Opušteno u Japanu

Kako vam se dopada opustenost japanaca?

• sviđa mi se

glasova: 7 70,0%
  • ne sviđa mi se

glasova: 4 40,0%

• Ukupno glasova
    10

Gospođetina 👑

Buduća legenda
Moderator
Poruka
32.052
Japan ima tendenciju da bude opušten – i kada je ljubav u pitanju: udeo ljudi koji žive sami i ne traže partnera ovde se povećava godinama. Za mnoge se romantična ljubav ne doživljava kao ispunjenje, već kao moderna zapadnjačka ideologija.

Megatrend: Podmukla odbrana od romantičnih veza

Rođeni Tokijac nije sam u ovakvom stavu u istočnoazijskoj zemlji. Ona je jedna od mnogih kojih je sve više. Japan već nekoliko godina doživljava svojevrsni društveni megatrend: sve veći otpor romantičnim vezama. Ono što se često tumači kao scenario katastrofe, posebno zapadni mediji, smatra se novom normalom u samoj zemlji. Različita istraživanja ne samo da pokazuju sve veći udio samaca u ukupnoj populaciji, već i dokumentiraju visok stepen zadovoljstva među onima koji žive sami.

Pragmatičan pristup pitanjima partnerstva

Prije nego što se Japan otvorio prema Zapadu, brak i partnerstvo bili su više ekonomski orijentirani. Osnovana je jedinica domaćinstva radi zajedničkog života i podizanja djece. Sloboda je data za privatne potrebe. Ovaj pragmatičan pristup pitanjima partnerstva i danas postoji u Japanu. I od velike su pomoći rastućem broju samaca iz godine u godinu koji ne žele da budu prisiljeni na krute obrasce tržišta rada i rodne uloge.

„Da sam sama u Evropi ili SAD“, spekuliše Yuka dok vidi dvoje zapadnih turista na ulici, „moji prijatelji bi me verovatno sažalijevali jer mi nedostaje pravi deo slagalice da bi moj život bio potpun . Ali to se ne vidi u Japanu.“ Viši ideal romantične ljubavi kao životnog cilja se ovdje teško uzima ozbiljno.

---------------------------------------------------------------
Celi text i intervju mozete ovde da prochitate

Link

Inace, Nemci, kazu, imaju te predrasude o japanskom drustvu kao savrseno fleißig i disciplinovanom. Sto je mozda tacno, ali sta cemo sa patrijarhalnom tradicijom koja je i dalje jaka? Neki bi rekli i seksistickom.

Mislim, ne poznajem ni Japance ni Nemce, ovo je ono sto sam cula, videla, procitala.

Japan ima tendenciju da bude opušten – i kada je ljubav u pitanju: udeo ljudi koji žive sami i ne traže partnera ovde se povećava godinama. Za mnoge se romantična ljubav ne doživljava kao ispunjenje, već kao moderna zapadnjačka ideologija.

Megatrend: Podmukla odbrana od romantičnih veza

Rođeni Tokijac nije sam u ovakvom stavu u istočnoazijskoj zemlji. Ona je jedna od mnogih kojih je sve više. Japan već nekoliko godina doživljava svojevrsni društveni megatrend: sve veći otpor romantičnim vezama. Ono što se često tumači kao scenario katastrofe, posebno zapadni mediji, smatra se novom normalom u samoj zemlji. Različita istraživanja ne samo da pokazuju sve veći udio samaca u ukupnoj populaciji, već i dokumentiraju visok stepen zadovoljstva među onima koji žive sami.

Pragmatičan pristup pitanjima partnerstva

Prije nego što se Japan otvorio prema Zapadu, brak i partnerstvo bili su više ekonomski orijentirani. Osnovana je jedinica domaćinstva radi zajedničkog života i podizanja djece. Sloboda je data za privatne potrebe. Ovaj pragmatičan pristup pitanjima partnerstva i danas postoji u Japanu. I od velike su pomoći rastućem broju samaca iz godine u godinu koji ne žele da budu prisiljeni na krute obrasce tržišta rada i rodne uloge.

„Da sam sama u Evropi ili SAD“, spekuliše Yuka dok vidi dvoje zapadnih turista na ulici, „moji prijatelji bi me verovatno sažalijevali jer mi nedostaje pravi deo slagalice da bi moj život bio potpun . Ali to se ne vidi u Japanu.“ Viši ideal romantične ljubavi kao životnog cilja se ovdje teško uzima ozbiljno.

---------------------------------------------------------------
Celi text i intervju mozete ovde da prochitate

Link

Јапанци, јужнокорејци..
Врло су позапађени да им је нпр фертилитет испод 1 детета по жени. Њихове цивилизације ће тек да осете декаденцију и подрхтавање у деценијама касније. Нису они тај менталитет. Све је то вештачки.

Јапанци, јужнокорејци..
Врло су позапађени да им је нпр фертилитет испод 1 детета по жени. Њихове цивилизације ће тек да осете декаденцију и подрхтавање у деценијама касније. Нису они тај менталитет. Све је то вештачки.
Baš sad gledam fertilitet kod Japanaca je 2022. 1.26 deteta. Nisu ti tačni podaci, ali je situacija i dalje alarmantna.

Jeste, u Južnoj Koreji je katastrofa 0.78 deteta po ženi. Negde sam pročitao kad fertilitet padne ispod 1.4 da je to put bez povratka, nema nade da se društvo demografski oporavi.
Да. Не иде западни стил живота а то ће се видети када они који одрастају данас ступе на власт.

.
To su takozvani herbivore muškarci i devojke.

Ja sam na primer ovakav oduvek. Sve opušteno. I meni je to normalno, a ne ludovanje i jurnjava za sexom i nekim provodom.
Fin, miran i tih život.
Romantizam je lepa stvar, ali nije ni jedina ni nužno najbitnija stvar.
Ljudi se čude kad neko odbija dobre ribe, je li, a iz moje perspektive to uopšte nije tako strašno uraditi pošto sam i sam takav.
Meni se ovo naravno vrlo mnogo sviđa. Oni će na primer sigurno imati zdravije partnerske i porodično odnose kad ih zasnuju gde će više biti poštovanja, a manje svađa i međusobnog nerazumevanja. Više su okrenuti ka duhovnom nego materijalnom, a to je ono što nas više usrećuje to je sigurno.

Back