Ono kad ti niko ne kaže da je nerešivo

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.558
Tokom kursa matematike na Univerzitetu Kolumbija, student je zaspao i probudio se uz zvuk razgovora njegovih kolega. Kada se lekcija završila, primetio je da je predavač napisao dva zadatka na tabli. Pretpostavio je da su to domaći zadaci, pa ih je kopirao u svoju beležnicu da bi se kasnije pozabavio.

Kada je prvi put pokušao da reši probleme, smatrao ih je prilično teškim. Međutim, on je istrajao, provodeći sate u biblioteci skupljajući reference i učeći dok nije uspeo da reši jedan od problema, iako je bio izazovan.

Na njegovo iznenađenje, predavač nije pitao za domaći zadatak na sledećem času.

Radoznali, student je ustao i upitao: „Doktore, zašto niste pitali za obavezan zadatak sa prethodnog predavanja?“

Predavač je odgovorio: „Obavezno? Nije bilo obavezno. Jednostavno sam iznosio primere matematičkih problema koje nauka i naučnici još nisu rešili.“

Šokiran, student je odgovorio: "Ali ja sam rešio jedan od njih u četiri rada!"

Rešenje koje je otkrio na kraju mu je pripisano i dokumentovano na Univerzitetu Kolumbija. Četiri rada koja je napisao o tom pitanju i dalje su izložena u instituciji.

1734735105010.png

Poslednja izmena:
Ključni razlog zašto je student uspeo da reši problem je taj što nije čuo predavača kako kaže: „Niko nije našao rešenje“. Umesto toga, verovao je da je to problem vredan rešavanja i pristupio mu je bez frustracije i na kraju uspeo.

Ova priča služi kao podsetnik: ne slušajte one koji vam govore da nešto ne možete da postignete, jer su mnogi mladi ljudi danas okruženi negativnošću i sumnjom. Neki ljudi namerno seju seme neuspeha i frustracije.

Imate moć da postignete svoje ciljeve, prevaziđete prepreke i ispunite svoje težnje. Samo se uzdajte u Boga i nastavite da se trudite.

Učenik je bio Džordž Dancig, a problem je došao iz Math Stack Exchange-a.

„Dantzig je pokazao da je, u kontekstu Studentovog t-testa, jedini način da se napravi test hipoteze čija je moć nezavisna od standardne devijacije korišćenje apsurdnog testa koji uvek ima jednaku verovatnoću odbacivanja ili neuspeha da odbije, što , naravno, nije praktično."

1734735243724.png

Ključni razlog zašto je student uspeo da reši problem je taj što nije čuo predavača kako kaže: „Niko nije našao rešenje“. Umesto toga, verovao je da je to problem vredan rešavanja i pristupio mu je bez frustracije i na kraju uspeo.

Ova priča služi kao podsetnik: ne slušajte one koji vam govore da nešto ne možete da postignete, jer su mnogi mladi ljudi danas okruženi negativnošću i sumnjom. Neki ljudi namerno seju seme neuspeha i frustracije.

Imate moć da postignete svoje ciljeve, prevaziđete prepreke i ispunite svoje težnje. Samo se uzdajte u Boga i nastavite da se trudite.

a taman sam mislio da postanem nekako dobar u matematici
sta mi vredi kad nemam u sta da se uzdam

Back