OPŠTA NEPISMENOST (plus drskost, bezobrazluk....)

DUH

Iskusan
Banovan
Poruka
5.887
Ne znam odakle da počnem.
Ne bi bilo fer da počnem sa onim što zaista mislim, jer uvek postoje izuzeci, a mislim : kao prvo, molim forumaše koji su se učlanili tokom ove godine da ćute i čitaju :lol:
A ne mogu tako, ima i među njima pismenih.

Evo malopre, pre 2 minuta, pošaljem devojci privatnu poruku, kažem joj da promeni potpis, jer se "Ne daj" piše odvojeno, a ona mi odgovori kako "Neće da se opterećuje gramatikom......
Devojkooooo, nije u pitanju ocena u školi i "tamo neki predmet "Gramatika", ti si NEPISMENA. A tim treba da se "opterećuješ"!

Želim da čujem malo starije forumaše, gde ste, ljudi, mene dugo nije bilo, a kad se vratih, na šta naleteh....

I još sam nešto htela da kažem ....Nije samo nepismenost problem....eto, u prethodnom primeru vidi se da pismenost nema nikakvu vrednost za novije generacije, oni neće sa tim da se "opterećuju" :schock:
Da li je moguće da se svet sadašnje generacije stvarno sveo na rijalitije , starlete, splavove, ogovaranje, drskost i teretanu ?!
Život = novac (koji se razbacuje bez nekog posebnog smisla....)
Čovek = fizički izgled , odnosno kakvi su mu trbušnjaci isl. a za devojke silikoni, veštačko sve za šta se ima da se plati...
Ljubav = definitivno pomešali sa seksom....nije TO ljubav...
A SEX= koliko vidim, ni u tome ne znaju da uživaju, skidaj se na brzinu, anal da bi ostala nevina ( tek to ne razumem)

Kako god, volela bih da "vidim" na ovoj temi (već rekoh) malo starije....i po godinama i po datumu učlanjenja.
Bez ljutnje, mladi članovi.

oni neće sa tim da se "opterećuju"
neće time da se opterećuju.

Ovako si rekla da oni i to nešto neće zajedno da se opterećuju, a ne da oni neće da se opterećuju time.

Da li je moguće da se svet sadašnje generacije stvarno sveo na rijalitije , starlete, splavove, ogovaranje, drskost i teretanu ?!
Između poslednje reči u rečenici i znaka interpunkcije ne ide razmak, nego posle.

I po pravilu se ne stavlja ni više ni manje od 3 tačke.

Bez ljutnje i tebi :mrgreen:

neće time da se opterećuju.

Ovako si rekla da oni i to nešto neće zajedno da se opterećuju, a ne da oni neće da se opterećuju time.

Između poslednje reči u rečenici i znaka interpunkcije ne ide razmak, nego posle.

I po pravilu se ne stavlja ni više ni manje od 3 tačke.

Bez ljutnje i tebi :mrgreen:

Bila si blaga, ima još... :lol:

Opsta nepismenost i nekultura u svakodnevnom zivotu je ogromna.Imam utisak da ce neke naredne generacije da budu sve gore,i da ce se jezik bespovratno unistiti.
Ovde,na forumu imas milion postova gde su ljudi totalno izbacili iz upotrebe tacku,zarez,razmak,veliko slovo...itd.A u svakodnevnom razgovoru je tek situacija za plakanje i duboku analizu.
Inace,nemamo samo mi taj problem,on postaje polako globalna cinjenica.U Britaniji naprimer doneli odluku da se u skolama ukolne analogni casovnici,zato sto djaci NE UMEJU DA SE PO NJIMA PRAVILNO snalaze u vremenu.U Rusiji je tek mlado pokoljenje totalno nepismeno...

Meni je neki degen na Facebooku napisao da sam "ne pismen", "ne uk", "ne prosvetljen" i "ne prosvećen".

- - - - - - - - - -

Pre jedno desetak godina, u jednim tiražnim beogradskim dnevnim novinama, pročitao sam neki tekst u kome je rečenica na engleskom jeziku - „How do you know?“ - bila napisana kao - „Хоњ до уоу кноњ?“ Strašno. Užasno. Bilo me je sramota što sam kupio te novine i više ih ne kupujem. Pih. Dno dna.

Još nešto. To što su ljudi u Srbiji slabo plaćeni, pa neće da odrade svoj posao kako treba, već ga rade ofrlje, može se videti i u ofrlje odrađenim titlovima za strane filmove. Skoro sam gledao neki film na jednoj srpskoj televiziji, sa titlom na ćirilici. Urednici su skinuli titl sa Interneta, na latinici (najverovatnije hrvatski), koji je u startu bio dobro preveden, a onda su ga prebacili na ćirilicu, bez daljeg čitanja i uređivanja, pa su tako dve reči u titlu zvučale ovako: NADŽIVEO = НАЏИВЕО; NADŽIVETI = НАЏИВЕТИ.

Dno dna.

Ne znam kome pre da odgovorim...
Kao prvo, hvala svima na odzivu !
Da, što se korekcije mog posta tiče, hvala i za to, kako neko reče već, sramota je NEZNATI a ne NE ZNATI ;)
(Btw, if, ala sam se i ja unazadila, vidim...i jedva verujem, ali konstruktivne kritike prihvatam uvek, zbog toga sam i počela ovu temu, mladi odbijaju konstruktivne kritike, neće TIME da se opterećuju :wink:

ph.jpg

4- :lol:

I umesto da budu zahvalni, delimično pismeni članovi foruma se ljute kad ih neko opomene na gramatičke greške i vade se da su to greške u kucanju. Greška u kucanju je "nepo tpuno", a ne "ne potpuno".

I to se uglavnom dešava kad neko tvrdi da je u pravu jer mnogo istražuje i čita, pa mu neko pokaže koliko je "pismen". Onda kreću uvrede.

Čak ima i moderatora koji člana koji sugeriše grešku šalju na pdf "književnost". Pa, druže moderatoru, ako ćeš već tako da igraš, onda me pošalji na pdf "gramatika". Tako da i oni nekad demonstriraju "logiku".

Ako je cilj opismenjivanje naroda, treba svako da uradi svoj deo, tako da i ovaj forum prihvati sugestije o upotrebi gramatike kao deo rasprave, ukoliko je kratka i precizna i ne odvlači raspravu u drugi pravac.

- - - - - - - - - -

Da sam ja obeležavao greške, obeležio bih tri puta više. Ti si još i blaga. Ali, ukoliko se citirani član ne buni, u redu je prihvatati greške i učiti na njima.

Tema je, svakako, na mestu.

I umesto da budu zahvalni, delimično pismeni članovi foruma se ljute kad ih neko opomene na gramatičke greške i vade se da su to greške u kucanju. Greška u kucanju je "nepo tpuno", a ne "ne potpuno".

I to se uglavnom dešava kad neko tvrdi da je u pravu jer mnogo istražuje i čita, pa mu neko pokaže koliko je "pismen". Onda kreću uvrede.

Čak ima i moderatora koji člana koji sugeriše grešku šalju na pdf "književnost". Pa, druže moderatoru, ako ćeš već tako da igraš, onda me pošalji na pdf "gramatika". Tako da i oni nekad demonstriraju "logiku".

Ako je cilj opismenjivanje naroda, treba svako da uradi svoj deo, tako da i ovaj forum prihvati sugestije o upotrebi gramatike kao deo rasprave, ukoliko je kratka i precizna i ne odvlači raspravu u drugi pravac.

Odavno obaveštavam supera i admina o ovom problemu.
Članovi su takvi - kakvi su, ali moderatori ne bi smeli sebi da dozvole nepoznavanje gramatike i pravopisa.
Naježim se kad vidim neku novu temu, otvorenu od strane moda sa greškama u samom nazivu teme.

Poslednja izmena:

- - - - - - - - - -

Da sam ja obeležavao greške, obeležio bih tri puta više. Ti si još i blaga. Ali, ukoliko se citirani član ne buni, u redu je prihvatati greške i učiti na njima.

Znam, ostavila sam drugima :D

Zapravo i nije.
Ovo je deo foruma gde se govori o knjigama, tzv. pdf. Književnost, a postoji i pdf. Jezik - kad već niste primetili.
Ali zanimljivo je videti ko sve voli da se pravi pametan; čast dvojici izuzetaka koji ponekad svrate i nešto na temu književnosti da kažu.

Nisam ni gledao gde je postavljena. Mislim na to da je potrebno raspravljati o ovome.

Zapravo i nije.
Ovo je deo foruma gde se govori o knjigama, tzv. pdf. Književnost, a postoji i pdf. Jezik - kad već niste primetili.
Ali zanimljivo je videti ko sve voli da se pravi pametan; čast dvojici izuzetaka koji ponekad svrate i nešto na temu književnosti da kažu.

Nisi u pravu. Branimir je napisao : "Tema je, svakako, na mestu.", misleći da je potrebna i veoma važna takva tema,
ti govoriš o fizičkom mestu teme.
Ako tema nije na pravom mestu ovog pdf-a, modovi će je premestiti tamo gde pripada, zar ne?

- - - - - - - - - -

Nisam ni gledao gde je postavljena. Mislim na to da je potrebno raspravljati o ovome.

Eto, istovremeno smo se složili.

Poslednja izmena:
Niko mi nije odgovorio na pitanje da li se život sveo na to što sam pitala.
Inače, ne ljutim se, ali me strah dok kucam!

Život određenog broja ljudi se sveo na to što si navela. Ali, nepismenost nije način života, već posledica onoga što si stavila u zagrade. Tako da sad ova tema dobija i dimenziju u kojoj ti, u stvari, želiš da raspravljaš o kulturi, a ne o gramatici i pravopisu.

Niko mi nije odgovorio na pitanje da li se život sveo na to što sam pitala.
Inače, ne ljutim se, ali me strah dok kucam!

Pa zivot vecine se na to i svodi,na zalost.Mislim da se ovde na forumu vise puta vodila slicna diskusija,koliko pogubno na ljude utice sve to sto si navela.
Cast izuzecima,kojih na srecu ima,i nazalost ih je jako malo...

Ma, opusti se. Ne znaju ni oni više od tebe, samo ne prave iste greške.

Iskreno i mene je pomalo strah da nesto napisem )))

Forum - Umetnost i kultura - Književnost i jezik
Tema: OPŠTA NEPISMENOST (plus drskost, bezobrazluk....)

1. strana - "Da imamo viljuške, počeli bi da vadimo oči jedni drugima"

Obtirom na to da je pdf "Književnost i jezik" - I JEZIK, može se reći da je tema i "fizički" na pravom mestu. Meni je drago što ovde nema samo doktora književnosti, nego (i) nas običnih koji možemo puno da naučimo jedni od drugih.

Back