Nacionalizam to je jedno drustveno prihvatljivo samoljublje, ono se kod nas neguje od najranijih dana... Naravno kada dodje povoljan trenutak da ce to preci u nacizam, jer nacionalizam i jeste soft nacizam, ali da ce se kod svakoga u to pretvoriti i u svako vreme to nije pravilo... U povoljnim trenutcima i kada bude mogucnosti nacionalisti ce ubijati druge i uvek uz "valjani" razlog kao svaki psihopata dok bije zenu, svi oni imaju razlog...Bice sigurni da su na strani pravde, da je Bog uz njih, da su deo potlacenog naroda koji je ugrozen, koga zele da uniste i koji nikada nije prvi napao, koji sve vreme cuti i trpi i nikada ne zapocinje rat...
Situacija je takva da mi zelimo prosirenje svojih teritorija, nas narod preko drine radi na podrivanju susedne drzave, ne postuje je, prezire je, zeli joj raspad i radi na tome da se pripoji Srbiji... Takodje u CG se odavde podrzava "srpska stvar".... I tezi se ka ujedinjenju sa CG koja ce se kada postane "srpska" ujediniti sa Srbijom....Pored sluzbe to je i otvorena zelja naroda... Medjutim, s obzirom da se radi o nezakonitim stvarima onda se radi pod okriljem zakona. Dakle, postuje se koliko ne narusava taj plan ocekivan u povoljno vreme...Sasvim je realno da svi ljudi koji to zele kazu kako se zakon postuje, kako podrzavaju integritet i suverenitet Bosne ili samostalnost CG... To vam je kao kriminalac kada prikazuje svoj biznis u koji je ulozio lovu, kada covek i institucije pogledaju u njemu je sve legalno i nema nikakvih problema i on moze da kaze da nema i njegova porodica je u to ubedjena, iako svi znamo sustinu...Eto tako zaista uz sve oove cinjenice skoro citavo stanovnistvo Srbije ima utisak i misli da se mi ne mesamo u stanje u tim drzavama, da mi postujemo zakone i da ne zelimo da promenimo stanje na taj nacin...Zasto je to tako? Pa zato sto se ljudi identifikuju sa svojom drzavom, oni ne osecaju da ona pravi ikakve probleme, a i na kraju krajeva voleli bi da da im drzava bude teritorijalno veca, prosto im srce zaigra na tu pomisao i tu ne vide nikakvo zlo, cak samo jednu nevinu zelju za dobrobit ljudi....