Опасни потези компромитованог и у криминалу огрезлог политичара: Саговорници Данаса о изјави Додика да ће бити први председник самосталне РС

комшија

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.114

1700035550067.png

„Opasni i ratnohuškački potezi teško kompromitovanog i u kriminalu ogrezlog političara“: Sagovornici Danasa o izjavi Dodika da će biti prvi predsednik samostalne RS


Opasni i ratnohuškački potezi teško kompromitovanog i u kriminalu ogrezlog političara: Sagovornici Danasa o izjavi Dodika da će biti prvi predsednik samostalne RS 1


14.11.2023. 20:57

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno je izjavio da sebe vidi 2030. godine „u prvom mandatu predsednika samostalne Republike Srpske“.

On je to izjavio na prnjavorskoj televiziji K3, pozivajući građane da se „čvrsto drže njega i njegove politike“.
Sagovornici Danasa kažu da se Dodik nije odrekao svoje retorike, te da je „igru“ o osamostaljivanju RS „samo nastavio“.

Provokacija

Tanja Topić, politička analitičarka iz BiH, kaže za Danas da je ova Dodikova izjava jedna vrsta provokacije.

„Odnosno, poruka koja je poslana i predstavnicima Međunarodne zajednice, ali i ostalim političkim akterima unutar BiH“, objašnjava Topić.

Ona ocenjuje da je Dodik „proročki“ gledao unapred, jer je period do 2030. dug da bi „on znao gde će biti u tom trenutku“.

„Ali to ne znači da se on time igrao. On je svoju igru o osamostaljivanju RS nastavio. Čak ju je na neki način proširio“, kaže Topić i ukazuje da je Dodik vrlo brzo počeo da govori o stvaranju srpskih država, koje uključuju i Crnu Goru, ali i druge delove u regionu.

Naša sagovornica ističe da predsednik Srpske od 2008. godine ima kontinuitet u retorici kada je reč o otcepljenju RS, ali da je ona pojačana nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Podsetimo, zbog takvih najava Dodik dospeo na listu sankcija Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.


Niko nije trepnuo od evropskih zvaničnika


BiH ima status kandidata za pridruživanje Evropskoj uniji, što podrazumeva sprovođenje određenih zakonskih reformi kao i usvajanje zapadnih vrednosti koje važe unutar EU.

Primera radi, Slovenija će na sledećem Evropskom veću u decembru 2023. predložiti da pregovori sa BiH počnu odmah.

Topić ocenjuje da u političkom delanju postoje paradoksi.


„Mi smo nakon dobijanja kandidatskog statusa imali Dodikov odlazak u Rusiju iako je celokupna EU bila na sedmoj ili osmoj razini sankcija prema Rusiji, a da niko od evropskih zvaničnika nije trepnuo okom na taj potez“, kaže Topić.

Takođe, podseća Topić, imali smo nakon toga uvođenje vrlo restriktivnih antievropskih zakona, za koje je u poslednjem Izvještaju o napretku rečeno da oni odudaraju od onih standarda i vrednosti za koje se zalaže EU, „a opet su ostavljena otvorena vrata za početak pregovora“.


Dodik neozbiljan i sebi i onima koji ga podržavaju


Ćamil Duraković, potpredsednik RS, kaže za naš list da je Dodik postao neozbiljan i sebi, ali i onima koji ga podržavaju, te da daje utopijske izjave.
„Govori o otvaranju pregovora o pristupu EU a onda nekoliko dana iza toga da izjavu da se nada da će 2030. biti prvi predsjednik nezavnisne RS. Tedencija je da do tada bude deo EU koja ukida granice. EU je administrativna zajednica koja ne poznaje granice u toj mjeri u kojoj Dodik pokušava da ih utvrđuje ili da stvara neke nove“, objašnjava Duraković.

On dodaje da je umoran od ragovanja na Dodikovu politiku i retoriku.


Opasni i ratnohuškački potezi političara ogrezlog u kriminalu


Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma, kaže za Danas da Evropa ne pruža dovoljno podrške BiH, te da je i sama napravila velike greške.

„Ali ipak EU otvara perspektivu, dok istovremeno ne vidim dovoljno odlučnosti da se obračuna sa antiustavnim i antidejtonskim delovanjem Dodika, ali i Dragana Čovića“, kaže Vuletić.

On dodaje da evropske institucije ne pokazuju dovoljno odlučnosti u sprovođenju međunarodnih presuda koje se odnose na BiH.
„Kada bi EU, SAD i visoki predstavnik odlučno sprovodili presude međunarodnih sudova kao i domaćeg zakonodavstva, u Bosni bi bilo daleko manje problema, a Dodik bi odgovarao za rušenje države, izazivanje ratne opasnosti, ugožavanje suvureniteta, negiranje genocida, širenje mržnje i naravno, neuporedivu korupciju i mafijaško udruživanje“, tvrdi Vuletić.

Vuletić ocenjuje da su Dodikove izjave „opasni i ratnohuškački potezi ovog teško kompromitovanog i u kriminalu ogrezlog političara“.

Naš sagovornik ukazuje da je Dodik dobio zadatak iz Kremlja da otvori novi, balkanski, front, koji je Rusiji preko potreban.

„Pošto je njegov (Dodikov) ukradeni novac na računima kod Putina, on je spreman da ceo region gurne u novi ratni vrtlog da bi sačuvao opljačkano“, navodi Vuletić.
On dodaje da Dodik ni ekonomski ni demografski više ne može da opstane te da je samo pitanje međunarodne volje kada će se ta činjenica konstatovati.

„A ako se pitate kako će Dodik da ratuje, pa naravno uvlačenjem Srbije u taj sukob. Ali to ne bi bio samo kraj Dodikovog entiteta, to bi u egzistencijalnu opasnost dovelo i samu Srbiju“, ukazuje Vuletić i dodaje da nije siguran u kojoj meri je Aleksandar Vučić toga svestan.


Dodik je deo šireg plana da se realizuje „srpski svet“

Predsednik Pokreta Evropski put Rade Basta nedavno je pozvao Vladu Srbije i premijerku Anu Brnabić da se hitno proveri Dodikovo poreklo imovine u Srbiji.

Vuletić nema sumnje u to da vlasti u Srbiji to neće proveravari, i dodaje da se ni za vreme vlasti Borisa Tadića nije proveravalo.

„Dodik koji ima, prema mnogim informacijama, neslućeno kriminalom stečeno bogatstvo, je deo šireg plana da se realizuje zločinačka velikodržavna tvorevina, sada umivena pod imenom “srpski svet”, kaže Vuletić i zaključuje da će i tome doći kraj, pogotovu nakon Vučićevog pada sa vlasti.

„Zbog toga je od suštinske važnosti da se proevvropska opozicija izjasni o ovim pitanima“, kaže u završnici Vuletić.

link24. септембра о.г. у Бањској на Косову, пројекат "Српског света" доживео је потпуни фијаско, одневши притом и неколико људских живота. Чипуљчанин је након Бањске прочитан на Западу и после 17. децембра ће морати да игра како Запад каже. Његов земо Додиг је политички мртвац који после Бањске више не може да рачуна на помоћ Србије у својим морбидним плановима за изазивање сукоба у Босни и отцепљење РС-а.
 

Back
Top