Onore de Balzak bio je ljubitelj crne kafe

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
345.400
balzak.jpg

Onore de Balzak rođen je 14. Maja 1799. u Turu. Završio je prava u Parizu.A šest godina po završetku studija, mimo volje roditelja, počeo da piše romane,koje je objavljivao pod tuđim imenima, sve dok u tridesetoj nije napisao roman Šuan' koji će zadovoljiti njegove kriterijume kvaliteta i koji će potpisati svojim imenom.. Od tada, on se potpuno posvećuje književnom radu

Iz Tura se 1814. godine preselio u Pariz kako bi završio studije, u kuću u ulici Fortuna, gde su godinama nakon toga nastala njegova mnogobrojna dela.

Svojim književnim delima obuhvatio je celokupno francusko društvo svoga vremena – aristokratiju koja se ne snalazi u vrtlogu stvaranja novog društva nakon revolucije i Napoleonovih ratova, ali i nove mlade građanske snage koje tek nastaju, propalice, činovnike, korumpiranu administraciju, novinare, provincijalne gospođice, advokate, popove.

Bio je veliki ženskar, govorilo se o mnoštvu afera s pariskim damama. Ipak, njegova ljubav prema udatoj poljskoj grofici Evelini Hanskoj, koja je trajala od 1832. u razdvojenosti, s povremenim ukradenim susretima po Evropi i pismima, krunisana je brakom 1850.pet meseci pre Balzakove smrti koji je umro u avgustu iste godine.. Oboje su sahranjeni na groblju Per Lašez.

Balzak sa pravom neki smatraju tvorcem modernog romana. Pre njega roman je smatran za niži književni rod. On ga je preporodio, obnovio i proširio. Pored mnogobrojnih dela među kojima su mu najpoznatija Evgenija Grande i Čiča Gorio, Balzak je zamislio čitavo jedno zdanje od oko 100 dela sa preko 1500 likova koji bi bili međusobno povezani u zajednički svet kojem je dao ime Ljudska komedija. Po Balzakovoj koncepciji, taj ciklus Ljudske komedije ima tri osnovna dela: Studije naravi, Filozofske studije i Analitičke studije. Vizija ovog sveta otkrivala se i njemu samom malo po malo, a danas čitaocu njegovog dela može da se otkrije na sasvim različite načine i iz različitih uglova.

Iako je odrastao daleko od Pariza, Balzak je bio dosta vezan za ovaj grad. Svoja najbolja dela je napisao u Parizu ili o Parizu.

314149_shutterstock-1624281661_ls.jpg


Balzak je bio veliki ljubitelj napitka crne kafe. A u periodu od 1829. do 1847. objavio je više od 80 naslova, radeći i do 16 sati dnevno. Naravno, veoma je teško biti tako produktivan bez neke vrste stimulansa, pa je svoj stimulans, koji je na kraju prerastao u zavisnost, usmerio u ispijanje kafe. Naime, pio je i do 50 kafa dnevno, što je, naravno, izazvalo velike srčane tegobe i zbog toga je umro.

Umro je u Parizu 18. avgusta 1850. godine, u 52. godini života.

Svoju „Ljudsku komediju“ nije uspeo da dovrši, od 137 koliko je zamislio napisao je 91 roman, ali su u njegovoj beležnici nakon što je preminuo pronađeni naslovi i osnovne teme i za ostalih 46 dela.Za samo 20 godina, koliko je prošlo otkako je napisao svoj prvi roman pa do smrti, napisao je čitavu biblioteku i smatra se jednim od najplodnijih pisaca u svetskoj književnosti.

U vrlo kratkom razdoblju od samo dvadeset godina stvorio je više od stotinu dela. Njegovi najpoznatiji romani su: "Izgubljene iluzije", "Čiča Gorio", "Rođak Pons", "Seljaci", "Rođaka Bet", "Luj Lamber".“Evgenija Grande“

Sliku kuće u kojoj je živeo Balzak, naslikao je Paul Joseph Victor Dargaud 1880.

Clipkuca balzak - Dargo.jpg
 

Back
Top