Ne mogu da osporim jer ne poznajem dobro Madjarsku.
Uvek mi se cinilo da se Madjari precesto pozivaju na specificnost svog porekla.
Poreklo ne smatram vaznim, cak ni odgoj ne smatram presudnim. Lepo je kada je covek ususkan u finu celinu ali ipak je presudno kakva je osoba ispod boje i vaspitanja.
Svakoga plase horde. Plase i mene. Neartikulisane su, ne znas sta mozes od njih da ocekujes, lagano mogu da lincuju...i nije da se bas ne desava po belom svetu.
Ja samo nisam saglasna sa ogranicenjem sloboda i sa anatemom koja se stavlja pred svakog braonkastog coveka u Evropi.
Iz jedne krajnosti se odlazi u drugu.
Kao sto sam naveo Madari su smatrani slobodarskim narodom, olicenjem liberalizma pogotovu nakon 1848-me.
Prihvatali su sve narode isticuci upravo tu slobodu koja je implementirala prihvacene u njenu srz sto oni ne osporavaju, naprotiv smatrajuci je zdravljem nacije u cemu su u pravu posto su najzdraviji narodi oni koji su se mesali da ne spominjem suprotne primere, primer je i njihova aristokratija koja je ostala "zdrava".
Stereotip koji si stekla je stvoren nakon pocetka XX-tog veka, a intenzivirao pre WWI kada su Ugarsku u sastavu AU monarhije videli kao egzistencijalnu pretnju prvenstveno Engleska, da ne sirim napomenucu samo da su pored njih jos oznaceni bili nemacko i rusko carstvo, koje su, mislim na Carsku Rusiju takode kao saveznika unistili.
Stereotip o njima je napisao engleski novinar Votson sin trgovca cajem i slicnim indijskim proizvodima koji ih je za Madare i spomenute carevine na neshvatljivo svirep nacin eksploatisao i pored znanog odnosa ruskog plemstva prema svojim kmetovima.
Najinteresantnije je da je on utisak stekao nakon jedne posete u kojima je gle cuda kontaktirao sa separatistima koji su ziveli lagodnim zivotom za razliku od slicnih u Engleskoj i njenim kolonijama.
Knjiga je ubrzo prevedena na sve evropske jezike sa namerom kojom je naruceno pisana pretvoreci dotle najliberalniji narod u monstruma.
Karakterne osobine se sticu rodenjem, ali na formiranje deteta u odraslu individuu utice u znatnoj meri porodica i sredina, kao i suprotno.
Medu spomenute horde ne spdaju Evropljani.
Koji procenat njih zeli da se integrise u evropsko drustvo?
Zasto se ne dozvoljava zenskom delu njihove populacije sloboda kod nas toliko poznata emancipacija? Odgovoricu ti ako zanemarimo strah koji je sastavni deo njihove kulture proizasao iz svirepog kaznjavanja da bi muski deo zajednice ostao dominantan, zene su te koje zele napredak, obrazovanje jednom recju promene, znaci Evropske vrednosti, ali to se ne dozvoljava vec se zeli od Evrope naciniti despotija od koje su oni navodno pobegli.
Opisan nacin ponasanja je deo istrazivanja koji je objavljen pre najverovatnije trideset godina u knjizi koja opisuje nacin propasti Evrope francuskog autora koji je ziveo u Americi, ne mogu se setiti imena autora i naziva knjige, tako da ona sama po sebi izaziva sumnju da je neko mozda ove dogadaje planirao.
Posedujem knjigu, ali mi nije pri ruci, autor je bio poznat u americkim i evropskim intelektualnim krugovima.
Mislim da ljudi koji se uklapaju u drustvo nisu "anatemisani", nevezano za boju koze.
Koliko poznajes "belih" osoba sa kojima skoro niko ne zeli kontakt, ili ih u najmanju ruku izbegavaju? Sta je uzrok tome? Mislim da je odgovor svima jasan.
Uzmimo za primer dva velikana dzeza Dzon Koltrejna I Majs Dejvisa. Koltrejn bi se uklopio u svako drustvo dok Dejvis da nije postao to sto je bio u svakom bi bio problematican, kakav je uglavnom i bio samo mu se tolerisalo.