Opasnost od nacionalizma

Meliot

Elita
Poruka
21.621
Nacionalizam, kada uzme maha, preti da preraste u nacionalšovinizam, odnosno u nipodaštavanje i omalovažavanje drugih etničkih grupa, vera i nacija. Kako se boriti protiv toga jer voleti svoju narod, naciju ili veru nije ništa loše? Kako biti neko ko voli svoju naciju/narod/veru a ne biti nacionalšovinista?

Kod nas često "ne biti nacionalista" znači ne podržavati srpski, nego nacionalizam drugih naroda.
Npr. Nenad Čanak nije nacionalista, a podržava onaj najfašističkiji bosanskomuslimanski i montenegriski nacionalizam.

Meni je bliska Đinđićeva logika iz devedesetih. Ako su svi poludeli i ratuju, ja ću barem da podržavam svoj narod, ali ne i vlast.

Kod nas često "ne biti nacionalista" znači ne podržavati srpski, nego nacionalizam drugih naroda.
Npr. Nenad Čanak nije nacionalista, a podržava onaj najfašističkiji bosanskomuslimanski i montenegriski nacionalizam.

Meni je bliska Đinđićeva logika iz devedesetih. Ako su svi poludeli i ratuju, ja ću barem da podržavam svoj narod, ali ne i vlast.
Da.U nas postoji cela jedna grupacija ljubitelja nesrpskih nacionalizama.

Nacionalizam, kada uzme maha, preti da preraste u nacionalšovinizam, odnosno u nipodaštavanje i omalovažavanje drugih etničkih grupa, vera i nacija. Kako se boriti protiv toga jer voleti svoju narod, naciju ili veru nije ništa loše? Kako biti neko ko voli svoju naciju/narod/veru a ne biti nacionalšovinista?
Па волиш само оно што је добро у свој нацији, а зло знаш да је хвалисање и шминка...

Нпр... Кад код Срба заволиш гостољубље, можеш и код Јевреја љубав ка традицији, или Руса ка молитви, под условом да је Хришћанска...

Христ ти је ослонац за сваку трајну љубав и истинско вредновање квалитета неке нације, који су драгуљи велике Хришћанске нације...

Ето ти пример Јевреја, од убедљиво најбољих Хришћана, до најгорих бољшевика и циониста којима смета Христос...

Или Срба, који од Светосаваца и богомољаца спали на екумењарску партијску руљу аутошовиниста на комуњарски начин...

Doktor Đinđić je svjetlosnim godinama iznad svih drugih srpskih šibicara - političara otkad nemamo kraljevinu.

Lepo. Voli svet oko sebe, uvek imaj u vidu da je mržnja zlo. Nacionalizam je temelj, 1. faza šovinizma i zato je negativna pojava.
Može imati opravdanja samo u slučaju da je zemlja napadnuta.

Лако, угледаш се на равногорски покрет.

Lepo. Voli svet oko sebe, uvek imaj u vidu da je mržnja zlo. Nacionalizam je temelj, 1. faza šovinizma i zato je negativna pojava.
Može imati opravdanja samo u slučaju da je zemlja napadnuta.

АВ и СНС воле свет око себе ..Вле СВОЈУ децу ... То значи да су АВ и СНС добре/ри ?!

Воли и чини добра непријатење своје..Дај им Воду у Бечекереку да затрују..дај Кинезима планине пуне злата ..Дај јапанцима фабрику гума

...а немцима Нуклерку да детонирају

Лако, угледаш се на равногорски покрет.

... спасиш деде авијатишаре тако да њихови унуци бомбардују твоје унуке ?!

Лако. Срби би најприје требали да брину о томе како се понашају према својима Србима. За друге су углавном далеко бољи.

Велика је заблуда и превара да је национализам продукт 19 века. То је постојало одувек, од Вавилона па до данас. Национализам је алат којим се једна група људи шрафи да буде привржена једној идеји водеће мањине. А то после може да оде у свим правцима.

Back