki narod voli deo svoje istorije gde je bio veliki, pa tako i mađarski, hrvatski, srpski.

Orban je populista i nacionalista kao i mnogi u regionu. Voli to maštati i plasirati nekakve mape i pretenzije koje se verovatno nikada neće ostvariti a i da se ostvare kratko će trajati.
Na osnovu čega iko može zaključiti da bi Mađari mogli mrdnuti izvan svojih granica. 10 miliona ljudi, i šta sad, neš ti opasne sile.

Jesi ti učio istoriju?
To je mapa iz jednog perioda od pre nekih 250 godina... nije slika današnjice, niti plan sutrašnjice. Nego prikaz kako je njegove država izgledala u momentu.
Ja kada okačim mapu Srpskog carstva, ne pripajam Hrvatsku Mađarskoj, nego prikazujem realno stanje stvari u 14om veku.

Jel' moguće da ni toliko ne razumeš? U ostalom, tebi Osmansko carstvo nije strano...

Nije ni tebi ko ni meni "400 ili 450 godina.

Pa i ja po Vojvodini viđam ljude koji uz srpske tablice nose oznaku HR nalepljenu i sliku Gotovine na retrovizoru unutra. :D
Takvi su i Srbi, i Mađari i Hrvati.
Svaki narod voli deo svoje istorije gde je bio veliki, pa tako i mađarski, hrvatski, srpski.
Ozbiljno? Evo pitam @veliki krang kako bi on reagirao da to ugleda

:lol:

Na osnovu čega iko može zaključiti da bi Mađari mogli mrdnuti izvan svojih granica. 10 miliona ljudi, i šta sad, neš ti opasne sile.
Pogotovo što je njihova politika da se maksimalno osigura granica. Pa to baš i ne ide uz neko proširenje granice, teže je onda čuvati. :lol:

Back