Opšti izbori u Turskoj

Ko pobeđuje u drugom krugu?

  • Erdogan

    glasova: 0 0,0%
  • Kiličdaroglu

    glasova: 0 0,0%

  • Ukupno glasova
    0

Ovaj čovjek mogao bi nakon 20 godina srušiti Erdogana. Tko je on?​


f8b1afaa-648e-4ebe-b9c4-0f8b20de2b8a.jpg


Erdijeva pudlica za zamajavanje naroda...Turci znaju šta hoće

Bela kuća u transu
 

Koga podržava treći kandidat?​


Ogan je kandidat ulgranacionalističke Ata-Alijanse i za mnoge je neočekivano dobio pet odsto glasova.

"Do drugog kruga imamo 14 dana pred sobom", rekao je Ogan tokom izborne večeri ne želeći da nagovesti kog će kandidata podržati.

Interesantno je da je sad ovom poraženem trećem kandidatu pripala odgovorna uloga jer će njegova preporuka biračima za koga da glasaju učiniti tog kandidata favoritom, piše BILD.

Ogan zna da će njegovih pet odsto glasova biti odlučujući. Oni bi mogli Erdoganu da donesu - ili odnesu - pobedu.

On je najavio da će se o daljim koracima konsultovati sa saradnicima. Svakako, svojim uspehom smatra što će u drugom krugu upravo njegov tabor imati važnu ulogu.

"Naš narod može da bude miran. Nikad nećemo dopustiti da Turska zapadne u krizu", rekao je Ogan posle izbora u Ankari. Nije jasno kada će Ogan doneti odluku.

Muharem Inče iz Otadžbinske partije je povukao kandidaturu uoči izbora, ali je njegovo ime ostalo na glasačkim lističkima i za njega je glasalo 0,43 odsto birača.

Činjenica je da su Oganovi stavovi neprijateljski prema Kurdima i izbeglicama. Važi za tvrdokornog nacionalistu, što bi moglo da ide naruku Erdoganu.

"Ipak, moramo biti pozitivni. Opozicija nikad nije ušla u drugi krug, nikad nije dobila toliko glasova. A Erdogan nikad nije bio tako slab kao sada. Procentualno gledano, promena je i dalje moguća", objašnjava nemačko-turski politikolog i bokser Unsal Arik za BILD.
 
Све осим Ердогана ће бити ПРОПАСТ за Русију.
Ако Русија пропадне-пропашће и Србија.
Зато Ми- Срби и коме је Србија у Срцу,морамо да навијамо за Ердогана.
Znači ispada da je Rusija sad već toliko ojađena da joj opstanak zavisi od Erdogana. Moram priznati da ni ja nisam imao toliko loše mišljenje o Rusiji.
 

Drugi krug izbora​

ERDOGAN OBEĆAO PRED DRUGI KRUG: "Neću promeniti stav prema Rusiji ako budem ponovo izabran"​

Novosti onlajn

TURSKI predsednik Tajip Erdogan izjavio je u utorak da, ako pobedi na predsedničkim izborima, namerava da zadrži istu politiku u odnosima sa Ruskom Federacijom i drugim zemljama kao i do sada, pišu RIA novosti.​

Ranije je pres-sekretar šefa ruske države Dmitrij Peskov , komentarišući izjavu turskog predsedničkog kandidata iz opozicionog „Narodnog saveza“ Kemala Kiličdaroglua o mešanju Ruske Federacije, rekao da se Moskva ne meša u unutrašnju politiku i u izbornim procesima drugih država. Erdogan je pozvao Kiličdaroglua da se "postidi" nakon njegovih izjava o navodnom mešanju Rusije u izbore u zemlji.
- Privlačiti jednu zemlju i izazivati drugu, kao što to čine u Republikanskoj narodnoj partiji – to nije u našim principima - rekao je Erdogan u intervjuu za Si-En-En Turk i Kanal D.
- Do sad smo se držali politike zagrljajasa svim zemljama _Ruskom federacijom , SAD , Kinom i ostalim svetom. Kao predsednik Turske, ne mogu sebi da priuštim da budem uvređeni i ljuti. Sreo sam sve najbolje što ću i dalje činiti, jer je to od koristi za zemlju. Kada odbacite jednu zemlju, gubite - rekao je Erdogan.
Turska opozicija se protivi mešanju bilo koje države u predsedničke i parlamentarne izbore 14. maja, uključujući i Sjedinjene Američke Države, rekao je zamenik predsednika Republikanske narodne partije (CHP) Oguz Salidži u intervjuu za RIA Novosti. On je odbio da komentariše izvore informacija o navodnom mešanju Ruske Federacije.
Turskoj su 14. maja održani parlamentarni i predsednički izbori. Visoka izborna komisija Turske u ponedeljak je zvanično objavila drugi krug predsedničkih izbora, koji će biti održan 28. maja. Prema CIK-u, Erdogan dobija 49,51 odsto glasova, njegov rival Kemal Kiličdaroglu - 44,88 odsto.
 
Ne nego verovanjem da ti je sve predodređeno i da nemaš uticaj na ništa ćeš svakako avanzovati u životu i imati šansu da se izvućeš iz diktature i otrovne sredine? San si svakog diktatora :lol:
A zivi u SAD pritom.
Da sam na mestu Amerikanaca, takve bih ekspedovao nazad u njihove nedodjije jer su unutrasnji neprijatelji koji samo rovare za racun orijentalnih despotija.
 

Kakva je matematika pred drugi krug?​

Već tada su mnogi analitičari ocenili da su kandidati počeli kampanju za drugi krug. Iznenađenje je, sa druge strane, predstavljao rezultat trećeg kandidata o kome se do tada malo govorilo. Sinan Ogan dobio je više od pet odsto glasova. Sada uživa u novostečenoj popularnosti, dok traju pregovori koga će podržati, ukoliko on bude taj tas na vagi koji odlučuje pobednika.

Turska dijaspora počela da glasa u drugom krugu predsedničkih izbora

Izbori u Turskoj dodatno poljuljali ekonomiju: Lira na rekordno niskom nivou, investitori nervozni pred drugi krug

Velike tenzije su obeležile kampanju pred prvi krug izbora, došlo je dotle da je Erdogan morao da na televiziji kaže da će, ako izgubi mirno predati vlast ali da u to ne veruje. Sada Tursku očekuje nastavak kampanje za koju se veruje da će biti sve oštrija. Erdogan je svojevremeno rekao da, ko pobedi u Istanbulu, pobedjuje u Turskoj. Međutim, iako je Kiličdaroglu dobio u svim velikim gradovima, to nije bilo dovoljno. U drugom krugu će se u kampanji više angažovati gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, poučen iskustvom iz svoje pobede za gradonačelnika. Gotovo svuda na jugoistoku Turske koji je u februaru pogodio razorni zemljotres, glasovi su otišli dosadašnjem predsedniku.

Nakon svega ovoda veće šanse u drugom krugu se daju dosadašnjem predsedniku, kaže urednica spoljnopolitičke rubrike Euronews Srbija Nataša Đulić Banović koja je bila u Turskoj tokom izborne noći.

"Analitičari javnog mnjenja se uglavnom predviđaju na čistu matematiku. To znači da je razlika između njih dvojice u prvom krugu bila nekih 4,5 procenata. Kad se to prevede u glasove, znači da je Erdogan ostao bez tih 50 procenata za nekih 250.000 glasova, a da njegovom rivalu u tom smislu treba još skoro tri miliona glasova", navela je Đulić Banović u emisiji Euronews Svet.

Kakve strategije sada imaju kandidati?​

Ističe da se u kampanji dešavaju neki novi momenti, ali da je teško prognozirati da će Kiličdaroglu to moći da ostvari. Takođe, napominje da se očekuje da će se tenzična atmosfera nastaviti.
169588_tan2023-05-1423460979-7_s.jpg

"Što se Erdogana tiče, čujemo da on i dalje ide na tu nacionalnu retoriku - nacionalnog jedinstva, bezbednosti. On govori da je vrlo bitno održati dobre odnose sa Rusijom, da u spoljnoj politici Turska treba da ostane samostalna. To je nešto što se njegovim biračima dopada. Što se tiče Kiličdaroglua, i uopšte opozicije, njima je sve ovo zaista teško palo. Oni su mislili, tako je bar sve ukazivalo, da će dobiti predsedničko mesto u prvom krugu. To se nije desilo. Prilično su pogođeni. Neka strategija sada je da Kiličdaroglu proba da dobije glasove mladih i onih koji nikada ranije nisu glasali, ali je istovremeno, otpuštena osoba koja se bavila propagandom i kampanjom u njegovoj partiji i raskinut je ugovor sa marketinčkom agencijom koja je stajala iza kampanje za prvi krug", rekla je Đulić Banović i dodala da je sada sve to preuzeo gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu. Pre izbora bilo je mnogo spekulacija o tome ko bi bio najbolji kandidat opozicije, a Đulić Banović kaže da su joj ljudi koji glasaju za opoziciju, a sa kojima je razgovarala, naveli da smatraju da ima bar još pet ili šest lidera za koje veruju da bi mogli da vode zemlju.

Pred Turskom "dve nedelje haosa" do drugog kruga izbora: Da li bi "treći čovek" mogao da odluči sledećeg predsednika?

"Ko osvoji Istanbul...": U velikim gradovima Kiličdaroglu dominirao, Erdoganu podrška područja pogođenih zemljotresom

 

Back
Top