Opomena zbog nezastupljenosti žena

gost 186118

Veoma poznat
Poruka
10.118
Opomena zbog nezastupljenosti žena
26. januar 2011. | 21:07 | Izvor: Beta
Strazbur -- Delegaciji Srbiji u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope privremeno je suspendovano pravo glasa zbog nezastupljenosti žena u delegacijama.


(Tanjug)
Iz istog razloga, Parlamentarna skupština suspendovala je pravo glasa i delegacijama Crne Gore i San Marina.

PS SE je usvojila rezoluciju kojom se članovima tih delegacija ratifikuju mandati ali bez prava glasa, s tim da odluka stupa na snagu na aprilskom zasedanju i trajaće dok u delegacijama ne bude makar po jedna žena.

Izvestilac Holger Haibah u sredu uveče konstatovao je da u delegacijama Srbije, Crne Gore i San Marina ima žena, ali su sve one samo zamenici članova delegacija.

Haibah je rekao da se problem može rešiti i da se zato pravo glasa samo suspenduje.

U raspravi je ukazano na to da je odluka o promeni pravilnika, kojom se pravi razlika između člana i zamenika člana delegacije, doneta u novembru 2010, a da su skupštine zemalja-članica SE o tome obaveštene početkom decembra i da nisu mogle da promene sastav delegacije.

Nataša Vučković, zamenica člana delegacije Srbije, rekla je da Srbija podržava rodnu ravnopravnost, ali da Skupština Srbija nije mogla na vreme da promeni sastav delegacije.

Navela je da će sastav delegacije biti promenjen na redovnom zasedanju Skupštine Srbije.

Rezolucija je usvojena sa 33 glasa "za" i jednim "protiv". Amandmani kojima se tražilo da odluka stupi na snagu odmah, a ne u aprilu, nisu usvojeni.

Mandate delegacija Srbije, Crne Gore i San Marina doveo je u pitanje predsedavajući Odbora za jednake šanse žena i muškaraca PS SE Žoze Menedeš Bota na početku zasedanja u ponedeljak. Ukazao je na to da posle izmene u pravilima 2003. u delegacijama mora biti makar isti procenat žena kao u parlamentima zemalja-članica, ili bar jedna žena kao član delegacije.

U delegaciji Srbije u PS SE su četiri žene - Nataša Vučković, Elvira Kovač, Nataša Jovanović i Vjerica Radeta, ali su sve one zamenici članova delegacije.

.....................................
Реално гледано, жене су премало заступљене у српској политици, поготово на високим позицијама и то се мора под хитно мјењати како бисмо показали да смо друштво које тежи неким цивилизацијским вредностима.
Ех, када се сјетим да је на прошлим предсједничким изборима једини женски кандидат била Миланка Карић, а кандидата је укупно било сигурно барем 10, по некој мојој процјени. :(:roll:
 

Top