Ono što nauka ne može, a filozofija može

Istina jeste, filozofija zavisi od nadarenosti tj. od mogucnosti apstraktnog misljenja a nauka sa apstrakcijom nema nikakve veze
Apstraktno mišljenje nije filozofija, već vera. Filozofija je ono mišljenje koje logički obrađuje i razume samo one činjenice o stvarnosti do kojih se dilazi putem ličnog ili naučnog iskustva.
U prevodu..masta moze svasta dok na scenu ne nastupi razum...
Tako je. Sve što je mašta, to je i vera. Što važi i za politiku. Kad razum stuoi na scenu, tu počinje, ne samo nauka, već i prava filozofija. Svet će da bude spašen od svih mogućih verskih i ideološko-političkih maštarija, kad razum, tj. nauka i filozofija konačno uspeju da daju nedvosmislene i neoborive odgpvpre na pitanja kojima se još uvek svetske ideologije, politike i religije bave. Mi tako jaku nauku već imamo.

Ja krećem od nematerijalnog Kvantnog vakuuma. Kvantni vakuum nije moja vera, već naučni argument. Fizičari su dokazali da energija, od koje su sagrađeni Svemir i život, nastsaje samopokretanjam nematerijalnog Kvantnog vakuuma - teorija "Big-bang".

Dakle, neosnovano pokušavaš da jedan veoma važan naučni argument, koji ja koristim kao premisu za izviđenje logičkih zaključaka, proglasiš verom. Na taj način nisi dkazao da su moji logučki zaključci vera, već da ti nisi filozof, tj. da ne umeš logički da razmišljaš-
Pogresno. Ne postoji nesto kao "nematerijalni Kvantni vakuum". niti je teorija "velikog praska" dokazana. To je jos uvek radna hipoteza.
I koliko znam ti ne kreces od ovoga.

Jedino što ja tvrdim, jeste da postoji samo nematerijalna Svest i njenih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti, pomoću kojih je od sebe same sagradila ceo Svemir i život u njemu. I da sem Svesti i tih njenih sedam sposobnosti nikakvog drugog Boga, stvoritelja Neba i Zemlje, nema.Ovaj zaključak sam izveo iz naučnog argumenta da je energija, zapravo, fizička radnja samopokrenutuh čestica i delova nematerijalnogKvantnog vakuuma, kojje, sem fizičkih sposobnosti naprezanja i kretanja, raspolažu i psihičkim sposobnostima opažanja, osećanja, pamćenja mišljenja i razumevanja, koje su osnovni faktori Svesti. Bez kojih njihova evolucija ne bi bila moguća. Da te energetske čestice Kvantnog vakuuma raspolažu i sa navedenim psihičkim sposobnostima, u nauci takođe postoje nebrojeni dokazi.
E od ovoga kreces. A tvoj bog je "Svest i njenih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti,". Vera u njenom najcistijem obliku.

i ne komentarišeš moju veru, već svoju. Zbog svoje nerazvijene sposobnosti logičkog zaključivanja, ti samo veruješ da su moji logički zakljućci vera. I u tome ti niko ne može pomoći.
Nije lepo lagati. Nigde ja nisam napisao da su tvoji zakljucci vera. Naprotiv, rekao sam da nisu. Pogledaj gore sta sam napisao. To je tvoja vera i tvoj bog.

Sa ovom tvrdnjom dokazuješ da ni o fizici ništa ne znaš. Zar nisi primetio da sve argumente koje navodim iz oblasti fizike, nisam ja izmislio, već sam ih uzeo iz predavanja poznatog hrvatskog fizičara, Mladena Martinisa, koje sam priložio u uvodnom tekstu ove teme.
:hahaha::klap: E slatko me nasmeja. Znaci taj neki mladen su svi fizicari i svo znanje iz fizike. :cepanje:
Ajde blago meni prosiri svoje vidike i znanje. Ima na internetu mnogo toga, mada mislim da je bolje uzeti knjige u sake.

Da bi mogao da kritikuješ nečiju veru, moraš raspolagati znanjem i razumevanjem u vezi postojanja stvarnosti, kojeg ti nema
Da bi kritikovao neciju veru potrebno je i dovoljno da si bezobrazan.

Nisam ja taj koji verujem u ono što pričam, jer svi moji zaključci su i argumentovani i logični. Ti su taj koji moje zaključke i logiku proglašavaš verom, jer nisi u stanju ni da proveriš to što pričam, ni razumeš.
Vera je upravo zato vera jer ne mozes da je proveris niti razumes.

Osnovna filozofska disciplin, tj. metosa, je logika. ..... a filozofija, tj. logika, itekako, može reči sve što je ...

Овај почео да изједначава филозофију и логику. И мисли да је логика некаква неприкосновена мера истине.

Логика је ако ниси знао наука о облицима људског мишљења, обрати пажњу, људског мишљења и то је све. Она проучава законитости комбионовања појмова и потпуно је априорна, што значи независна од спољашњег искуства. Нећеш логиком откривати суштину света и живота.
У филозофији се то одавно зна, још од када је Кант уништио сваку могућност спекулативне метафизике.

А то се зна и у физици. Управо је та квантна физика коју спомињеш показала да у области квантног, правила људске логике немају много важења.
Јел је бити честица и талас у исто време логично?

Или овај чувени експеримент:

Јел логично бити на два места у исто време?
Ништа од тога није логично, а ипак то су чињенице.

Ма шта била "ствар по себи" она није логична. И нећеш је људском логиком објашњавати.

Pogresno. Ne postoji nesto kao "nematerijalni Kvantni vakuum". niti je teorija "velikog praska" dokazana. To je jos uvek radna hipoteza.
I koliko znam ti ne kreces od ovoga.
U fizici postoje dokazi da energija (elementarne čestice) mogu da nastanu iz Kvantnog vakuuma i u njemu nestanu. Kao što se munja na nebu pojavi i napravi "Big-Bang", pa nestane. Ili kao kad pritskom na strujni prekidač upalimo sijalicu, "Big-Bang", pa je ugasimo. Zato fizičari i izvode zaključak da je i Kvantni vakuum takođe ebergija, ali fiinijeg kvalitea, koja ne može našim materijalnim instrumentima da se meri, pa zbog toga za fizičare Kvantni vakuum izgleda kao da nije materijalan i kao da je nita.

Ipak ovo nas ne sprečava da možemo da izvedemo logilki zaključak o tome šta je Kvantni vakuum, uz pomoć onoga što iz Kvantnog vakuuma nastaje, a to je energija.

Energija, to su samopokrenute ćestice i delovi Kvantnog vakuuma. Iz čega izvodimo ispravan logički zakljulak da je Kvazni vakuum nešto koje raspžlaže fizičkim sposobnostima naprezanja i kretanja. A imajući na umu da u nauci, takođe, postoje i nebrojeni dokazi da te iste samopokrenute čestice i delovi Kvantnog vakuuma raspolažu i psihičkim sposobnostima opažanja, osećnja, pamćenja mišljenja i razumevanja, koje su osnovni faktori Svesti, bez kojih evolucija energije Svemira ne bi bila moguća, to onaj krajnji logički zaključak nužno glasi da je Kvantni vakuum polje nepokrenute, nematerijalne Svesti. A da je energija napregnuta i pokrenuta, tj. materijalizovana Svest.

I to je ona Konačna i Večita Istina i o Kvantnom vakuumu i o energiji i Svesti," pa i o Bogu koji je stvorio svet iz ništa", tj iz Kvantnog vakuuma koji izgleda kao da je ništa. I ovi logički zaključci, koji su izvedeni iz naučnih činjenica su ono što nauka ne može, a filozofija može. I to je ono što laici, poput tebe, Ateista, koji se ne razumeju ni u nauku, niti umeju logički da miste, nikada neće moći sa svojim šupljim ateizmom da obore. Ateizmom, koji nije ni nauka, ni filozofija, ni vera.
E od ovoga kreces. A tvoj bog je "Svest i njenih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti,". Vera u njenom najcistijem obliku.
Vernici nisu izmislili dogmu o Bog koji je stvoruo svet iz ništa, već su to preuzeli iz spisa ranijih nestakih naprednih civilizacija, koje su pre nas živele na Zemlji, koje su znale Istinu o postojanju sveta. Pa je ova Istuna o kojoj sada ja pričam, samo ponovno otkrivanje te iste Istine koju su ljudi ranije već bili otkrili i znali. A to znači da dogma o Bogu koji je stvorio svet iz ništa, ostaje i dalje da važi, sa malom izmenom, što tu jedinstvenu prirodnu silu i pojavu koja je od sebe same stvorla svet, ubuduće nećemo zvati imenom "Bog", već "Svest". Uostalom i reć "Bog" je prvobitno označavala pojam "Svest", ali oni koji su prevodili stare soise nisu znali šta reč "Bog" označava. Tako da vernici ni danas ne znaju pravo značenje te reči. Pa sada kada to saznaju, ta njihova vera više neče da bude vrea, već nauka i filozofija, koja će doveka da ostane da važi i da se propoveda kao Večita Istina. A ateizam, koji ionako ništa ne znači, jer ne nudi nikakvo, ni naučno, ni filozofsko rešenje o postojanju sveta, će automatski da se ugasi i nestane.
Nije lepo lagati. Nigde ja nisam napisao da su tvoji zakljucci vera. Naprotiv, rekao sam da nisu. Pogledaj gore sta sam napisao. To je tvoja vera i tvoj bog.
Ti si taj kojji laže. Evo samo u ovoj jednoj rečenici si rekao jedno, a zatim to isto si porekao. Rekao si da moji zakljućci nisu vera, a zatim si rekao da jesu vera. Čak ako si rekao i da je to samo moja vera i moj Bog, opet si slagao, jer ja sam samo na ispravan način interpretirao naučne činjenice i logički ih posložio u smislenu celinu, da te činjenice svako može da razume, bez potrebe da bilo šta veruje. A oni koji to ne zanju da provere i ne mogu da razumeju, poput tebe, tu pomoći nema.
Eslatko me nasmeja. Znaci taj neki mladen su svi fizicari i svo znanje iz fizike.
Imaćeš pravo da se smeješ samo onda kad navedeš imena drugih fizičara i njihove neke drugačije fizike, od ove koju je gore objasnio Mladem Martinis. U protivnom, moraćeš i dalje da nastaviš slatko da se smeješ. Ali ovoga puta samome sebi.
Ajde blago meni prosiri svoje vidike i znanje. Ima na internetu mnogo toga, mada mislim da je bolje uzeti knjige u sake.
Mani se praznih priča. Ako se ne slažeš sa mojom filozofijom, nije moj zadatak , već tvoj, da uzmeš te tvoje knjige sa interneta i pomoću njih pokušaš da oboriš te moje knjige sa interneta. U protivnom, "nemoj mečku da plašiš rešetom".
Da bi kritikovao neciju veru potrebno je i dovoljno da si bezobrazan.
Bezobrazluk je negirati nečije stavove i proglašavati ih verom, bez argumenata, kao što ti radiš.
Vera je upravo zato vera jer ne mozes da je proveris niti razumes.
Slažem se, ali to važi samo za one koji nisu sposobni da provere ponuđene argumente i da ih razumeju. A to si ti - večiti ateista. Niti moju "veru" možeš da oboriš, niti imaš svoju.

Овај почео да изједначава филозофију и логику. И мисли да је логика некаква неприкосновена мера истине.
Ti si jedna obična neznalica i umišljeni filozof, jer ne znaš da sve što u prirodi postoji i što se dečava, ima svoju logiku i da bez logike, apsolutno ništa ne može da se desi. I da čovek ne može razumeti, n znati istinu ni o čemu što postoji ili se dešava, dok god ne otkrije i ne razme logiku po kojoj sve postoji ili sve se dešava.

I ne znaš da se ne može razumeti, ni znati logika o postojanju ili dešavanju bilo čega, sve dok se ne otkrije uzrok po kojem sve postoji i sve se dešava.

I ne znaš da se ne može otkriti, razumeti i znati uzrok bilo čega sve dok se ne otkrije "Prvi uzrok" koji je uzrokovao apsolutno sve. Zato što je logično da uvek i samo taj Prvi uzrok postoji ili se dešava i ništa drugo.

A taj prvi uzrok je, naravno Svest, koja postoji sama po sebi, kao svoj i uzrok i posledica, od uvek i zauvek, sve uz pomoć svojih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti . naprezanja, kretanja, opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja.

Eto, sve sam ti objasnio, a ti sa svojim Šopenhaureom, Kantom, Brgsonom, da ne nabrajam dalje, koji nisu uspeli da objasne apsolutno, ništa, vidi šta ćeš. Mada, po meni, ne ostaje ti drugo, već da uzmeš metlu i đubravnik i da ih sve pometeš i baciš u đubre.
Логика је ако ниси знао наука о облицима људског мишљења, обрати пажњу, људског мишљења и то је све.
Uh-uh-uh- u kakvoj ti zabludi živiš, kao i svi oni od kojih si tu glupost pokupio, s obzirom da pojma nemaš, da je ceo ljudski organizam i njegov mozak, što važi i za ceo Svemir, jedna savršeno organizovana, isključivo logički smisleno povezana celina. U kojoj nikakve druge logike nema sem logike Svesti i njenih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji, uzajamno tesno povetanih uzročno posledičnim vezama.
Она проучава законитости комбионовања појмова и потпуно је априорна, што значи независна од спољашњег искуства.
Hajde, upasulji se malo! Zar ne znaš da su svi pojmovi koji mogu da postanu predmetom logičkog mišljenja, isključivo rezultat iskustva, nebitno da li čulnog ili vančulnog?
Нећеш логиком откривати суштину света и живота.
Nećeš ti i tvoj Šopenhauer, a ja hoću. Zato što se može misliti logički, kao ni nelogički, samo o onome što može da se zna i zato što znanje ne može da se stekne ni o čemu dugom do o svetu i njegovoj suštini. Jer sem sveta i njegove suštine ničeg drugog nema o čemu bi moglo da se stekne znanje, a time ujedno i o čemu bi moglo logički da se misli.

Naravno, ljudi mogu i da uzmišljaju stvari o njima misle, ali sve izmišljotine su vera i nemaju svoju logiku i nemaju značenje Istine.
У филозофији се то одавно зна, још од када је Кант уништио сваку могућност спекулативне метафизике.
Pozdravi Kanta i reci mu da ne lupeta. Metafizika nisu samo paranormalni fenomeni, več i svi psihički procesi koji se odvijaju u prirodi, kao i u ljudskom organizmu, koji ne mogu da budu predmetom čulnog i naučnog opažanja i eksperimentisanja, već samo vančulnog.
А то се зна и у физици. Управо је та квантна физика коју спомињеш показала да у области квантног, правила људске логике немају много важења.
Šta nas briga za kvantni vakuum i kavantnu fiziku, kad možemo da opažamo i čulno i u sebi vančulno, sve ono što kvantni vajuum jeste kada se napregne i pokrene. Dakle, izučavajuči Svemir i žovot i njemu, mi istovremeno izučavamo i kvantni vakuum, jer to dvoje su samo dva različita agregatna stanja jedne i iste prirodne sikle i pojave - nepokretno i pokretno. To je logika, ako nisi znao.
Istovremeno nije logično, ali naizmenično je i mogućei logično. Kao što je logično i to da su čestica i talas samo dva pojavna stanje jednog i istog oblika postojanja. Šta tu nije jasno?
Naravno da je logično. Ali izgleda da nije, samo zato jer nam nisu poznate sve činjenice. Još uvek ne znamo sve o mogučnosti Svesti da se fizički manidestuje i kao čestica i da se u prostoru širi kao talas brzinom svetlosti i tako se čini da se istovremno nalazi, tj. pojavljuje na dva mesta istovremeno Pogledaj moj video gde sam opisao moje izlaske iz tela i onaj moj doživljaj kada sam istovremeno bio svestan na dva mesta. Bio sam svestan sebe kako mirno ležim i spavam na kauču i sebe kako se krećem po sobi i ulazik u kuhinju. Znači da se moje svesno polje, a ro je aura, toliko proširila da je mogla istovremeno da obuhvati i ceo moj stan i moje telo koje se u stanu nalazi i mirno spava. Na tome se temelji i fenomen zvani "hipnoza", kada hipnotizer, na primer, može svoju auru da raširi toliko da njome moeže da ibuhvati sve ljude u jednoj većoj prostorij i sve ih hipnotiše, tj. podvrgne svojoj misli i svojoj volji.
Ма шта била "ствар по себи" она није логична. И нећеш је људском логиком објашњавати.
Kako da neću, pa već samo do kraja objasnio tu tvoju "stvar po sebi". To je Svest, koja raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i koja pomoću njih postoji sama po sebi, kao svoj i uzrok i posledica, od uvek i zauvek.

Na kraju ćeš, Ozimane, ipak morati da se potrudiš da razumeš logiku Svesti i nju prihvatiš kao jedinu i apsolutnu Istinu u vezi postojanja stvarnosti. Kpjoj se već godinama protiviš, suprostavljući joj nelogične i nerazumljive nebuloze svetskih filozofa, koji nisu apsolutno ništa značajno do danas rešili. Što i jeste razlog što sva dosadašnja svetska filozofija i nema nikakvu praktičnu vrednost.

Svi fizičari se slažu u tome da materija ne postoji, već samo energija, koja fizički može da se manifestuje dvojako - kao čestica i kao talas
Radi se o fotonu kao kvantu elektro-magnetne energije. Foton se ponaša kao čestica i kao talas. Pomešao si svojstva Fotona sa Energijom kao generalnim pojmom. To bi isto bilo da kazeš : žabe su slične ljudima zato što mogu skočiti a da i ne kažu HOP :think:

Kako ne postoji materija?! Šta nam onda govori "periodni sistem elemenata"? Mendeljejev je l tako
Govori nam da postoje atomi sazdani od jezgra u kome su protoni povezani jakom nuklearnom silom i neutroni kao električno neutralni koji drže na rastojanju pozitivno naelektrisane protone jer iste vrste naelektrisanja se odbijaju tako bi jezgro bez neutrona bilo nestabilno je li, onda oko jezgra titraju elektroni na bazi elektromagnetnog privlačenja + - sa jezgrom, elektroni se preko svog omotača povezuju sa elektronima susednog atoma i tako se gradi vidljiva i nevidljiva materija.
Ti ne moraš verovati u atomsku strukturu materijalnog sveta, ali lako možeš videti da su dokazi o atomskoj energiji oko nas. Fisiona i fuziona Atomska bomba, nuklearne elektrane, akcelerator čestica u Cernu itd

Наука не може ништа пред питањима суштине света и живота.
Pitanje svih pitanja. Suština sveta i života. Poreklo. Kako je sve nastalo? Kada? Itd. Da postoji nematerijalni segment ovozemaljskog života dokazuju pojave koje se ne mogu registrovati niti preneti na materijalni hard disc. Svest, snovi.
Sta je kvanti vakuum?
Koji fizicari su se slozili...........?
Kvantni vakuum je otprilike imaginarni pojam, koliko se sećam gosn. Ljubo je ranije koristio termine Svest, Univerzum, Energija, Bog i slično, da bi opisao taj pojam koji predstavlja puko verovanje u nešto. Dokaza nema, argumentacija se može nekako skrpiti, fizičari neki tamo..
U biti, ostaje jedna zanimljiva priča.
No, za ljubitelje filozofije najbolje objašnjenje daje gosn. Oziman koji ostavlja smernice za potencijalno Stanje Stvari. On se poziva na čuvene filozofe kao što je Šopenhauer.
Pri tome se vrši snažno osporavanje Hegelove Dijalektike itd. koliko sam mogao pročitati iz ranije postavljenih tekstova:tajna:

Или овај чувени експеримент:
Jeste logično ako veruješ u eksperiment "dvostruki prorez".
Očigledan primer kada se logika poklapa sa verovanjem jer kvantni svet se ne meri uređajima, to se matematički formuliše i nakon toga eksperimentalno proverava. Prosto rečeno, dvostuki prorez nije utvrdio da li je foton prošao kroz prvi ili kroz drugi prorez, ili eventualno kroz oba. NIJE UTVRĐENO. U tome i jeste ogroman prostor za kalkulacije.:maramica:

Niko nas ne sprecava da promenimo karakter Filozofije..
Ona je trenutno leksikon pojedinacnih razmisljanja bez neke obavezujuce strukture i to je dobro..

Ali se moze uvesti oblast naucna filozofija, i tu moras da se drzis naucnog principa a da je filozofija tj moze siroko....
E tu je problem sto su ljudi navikli da krecu od 4 popodne, sto ce reci retki su oni koji proveravaju ceo tok dokaza od pocetka pa do konacnog iskaza....

A to mora...

Cak i kad uvodis 2 , 3, 4 pretpostavke, opet moras da znas tacno sta uvodis tim predpostavkama....tacno moras da znas ogranicenje domena vazenja, koje odnose ces ograniciti , a koje ne...itd itd..

To vazi i za prirodne i za drustvene nauke...
Zasto se ljudi sklanjaju od drustvenih nauka?
Zato sto lazu, zato sto ne zele da iskazu istinu , zato sto ne zele da prate iskaz do kraja...zato sto nisu naucnici , nego bi da budu on off naucni saradnici , a to nije uspostavljeno i onda ne vazi kod drustvenih nauka, ...

A moze se sve to uvesti...
Samo se ljudi onda ohlade, npr kazes, vazi sistem da moze da se formira drustvo bez kriminala samo svaki clan te zajednice mora da se drzi ovih tri pravila, ....i tu staju , jer podrazumevaju prvo da oni sami nece toga da se drze, drugo da drugi nece da se drze i da trece ne postoji skup od vise od 20 ljudi koji ce da se pridrzavaju tih pravila...

A to nije tacno...ali je takav pristup ljudi ....jer su navikli da budu posteni kao lopovi u BG , tj zvanicno su svi posteni jer se ni na koga ne moze uprti prstom....dok ga ne uhvatis..

A npr , jedan od razloga uspeha fashizma 30tih godina u EU je bilo upravo to , u opstem demokratskom sra.nju , u vecini drzava EU , tri drzave koje su fasisticke su uspele jako brzo da eliminisu mafiju , kriminal, neuredjenost i korupciju drustva...
Vrlo brzo , dok demokratija to nije mogla uopste jer pa necemo , skupa cena, nismo sigurno nemamo dovoljno dokaza i slicno..

A cim postoji mafija, i stalno se ponavlja, to neko zna...ko zna, taj i taj, ok , znas , ne znas, muzicar, nisi muzicar, nestane gradjanskih prava u odnosu na logicka prava, tj na crnokosuljase u italiji , SS u Nemackoj i dobro franko nije bas primer za neko ciscenje od kriminala, covek bio vojnicina vise legija stranaca...

Istina jeste, filozofija zavisi od nadarenosti tj. od mogucnosti apstraktnog misljenja a nauka sa apstrakcijom nema nikakve veze
osim mozda idejno..
..nauka zavisi od realnih mogucnosti tj. od cinjenica..
U prevodu..masta moze svasta dok na scenu ne nastupi razum...
Hm, da li nauka nema veze sa apstrakcijom...?
Svaki talasovod je apstraktan toliko da vecina ovde ne bi mogla nista...
Ja gledam kako Elektrotehnicari rade kad dodju do talasovoda...odmah gledaju da nadju siguricu , neki od postojecih poznatih ekstremnih podslucajeva....
Mogu i ja to , drzis se stojecih talasa, drzis se rezonancije, ali tek kad pustis slobodu elektrodinamickih kretanja talasa krece kljucanje glave..do tada je laganica, , oseca se hladnoca u prostoriji , ebiga ne greju dobru na ETF popodne...narocito tamo gde su elektromagnetni kabineti...

Moram da razmislim , to je zbog mog smanjenja iq i apstrakcije, da li je bas tako...
Razumem ja sta ti hoces da kazes, ali tako se otvara prostor da se kod ekvivalencije dokaza neke pojave napravi zamena i greska, zbog zamene apstrakcije nekom konkretizacijom....

Navodim primer..
Dobijem zadatak da projektujem antenu koja je za 2 do 6 MHz...ja se igram, primetim kako odziv zavisi od tri neke stvari....ukljucim to u moj dizajn, dobijem cut off od 110 dB, sto je prevedeno na vas jezik, filter koji je tako napravljen idealno propusta samo te frekvencije i ama bas nista vise , nema ni prelaznu oblast....
Zakljucak asistent koji to treba da vrednije je jajara, i odgovara mu ako je tacno da prisvoji , ako nije tacno da sto pre zavrsi , da ne radi proveru...
Sta ce uraditi , pa reci ce da je greska do programa...to je svodjenje apstrakcije koju sam ja primetio da vazi , sasvim slucajno zato sto sam se u to vreme zezao sa linearnom elektronikom i raznim matematickim sistemima, bio student a ne djak...pa mi palo na pamet da to primenim kod dizajna antene..
Dakle sta je istina, da je program koji analizira netacan, ili je moja nova teorija netacna skroz ?

Tako se ubija nauka...kad pustis da formalno bude iznad apstrakcije...

Jer svaki formalac, ce da se drzi onog sto mu je dogma a sve ostalo je stigma...tako ukida apstrakciju...i prevodi je na naucni formalizam.

Zato razmisljam da li si u pravu....
Ja mogu da objasnim sta ja vidim, ali to on ne vidi , i onda dolazimo do toga da su mercedes, jugo , golf , ferari bez veze reci kad sve to moze da se zove automobil...nema rezolucije , percepcije koja ce uvideti da su to razliciti kvaliteti , tj auto su svi , ali razlike su ono sto postaje bitno..

Tako smo dosli i do razlike sta je osecanje, trajno stanje ili impulsivna pojava vezana za odredjene trenutke, dok kasnije nastupa nase tkanje u vremenu od tih trenutaka emotivnih dozivljaja...
A sta je nesto trajnije, kao harmonija...

Jeste logično ako veruješ u eksperiment "dvostruki prorez".
Očigledan primer kada se logika poklapa sa verovanjem jer kvantni svet se ne meri uređajima, to se matematički formuliše i nakon toga eksperimentalno proverava. Prosto rečeno, dvostuki prorez nije utvrdio da li je foton prošao kroz prvi ili kroz drugi prorez, ili eventualno kroz oba. NIJE UTVRĐENO. U tome i jeste ogroman prostor za kalkulacije.

Ево како су физичари отприлике објаснили експеримент двоструког прореза. Објашњење које ми се заправо свиђа у ономе што тврди.
"Kvantna mehanika posmatra čestice kao talase i opisuje ih matematičkim pojmom “talasna funkcija”.
Možda najneobičnija karakteristika talasne funkcije je što omogućava kvantnoj čestici da postoji u nekoliko stanja istovremeno. Tu osobinu nazivamo superpozicijom.
Međutim, superpozicija se po pravilu uništava kada pokušavamo da izmerimo objekat na bilo koji način. Posmatranje “prisiljava” objekat da se “odluči” za jedno stanje.
Ovaj prelazak iz superpozicije u jedno stanje, izazvano merenjem, nazivamo “kolapsom talasne funkcije”.
U svojoj doktorskoj tezi 1957. godine, američki fizičar Hju Everet tvrdio je, međutim, da objekti ne prelaze iz više stanja u pojedinačno stanje kade se mere ili posmatraju. Umesto toga, sve skrivene mogućnosti u talasnoj funkciji su jednako stvarne. Prilikom merenja mi samo vidimo jednu od tih stvarnosti, ali i ostale postoje."
Дакле "таласна функција" у себи садржи све могућности замисливе и незамисливе, и које све постоје и дешавају се у исто време, на истом месту, (што је за људски разум непојмљиво). Сада, приликом посматрања ми опажамо само једну од свих тих безбројних могућности а која се манифестује као честица која се понаша на одређен начин.
Али управо о овоме су говорили филозофи давно пре квантне механике и то позивајући се на непосредне чињенице свести. Шта је Бергсоново "квалитативно мноштво" него егзистенција своје врсте до које долазимо интуицијом и која у себи садржи све опажљиво и неопажљиво у потенцији, виртуелно. Тек опажање из тога формира ствари, објекте.
Међутим, оно што овде физика нема а филозофија има јесте објашњење тога. Физичари су пред овом темом сасвим слични мистицима, и као мистицизам осим констатације не дају нам ништа више.
Филозофија међутим итекако даје, она нас подсећа на нашу сопствену метафизичку суштину јер.
"Ма шта могла бити унутрашња суштина онога што јесте и шта делује, ми смо од те суштине. Дозволите нам онда да се спустимо у наше сопствено унутрашње сопство: и што је дубље тачка коју додирнемо, јачи ће бити потисак који нас враћа на површину"
Бергсон из "Mind - Energy"
Дакле ми се можемо, бар донекле, и на тренутак, поставити не као посматрачи који посматрају честицу, већ као бића која интуцијом досежу до таласа самог и онога што он јесте.

U svojoj doktorskoj tezi 1957. godine, američki fizičar Hju Everet tvrdio je, međutim, da objekti ne prelaze iz više stanja u pojedinačno stanje kade se mere ili posmatraju. Umesto toga, sve skrivene mogućnosti u talasnoj funkciji su jednako stvarne. Prilikom merenja mi samo vidimo jednu od tih stvarnosti, ali i ostale postoje."

Ово знање је више него интересантно, јер по свему судећи конкретан живот који живимо, такав какав је, јесте само један од безброј могућих живота, а на који смо се морали одлучити буђењем своје сазнајуће представљачке свести, баш попут оне посматране честице, која је "ухваћена на делу" посматрачком апаратуром, морала напустити "суперпозицију" да би се одлучила за само једно једино стање, напустивши сва остала.

Међутим, оно што је интересантно је да сва остала стања и даље једнако постоје сасвим реална "тамо негде" у мултиверзуму.
Дакле тамо негде сте богати или сиромашни, срећни или несрећни, краљеви или просјаци. У неким световима сте давно умрли оног тренутка када сте овде "за длаку" избегли неки ауто на раскрсници, јер тамо нисте, а у некима ћете живети и када умрете у овом. Свака могућност коју можете да замислите постоји и дешава се "тамо негде". Негде у мултиверзуму чак је и Љуба признат као месија, а људи обучени у беле одоре, и то је сасвим реалан свет, попут овог.

devs.jpg

https://www.imdb.com/title/tt8134186/

Poslednja izmena:
Дакле "таласна функција" у себи садржи све могућности замисливе и незамисливе, и које све постоје и дешавају се у исто време, на истом месту, (што је за људски разум непојмљиво). Сада, приликом посматрања ми опажамо само једну од свих тих безбројних могућности
To je takozvana dualna priroda fotona- čestična i talasna.
Video koji si postavio je obična kompjuterska animacija u kojoj se prikazuju elektroni kao čestice usmerene kroz dvostruki prorez :roll: hmm ne bih rekao da se elektronima može ovako "bombardovati" dvostruki prorez, nije mi poznato da je utvrđena dualna priroda elektrona.
Eksperiment "dvostruki prorez" je sproveden sa usmeravanjem fotona kroz taj prorez evo video
Vidi kako se 'talasi' poništavaju interferenciono stvarajući najjači intenzitet na centralne dve pruge.
Možda najneobičnija karakteristika talasne funkcije je što omogućava kvantnoj čestici da postoji u nekoliko stanja istovremeno. Tu osobinu nazivamo superpozicijom.
Međutim, superpozicija se po pravilu uništava kada pokušavamo da izmerimo objekat na bilo koji način. Posmatranje “prisiljava” objekat da se “odluči” za jedno stanje.
Ovde se može primeniti ona teorija o paralelnom univerzumu. Paralelne realnosti za jednu istu osobu. Ipak, čak i da je to moguće, ne vidim svrhu zbog čega bi jedan čovek istovremeno prolazio hiljade različitih događaja:navodnik:

Radi se o fotonu kao kvantu elektro-magnetne energije. Foton se ponaša kao čestica i kao talas. Pomešao si svojstva Fotona sa Energijom kao generalnim pojmom. To bi isto bilo da kazeš : žabe su slične ljudima zato što mogu skočiti a da i ne kažu HOP
Ja nisam fizičar i za mene nije bitno kaojim imenom - žaba ili čovek - će fizičari da nazovu to što je nastalo iz nematerijalnog kvantnog vakuuma. Ovde je za filozofiju bitno dati odgovor na pitanje, kako je moguće da iz nematerijalnog Kvantnog vakuuma, koji izgleda kao da je ništa, mogu da nastane čovek ili žaba, kao nešto. Dakle, za filouofiju je bitno dati odgovor na pitanje šta je nematerijalni Kvantni vakuum i kako je moguće da iz ništa nastane nešto. Fizika ne može dati odgoor na ovo pitanje, jer nematerijalni Kvantni vakuum nije u domeni fizičkih, tj. empirijskih i eksperimentalnih metoda istraživanja.

A filozofija može dati odgovor na to pitanje. Ona kaže, kad odgovorimo na pitanje šat je nastalo iz Kvantnog vakuuma, odgovorićemo i na pitanje šta je Kvantni vakuum, jer logično je da su to dvoje jedno i isto. To što je nastalo iz Kvantnog vakuuma, je i dalje taj isti Kvantni vakuum, samo što on sada ne miruje, već se napreže, kreće i radi.

I ako fizičari kažu da je energija to što je nastalo iz kKvantnog vakuuma, onda je i Kvantni vakuum energija, ali mirukuća i neopažljiva. To i fizičari zajključuju, pa danas uveliko vrše eksperimente kako da pokrenu Kvantni vakuum i iz njeega dobiju neograničine količine besplatne energije.

Ali odgovor da je Kvantni vakuum polje mirijuće energije nije i konačan odgovor na pitanje Šta je Kvantnivakuum, jer ostaje dase odgovori i na pitanje one duhovne komponente, zvane Svest? Oddakle se ona pojavila? Na ovo pitanje nauka još uvek nije dala odgovor i ne može ga dati bez pomoći filozofije, tj. logike.

Naravno, u okviru prirodnih i drugih nauka se odavno zna da se Svest uvek manifestuje kao prihička radnja i proces opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja. Ali naučnici još uvek ne umeju da odgovore na pitanje šta je Svest, odnosno, šta je to koje postoji i raspolaže sposobnošću da te psihičke procese vrši. Svi su još uvek ubeđeni da to nema nikakve veze ni sa Kvantnim vakuumom, ni energijom koja nasteje samopokretanjem Kvantnog vakuuma. Svi su ubeđeni da su duh i materija dve posebne i odvojene prirodne pojave. Pa se filozofi idealizma i materijalizma još uvek nisu složoli oko toga, šta je starije, duh ili materija?

Mada i na ovo pitanje u nauci već postoje argumenti pomoću kojih može da se dobije valjan odgovor, koji je čista logika, tj. filozofija. Ali naučnici, fizičari, biolozi, hemičari, psiholozi i neurolozi, još uvek ne mogu da se sete o čemu se tu radi, prosto iz razloga jer nisu dobri logičari, tj. filozofi. Šta je odgovor?

Odgovor je to da taj isti nematerijalni Kvantni vakuum, koji raspolaže fizičkim sposobnostima naprezanja i kretanja i pomoću njih počinje fizički da se manifestuje kao energija, istovremeno raspolaže i psihičkim sposobnostima opažanja, tog svog naprezanja i kretanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja. Bez kojih ne bi mogao da evoluira, tj, od samoga sebe, putem samoorganizovanja svojih delova i čestica, sagradi i čoveka i žabu.

Da energija nije samo fizička radnja naprezanja i kretanja, već istovremeno i psihička radnja opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja, u nauci već postoje nebrojeni dokazi. Iz čega sledi zaključak da je Kvantni vakuum polje mirujuće Svesti i da je istovremeno i ceo Svemir i sve ono iz čega se Svemir sastoji, takođe Svest. Zato jer su upravo tih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti kojima Kvantni vakuum raspolaže, faktori Svesti. Šta je Svest?

Ispravna definicija Svesti glasi da je Svest ono koje je sposobno da dovede sebe u stanje svesnosti. Da bi u tome uspela, Svest mora da raspolaže psihičkim sposobnostima opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja, pomoću kojih stvara informacije, ideje, tj. znanje o sebi i pomoću tog znanja dovodi sebe u stanje svesnosti. Ali pošto Svest nije materijalna, da bi mogla sebe da dovede u stanje svesnosti, ona mora da raspolaže i fizičkim sposobnostima naprezanja i kretanja, pomoću kojih poproma fizička, materijalna svojstva, jer jedino tako može da postane predmetom svoje svesnosti, tj, predmetom svog opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja.

I to je konačan odgovor na sva ona pitanja koja do danas nauka nije dala. Jer činjenica je da fizičari još uvek ne znaju šta je materija. Niti biolozi znaju šta je život. Niti psiholozi i neurolozi znaju šta je Svest. Niti vernici širom sveta znaju šta je Bog. I eto, filozofija je sada dala odgovor na sva ova pitanja. Naravno, ne samostalno, već uz pomoć nauke. Jer niti nauka može bez logike, tj. filčozofije, niti filozoffija bez nauke.

Pa sada onaj konačni odgovor na pitanje šta je materija, odnosno, ebergija, glasi da je energija Svest koja se napreže i kreće.

Život, to su materijalne forme, atomi, nebeska tela, galaksije i tela ćelija, biljaka, životinja i ljudi, koje su nastele evolucijom Svesti, uz pomoć njenih sedam napred navedenih fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji. Koje danas postoje kao visoko razvijene i harmonične organizacije kretanja i rada delova i čestica Svesti.

A tu je odgovor i na pitanje šta je Bog. Bog je nematerijalni Kvantni vakuum, kao polje Svesti, za kojeg vernici šitom sveta verujeu da je stvorio svet iz Ništa.

A šta je Svemir? Svemir je takođe taj isti Bog, tj. Svest koja se materijalizovala. Već odavno postoji filozofdki pravac, panteizam, koji stoji na stanovištu da su Bog i Svemir isto. Dakle, sve što postoji je Bog, odnosno, Svest. Čak i čovek i žaba.

Kako ne postoji materija?! Šta nam onda govori "periodni sistem elemenata"?
U nauci se reč i pojam "postojanje", upotrebljava i primenjuje na sve i svašta. Zato jer naučnici nisu filozofi, jer ne znaju logički da misle. U filozofiji se reć i pojam "postojanje" može upotrebutu i primeniti samo na Svest i njenih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti: naprezanje, kretanje, opažanje, osećanja, pamćenje, mišljenje i razumevanje, Dok na tih istih sedam fizičkih i psihičkih radnji, od kojih se sastoji ceo Svemiir, reć i pojam"postojanje" se ne može upotrebuti i primeniti, jer fizičke i psihičke ranje nisu "postojanje". Postoji samo Svest i njenih sedam sposobnosti da vrši radnje i Svest i te njene sposobnosti nikada ne mogu ni a nastanu, ni bestanu. Dok njene fizičke i psihičke radnje uvek iznova mogu i da nastaju i nestaju.

Dakle, sve što je radnja, bilo fizička ili psihička, nije postojanje. Uvek i samo postoji onaj ko fizičku ili psihičke radnje vrši. Uzmi čovelka za primer. Nije logično tvrditi da čovekovo kretanje postoji. Je nikad niko nije opazio čovekovo kretanje da postoji samo po sebi i da se kreće samo po sebi, već uvek i samo čoveka koji se kreće ili ne kreće. A imajući na umu da je ceo Svemir kretanje, kao i sve ono pojedinačno iz čega se svemir sastji, logično je da sve to nema značenje postojanja. Značenje postojanja ima samo kretač kji je sposoban da se kreće, a to je nematerijalna Svest i ništa drugo. Zbog togam uvek i samo postoji Svest i njenih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i ništa drigo. A pošto Svest u svemu što se kreće, zove sebe imenom "JA", to bi formula sveukupnog postojanja mogla da se izrati samo sa ova dva znaka: "JA + 7".

Još da pomenem i to da se empirijski, naučno, ne može dokazati postojanje Svesti, zato jer Svest nije materijalna. Ali to nikako ne znači da ne postoji metoda pomoću koje je moguće dokazati postojanje Svest. Tu metodu dokazivanja postojanja Svesti otkro je, opet jedan filozof, Francuz Dekart, još ire vuše od 400 godina, kada je rekao: "Mislim, dakle (Ja Svest) postojim."To podrazumeva da niko drugi ne može znati da Svest postoji, do jedino ona sama, uz pomoć svojih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji. I to samo u vreme kad ih vrši. Kad ih ne vrši, a to je kada spava, tada ni ona sama ne zna da postoji. Dakle, dokazivanje postojanja Svesti je isključivo samodokazivanje. Zato u nekim religijskim učenjima, koja su pruzeta iz spisa starijih naprednih civilizacija koje su pre nas živele na Zemlji, i stoji da: "Boga možemo spoznati samo u sebi". Pa tako i otkrice ove Istine spada u ono što filozofija može, a nauka ne može.

Prosto rečeno, dvostuki prorez nije utvrdio da li je foton prošao kroz prvi ili kroz drugi prorez, ili eventualno kroz oba. NIJE UTVRĐENO. U tome i jeste ogroman prostor za kalkulacije.
Problem nije da li je foton pošao kriz jedan prorez ili oba, već u tome što se sa tim mnogo kallkuliše.

Ljudi napraviše TV oredajnik i kilomerima daleko oko TV predajnika postaviše više hiljada televizora. A zati iz jedne tačke na TV predajniku pustiše jedan program i on se istovremeno pojavi kolometrima daleko okolo predanika na hiljadama televizora.

A šta ćemo sa čovekom i žabom? Odakle i kako se milijarde ljudi i žaba pojaviše. Hajde da kalkulišemo, da bidimo ko ima bujniju maštu. Pa ako se ne složimo, onda ćemo da se podelimo na one koji veruju ovako i one koji veruju onako. Pa ćemo onda da se organizujemo kao dve različite religije, izgradićemo svoje verske hramove i izabraćemo verske vođe. Pa će onda oni što veruju ovako da zamrze one koji veruju onako ipo potrebi, što je i poželno, da i zarate i uzajmno se poubijaju. Da bi tek na "onom svetu" se ponovo sastali i složili se da su svi bili samo velike budaletine. Tj. da foton nje prošap ni kroz jedan prorez, več se samo slika, tj. informacoja o fotinu, uz pomoć medija, nekog šireg elektromagnetnog polja, etera, prenela na daljinu i prošla kroz oba proreza i tamo u pozadini se materijalizovala na dva mesta.

Eto, ovo moje vam je još jedna kalkulacija.. Ali nebitno, mnogo veća zagonetla je nematerijalni Kvantni vakuum i čovek i žaba koji su izleteli iz njega kao fotoni i materijalizovali se kao čovek i žaba. A o tome velike naučne i filozofske glavešine još uvek ništa ne znaju.

Očigledan primer kada se logika poklapa sa verovanjem jer kvantni svet se ne meri uređajima, to se matematički formuliše i nakon toga eksperimentalno proverava. Prosto rečeno, dvostuki prorez nije utvrdio da li je foton prošao kroz prvi ili kroz drugi prorez, ili eventualno kroz oba. NIJE UTVRĐENO. U tome i jeste ogroman prostor za kalkulacije.
Имам утисак да нисте овде баш рашчистили са самим собом о чему се у том експерименту ради. Апаратура шаље један по један фотон на платно. Не ради се о томе да није утврђено кроз који прорез онда пролази тај фотон или не пролази, то је утврђено. Када посматрамо куда пролази он пролази кроз један или други прорез и формира две линије на платну, као што би формирала свака честица.
Али оно што је интересантно, када фотон не посматрамо, он као да зна да га не посматрамо и формира шару интерференције на платну, баш као што би се понашао рецимо талас воде који би прошао кроз два прореза. Дакле иако шаљемо један по један фотон добијамо интерференцију, догађај који је људском разуму и његовој логици непојмљив. Разум ту може једино закључити да је фотон био на оба прореза истовремено и онда интерферирао са самим собом или нешто сасвим друго. Дакле ту имамо ескприменталан резултат постојања на два места у исто време, или нечега другог људском разуму потпуно непојмљивом, а што једноставно не можемо посматрати, јер фотон мења своју суштинску природу зависно од тога да ли га посматрамо или не. Дакле ту се ради о нечему што бисмо могли назвати чудом, и што пркоси уобичајеним законима на које је људски разум навикао, а што је тако ретко на овом свету, бар када је научни емпиријски метод у питању.

Није ми јасно зашто се о овом експерименту свуда не говори. Можда је и ту нешто слично као са Кантовом критиком чистог ума, јер када су владари схватили да у Кантову критику народ гледа бело, престали су да се брину да ће докази изнети у истој оштетити теологију, а што се није смело дозволити.

баш као што би се понашао рецимо талас воде који би прошао кроз два прореза
jeste. To je druga strana fotonske prirode. Talas. Ponaša se kao talas vode. I onda imamo tu pojavu tzv. interferencija
Није ми јасно зашто се о овом експерименту свуда не говори. Можда је и ту нешто слично као са Кантовом критиком чистог ума, јер када су владари схватили да у Кантову критику народ гледа бело, престали су да се брину да ће докази изнети у истој оштетити теологију, а што се није смело дозволити.
Ne govori se o tome, nema interesovanja, ljudi se zabave oko toga kako preživeti zaraditi za kruh, ipak je ovo metafizička tema
gosn. Ozimane bruka je moja što nisam procitao
Kantovo delo ”Kritika čistog uma” tako da sam jedan neznalica
Имам утисак да нисте овде баш рашчистили са самим собом о чему се у том експерименту ради. Апаратура шаље један по један фотон на платно. Не ради се о томе да није утврђено кроз који прорез онда пролази тај фотон или не пролази, то је утврђено.
mislim da ovde treba razlučiti 2 stvari.
1. Utvrditi kroz koji je prorez/proreze foton prošao
2. Foton se ponaša na dvojak način
- kada se posmatra ponaša se kao ČESTICA
- kada se ne posmatra ponaša se kao TALAS
(posmatranje putem mernog uređaja postavljenog u neposrednoj blizini)

E sad, da li to znači da neposredno posmatranje putem čula vida (oko) ne utiče na ponašanje fotona koji prolazi kroz dvostruki prorez ? Profesor Zeilinger to ne spominje ovom prilikom, ali je na posletku za restoranskim stolom, čekajući ukusnu klopu poručio kako smo tek na početku iako je kvantna mehanika ustanovljena pre jednog veka otprilike.

Ne znam, potrebno je verovati u ovakve stvari da bi se moglo uopšte polemisati.
Ja želim da verujem. Siguran sam da je postojanje suviše složeno da bi bilo slučajno.

video 2:30
profesor govori da nije utvrđeno kroz koji prorez je prošao foton

Poslednja izmena:
Problem nije da li je foton pošao kriz jedan prorez ili oba, već u tome što se sa tim mnogo kallkuliše.

Ljudi napraviše TV oredajnik i kilomerima daleko oko TV predajnika postaviše više hiljada televizora. A zati iz jedne tačke na TV predajniku pustiše jedan program i on se istovremeno pojavi kolometrima daleko okolo predanika na hiljadama televizora.

A šta ćemo sa čovekom i žabom? Odakle i kako se milijarde ljudi i žaba pojaviše. Hajde da kalkulišemo, da bidimo ko ima bujniju maštu. Pa ako se ne složimo, onda ćemo da se podelimo na one koji veruju ovako i one koji veruju onako. Pa ćemo onda da se organizujemo kao dve različite religije, izgradićemo svoje verske hramove i izabraćemo verske vođe. Pa će onda oni što veruju ovako da zamrze one koji veruju onako ipo potrebi, što je i poželno, da i zarate i uzajmno se poubijaju. Da bi tek na "onom svetu" se ponovo sastali i složili se da su svi bili samo velike budaletine. Tj. da foton nje prošap ni kroz jedan prorez, več se samo slika, tj. informacoja o fotinu, uz pomoć medija, nekog šireg elektromagnetnog polja, etera, prenela na daljinu i prošla kroz oba proreza i tamo u pozadini se materijalizovala na dva mesta.

Eto, ovo moje vam je još jedna kalkulacija.. Ali nebitno, mnogo veća zagonetla je nematerijalni Kvantni vakuum i čovek i žaba koji su izleteli iz njega kao fotoni i materijalizovali se kao čovek i žaba. A o tome velike naučne i filozofske glavešine još uvek ništa ne znaju.
Jutros sam pošao da napišem odgovor ali nisam uspeo tastatura me zeza.
Evo sad ne znam sta bi napisao
Pozdrav

Имам утисак да нисте овде баш рашчистили са самим собом о чему се у том експерименту ради.
A ja mislim da niko od naučnka, filozofa i svih drugih koji pokušavaju da shvate o čenu se u ovom eksperimentu radi, nisu shvatili da je čak i najsitnija česrica energije, pa i foton, ako je on najsitnija čestica, žuva, svesna i veoma intelogentna pojava. Sigurno ne manje svesna i inteligentna od ćiveka, ako ne i više. I da raspolaže velikim stvaralaćkim moćima, sve uz pomoć svojih sedam fizičkih i psihičkih ssposobnosti i radnji. Ako se uzme u obzir da je, kako Tesla reće, sve enetgija, koja se fizički manifestuje još i kao elektricitrt i svetlost. I da je i sam život, svetlost. I da su upravo te male čestice svetlosto, koje su ujedno i lčestice Svesti, putem samoorganizovanja svog kretanja i rada, stvrile sve - i atome i nebeska tela i galaksije i tela ćelija, biljak, životinja i ljudi i ceo Svemir.

Pa koji drugi i drugačiji Bog i danas, svojim kretanjem, radom i znanjem, stvara tela svih biljaka, životinje i ljudi, do upravo te male ebrgetske. žive i svesne, golim okom nevidljive čestice? Tp je nepobitni argument, koji može i jednim pogledom kroz prozor da se proveri, a za čudo, o tome svi naučnici i filozofi sveta čute. Dok ljudi širom sveta i dalje poze po verskim hramovima, moleči se nekakvom inaginarnom Bogu, a da još uvek niko pojma nema da je sve Bog i da je i sam ćovek Bog.

Foton krenuo iz jedne tačke i ne zna se da li je prošao krz jedan ili oba proreza i u isto vreme se pojavio na dva mesta. Čudo nad čudima. Ha-ha-ha. Mora da smo veoma pametni kad se ovako teškim naučnim pitanjima bavimo.

Експеримент двоструког прореза можемо рећи експерименално доказује поделу свега на појаву и ствар по себи. Јер размислитe мало боље о томе. Када посматрамо експеримент ту имамо једну честицу која пролази кроз овај или онај отвор и формира две шаре на зиду. То је симбол онога у чему живимо и што зовемо "реалан свет". Али када екпсперимент не посматрамо та честица није више честица већ талас који пролази кроз оба прореза у исто време. :neutral:
И немој ови врсни мислиоци попут Љубе да у ту гледају бело уз констатацију, "Их, талас или честица, свеједно. То је скоро једно па исто. Ево сада сам честица, а следећег тренутка сам талас. Шта је ту нејасно".

Па много тога је нејасно, јер бити честица или талас суштински се разликује. То је као рећи ево сада сам бунар а следећег тренутка шеширџија. Шта је ту нејасно?

А при свему томе то друго што честица јесте изван посматрања јесте нешто што егзистира на два места у исто време, дакле нешто нашем разуму непојмљиво. А управо то непојмљиво је права суштина свега. Наш разум и наше опажање ТО претварају у индивудалне објекте, а само по себи оно то није већ нешто суштнски другачије.

Ево како су физичари отприлике објаснили експеримент двоструког прореза. Објашњење које ми се заправо свиђа у ономе што тврди.
Дакле "таласна функција" у себи садржи све могућности замисливе и незамисливе, и које све постоје и дешавају се у исто време, на истом месту, (што је за људски разум непојмљиво). Сада, приликом посматрања ми опажамо само једну од свих тих безбројних могућности а која се манифестује као честица која се понаша на одређен начин.
Mi koji mozemo da nesto merimo i posmatramo tek smo delic vremena tu u ovom svetu.
Kako je onda svet dosao u ovo stanje? Ko ga je "posmatrao" i "merio"?

Mi koji mozemo da nesto merimo i posmatramo tek smo delic vremena tu u ovom svetu.
Kako je onda svet dosao u ovo stanje? Ko ga je "posmatrao" i "merio"?
Moguće da je ovo testni poligon za neki viši smisao. Zbog toga i nema potrebe da traje duže nego "delić vremena"..
A ja mislim da niko od naučnka, filozofa i svih drugih koji pokušavaju da shvate o čenu se u ovom eksperimentu radi, nisu shvatili da je čak i najsitnija česrica energije, pa i foton, ako je on najsitnija čestica, žuva, svesna i veoma intelogentna pojava. Sigurno ne manje svesna i inteligentna od ćiveka, ako ne i više. I da raspo
Nauka je širok pojam.
Postoji podela na prirodne i društvene nauke. Razlika u predmetu izučavanja i metodologiji je ogromna.
1. Fizika je prirodna nauka 2. Filozofija je društvena nauka.
Eksperiment "dvostruki prorez" je nešto čime se bavi Fizika preciznije kvantna mehanika kao grana fizike.

To što ti kao filozof ne razumeš eksperiment "dvostruki prorez” ne znači da fizičari ne razumeju. Takođe, to što nije utvrđeno kroz koji prorez foton prošao, ne znači da ništa nije utvrđeno.

Preterano je reći da niko od naučnika ne shvata ovakav eksperiment.
Preterano neodmereno je reći da je nauka laž.
Čemu onda služe sva ta otkrića, njihova praktična primena.? Hrana, lekovi, odeća, prevozna sredstva itd.
Galileo je posmatrao teleskopom planetu Mars još početkom 17. veka, Njutn je skontao da postoji gravitacija, Ajnštajn je shvatio da su pojave u prostoru relativne, Robert Openhajmer je izumio A- bombu kojom su amerikanci izvojevali pobedu nad Japanskom imperijom na Pacifiku
jesu to činjenice ?
ili pak
teorije zavere ?

Lepo je sa filozofskog aspekta dodati tu iskru života jedno sićušnoj čestici zvanoj foton, no ipak treba prepustiti svakome da radi svoj deo posla.

Експеримент двоструког прореза можемо рећи експерименално доказује поделу свега на појаву и ствар по себи. Јер размислитe мало боље о томе.
Razmislio sam...
Imam ideju gosn. Oziman kako da proverimo verodostojnost eksperimenta ”dvostruki prorez”. Jednostavno.
Svetlost je svetlost. Centralni deo elektro-magnetnog spektra, nebitno da li je izvor svetlosti laser, sijalica ili baterijska lampa

Znači mogu ovde u svojoj sobi uzeti komad kartona prorezati ga dvostruko i usmeriti kroz njega snop svetlosti pomoću baterijske lampe. Pored stavim telefon, uključim kameru za "posmatranje" heh

Poslednja izmena:

Back