Oprashtanje

Da li treba oprostiti nekome ko vam je GODINAMA svesno i namerno nanosio zlo, takvo zlo da je to neopisivo? Nešto čega se normalni ljudi zgražavaju, a vama se to desilo zbog nekog psihopate?
Da li takve stvari treba oprostiti?
Tu se opet nameće pitanje samog zla.

Šta je zlo? Da li je zlo ako neko nešto zlo čini prema tebi, a da to ima pozitivan uticaj na ljude oko tebe? Da li ti sve to posmatraš iz ugla sebičnosti? Ja ili meni? Dobar ili dobar meni? Zao, ili zao meni?

Da li je žrtvovanje jedinke radi spasa grupe zlo?

Neophodno zlo? Manje zlo? Sumnjam da bi se žrtvovana jedinka složila.

Sta je prastanje? ili bolje..Kada ste oprostili..Onog casa kada se zapitate koliko u tome sto treba da oprostite ima vasih gresaka, zabluda,losih dela,poteza,ili nesnalazenja ili nemanja hrabrosti..pa shvatite da ste u mnogo cemu sami doprineli i doveli sebe u situaciju da morate nekome da prastate...svoje zablude najcesce..

okej je to...nema gorčine...daj jednu sladžu...dobro kaže pipi, ondak su oni postojali samo zbog tebe...al ja volem da imam kontakte sa ljoodima koje volim.....a koje ne volim..sa njima nikad nisam ni kontaktirao......te ne mogu

Šta je zlo? Da li je zlo ako neko nešto zlo čini prema tebi, a da to ima pozitivan uticaj na ljude oko tebe? Da li ti sve to posmatraš iz ugla sebičnosti? Ja ili meni? Dobar ili dobar meni? Zao, ili zao meni?

he he bobe=)
šta je dobro?
šta je zlo ?
da li postoji univerzalna lepota?

našo si de ćeš da pitaš
=D

he he bobe=)
šta je dobro?
šta je zlo ?
da li postoji univerzalna lepota?

našo si de ćeš da pitaš
=D

Jea, i to što kažeš.

Ali samo pokušavam da naglasim da su nekad neka "zla" neophodna.

Da li je ta osoba imala izbora kad već mora nekog povrediti?

Da li ona zaslužuje oprost?

Da li sam napisao suviše da li pitanja u poslednja dva posta? :]

Pa ako sam ja ta koja treba da oprosti, onda se radi iskljuchivo o zlu koje mene pogadja...chak ako ga ne nanosi direktno meni...mozzda nekom meni dragom...
Jer nashe patnje su iz nasheg ugla istinite...bez obzira na to da li smo u pravu ili ne...nash mikrokosmos treba da se proshiri i stopi sa opshtim...kako to postichi kad smo mi i dalje samo mi, sa nashim sitnim zzivotima nama tako vazznim?

Pomirite se.

Oprosti joj. I ona je tebi. :kiss:

Ja njoj jesam. Nema u meni nikakve gorčine i to je za moje dobro.
Na stvari uvek gledam sa pozitivne tačke gledišta jer ako ne bi- pa zar me to ne bi ubilo?

Btw, treba uvek zagrebati iza površine nečijeg ponašanja pa kad shvatiš da ta osoba i nije tako loša kao što se predstavlja, našao si neko zrno dobra u njoj. Ja u svim ljudima pokušavam da nađem to jedno zrno.

Sta je prastanje? ili bolje..Kada ste oprostili..Onog casa kada se zapitate koliko u tome sto treba da oprostite ima vasih gresaka, zabluda,losih dela,poteza,ili nesnalazenja ili nemanja hrabrosti..pa shvatite da ste u mnogo cemu sami doprineli i doveli sebe u situaciju da morate nekome da prastate...svoje zablude najcesce..

Tako je...da bi oprostili moramo da sagledamo i sebe realno...da oprostimo i sebi i drugima...i time postenemo pametniji i bolji.
Ne pricham ja o onim nadmenim "oprashtam ti" fazonima kad ljudi trazze krivca...i to uglavnom u drugima...kao...mene se povredjivali a ja nikad nikog...

Ja sam mislila da sam oprostila, ali ti si me navela na razmišljanje. Nisam. Niti mogu.
Bas... i ja sam ranije mislio da mogu sve da orostim... i bas citah danas na romantici kako lik kaze da se sve oprasta... ali malo zivotnog iskustva a ne sanjarenja i dodjes do zakljucka da nije sve za oprastanje...

a jel oprastanje znaci da ta osoba treba da nastavi da bude punopravni clan mog zivota ili jok?
jednostavno, o nekim ljudima koji su mi ucinili nazao imam vrlo lose misljenje...i ne pada mi na pamet da im vracam reputaciju koju su imali u mom zivotu...sa nekim necu ni da se vidim ni da se cujem...ali nemam nikakvu gorcinu, mrznju prema tim ljudima, ne razmisljam o njima...
jesam li oprostila ili nisam?
Nisi... jos...a mogla bi... :lol:

Nda zablude da su ljudi dobri i da ne mogu biti umobolnici... :confused:

Jea, i to što kažeš.

Ali samo pokušavam da naglasim da su nekad neka "zla" neophodna.

Da li je ta osoba imala izbora kad već mora nekog povrediti?

Da li ona zaslužuje oprost?

Da li sam napisao suviše da li pitanja u poslednja dva posta? :]

da je sad tu helen znala bi.
al meni se javlja da se to zove slovenska antiteza.
tj zvalo bi se da ti sad neko odgovori sa:

nit je ta osoba imala izbora kad već mora nekog povrediti?

niti ona zaslužuje oprost?

niti siti=) napisao suviše da li pitanja u poslednja dva posta?

Back