Cao! Ja sam na prvoj godini bila na opstoj, a na drugoj(na kojoj sam sada) sam se prebacila na molekularnu. Sto se tice prve godine na opstoj, ispiti koji bi mogli biti problem su: opsta i neorganska hemija(ako polozis u januaru,super!), invertebrate(nije tezak, ali je mnooooogo obiman) i ORGANSKA(recimo da je najteza). Fizika je NAJLAKSI ispit na prvoj. Radis 2 kolokvijuma po 34 pitanja na zaokruzivanje, ali je trik da se ponudjeni odgovori razlikuju bukvalno u jednoj rijeci pa je potrebno dobro nauciti, ali ipak nije problem. Molekularna je druga prica. Ja sam se dobro raspitala prije nego sto sam presla i nisam zazalila. Molekularna jeste teza. Na prvoj godini teski ispiti su: FIZIKA(veoma tezak ispit, jer se polazu zadaci,experimentalno i usmeno i studenti ga vuku po dvije godine), fizicka hemija(meni nije toliko tezak, ali je obiman) i matematika(nije teska, ali je asistent problem i to ga cini tezim ispitom). Sto se fizike tice, ja sam je polozila sa 10(na opstoj) i priznali su mi je(isto sa ocjenom 10) na molekularnoj, tako da ne treba nje da sebojis. Ispiti na drugoj su slicni, izuzev 3 najteza(ne samo na godini, nego na studijama): organska, dinamicka biohemija i citologija, embriologija i histologija. Ja sam ove godine uporedo slusala predmete sa druge i 3 ispita koja su mi dodali kao razliku(matematika, fizicka hemija i vertebrate), tako da je bilo malo teze, ali ne i neizdrzivo. Sve u svemu, po meni je molekularna pravi izbor, jer je izuzetno cijenjena u inostranstvu i moze se dobiti dobar posao "preko grane"(naravno, ako si dobar student, mada i to ne mora da bude presudno). Sto se opste biologije tice, i tamo mi je bilo super, ali ipak mislim da je manje perspektivna. Dobro nam je rekao profesor iz invertebrata - " 90% os vas ce biti profesori", sto je sigurno tacno, ali i ovo 10% se mogu odlicno snaci. Meni je problem sa opstom bio u tome sto si 'u svemu', a opet nisi ni u cemu,tj.,kao sto samo ime kaze, opsta je, dok se na molekularnoj mozes usko specijalizovati. Nadam se da sam ti makar malo pomogla! Sreacno na faxu!