opel ipak u ruskim rukama

strawbbery_city

Iskusan
Poruka
6.580
"opel" pripao konzorcijumu "magne" i ruske sberbanke


BERLIN - Konzorcijum austrijsko-kanadskog proizvođača autodelova "Magna" i ruske Sberbanke uspeo je da se dogovori sa američkim "Dženeral Motorsom" (GM) o kupovini 55 odsto akcija kompanije "Opel", izjavio je danas izvršni direktor "Magne" Zigfrid Vulf.

U nastojanju da nadmaši svog suparnika u bici za "Opel", belgijski investicioni fond RHJ Internešnel je poboljšao svoju ponudu, rekao je za Rojters neimenovani izvor upoznat sa tokom pregovora.

"Magna" i Sberbanka su izložili svoj zajedničku ponudu za kupovinu 55 odsto udela u kompaniji "Opel", koje će kontrolisati na paritetnim principima, dok će "Dženeral Motors" zadržati udeo od 35 procenata. Preostalih deset odsto akcija "Opela" pripašće, prema novom kolektivnom ugovoru, radnicima nemačkog automobilskog proizvođača.

GM je, dakle, prihvatio najnoviju ponuda "Magne" od 350 miliona evra za 55 odsto akcija "Opela", pri čemu kupac očekuje državne dotacije u visini 4,5 milijardi evra.

RHJ je bio spreman da plati 275 miliona evra za 51 odsto akcija i tražio svega 3,6 milijardi evra državne pomoći.

Najveća prepreka na pregovorima bilo je pitanje intelektualne imovine. Vodeći pregovarač GM Džon Smit je na svom internet blogu istakao da je mnogo jednostavnije ispuniti ponudu RHJ, jer ne pretenduje na raspolaganje intelektualnom svojinom kompanije.
 
Da, Opel je sada rusko vlasnistvo, ovo su sad ruski auti:

[edit] Current model range
Opel Agila Opel Corsa Opel Meriva Opel Astra Opel Tigra Opel Antara Opel Zafira Opel GT Opel Insignia Opel Combo Opel Vivaro Opel Movano

Opel_astra_H.JPG


Insignia000.JPG


Gtopel.JPG


800px-Opel_Vectra_C_2.2_Direkt_front.JPG
 
pa zar nije:eek:...pa sto ga prodaju

Pa nije....ali za razliku od ovih nasih experata u Nemackoj brinu za svoje fabrike pa da bi predupredili da GM ne povuce sa sobom u ponor i Opel koji radi dobro oni su se potrudili da nadju novog gazdu koji ce Opel da odvoji od GM-a.A GM toliko lose stoji da to sto Opel radi ok mu ne znaci nista pa bi pre GM povukao Opel u ponor nego sto bi se Opelom GM uspeo izvaditi
 

Back
Top