Optimalan obracun zajednickog racuna za struju visezonski visetarifni

Ono sto vi pisete je da se ocekuje dodatno ulaganje od barem jednog potrosaca...
A u jednom primeru imate tacko srpski narcis sindrom, a to je da oba potrosaca ocekuju od drugog da investira u novo...

Mene interesuje kako da napravim sistem koji ce obojicu provocirati da smanjuju svoju potrosnju....

Domaćinstvo i ostala potrošnja 0,4kV
Jednotarifno merenje
Viša tarifa
Niža tarifa
Obračunska snaga
Trošak javnog snabdevača
din/kWh
din/kWh
din/kWh
din/kW
din/mesec
ZELENA ZONA
do 350 kWh
5.108
5.962
1.491
48.552
132.76
PLAVA ZONA
od 351-1600 kWh
7.658
8.943
2.236
CRVENA ZONA
preko 1600 kWh
15.330
18.588
4.647
Gde ima ovoga? Pa to SUPER odnos skupa/jeftina struja! Ove lopuže ovde daju samo 50% popusta za jeftinu struju! :zcepanje:

U praksi sam naleteo na slucaj gde veci trosadzija placa malo povecanje, a ne mnogo i to dovodi do psiholoskog rezultata da se svi ucesnici izjednacuju po potrosnji na vise....
Tj bukvalno se drze na granici sa crvenom tarifom ako su u plavoj...

Tako da psihologija forsiranja manjeg racuna a ne manje potrosnje dovodi do povecanja potrosnje zbog srbijanka ili srbijanac efekta...
A nakaradnost pristupa dovodi do sukobljavanja stranki...ne otvorenog jer nema oko cega nego pasivno agresivnog...

Sa druge strane Natali predlog je kaznjavajuci ali psiholoski funkcionise....
Onaj koji je manji potrosac ne placa nista vise nego sto bi sam, pa je zadovoljan, a onaj ko je veci placa puno pa zato sto ne uvaljuje deo malom potrosacu gleda da smanji svoju potrosnju bar malo nezavisno od drugog ucesnika....ali tu je ta fora sujete ko uvodi takav sistem..

Back