Opet stazama AVNOJ-a

Parra-Bellum

Buduća legenda
Poruka
40.087
Slovenija: Sve više Slovenaca krajem novembra polazi stazama AVNOJ-a, a tako je bilo i ove godine. Žal za vremenom u kojem nije bilo neizvesnosti

LJUBLJANA - Sve veći broj žitelja Slovenije pridružuje se svojim sunarodnicima koji godinama, stameno, svakog 29. novembra odlaze put Jajca, kako u šali kažu, u neku vrstu hodočašća „bogazima Avnoja“. One, koji putuju u organizaciji lokalne boračke organizacije, ljuti reč „hodočašće“. Nije to, kažu, nikakvo „podilaženje komunizmu, već poštovanje vremena u kome nije bilo neizvesnosti hoće li sutra biti plate, da li će biti para za penzije, a zdravstvo je svima bilo dostupno“.

Jedan od šefova grupe koja je u Jajce krenula ispod Alpa je Janez iz zaseoka kod Kopra, slovenačkog dela Primorske koji odvajkada važi za „rdeč“ (crven, levičarski). Ističe da nije niti je ikad bio član neke partije, a po povratku iz Jajca u Sloveniju, dok na autobuskoj stanici u Ljubljani čeka vezu za zavičaj, pun utisaka, objašnjava da nije posredi nikakva „jugonostalgija već antifašizam“. Uglas ga podržavaju ostali saputnici, svi u žurbi da što pre stignu kući i sa najmilijima podele utiske „iz Bosne“.

Gospođa Mojca iz Celja srećna je jer je u Jajcu i ove godine srela drugaricu iz partizanskih dana Milicu. Obema su ćerke uoči puta u Jajce pomagale da umese kolače i razne druge „prigrizke“ (grickalice), i da u plastične posude spakuju đakonije za posluženje pridošlica. Oko mesnatih proizvoda se, kaže, nije baktala, jer se oslonila da će muški deo „delegacije“ iz ostalih krajeva Slovenije, kao i prethodnih godina, na susret u Jajce poneti pečenje. I nije se prevarila, ni prasetine nije falilo dok su se uz sofru razmenjivale uspomene. Reč po reč, otkriva ono što drugi putnici iz Slovenije ne vole baš da kažu naglas. Da redovni godišnji izleti na nekadašnji Dan republike u bosansko Jajce jesu nostalgija, ali „ne bilo kakva nostalgija“, već žal za „starim vremenima, negovanje sećanja na zajedničku istoriju, vreme kada se bolje živelo a ljudi međusobno poštovali“.

Ponosna je jer su mnogi ove godine u Jajce doveli čak tri generacije, jer sada sa babama i dedama sve češće putuju ne samo njihovi potomci nego i već stasali unuci sa praunucima. Mojca ne sumnja da je tu kumovalo i „razočaranje nad aktuelnom situacijom u kojoj su se našle sve države nastale na tlu nekadašnje republike Jugoslavije, posle krvavog razlaza“.

Umorni od puta, povratnici iz avnojevskog Jajca rastaju se, dirljivim rečima, u Ljubljani uz obećanje da će iduće godine učiniti isto. I da neće razočarati više od 2.000 istomišljenika koji se na 29. novembar okupe u Jajcu iz drugih krajeva nekadašnje SFRJ, odlučni da ne zaborave bivšu zajedničku državu.

- Praznujemo Dan republike jer je 29. novembra 1943. godine u Jajcu postavljen temelj države u kojoj je gotovo pola veka više-manje složno živelo zajedno čak šest naroda - napominje Borut iz Novog Mesta.

Mnogi se sećaju Jugoslavije „kroz maglu“, poput Franca Pleška. Vređa ga ako ga neko nazove jugonostalgičarom jer je imao „15 godina kada se država raspala“. Uveren je da bi se trebalo manuti ćorava posla i priznati da je u drugoj Jugoslaviji bilo i dobrih, a ne samo groznih stvari:

- Sećam se da sam imao viziju, da smo imali slobodu, da sam bio ponosan. Izgubili smo dostojanstvo i to je nešto najgore što čovek može da izgubi. A Evropa je svoju otvorenost učila baš na primeru Jugoslavije koja je bila mnogokulturna.

TEKUĆA TRAKA KAPITALIZMA U doba Jugoslavije nije moglo da se desi da radnici ne dobiju plate, da ljudi nemaju para za odmor, pre ili kasnije si došao do stana. A pokažite mi danas deset radničkih porodica koje mogu da izgrade svoju kuću, kao naši očevi? - pita Bruno iz Maribora. I cinično zaključuje rečima koje kao svoj „proglas“ podržavaju i drugi okupljeni slovenački povratnici skupa u Jajcu povodom dana (preminule) Republike: - U današnjem surovom kapitalizmu firme odlaze u stečaj kao po tekućoj traci, besposlenost raste, vizije o boljem sutra nema niotkuda. Političari nam drže pridike o stezanju kaiša i reformama. U Evropi, onoj koja je bila simbol bratstva i slobode i u kojoj su se nekada cedili med i mleko, danas se nižu ulični protesti, a samo mali sloj ljudi je sve bogatiji.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.70.html:310186-Jajce-nova-Meka

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

dsc09493.jpg

У догледно време, можда ће неки нови клинци да схвате шта је било боље. Па ....! Ови садашњи клинци, појма немају јер су још на грбачи родитеља и дека и бака. Када они буду то (деке и баке), њихови клинци ће им рећи: ,,Матори, пролупали сте а ми ћемо другачије''.

TEKUĆA TRAKA KAPITALIZMA U doba Jugoslavije nije moglo da se desi da radnici ne dobiju plate, da ljudi nemaju para za odmor, pre ili kasnije si došao do stana. A pokažite mi danas deset radničkih porodica koje mogu da izgrade svoju kuću, kao naši očevi? - pita Bruno iz Maribora. I cinično zaključuje rečima koje kao svoj „proglas“ podržavaju i drugi okupljeni slovenački povratnici skupa u Jajcu povodom dana (preminule) Republike: - U današnjem surovom kapitalizmu firme odlaze u stečaj kao po tekućoj traci, besposlenost raste, vizije o boljem sutra nema niotkuda. Političari nam drže pridike o stezanju kaiša i reformama. U Evropi, onoj koja je bila simbol bratstva i slobode i u kojoj su se nekada cedili med i mleko, danas se nižu ulični protesti, a samo mali sloj ljudi je sve bogatiji.

U pravu je Bruno...:ok:

Хекторе,Словенци су смрадине.Да није било њих,Југославија се не би тако брзо или бар не тако крваво распала.Не треба им ништа веровати,то је животна филозофија која гледа само своје педу.

Oni su svoje od Evrope dobili i to tako što su nas odgurnuli.

Svim nostalgičarima predlažem da polete put Severne Koreje.

I da se više ne vraćaju .

A vreme kad je fukara lepo živela troškareći plen revolucije i kredite mrskog zapada i to pripisivala neobičnoj sposobnosti radničke klase da samopuravlja, logično moralo je pre ili kasnije da prođe.

To je kolovođama bilo jasno pa su svoju decu poslali na škole na mrski zapad da bi se danas pojavili kao vođe raznih demokratskih političkih partija.

Bednicima je preostalo samo da kukaju za vremenima kad su redovno dobijali porciju toplih pomija i sanjaju nekog novog titu da otme sve od bogatih i preduzimljivih i podeli neradnicima i sirotinji.

Хекторе,Словенци су смрадине.Да није било њих,Југославија се не би тако брзо или бар не тако крваво распала.Не треба им ништа веровати,то је животна филозофија која гледа само своје педу.

Потпуно си у праву што се Словенаца тиче. Себични и саможиви. Па они и у кафани свако своје пиће плаћају а кобајаги друже се.
Нас Срба има расутих по свим Републикама бивше Југославије осим Словеније. Интереси, пре свега економски, свих тих Република могу довести до удруживања и стварања неке врсте Федерације или Конфедерације али без Слоовенаца. Можда ће нам то неко са стране и наредити. Србија има интереса због Срба. А што се тиче економије, ту ће нас као по правили, заврнути јер не умемо да се одбранимо од паразита.

Poslednja izmena:
Потпуно си у праву што се Словенаца тиче. Себични и саможиви. Па они и у кафани свако своје пиће плаћају а кобајаги друже се.
Нас Срба има расутих по свим Републикама бивше Југославије осим Словеније. Интереси, пре свега економски, свих тих Република могу довести до удруживања и стварања неке врсте Федерације или Конфедерације. Можда ће нам то неко са стране и наредити. Србија има интереса због Срба. А што се тиче економије, ту ће нас као по правили, заврнути јер не умемо да се одбранимо од паразита.

Ko te je to slago?

Ima Srba u Sloveniji maltene koliko i čistih Slovenaca. :lol:

Е што ми није твоја глава - да се мало одморим:

Srba u Republici Sloveniji, prema popisu iz 2002. godine je bilo 38.964 i predstavljali su 2% ukupnog stanovništva Slovenije.

Pa to i kažem.

Otprilike toliko ima i ČISTIH Slovenaca! :rtfm:

Ova cifra koju si naveo bi se mogla komotno odnositi samo na naselje Fužine u Ljubljani. :lol:

Vjeruj Mito, znam o čemu pričam. ;)

Ko te je to slago?
Ima Srba u Sloveniji maltene koliko i čistih Slovenaca. :lol:

Srba u Republici Sloveniji, prema popisu iz 2002. godine je bilo 38.964 i predstavljali su 2% ukupnog stanovništva Slovenije.
Srbi najviše žive u Srednjeslovenskoj regiji, 16.528 ili 42,42% svih Srba u Sloveniji, zatim u Gorenjskoj (14,55% ili 5.669), Savinjskoj (10,96% ili 4.269). Najmanji broj se nalazi u Pomurskoj regiji (226), gdje predstavljaju svega 0,19% ukupne populacije i 0,58% svih Srba u Sloveniji. U Obalno-kraškoj regiji danas živi 3.160 Srba i predstavljaju 3,38% ukupne populacije regije. U Slovenije danas djeluje 13 srpskih društava.
Od 1991. pa do danas broj Srba se smanjio za 17.19 %.
http://sr.wikipedia.org/sr-el/Срби_у_Словенији
Према томе ....?!

Srbi najviše žive u Srednjeslovenskoj regiji, 16.528 ili 42,42% svih Srba u Sloveniji, zatim u Gorenjskoj (14,55% ili 5.669), Savinjskoj (10,96% ili 4.269). Najmanji broj se nalazi u Pomurskoj regiji (226), gdje predstavljaju svega 0,19% ukupne populacije i 0,58% svih Srba u Sloveniji. U Obalno-kraškoj regiji danas živi 3.160 Srba i predstavljaju 3,38% ukupne populacije regije. U Slovenije danas djeluje 13 srpskih društava.
Od 1991. pa do danas broj Srba se smanjio za 17.19 %.
http://sr.wikipedia.org/sr-el/Срби_у_Словенији
Према томе ....?!

Službeni popis odnosi se možda na desetinu od ukupnog broja Srba u Sloveniji.

Velika većina se izjašnjava kao Slovenci radi problema koje su imali, između ostaloga ako se sjećaš afere izbrisani.

Tad su Slovenci jednostavno "izbrisali" iz stanovništva većinu ljudi koji su tamo živjeli, a potječu iz bivše SFRJ.

Balkan je pun cudnih fenomena, Slovencima je od svih ex yu naroda trenutno daleko najbolje, a deluje kao da bas oni najvise kukaju za Jugoslavijom, a dok su je imali nisu mogli da docekaju da je sruse.

Mi koji smo jedini verovali u Jugoslaviju i jedini je cuvali, danas smo najvise protiv nje, polazim od sebe, ne znam da li je neko kao ja voleo tu zemlju, ali ne do Bog nikom opet sa ustasama i ostalim "cvecem" u istu drzavu.

Balkan je pun cudnih fenomena, Slovencima je od svih ex yu naroda trenutno daleko najbolje, a deluje kao da bas oni najvise kukaju za Jugoslavijom, a dok su je imali nisu mogli da docekaju da je sruse.

Mi koji smo jedini verovali u Jugoslaviju i jedini je cuvali, danas smo najvise protiv nje, polazim od sebe, ne znam da li je neko kao ja voleo tu zemlju, ali ne do Bog nikom opet sa ustasama i ostalim "cvecem" u istu drzavu.

Slovenci nisu shvatili Julija Cezara kada je rekao: "Vise volim da budem u selu PRVI nego u gradu DRUGI!"

Velika većina se izjašnjava kao Slovenci radi problema koje su imali, između ostaloga ako se sjećaš afere izbrisani.
Tad su Slovenci jednostavno "izbrisali" iz stanovništva većinu ljudi koji su tamo živjeli, a potječu iz bivše SFRJ.

Можда.... али то је већ хипотетика.
Ово је службени попис у једној држави и то је званична цифра. А ови Срби који се изјашњавали као Словенци (због зебње да не изгубе посао) и нису неки Срби за којима треба туговати. Они и никад неће бити Срби јер верујем да им деца незнају српски језик. О српској историји,култури,.... и да не говорим.

Dobro je da to isto Srbi i u Hrvaskoj ne moraju da cine... :hahaha:

Можда.... али то је већ хипотетика.
Ово је службени попис у једној држави и то је званична цифра. А ови Срби који се изјашњавали као Словенци (због зебње да не изгубе посао) и нису неки Срби за којима треба туговати. Они и никад неће бити Срби јер верујем да им деца незнају српски језик. О српској историји,култури,.... и да не говорим.

Griješiš u potpunosti.

Ti Srbi koji se izjašnjavaju kao Slovenci održavaju porodične Slave, govore srpski jezik i jako dobro znaju srpsku povijest i kulturu.

Znači trebali su ustrajati na srpstvu i po cijenu da izgube posao, stan i da budu protjerani?

Bi ih ti hranio i smjestio?

Ljudi se borili za opstanak i preživljavanje.

Moji tast i tašta žive u Ljubljani i znam o čemu govorim.

Tamo kad izađeš u kafić, trgovinu ili bilo gdje, uopće ti ne treba slovenski jezik.

Svi pričaju čafurski! :hahaha:

Griješiš u potpunosti.

Ti Srbi koji se izjašnjavaju kao Slovenci održavaju porodične Slave, govore srpski jezik i jako dobro znaju srpsku povijest i kulturu.

Znači trebali su ustrajati na srpstvu i po cijenu da izgube posao, stan i da budu protjerani?

Bi ih ti hranio i smjestio?

Ljudi se borili za opstanak i preživljavanje.

Moji tast i tašta žive u Ljubljani i znam o čemu govorim.

Tamo kad izađeš u kafić, trgovinu ili bilo gdje, uopće ti ne treba slovenski jezik.

Svi pričaju čafurski! :hahaha:

kaki je to sada ..jezik...novokomponirani Srpski...:hahaha: :hahaha: :hahaha:

kad Mi-Hrvati....budemo htijeli da osnujemo..ponovo neku Balkansku uniju-nama po mjeri.,.,....ima Srbija da uniđe sve da je nitko i ne pita..a tebe ima ja da apsim..i to oma...i tebe i tu još neke..ne zato što propagirate ..četništvo..već zato što.. bre.. lažete na kubik...e tako...samo da znaš...ima da te spakujem na "golać"..da tamo..tucaš kamenje za čašu vode.. i to tople..:hahaha: :hahaha:

Tako je! :ok: Znam jih ja dobro, bolje no zenicu oka svoga. ološ belosvetski....

kad Mi-Hrvati....budemo htijeli da osnujemo..ponovo neku Balkansku uniju-nama po mjeri.,.,....ima Srbija da uniđe sve da je nitko i ne pita..a tebe ima ja da apsim..i to oma...i tebe i tu još neke..ne zato što propagirate ..četništvo..već zato što.. bre.. lažete na kubik...e tako...

Vi Hrvati ne smete ni u wc bez dozvole Brisela, NDH je septicka jama za EU, zato ne fantaziraj da ce vas neko bilo sta da pita, nikad nije - nikad i nece.

Tisucljetno guzoljublje germanskog shupka

smilie1060.gif

I jos ste ponosni na to

:lol:

Back