Opasno punjenje električnih automobila na kućnim utičnicama!

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
237.287

Nakon Norveške i Švedska: Upozorenje na opasno punjenje električnih automobila na kućnim utičnicama!​

Ovog ljeta tri kuće s terasama u Stockholmu izgorjele su zbog požara koji je buknuo nakon što su se zapalili električni automobili koji su se nalazili u garažama.
Oko 90.000 švedskih električnih automobila puni se putem običnih kućnih električnih utičnica. To je unatoč činjenici da Nacionalni odbor za električnu sigurnost savjetuje protiv njega jer može biti zapaljiv. Sada i proizvođač zidnih kutija za paunjenje Zaptec poziva na zabranu. Premda je Norveška već uvela zabranu punjenja električnih automobila putem obične kućne utičnice, u Švedskoj to je dozvoljeno za sve. Gotovo 90.000 švedskih električnih automobila i plug-in hibrida puni se iz takvih utičnica. Nacionalni odbor za električnu sigurnost, Švedsko udruženje za zaštitu od požara i osiguravajuća društva upozoravaju da se prestane naplaćivati/puniti putem kućne utičnice, ali upotreba se stalno povećava. Prema istraživanju koje je proveo Zaptec, svaki šesti automobil puni se iz kućnih utičnica.

– Šuko utičnica izumljena je 1920-ih i od tada nije značajno ažurirana. Sposobna je provoditi električnu energiju, na primjer, kuhala za vodu, ali će imati mnogo teže vrijeme s punjenjem električnih automobila na duže vrijeme. Već smo vidjeli nekoliko slučajeva u kojima je punjenje električnog automobila pomoću ove utičnice prouzročilo ozbiljne posljedice. Ovog ljeta tri kuće s terasama u Stockholmu izgorjele su zbog požara koji je buknuo nakon što su se zapalili električni automobili koji su se nalazili u garažama, navodi Axel Philipson u švedskom mediju Göteborgs-Postenu.

1707210434489.png

Punjenje električnog automobila putem trajno instalirane kutije za punjenje (na slici gore) brže je i sigurnije.
https://revijahak.hr/2024/02/05/nak...A11pE9TBhaG5G32dWNxR4iRQbfETnadhh5gvW58GqVKXc
E, ali sad ... te posebne kutije za punjenje nisu baš jeftine inače bi ih već davno pokupovali svi Šveđani. Mislim da su i tu hiljadarke u pitanju.

3 kuće od 90000 ..Taj punjac koji ide preko uticnice nece napuniti do bogojavljana .. Ugradnju punjaca radi verifikovani ellekticar ovde kod mene I kosta nekih 200€ sa pecatom ..Box od 22kw Zaptec kosta nekih 500-600€ .. Nije valjda da ljudi daju 50k € za auto pa im onda zao dati 700-800€ za punjac sa montazom

3 kuće od 90000 ..Taj punjac koji ide preko uticnice nece napuniti do bogojavljana .. Ugradnju punjaca radi verifikovani ellekticar ovde kod mene I kosta nekih 200€ sa pecatom ..Box od 22kw Zaptec kosta nekih 500-600€ .. Nije valjda da ljudi daju 50k € za auto pa im onda zao dati 700-800€ za punjac sa montazom
Važno je i potencijalna zapaljivost okoliša, slicno kao i kod mobitela, npr ne držati mob na punjacu na prekrivaču i sl. Ovima šta su im kuće izgorile, ko zna kakvog su smeća imali po garažama uz automobil.

Važno je i potencijalna zapaljivost okoliša, slicno kao i kod mobitela, npr ne držati mob na punjacu na prekrivaču i sl. Ovima šta su im kuće izgorile, ko zna kakvog su smeća imali po garažama uz automobil.
Ne radi punjac tako ..Ne ovaj od 500-600€ .. Njega mozes drzati koliko hoces je se može programirati preko telefona kad da puni i dokle ..tako da npr moze da puni sat od 8-9 pa sat od 02-03 itd kad je struja najjeftinija..Ovaj Zeptec Norveški proizvod ima garanciju od 5g i masovno se ugrađuje u Skandinaviji i nisam čuo da je negde izgorila kuca radu njega..On ima svoju struju i merac jer se dobija popust od 10c po kW za EV

Sa električnom energijom iz gradske mreže tj. kućnim priključkom, stvari su puno složenije:
- kada tražite energetsku saglasnost za uvođenje el. energije - trebate popuniti obrazac gde ćete napisati - koliku ćete el. snagu uključiti - maksimalno.
( najčešće pišemo 10 kW (deset kilowata).... Prema tom podatku ćete i platiti za "Energetsku saglasnost").

Ali zbog punjača za Električne automobile, uključićete veću snagu: ( naplatiće vam to Elektrodistribucija puno više nego do sada).

PUNJENJE BATERIJA.png
Pogledajte u tabeli kolike su snage punjača,..

- Ograničenje po jednom strujnom krugu je 3 kW .... a, recimo, punjač je 11 kW - šta ćemo sad ?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Znači, za neki osrednji punjač, za osrednji auto, vam treba - nova - puno skuplja - "Energetska saglasnost" koja je bar triput skuplja ( rekoh - bar ! ) I nova električna instalacija i nov kućni priključak sa puno debljim provodnicima ! Takva "Energetska saglasnost" je nekoliko hiljada eura,.. recimo 3 do 5 , zavisno od el. snage koju nameravate priključiti,..)
--------------------------------------------------------------------------------------------
Nijedna mono-utičnica (konektor) nije predviđena za struje veće od 16 A ,.. - ( ili 3 kW el snage) . Štiti ih osigurač od 16 A .
Te utičnice, ma bile i najkvalitetnije, će se prve pregrejati i upaliti,.. pa instalacija u kući,.. pa tek onda automobil,..

Znači zadovoljava samo najslabiji punjač od 2,3 kW u gornjoj tabeli,... :( a ko će da investira u takvu kombinaciju i da puni auto baterije (sa 20% do 80% kapaciteta ) 10 ili 40 sati ?... mislim i da su ti punjači projektovani za hibride a ne za čisto električne automobile.

.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Znači nov električni automobil, > nova instalacija u kući, ( i nov kućni priključak).. ako to (za skupe pare) dozvoli elektro distribucija.

Prilozi

• 1707224892857.png
    1707224892857.png
    150,5 KB · Pregleda: 7
Imam jednu od 4.5kw iz 1969, to mi je glavno grejanje. naravno ima onaj trofazni prikljucak i dobar kabl.
OK,... ako je trofazni priključak - TA peć može biti i od 6kW.... ja sam pisao za monofazne.

Inače nova brojila i - set brojila ( MRM - merno razvodno mesto,) imaju limitatore - zavisno od "Energetske saglasnosti" koju ste kupili. Uključite veću snagu ( veća struja ) isključe vas sa napajanja.

OK,... ako je trofazni priključak - TA peć može biti i od 6kW.... ja sam pisao za monofazne.

Inače nova brojila i - set brojila ( MRM - merno razvodno mesto,) imaju limitatore - zavisno od "Energetske saglasnosti" koju ste kupili. Uključite veću snagu ( veća struja ) isključe vas sa napajanja.
Nije se desilo. Samo protocni povuce 19kw, plus peci 9 i po kiovata. Morali smo da radimo struju da ne iskacu osiguraci kad se upali protocni...

Nije se desilo. Samo protocni povuce 19kw, plus peci 9 i po kiovata. Morali smo da radimo struju da ne iskacu osiguraci kad se upali protocni...
Nisu ti još instalirali novi set brojila,.. :) , tek je u začetku.

Reno zoe ima bateriju od 25 kwh ako se ne varam?
Iii, koliko km, sa njom može da pređe u prosečnim uslovima ?
Duže ga puniš nego voziš ?.. ali dobro,.. verovatno je to za švrćkanje :) po gradu, do pijace,.. do Lidla :D

Back