Quantcast

OPERA

Stormy Weather

Primećen član
Poruka
973
Uvek je posebno uživanje da se pogleda tragikomična Mocartova opera Don Đovani,a ovaj put je to bilo u Kombankovoj areni (renoviran Dom sindikata). Internacionalni ansambl su činili dirigent Metropoliten opere Gregori Bukalter,vrlo dobre kineske pevačice u ženskim rolama i sa njima naša divna Jasmina Trumbetaš kao Dona Elvira. Muške uloge su poneli naši srpski pevači.

Tematika je potpuno vanvremnska, a ova postavka je vrlo lepo smeštena u XX vek sa zanimljivom koreografijom i kostimima. Sama priča je opričana već milion puta..nezajažljivi zavodnik Don Đovani ne preza ni od čega,gazi preko tuđih osećanja da bi zadovoljio svoju narcisoidnost i nesigurnost, a to jedino može uz stalno povećanje spiska žrtava. Na kraju se njegova strast okreće protiv njega i on završava tragično bez snage da se pokaje. Kod njega je sve jasno, ali meni su mnogo zanimljivije njegove "žrtve". U ime čega i zašto te žene trpe takva poniženja? Kako god, na kraju se i one pridružuju muškarcima u jednom sveopštem linču i osveti. Ja ne bih baš tako završila ovu priču, malo je preterano..ali dobro, Mocart kao poznati puritanac :lol: ga je poslao u Ad.

Dragoljub Bajić je bio odličan Laporelo,ali pošto nemam snimak sa ove predstave, evo Luke Pisaronija u jednoj od mojih omiljenih sekvenci .On tu glumački šaljivo otvara oči Dona Elviri o svom gospodaru i njegovom razvratnom životu.


Inače, volim sve te vickaste sluge u operama ili književnosti tog vremena. :)
 

Fej*

Iskusan
Poruka
6.344
Potvrđeno je još jedno inostrano gostovanje Opere i teatra Madlenianum u sezoni 2019/2020, - na poziv Udruženja dramskih umetnika Rusije, Madlenianum je pozvan da gostuje na Festivalu komada Jurija Poljakova pod nazivom Gledanje. Festival se održava od 02. do 13. novembra 2019. u pozorištu Višnjik u Moskvi. Madlenianum će nastupiti sa komedijom Koferče Jurija Poljakova, koja je premijerno izvedena 12. aprila 2019. godine.
1n6a2294_0[1].jpg
 

Top