Quantcast

Operacija kolena zakazana za 2022!

osveta 1912

Primećen član
Poruka
822
Operacija kolena zakazana za 2022!


04. mart 2011. 12:46 > 13:03

Da može i gore, svedoči podatak sa liste čekanja kragujevačkog KCS gde se operacija kolena pacijentima zakazuje za 2022. godinu. Mnogo kraće nisu ni liste za operacije kukova i katarakte, na koje se čeka od šest meseci do dve godine.

Prema rečima dr Branka Ristića, direktora Ortopedije u Kliničkom centru Kragujevacu ima samo devet hirurga, koji na godišnjem nivou imaju 1.200 operacija, i kada od ovog trenutka ne bi uopšte bilo nijednog upisa, sve operacije kuka i kolena sa ovim brojem ljudi ne bi mogle da se završe u narednih dve godine.

Ristić kaže da kada je reč o listi čekanja, ti termini predviđeni su samo pod uslovom ako se ovim tempom budu obavljale operacije, jer jedan broj pacijenata ode u drugu ustanovu, ili kad dođe na red, odustane.

"Program liste čekanja je urađen tako da ako smo poslednja tri meseca uradili deset proteza, a čeka 1.200 pacijenata, automatski se kaže da će taj poslednji biti operisan 2022. godine. Realno od 700 pacijenata, koji čekaju na operaciju kuka neće biti operisano stotinak", kaže Ristić za "Blic".

U Kliničkom centru Srbije kažu da je najmanja lista čekanja za zahvate na srcu, implantaciju valvule čeka 44, a bajpas 150 pacijenata. U proseku se čeka dva i po meseca.

Sudeći prema listama čekanja objavljenim na sajtu RZZO, najduže se na operacije srca čeka u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", oko dve i po godine, a na spisku je 1.700 ljudi.

Na Vojnomedicinskoj akademiji nema lista za operaciju srca. Za kuk se čeka 18 meseci, a za kolena 28. Na listi za operaciju katarakte malazi se 1.800 pacijenata koji na redf dolaze za devet meseci.

Centar "Banjica" je mesto gde se obavi najviše operacij akuka i kolena. Na operaciju se čeka oko šest meseci.

(MONDO)

 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.