Opušteno u Japanu

Kako vam se dopada opustenost japanaca?

• sviđa mi se

glasova: 7 70,0%
  • ne sviđa mi se

glasova: 4 40,0%

• Ukupno glasova
    10

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
41.741
Japan ima tendenciju da bude opušten – i kada je ljubav u pitanju: udeo ljudi koji žive sami i ne traže partnera ovde se povećava godinama. Za mnoge se romantična ljubav ne doživljava kao ispunjenje, već kao moderna zapadnjačka ideologija.

Megatrend: Podmukla odbrana od romantičnih veza

Rođeni Tokijac nije sam u ovakvom stavu u istočnoazijskoj zemlji. Ona je jedna od mnogih kojih je sve više. Japan već nekoliko godina doživljava svojevrsni društveni megatrend: sve veći otpor romantičnim vezama. Ono što se često tumači kao scenario katastrofe, posebno zapadni mediji, smatra se novom normalom u samoj zemlji. Različita istraživanja ne samo da pokazuju sve veći udio samaca u ukupnoj populaciji, već i dokumentiraju visok stepen zadovoljstva među onima koji žive sami.

Pragmatičan pristup pitanjima partnerstva

Prije nego što se Japan otvorio prema Zapadu, brak i partnerstvo bili su više ekonomski orijentirani. Osnovana je jedinica domaćinstva radi zajedničkog života i podizanja djece. Sloboda je data za privatne potrebe. Ovaj pragmatičan pristup pitanjima partnerstva i danas postoji u Japanu. I od velike su pomoći rastućem broju samaca iz godine u godinu koji ne žele da budu prisiljeni na krute obrasce tržišta rada i rodne uloge.

„Da sam sama u Evropi ili SAD“, spekuliše Yuka dok vidi dvoje zapadnih turista na ulici, „moji prijatelji bi me verovatno sažalijevali jer mi nedostaje pravi deo slagalice da bi moj život bio potpun . Ali to se ne vidi u Japanu.“ Viši ideal romantične ljubavi kao životnog cilja se ovdje teško uzima ozbiljno.

---------------------------------------------------------------
Celi text i intervju mozete ovde da prochitate

Link

Inace, Nemci, kazu, imaju te predrasude o japanskom drustvu kao savrseno fleißig i disciplinovanom. Sto je mozda tacno, ali sta cemo sa patrijarhalnom tradicijom koja je i dalje jaka? Neki bi rekli i seksistickom.

Mislim, ne poznajem ni Japance ni Nemce, ovo je ono sto sam cula, videla, procitala.

Japan ima tendenciju da bude opušten – i kada je ljubav u pitanju: udeo ljudi koji žive sami i ne traže partnera ovde se povećava godinama. Za mnoge se romantična ljubav ne doživljava kao ispunjenje, već kao moderna zapadnjačka ideologija.

Megatrend: Podmukla odbrana od romantičnih veza

Rođeni Tokijac nije sam u ovakvom stavu u istočnoazijskoj zemlji. Ona je jedna od mnogih kojih je sve više. Japan već nekoliko godina doživljava svojevrsni društveni megatrend: sve veći otpor romantičnim vezama. Ono što se često tumači kao scenario katastrofe, posebno zapadni mediji, smatra se novom normalom u samoj zemlji. Različita istraživanja ne samo da pokazuju sve veći udio samaca u ukupnoj populaciji, već i dokumentiraju visok stepen zadovoljstva među onima koji žive sami.

Pragmatičan pristup pitanjima partnerstva

Prije nego što se Japan otvorio prema Zapadu, brak i partnerstvo bili su više ekonomski orijentirani. Osnovana je jedinica domaćinstva radi zajedničkog života i podizanja djece. Sloboda je data za privatne potrebe. Ovaj pragmatičan pristup pitanjima partnerstva i danas postoji u Japanu. I od velike su pomoći rastućem broju samaca iz godine u godinu koji ne žele da budu prisiljeni na krute obrasce tržišta rada i rodne uloge.

„Da sam sama u Evropi ili SAD“, spekuliše Yuka dok vidi dvoje zapadnih turista na ulici, „moji prijatelji bi me verovatno sažalijevali jer mi nedostaje pravi deo slagalice da bi moj život bio potpun . Ali to se ne vidi u Japanu.“ Viši ideal romantične ljubavi kao životnog cilja se ovdje teško uzima ozbiljno.

---------------------------------------------------------------
Celi text i intervju mozete ovde da prochitate

Link

Јапанци, јужнокорејци..
Врло су позапађени да им је нпр фертилитет испод 1 детета по жени. Њихове цивилизације ће тек да осете декаденцију и подрхтавање у деценијама касније. Нису они тај менталитет. Све је то вештачки.

Јапанци, јужнокорејци..
Врло су позапађени да им је нпр фертилитет испод 1 детета по жени. Њихове цивилизације ће тек да осете декаденцију и подрхтавање у деценијама касније. Нису они тај менталитет. Све је то вештачки.
Baš sad gledam fertilitet kod Japanaca je 2022. 1.26 deteta. Nisu ti tačni podaci, ali je situacija i dalje alarmantna.

.
To su takozvani herbivore muškarci i devojke.

Ja sam na primer ovakav oduvek. Sve opušteno. I meni je to normalno, a ne ludovanje i jurnjava za sexom i nekim provodom.
Fin, miran i tih život.
Romantizam je lepa stvar, ali nije ni jedina ni nužno najbitnija stvar.
Ljudi se čude kad neko odbija dobre ribe, je li, a iz moje perspektive to uopšte nije tako strašno uraditi pošto sam i sam takav.
Meni se ovo naravno vrlo mnogo sviđa. Oni će na primer sigurno imati zdravije partnerske i porodično odnose kad ih zasnuju gde će više biti poštovanja, a manje svađa i međusobnog nerazumevanja. Više su okrenuti ka duhovnom nego materijalnom, a to je ono što nas više usrećuje to je sigurno.

Back