Optimalan obracun zajednickog racuna za struju visezonski visetarifni

Neko vreme sam morala da obračunavam potrošnju za tri korisnika sa jednog strujomera i jeste malo komplikovano za objasniti ali znam da sam napravila formulu i bila je potpuno fer prema svima.
A svaki korisnik, tj. barem jedan manje od ukupnog broja je imao kontrolno brojilo? Inače me baš zanima kako si to izvela, da bude fer, a ne zna se ko je koliko potrošio?

Ajd da vidimo kako bi to islo?
Па рецимо, ако израчунаш да би свом бројилу једна корисник плаћао 10.000, а други 5.000, а ако стиже рачун од 18.000, значи да треба да расподелиш на 12.000 једном а 6.000 другом.

Оно што си ти замислио је прилично немогуће, због онаквог система поделе на зоне. Најпре, највећу количину потрошње вуку грејна тела, тј. ТА пећи, калорифери, бојлер, шпорет и слично. Да некога ти тераш да кува ручак тек после поноћи, или да пали машину за веш ујутру у 5 ујутру, јер је тада јефтинија струја, то неће да иде. Остаје ти једино да се бавиш грејањем.

У том делу, обојица лети трошите по 500 kWh месечно, ти се грејеш на термоакумулационе пећи, а он на топлотну пумпу. Њему треба 300 kWh месечно, а теби бар 900 kWh месечно. Како трошите 2200 kWh у црвеној сте зони и са твоје тачке гледишта он је шупљоглавац који убија масу пара грејући се током дана када је струја 4x скупља. И ти си у праву. Са његове тачке гледишта, када би ти био на топлотној пумпи, обојица бисте трошили по 300 kWh месечно и укупно догурали до 1600 kWh, па не бисте ни били у црвеној зони. Са његове тачке гледишта, ти си шупљоглавац који троши енормне количине енергије и гура вас обојицу у црвену зону, чиме драстично повећава месечни рачун. И он је у праву.

И ту нема решења 😁

Па рецимо, ако израчунаш да би свом бројилу једна корисник плаћао 10.000, а други 5.000, а ако стиже рачун од 18.000, значи да треба да расподелиш на 12.000 једном а 6.000 другом.

Оно што си ти замислио је прилично немогуће, због онаквог система поделе на зоне. Најпре, највећу количину потрошње вуку грејна тела, тј. ТА пећи, калорифери, бојлер, шпорет и слично. Да некога ти тераш да кува ручак тек после поноћи, или да пали машину за веш ујутру у 5 ујутру, јер је тада јефтинија струја, то неће да иде. Остаје ти једино да се бавиш грејањем.

У том делу, обојица лети трошите по 500 kWh месечно, ти се грејеш на термоакумулационе пећи, а он на топлотну пумпу. Њему треба 300 kWh месечно, а теби бар 900 kWh месечно. Како трошите 2200 kWh у црвеној сте зони и са твоје тачке гледишта он је шупљоглавац који убија масу пара грејући се током дана када је струја 4x скупља. И ти си у праву. Са његове тачке гледишта, када би ти био на топлотној пумпи, обојица бисте трошили по 300 kWh месечно и укупно догурали до 1600 kWh, па не бисте ни били у црвеној зони. Са његове тачке гледишта, ти си шупљоглавац који троши енормне количине енергије и гура вас обојицу у црвену зону, чиме драстично повећава месечни рачун. И он је у праву.

И ту нема решења 😁
Ajde sada to ponovo napiši bez logičkih greški! :super:

Ajde sada to ponovo napiši bez logičkih greški! :super:

Ух, ТА је најјефтинији начин грејања ако не улазиш у црвену. То зависи од величине простора који се греје и броја чланова домаћинства. Клима је врло мало скупља по нашем тарифном режиму, на један начин комфорнија јер допушта брзо штеловање температуре, али зато производи буку. Са друге стране не заузима квадрат стамбеног простора који доста кошта. Ипак, трошкови улагања и одржавања су већи, поготово ако решиш да избегнеш буку и уградиш подно. Онда опет, нема хлађења и брзе корекције температуре. Може, али мораш да додаш fan-coil. Има сад ту превише параметара...

Ух, ТА је најјефтинији начин грејања ако не улазиш у црвену. То зависи од величине простора који се греје и броја чланова домаћинства. Клима је врло мало скупља по нашем тарифном режиму, на један начин комфорнија јер допушта брзо штеловање температуре, али зато производи буку. Са друге стране не заузима квадрат стамбеног простора који доста кошта. Ипак, трошкови улагања и одржавања су већи, поготово ако решиш да избегнеш буку и уградиш подно. Онда опет, нема хлађења и брзе корекције температуре. Може, али мораш да додаш fan-coil. Има сад ту превише параметара...
Klima je jeftiniji način grejanja od TA-peći, ali i nezdraviji jer se unutrašnja jedinica obično radi hlađenja montira ispod plafona pa je gradijent temperature od poda do plafona mnogo veći nego kod TA, pogotovo prema podnom grejanju....
A kombinovanje toplotne pumpe i podnog grejanja je investicija koja će ti se možda TEK otplatiti za X-godina? Trebaš dodati i troškove održavanja te eventualnih popravaka: Moja klima je ove godine radila SAMO 3 dana, a zamisli da radi po 6 meseci godišnje za grejanje?

Да, монтира се горе, али дува на доле. У реду је то. Има и подних модела, који су из неког разлога нереално скупљи у односу на зидне. Топлотна пумпа и подно грејање? Па ако немаш ништа у стану и тек планираш да купиш нешто... уместо 2xTA пећ и 2 квадрата стана, можеш да уградиш климе и подно. Поготово ако још ниси ставио паркет.

Poslednja izmena:
Да, монтира се горе, али дува на доле. У реду је то. Има и подних модела, који су из неког разлога нереално скупљи у односу на зидне. Топлотна пумпа и подно грејање. Па ако немаш ништа у стану и тек планираш да купиш нешто... уместо 2xTA пећ и 2 квадрата стана, можеш да уградиш климе и подно. Поготово ако још ниси ставио паркет.
Onda je problem hlađenje sa klimom? Noge ti se smrzavaju, a glava kuva? Ili montiraš DVA sistema? Dodatna standardna klima je dosta manja investicija od kombinacije sa podnim grejanjem?

Onda je problem hlađenje sa klimom? Noge ti se smrzavaju, a glava kuva? Ili montiraš DVA sistema? Dodatna standardna klima je dosta manja investicija od kombinacije sa podnim grejanjem?
Не, за хлађење се постави се само пар fan-coil унутрашњих единица које су прикачене на ту исту спољну. Истовремено оне могу и да греју зими. Онда ставиш реицмо подно на 19 °C, а ако ти у дневној треба више, догреваш са том што дува. То би био неки најкомфорнији систем. Наравно, још боље би било да подно може и различите температуре у свакој просторији.

Што се тиче хлађења, интересантна варијанта је и додатна зидна инсталација.

Ono sto vi pisete je da se ocekuje dodatno ulaganje od barem jednog potrosaca...
A u jednom primeru imate tacko srpski narcis sindrom, a to je da oba potrosaca ocekuju od drugog da investira u novo...

Mene interesuje kako da napravim sistem koji ce obojicu provocirati da smanjuju svoju potrosnju....

din/kWh
din/kWh
din/kWh
din/kW
din/mesec
Domaćinstvo i ostala potrošnja 0,4kV
Jednotarifno merenje
Viša tarifa
Niža tarifa
Obračunska snaga
Trošak javnog snabdevača
ZELENA ZONA
do 350 kWh
5.108
5.962
1.491
48.552
132.76
PLAVA ZONA
od 351-1600 kWh
7.658
8.943
2.236
CRVENA ZONA
preko 1600 kWh
15.330
18.588
4.647

Ako pocnes da vise posmatras zone, onda forsiras manju potrosnju, a ako forsiras dan noc onda forsiras manji racun....ali ne i manju potrosnju...
Ocigledno da ce prema ovome biti formirana i strategija svakog potrosaca...

Drustveno gledano , a i ono sto sam ja hteo , sugerise da se gleda zona vise....Medjutim u racunu to nije situacija i tu moze doci do kiksa...
Onog ko obezbedi sebi nocnu tarifu , mnogo manje pogadja ako predje u plavu zonu nego onog ko ravnomerno trosi dan i noc...
Otud prosecan TA potrosac ima da nabije zajednicki racun u plavo ili crveno ali obicno u plavo , i time sitnog potrosaca da razbije totalno jer ako budu delili po potrosnji , TA potrosac ce nezainteresovano gledati kako mu je koeficijent samo 2x skuplji....to je to otprilike...a zato ce ravnomerni da vrisne i zbog nocne i zbog dnevne..

Iz prakse kad se zainate potrosaci onda se desava haos....tj ako su oba nocni, pocnu da trose izuzetne kolicine energije, pa iz normalne plave predju u crvenu..
Ocigledno da tada racun nije mali, tj predje 12.000 a inace bi trosili mozda 5000 da im se zvekne neka druga raspodela...

Poslednja izmena:
Ono sto vi pisete je da se ocekuje dodatno ulaganje od barem jednog potrosaca...
A u jednom primeru imate tacko srpski narcis sindrom, a to je da oba potrosaca ocekuju od drugog da investira u novo...

Mene interesuje kako da napravim sistem koji ce obojicu provocirati da smanjuju svoju potrosnju....

Domaćinstvo i ostala potrošnja 0,4kV
Jednotarifno merenje
Viša tarifa
Niža tarifa
Obračunska snaga
Trošak javnog snabdevača
din/kWh
din/kWh
din/kWh
din/kW
din/mesec
ZELENA ZONA
do 350 kWh
5.108
5.962
1.491
48.552
132.76
PLAVA ZONA
od 351-1600 kWh
7.658
8.943
2.236
CRVENA ZONA
preko 1600 kWh
15.330
18.588
4.647
?? Ko ti brani da ti u svome delu napraviš toplotnu pumpu, podno grejanje, solarne panele i/ili kolektore, agregate itd iako ste na jednom brojilu? Više uložiš u staru, kasnije manji troškovi!
A šta fali mojoj ideji da sva prekoračenja i skuplje potrošnje plaća 100% onaj koji je više potrošio za dva korisnika. Ako su tri, onda proporcionalno potrošnji plaćaju SVI koji su prekoračili 350/3 ili 1600/3. Za četiri potrošača svi preko 350/4 ili 1600/4? Gde ćeš bolju stimulaciju da se troši što manje?
I tako će već i samo DVA prosečna korisnika na jednom brojilu SVAKI mesec prekoračiti limit 350 kWh.

?? Ko ti brani da ti u svome delu napraviš toplotnu pumpu, podno grejanje, solarne panele i/ili kolektore, agregate itd iako ste na jednom brojilu? Više uložiš u staru, kasnije manji troškovi!
A šta fali mojoj ideji da sva prekoračenja i skuplje potrošnje plaća 100% onaj koji je više potrošio za dva korisnika. Ako su tri, onda proporcionalno potrošnji plaćaju SVI koji su prekoračili 350/3 ili 1600/3. Za četiri potrošača svi preko 350/4 ili 1600/4? Gde ćeš bolju stimulaciju da se troši što manje?
I tako će već i samo DVA prosečna korisnika na jednom brojilu SVAKI mesec prekoračiti limit 350 kWh.
Aneks ideje ako dva korisnika uđu u crvenu zonu: Ako je pri tome jedan korisnik potrošio manje od 350/2, tada svu razliku za plavu i crvenu zonu plaća drugi korisnik. Ako je jedan prešao 350/2, ali manje od 1600/2, tada plavu zonu dele proporcionalno potrošnji, a crvenu zonu plaća samo drugi korisnik. Ako su obojica prešla 1600/2, obojica plaćaju sve razlike proporcionalno potrošnji. I to razraditi i za više korisnika...

Ova tema uopste nije onako kako sam zamisljao.
Znaci totalno smo se odvojili od opsteg problema, sto i nije lose , posto je tema ipak konkretna...A onda smo usli u psihologiju korisnika i podela racuna psiholoski efekat...

Evo sad mi je zanimljiva iz totalno drugog ugla, ovo poslednje sto sam napisao , znaci manje ili vise nepravedna podela racuna ali koja u perspektivi obojici korisnika ili vise njih daje jasnu opciju da trebaju smanjiti potrosnju.

Smanjenje racuna, sa druge strane ima ogranicenje, vece ogranicenje.
Obe varijante su nepravedne iz nekog ugla, moze se napraviti mix pa onda da se malo ide na jednu a malo na drugu stranu, ali eto razmisljam jos bez tog mixa , koje su sve prednosti cisto jedne i cisto druge metode..

Samo da potsetim, igranje na zone donosi smanjenje potrosnje, a igranje na dnevno nocna tarifa donosi smanjenje racuna..
Hvala croninu za prilicno jasan primer ekstrema.

Ova tema uopste nije onako kako sam zamisljao.
Znaci totalno smo se odvojili od opsteg problema, sto i nije lose , posto je tema ipak konkretna...A onda smo usli u psihologiju korisnika i podela racuna psiholoski efekat...

Evo sad mi je zanimljiva iz totalno drugog ugla, ovo poslednje sto sam napisao , znaci manje ili vise nepravedna podela racuna ali koja u perspektivi obojici korisnika ili vise njih daje jasnu opciju da trebaju smanjiti potrosnju.

Smanjenje racuna, sa druge strane ima ogranicenje, vece ogranicenje.
Obe varijante su nepravedne iz nekog ugla, moze se napraviti mix pa onda da se malo ide na jednu a malo na drugu stranu, ali eto razmisljam jos bez tog mixa , koje su sve prednosti cisto jedne i cisto druge metode..

Samo da potsetim, igranje na zone donosi smanjenje potrosnje, a igranje na dnevno nocna tarifa donosi smanjenje racuna..
Hvala croninu za prilicno jasan primer ekstrema.
Ko ti je kriv!?:super: Pa počeo si temu sa "Kako napraviti najoptimalniji...":super:

И иначе су ти проблеми оптимизације математички врло компликовани. Чим имаш функцију више променљивих и тражиш минимум функције у оквиру неких ограничења, то мирише на Лагранжове мултипликаторе.
Za korisnike vrlo jednostavno:
1) Troši što manje struje
2) Troši što više jeftine struje
3) Ako ima više korisnika na istom brojilu, pokušaj trošiti manje od ostalih!

Back