Optužbe protiv Gotovine i za zločine u BiH

Q. in perpetuum hibernum

Stara legenda
Poruka
90.199
Iz Tužilaštva BiH su saopštili da imaju određene predmete koji se odnose na događaje iz 1995. godine, operacije "Južni potez", "Skok" i "Maestral", u kojima su prijavljena lica bili oficiri Hrvatske vojske, uz obrazloženje da ne mogu govoriti o imenima optuženih i o detaljima istrage, pišu "Nezavisne novine".

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka su potvrdili da su u saradnji sa Tužilaštvom u Banjaluci prosledili nekoliko izveštaja vezanih za događaje od 1992. do 1995. na području Livna i Kupresa, ali da nema informacija o daljim istragama.

Pripadnik mirovne misije UN u bivšoj Jugoslaviji Stefan van Zanten optužio je Gotovinu da je 1992. godine komandovao u BiH na područjima Livna i Kupresa, gde su srpski civili zlostavljani i deportovani.

Između ostalih, taj predmet tretira ratne zločine u Mrkonjić Gradu, kao i neke predmete za 1992. godinu, uglavnom za područje Posavine.

Van Zanten je kao pripadnik mirovne misije UN boravio u BiH 1992. godine, a o proživljenoj traumi sa prve linije fronta, zbog čega je nakon 19 godina obolio od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), je na holandskoj državnoj televiziji rekao je kako se seća slika ubistava, mučenja, prebijanja u logorima smrti i deportacija srpskih civila, kao i Gotovine, za koga u prilogu navodi da je komandovao u nekim mestima koja je sam prošao.

Šef Koordinacionog tima RS za procesuiranje ratnih zločina i traženje nestalih Staša Košarac rekao je da Srpska neprestano ukazuje na neprocesuiranje odgovornih za ratne zločine počinjene nad Srbima, ali da Tužilaštvo BiH "ostaje nemo na sve opomene koje dolaze iz RS".

On je istakao da ovi, ali i drugi zločini koji su počinjeni nad Srbima za vreme rata praktično predstavljaju agresiju hrvatskih snaga na BiH i RS.

Zamenik predsedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić nije iznenađena što protiv Gotovine nema nikakve istrage u BiH, te dodaje da je neprocesuiranje zločina nad Srbima postala praksa Tužilaštva BiH.

Za ratne zločine nad Srbima za vreme i posle akcije "Oluja" Gotovini sude u Haškom tribunalu, zajedno sa hrvatskim generalima Ivanom Čermakom i Mladenom Markačem, a Tužilaštvo u Hagu za njega traži kaznu od 27 godina zatvora.

(Srna)
 

Back
Top