Oprashtanje

Chula sam za sluchajeve kad ljudi oproste ubici svog deteta...zato shto im mrzznja ne mozze vratiti izgubljeno...i zato shto bi ta mrzznja bila preteshka i za tri zzivota...i zato shto taj ubica ne zasluzzuje da oni troshe svoje emocije na njega, trebaju im za vazznije stvari...da prebole nekako...
Mislim, i ovo je bash ekstrem, al' ajde.

Chula sam za sluchajeve kad ljudi oproste ubici svog deteta...zato shto im mrzznja ne mozze vratiti izgubljeno...i zato shto bi ta mrzznja bila preteshka i za tri zzivota...i zato shto taj ubica ne zasluzzuje da oni troshe svoje emocije na njega, trebaju im za vazznije stvari...da prebole nekako...
Mislim, i ovo je bash ekstrem, al' ajde.

I šta da radimo sa tim extremima? Da li da oprostimo? :neutral: Pa ne može bre!

ok. nekome i mogu. a sta ako ja zaista mislim da je neko skot? ali to, uslovno receno, objektivno mislim o njemu, kao sto to mislim i o npr. nekom coveku koji zlostavlja porodicu. ja uopste nisam sigurna sta je prastanje...
sad nešto razmišljam..
o kakvom se praštanju ovde govori?
ja nisam bog pa da bilo kome dajem neke univerzalne oproste za bilo koje zlodelo koje je počinio.
ja samo mogu da budem ogorčena i besna i puna mržnje jer je meni učinjeno nešto nažao, i to ne mora čak ni da bude neko univerzalno zlo, već tek nešto što je mene povredilo.
ili da ne budem.

i to je toliko jednostavno. kraj.

sad nešto razmišljam..
ja nisam bog pa da bilo kome dajem neke univerzalne oproste za bilo koje zlodelo koje je počinio.
ja samo mogu da budem ogorčena i besna i puna mržnje jer je meni učinjeno nešto nažao, i to ne mora čak ni da bude neko univerzalno zlo, već tek nešto što je mene povredilo.
ili da ne budem.

Da.Tako, ono shto nas lichno pogadja i shto mi lichno treba da oprostimo da bi ishli dalje bez grcha na licu i nositi tudje zlo dalje u sebi i gajiti ga i paziti i uvechavati...i uzzivati u njemu...

ili pipi, palo mi je na pamet jos nesto oko oprastanja sebi...
meni je relativno skoro bilo tesko zbog nekih dogadjaja...bas sam bila nezadovoljna...i onda sam posle dugog dumanja skontala da jedan od razloga lezi upravo u tome sto se vracam na to sto sam radila, sto ne mogu sebi da oprostim neke stvari...kad covek ne moze sam sebe da podnese to je podjednako tesko, mozda cak i teze, nego kad ne moze drugog...:confused:

Poslednja izmena:
I sad od univerzalnog praštanja, do univerzalnog nepraštanja... neka bog ima milosti prema mojim neprijateljima jer ja neću... ko to reče, Paton? Eto, dao sam doprinos citatima. Ne bi znao da nisam Igrao OpFlashpoint. Ha.

ok. nekome i mogu. a sta ako ja zaista mislim da je neko skot? ali to, uslovno receno, objektivno mislim o njemu, kao sto to mislim i o npr. nekom coveku koji zlostavlja porodicu. ja uopste nisam sigurna sta je prastanje...
i da li to sto nismo oprostili znaci da smo ogorceni, da mrzimo, da smo sujetni, besni, ljuti i slicno...mozda su to razlicite stvari koje se ponegde preplicu?
prastanje u nekom apsolutnom smislu te reci bi znacilo i razumevanje?
ja sam agnostik, ali kontam da bi isus bio reprezentativni primer a ne ovo moje?

Moram da te citiram jer mislim tako nekako..Prastanje ne postoji..Prastanje je obmana samih sebe..Onaj kome je povedjena sujeta, licnost,svrha zivota,emotivnost ne moze da oprosti i pri tom i da zaboravi do kraja..Pre bih kao Skvo..prastanje nazvala ..razumevanjem..dela i postupka drugih ili svojih..Pazi kada neko napravi neko sranje pa ode kod popa u ispovedaonicu a on mu kaze..Dobro ..uradio si to i to ..Bog je milosrdan i on oprasta sve..idi kuci ..odrecituj deset blaga marijo ili ispisi ..ja sam los covek jedno 300 puta i sve ti je oprosteno..ali usput dok izlazis iz crkve..ostavi neki prilog ..da se nadje..Setim se filma Kum..kada je Majkl Korleone kao Don kupio sebi oprost kod crkve..ko je gledao.seca se..

Lekse je oprostiti nekome za koga vidimo da se stvarno iskreno pokajao... da zeli da mu se oprosti i stvari vrate u normalu ako je to uopste moguce... A jako tesko ili nemoguce orostiti nekom ko je zgresio, a nece da prizna tu svoju gresku a kamoli trazi oprost... Cak ima ljudi koji ce da pokusaju da preokrenu situaciju i da iz svog zla pokazu dobro... i takvi me nerviraju...

Ovo aminujem. Znači, ako osoba pokaže da se pokajala lakše je oprostiti. Ako ne i čak štaviše, pravda sebe i smatra da je to počinjeno delo "normalno"- onda ga treba oterati u tri lepe ili u ćuzu gde je takvima i mesto.

sad nešto razmišljam..
ili da ne budem.

pa nisi bog...al' cesto se desi da ti neko ucini nesto nazao a da ga ti potpuno razumes i opravdas i skroz predjes preko toga...
a desi se i da ga ne razumes i ne opravdavas...
mislim da je razlika vrlo realna i ljudska...i da uopste nije toliko jednostavno...bar meni...
i kucko, ja se samo pitam...nisam uopste sigurna...
al' mi je ovaj level 1 sasvim zadovoljavajuci:)

pa nisi bog...al' cesto se desi da ti neko ucini nesto nazao a da ga ti potpuno razumes i opravdas i skroz predjes preko toga...
a desi se i da ga ne razumes i ne opravdavas...
mislim da je razlika vrlo realna i ljudska...i da uopste nije toliko jednostavno...bar meni...
nisi me lepo čitala.
rekla sam da mogu da, ajde, oprostim, ono što je meni učinjeno.
ali da nemam moć da opraštam nekome što truje mora ili davi mačiće ili tuče decu. nije na meni.

Moram da te citiram jer mislim tako nekako..Prastanje ne postoji..Prastanje je obmana samih sebe..Onaj kome je povedjena sujeta, licnost,svrha zivota,emotivnost ne moze da oprosti i pri tom i da zaboravi do kraja..Pre bih kao Skvo..prastanje nazvala ..razumevanjem..dela i postupka drugih ili svojih..Pazi kada neko napravi neko sranje pa ode kod popa u ispovedaonicu a on mu kaze..Dobro ..uradio si to i to ..Bog je milosrdan i on oprasta sve..idi kuci ..odrecituj deset blaga marijo ili ispisi ..ja sam los covek jedno 300 puta i sve ti je oprosteno..ali usput dok izlazis iz crkve..ostavi neki prilog ..da se nadje..Setim se filma Kum..kada je Majkl Korleone kao Don kupio sebi oprost kod crkve..ko je gledao.seca se..
Super, sad smo od oprosti malih prevara ljudi koji nas okružuju, došli do zlostavljanih familija, katoličke crke i Kuma.

Veselo

Back