Општи избори у БиХ расписани за 2. октобар

TONOLAN

Buduća legenda
Poruka
27.722

Општи избори у БиХ расписани за 2. октобар​


Среда, 04.05.2022. у 12:40

677z381_BIHIZBORI04052022.jpg

Сарајевска Башчаршија (Фото EPA-EFE/FEHIM DEMIR)
Општи избори у БИХ биће одржани 2. октобра, одлучила је данас Централна изборна комисија Босне и Херцеговине (ЦИК БиХ).
Избори су расписани за чланове председништва БиХ, парламентарну скупштину БиХ, парламент Федерације БиХ, Народну скупштину РС, за Скупштину
Дистрикта Брчко и кантоналне скупштине, јавио је портал Кликс.

Одлука није донета једногласно, јер је пет од седам чланова ЦИК-а било сагласно да се избори распишу, док је један члан, Владо Рогић, био против, а један није присуствовао седници, пренео је Танјуг

Осим одлуке о расписивању избора, Централна изборна комисија је донела и низ других пропратних одлука о организацији изборног процеса.
Одредбе Изборног закона предвиђају да се средства за одржавање избора морају обезбедити у року од 15 дана након што је Централна изборна комисија БиХ донела одлуку да се распишу избори.

Из ЦИК-а су потврдили агенцији Срна да не сумњају у то да ће новац за одржавање избора бити обезбеђен на време, иако буџет институција БиХ још није усвојен.

https://www.politika.rs/scc/clanak/506390/Opsti-izbori-u-BiH-raspisani-za-2-oktobar
-------------------------------------------------------------------------------------

Milanović dozvoliti neće! :rtfm:

Ovo je za Hrvate u BiH smrtna presuda.
Definitivno postaju manjina.
 

Čović: HNS će pokrenuti korake za teritorijalni preustroj BiH​

Predsjednik HDZ BiH uputio je otvoreno pismo međunarodnim zvaničnicima u kojem tvrdi da raspisivanje izbora predstavlja prijetnju miru i stabilnosti BiH.

w_53940248-1.jpg

Čović je bošnjačke političare nazvao radikalnim jer, kako je naveo, rade na stvaranju bošnjačke nacionalne države (EPA)
Published On 04 May 202204 May 2022
|
Ažurirano:
04 May 2022
02:57 PM (GMT)
https://balkans.aljazeera.net/news/...krenuti-korake-za-teritorijalni-preustroj-bih
 

Komšić: Ni o jednom pitanju u BiH neće se pitati niko u Zagrebu, dosta je bilo mešanja​

S. D.danas 15:08

Komšić: Ni o jednom pitanju u BiH neće se pitati niko u Zagrebu, dosta je bilo mešanja 1
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Šta god da kažu i učine i Gordan Grlić-Radman, Zoran Milanović i Andrej Plenković i cela Vlada Republike Hrvatske, te kompletan HDZ Hrvatske, neka upamte da se oni nikada neće pitati niti o jednom pitanju u BiH, uključujući i Izborni zakon, kazao je član Predsedništva BiH Željko Komšić komentarišući izjave ministra spoljnih poslova Hrvatske Grlić Radmana o tome kako Centralna izborna komisija, navodno ne može donositi odluke o sprovođenju Izbornog zakona BiH, prenosi Oslobođenje.

„U tome mogu tražiti, pa čak i ako dobiju podršku, Brisela, Vašingtona, Berlina, Pariza, Moskve, Beograda, Budimpešte, Pekinga, ili bilo koga drugog u svetu, opet se neće pitati ništa kada je reč o BiH. To je uzaludno trošenje i vremena i energije, dakle potpuno besmisleno delovanje, rekao je Komšić.
On navodi kako su izbori u BiH bili, jesu i uvek će ostati samo stvar BiH.

„Što više Zagreb pokušava da se meša u unutrašnje stvari BiH i što više pokušavaju iskoristiti svoj položaj da pojačaju pritisak na BiH (poput gluposti o blokadi ulaska Finske i Švedske u NATO zbog Izbornog zakona u BiH), to će naš odgovor biti sve tvrđi i tvrđi! Krajnje je vreme da se i zvaničnom Zagrebu kaže ne i dosta je“, dodao je Komšić.

https://www.danas.rs/svet/region/ko...-pitati-niko-u-zagrebu-dosta-je-bilo-mesanja/
----------------------------------------------------
Komša baš oštro nastupa ...
 

AKO DODIKA IZBACE, MENJA GA ŠAROVIĆ? Bošnjaci uz pomoć tzv. visokog predstavnika žele da izguraju lidera SNSD iz izborne trke​

S. S. R.
11. 05. 2022. u 07:00

U NIZU pretnji i saplitanja sa kojima se u poslednje vreme suočava Republika Srpska, našla se i namera da se srpskom članu Predsedništva Miloradu Dodiku zabrani kandidovanje na svim izborima. U spekulacijama oko mogućih opcija ide se i dotle da bi njegovo mesto u kolektivnom organu države mogao da zauzme Mirko Šarović iz redova SDS.​

АКО ДОДИКА ИЗБАЦЕ, МЕЊА ГА ШАРОВИЋ? Бошњаци уз помоћ тзв. високог представника желе да изгурају лидера СНСД из изборне трке

Foto AP


Šokantnu odluku o političkoj eliminaciji Dodika mogla bi da donese Centralna izborna komisija, a pod objašnjenjem da predstavnik Srba svojim izjavama ruši Dejtonski sporazum i BiH. "Loptu" za ovaj potez, CIK-u bi mogao već danas da nabaci visoki predstavnik Kristijan Šmit, koji će pred Savetom bezbednosti UN govoriti o situaciji u državi i u izveštaju optužiti Dodika "za secesionističke namere". Predsednik CIK Suad Arnautović rekao je da će ovaj organ odbiti overu učešća Dodika i lidera HDZ BiH Dragana Čovića na izborima, ako Šmit kaže da krše "Dejton" i Ustav.

U Izbornom zakonu BiH nema osnova po kojima bi Dodik mogao biti skrajnut iz izborne trke. Ovaj akt ne dozvoljava učešće kandidatima koji su osuđivani ili optuženi pred Međunarodnim sudom za ratne zločine. Međutim, CIK koja ima nadležnost da prihvata ili odbija kanidature, mogla bi se pozvati na njegove navodne namere da odvoji RS i sruši Dejtonski sporazum, kako bošnjačke stranke tumače poteze Dodika i RS poput donošenja Zakona o imovini koji treba da vrati oduzete nadležnosti Srpskoj, a na koje Banjaluka inače ima pravo po "Dejtonu". ....

Dodik je kazao da u Sarajevu stalno razgovaraju o sprečavanju njegove kandidature, ali da će biti kandidat za opšte izbore u BiH:

- CIK BiH ne odlučuje o kandidaturama i priča o ovome predsednika CIK-a Arnautovića nije njegova pamet. U Sarajevu stalno razgovaraju o sprečavanju moje kandidature i da bi to bio krah Republike Srpske.

Opšti izbori u BiH raspisani su za 2. oktobar, a postojeći Izborni zakon definiše da se u Predsedništvo BiH biraju po jedan Hrvat i Bošnjak iz Federacije BiH i jedan Srbin iz Republike Srpske. Čović je "nepodoban", jer stalno ukazuje da je trenutni hrvatski predstavnik Željko Komšić izabran glasovima Bošnjaka i da on nije pravi zastupnik hrvatskog naroda.



Dodik je juče još jednom ukazao da Šmit nije postavljen od strane SB UN i da nema legitimitet da podnosi bilo kakav izveštaj, jer je to "lažni izveštaj, lažnog čoveka". Dodao je i da nema usaglašenih stavova Predsedništva BiH o izlaganju na sednici u NJujorku, te da će bošnjački član Šefik DŽaferović koji ide u SAD, iznositi samo lične stavove kao obično privatno lice i vređati RS. On je pisao članicama SB UN i generalnom sekretaru Antoniju Guteresu o tome.

- Zloupotrebljene su procedure, jer da bi bilo ko otišao na sednicu SB mora imati odluku Predsedništva, a nje nema. Pretpostavlja se da će DŽaferović držati lekciju o lošoj Republici Srpskoj. Mi smo zamolili Rusiju da ona predstavi izveštaj Vlade RS. Sada će mnogi pokušati da to dovedu u vezu sa sukobom u Ukrajini, ali je to uobičajena praksa do sada. U izveštaju smo ukazali da se RS zalaže za slovo "Dejtona" onako kako je napisan. I to za Ustav koji kaže da je RS 49 odsto teritorije. Nikad nismo govorili direktno o secesiji već vraćanju nadležnosti. Ovaj put bi možda i bilo dobro da se desi.

Dodik je naveo da je "uzrok svih problema u BiH međunarodni faktor, to su SAD koje svoju aroganciju pokazuju na svakom mestu i dovode do razgradnje BiH, kao i Velika Britanija". ...
https://www.novosti.rs/republika-sr...avnika-zele-izguraju-lidera-snsd-izborne-trke
 

Back
Top