Optužnica u Bariju protiv Subotića i Đukanovića je čvrsta

jagodina_city

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
236
Tužilac Đuzepe Šelzi iz Barija prihvatio je kao „polazište” za svoju istragu rad Ive Pukanića, ubijenog vlasnika nedeljnika „Nacional”. Istraga je kasnije urodila plodom, naročito kad je reč o računima u bankama i dokazima u vezi sa transferom velike količine novca vazdušnim putem iz Crne Gore do Kipra, kaže u intervjuu za „Blic” Leo Sisti, novinar italijanskog nedeljnika „Espreso” i autor brojnih tekstova o švercu cigareta iz Crne Gore u Italiju.

Sisti, koji počeo da piše o „crnogorskoj vezi” s kraja devedesetih kada je i ceo slučaj izbio na videlo, kaže da su, koliko zna, izjave Pukanića bile korisne za istragu. Šelzi je sa Pukanićem razgovarao u Trstu 18. jula 2002. i tamo je pokazao tužiocu brojne članke o švercu cigareta objavljivane u „Nacionalu”.
- Ti članci su sada pripojeni sudskim dosijeima u Bariju, a to je pravo brdo dokumenata na više stotina hiljada stranica. Sudski dosijei obuhvataju zapise prisluškivanih razgovora, uglavnom preko mobilnog telefona, koje je Dušanka Jeknić, bivša predstavnica crnogorske trgovinske misije u Milanu, vodila između 2000. i 2002. s ljudima umešanim u šverc. Među njima i sa sadašnjim premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem, kome ne može da se sudi zbog diplomatskog imuniteta, kao i sa drugim ljudima koji su učestvovali i u švercu i protiv kojih je podignuta optužnica, kao što je Miroslav Ivanišević, bivši crnogorski ministar, ili Veselin Barović zbog uloge koju je igrao dok je bio trgovinski direktor MTT - kaže Sisti.

Koliko je optužnica potkrepljena dokazima?
- Po mom mišljenju optužnica je dobro potkrepljena dokazima s obzirom na to da je rezultat dugotrajne istrage u 12 zemalja. Dakle, nije se odvijala samo u Italiji i Crnoj Gori, već i u Srbiji, Hrvatskoj, Grčkoj, Nemačkoj, na Kipru, u Holandiji, Lihtenštajnu, Arubi i Sjedinjenim Državama. Tužilac Šelzi je, pozivajući se na postojeće ugovore i međunarodne konvencije, uputio zamolna pisma svim tim zemljama.

Prema optužnici tužioca iz Barija, Subotić je stajao iza prebacivanja novca. Šta možete da kažete o njegovim poslovima?
- Šelzi je rekonstruisao „trag novca” koji se krije iza crnogorske veze. Od 1997. do 2000. šverceri su prebacili pune avione novčanica u stranoj valuti - jednu milijardu i dvesta hiljada miliona nemačkih maraka, 726.000 američkih dolara i banknote u drugoj valuti, švajcarskim francima i austrijskim šilinzima. Prema optužnici, Stanko Subotić Cane, koji je blizak Đukanoviću, organizovao je prebacivanje novca preko svoje firme „Dulwich”. Subotić je, piše tužilac iz Barija u optužnici na 23 strane, „prao zaradu od kriminalnog udruživanja. On je obezbedio avion za prebacivanje novca iz Crne Gore, kuda je stizao iz Švajcarske, na Kipar”. On je koristio tri aviona, „od kojih je jedan kupljen novcem prikupljenim od poreza na tranzit cigareta kroz Crnu Goru i Subotićevim ličnim novcem”. Istražitelji kažu da je petnaest kurira letelo 178 puta iz Crne Gore do Kipra prenoseći keš.

Zbog čega Italija nije raspisala poternicu za Subotićem?
- To je pitanje za tužioca. Mislim da je prošlo previše vremena od početka istrage. Ponekad su poternice beskorisne i komplikuju stvari zbog birokratije. Smatram da je Šelzi postupio kao tužilac koji veruje u svoje tvrdnje koje su potkrepljene dokumentima, ne zahtevajući od sudije da potpiše naloge za hapšenje. I to je sve.

U optužnici se navodi ime Brane Mićunovića kao šefa organizacije u Crnoj Gori. Kako je opisana njegova veza s Đukanovićem?
- Mićunović, okarakterisan u sudskim dosijeima kao „šef organizovanog kriminala koji operiše u Crnoj Gori”, takođe se tereti za veze sa mafijom u Bariju. Prema optužnici, „on je garantovao zaštitu i omogućavao rešavanje sporova između italijanskih mafijaša na slobodi u Crnoj Gori, političkim liderima i lokalnim kriminalnim bandama u zamenu za profit od ilegalnog šverca iz Crne Gore u Italiju”. Prema svedočenju Gorana Stanjevića, bivšeg predstavnika crnogorske vladine Agencije za strane investicije koga su u istražitelji iz Barija saslušavali u Švajcarskoj 3. decembra 2002, Brano Mićunović, rođen u Nikšiću, bio je blizak sa Đukanovićem. Mićunović je, kako se navodi, održavao poslovne veze sa čuvenim mafijašem Frančeskom Prudentinom, koji je bio na slobodi u Crnoj Gori, a tražen je u Bariju zbog različitih prestupa.

Koliko je novca zarađeno na švercu?
- Deo novca je iskorišćen da se plate proizvođači cigareta, recimo „R. J. Reynolds”, „Austria Tabak”, „Scandinavia”, koja je kasnije postala „Gallaher Sweden” i „Seita”, francuski proizvođač „goloaza”. Ali najveći deo novca je nestao u sumnjivim kompanijama s računima u bankama u Lihtenštajnu.

http://www.blic.rs/hronika.php?id=104955
 

Back
Top