Nemoguća Могућност
Iskusan
- Poruka
- 5.086
I usput nauci Srpski - tvoj domaci jezik:
rispekt (originalno RESPECT) - poštovanje
hejt (originalno HATE) - mržnja
reklama za mlade ... pod pokroviteljstvom drzave, nista manje
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: Za ovu funkciju potrebno je da sajtu pristupite pomoću ugrađenog pregledača "Safari".
Tako je to kada zivis u drzavi koja i nije drzava. A ovi sto rispektuju i hejtuju su samo izgubljeni u prevodu.Pogledajte prilog 1416158
Misle ako se im se šlihtaju da će ih umilostiviti.Pogledajte prilog 1416158
Ama bre, cis' krindz.Sory ich te ne razumem...nesto drimujes...
eh kad bih ja znao taj novi recnik, meni rekose ima neke papuce ruzne da se zovu nekako slicno....Ama bre, cis' krindz.
vidi ovo je edukativna tema, dakle, edukuj se,eh kad bih ja znao taj novi recnik, meni rekose ima neke papuce ruzne da se zovu nekako slicno....
Inace nisam ti dobar sagovornik, ja zastupam tezu da ce svi ili vecina srba znati samo najosnovnije oko 5000 reci i cao misko...
Vec oko 20 godina zastupam procenu da je srpski jezik u izumiranju...i ranije su me pljuvali sad vise ne....ranije sam bio izdajnik, sad sam kolaboracionist sasvim sigurno nisam petokolonash a nisam pohvatao da li sam drugosrbijanac....
Ју. Имам 19 година и ју.Pogledajte prilog 1416158
Mnogo je tih 5000 reci. Ako budu znali i svih 3000.eh kad bih ja znao taj novi recnik, meni rekose ima neke papuce ruzne da se zovu nekako slicno....
Inace nisam ti dobar sagovornik, ja zastupam tezu da ce svi ili vecina srba znati samo najosnovnije oko 5000 reci i cao misko...
Vec oko 20 godina zastupam procenu da je srpski jezik u izumiranju...i ranije su me pljuvali sad vise ne....ranije sam bio izdajnik, sad sam kolaboracionist sasvim sigurno nisam petokolonash a nisam pohvatao da li sam drugosrbijanac....
Pod pokroviteljstvom države, mi već više decenijama vredno i redovno učimo engleski jezik kroz proces obrazovanja, već u osnovnoj školi, a neki počinju da ga uče i pre.
Pod pokroviteljstvom države bi i trebalo da se kampanja, koja mi uopšte ne deluje destruktivno, šta-više...,
osvrne na rečnik koji je mladima blizak, a koji su izrazito pogođeni sve bržim i ranijim prisustvom na društvenim mrežama. To ne znači da mladi ne znaju šta znači reč "respect" ili "hate", tj. respektivno "respekt" i "hejt".
Marbov Clipsy je već u svojih nekoliko reklamnih spotića iznova naglašavao kroz džinglove reč "respect", i sada je samo nastavio u istom stilu započeti niz, a i što bi menjao ako je i meni, koja nisam više tinejdžer ili školarac, to bilo simpatično (Sve do sad kad ova tema stavlja veliki znak pitanja isključivo na formu, a za sadržaj koga briga???)?
Hoćeš da mi staviš do znanja da pišem nerazumljivo za one koji govore samo srpski jezik?jasno je u potpunosti, sta znam ja koji imam karpet od vola do vola, stavljam slajs u begu i lajkim ciketinu. Takodje znam sve rodeve i brojeve
Ako drzava vec ne postuje sopstvene zakone (sta je zvanicni jezik) sto bi se ja uopste strecao oko toga?
Uostalom, do ovakvog ishoda smo i dosli edukacijom i nepostojanjem onih koji se ponekad zapitaju - zna li se granica izmedju jezika ili je bas sve dozvoljeno? I malo povuku rucnu tu i tamo.
Proveo sam 3 decenije na engleskom govornom podrucju i trudim se da govorim ili cist engleski ili cist srpski. S razlogom. To sto je kod nas TV se u americi zove serblish (dakle nije ni srpski ni engleski).
Hoćeš da mi staviš do znanja da pišem nerazumljivo za one koji govore samo srpski jezik?
I sama, ali ne tako dugo , sam živela na mestima gde mi je strogo engleski bio upotrebni, pa se nisam vratila kao neko ko ne zna svoj jezik više i služi se obilato stranim rečima da se izrazi.
Ako to ponekad i radim, ponese me specifična situacija, a ne nemogućnost da se izražavam samo na svom maternjem jeziku.
Poučavala sam par godina Kineščiće engleskom jeziku... 100% English. Misliš li da sam im pokvarila poznavanje kineskog jer smo na časovima govorili samo na engeskom?
Zbunjena sam... Odjednom se postavlja pitanje koji nam je maternji jezik jer se u reklami za čips spominje par tuđenica koje ionako nisu deci prvi izbor za reč koju imaju i u svom jeziku. U čemu je problem?
Naš srpski jezik, kao i svi jezici sveta-ima svoje nesavršenosti i vremenom je gomilao tuđenice koje bi ti danas nazvao rečima svog maternjeg jezika, a poreklom nisu srpske, čak je i očigledno da ne mogu biti srpske.Ne, ja smatram da bi trebalo da se nauci jezik, bilo srpski, engleski, kineski, ruski sta god. Ali kad se izrazava na tom jeziku, da se koristi taj jezik, a ne neka rogobatna mesavina, pogotovo rogobatna mesavina na veliko i u medijima.
Mislis da ja posle nekoliko decenija zivota ne posegnem za nekom reci za koju ne znam odgovarajucu domacu, to je sasvim normalno da se dogodi tu i tamo, poenta je se izrazavati u datom jeziku, a to nije kritika znanja jezika - zapravo tek je znanje jezika kad nadjes odgovarajucu rec u datom jeziku sa odgovarajucim znacenjem. Za to treba da se malo potrudi.
Mogu ja ovo da napisem i potpuno drugacije naravno.
Naš srpski jezik, kao i svi jezici sveta-ima svoje nesavršenosti i vremenom je gomilao tuđenice koje bi ti danas nazvao rečima svog maternjeg jezika, a poreklom nisu srpske, čak je i očigledno da ne mogu biti srpske.
Ma, ja sam izvan svega toga.Dzaba truda... vekovima se trudimo da budemo nesto sto nismo. Po nasem recniku tacno moze da se odredi kad smo se i kome uvlacili u ...., ovaj kome smo bili poltroni.
Rekao sam sta sam imao, dao primer, ja mogu da se ne slazem koliko hocu, ne zavisi od mene ima ko se brine da isprogramira lokalne umove. Sinapsa je ionako predebela. Nije prvi put.
Nevezano samo opaska:
Ako se pitamo danas, sta smo? Sasvim je jasno - okupirani smo mekom okupacijom pre svega kulturnom - u Zucu selu shopping centar kao da je pao s neba direkt sa srednjeg zapada amerike, tacno na Zikinu njivu. Svi trljaju ruke.... I selo jede Kentaki Fried Chiken i nosi najke.
To nije kul.Pogledajte prilog 1416158
Više me sa televizije vređa promovisanje vulgarnosti, gde čak i visoko obrazovani ljudi sebi dozvoljavaju da ih pamtimo po nekom uličarskom izražavanju.
Da mogu, radije bih to suzbijala i obeshrabrivala, nego tu i tamo neku tuđenicu, kao u primeru reklame za čips i kampanje protiv vršnjačkog, tj. internet-cyber nasilja, kako to razumem?
Hajde srpski-internet.
Hajde srpski-cyber. Hajde, moliću @Nemoguća Могућност , hajde srpski to!
Desibre Maxo - Rispekt! (ili pozdraviJo te Ali-G)To nije kul.
E to je vec validan insajt.Poenta je da su tvorci reklama NAMERNO nepismeni.
Kradu sleng sa interneta. Ukrali su i brutalno, a siguran sam da su to mogli jedino na krstarici da procitajuDesibre Maxo - Rispekt! (ili pozdraviJo te Ali-G)
Nažalost, desio se i cyber bulling, nasilje na mrežama koje je već odnelo dosta života.interNJet bulingto internet-cyber je pomalo malo pleonazam vec u orginalu.
Vrsnjacko nasilje je sasvim dovoljno. Ali zasto i to, kad moze sajber hejt - cisto da budemo u fazonu.