Onkologija - podrška i iskustva

Buntovnik_Bez_Razloga

Veoma poznat
Poruka
11.710
"Rak je grupa od stotinu bolesti od kojih svaka ima jedinstven biološki zapis, a u nekim slučajevima, istraživači su otkrili tačne gene koji mogu da izazovu karcinom."

Kako ovo podeliti?

"vreme između skenera"
je šest meseci, godinu dana.
Vreme je ono što želiš da brzo prođe a bolestan si i jedva čekaš da uradiš analize.
Skener se zakazuje mukotrpno i puno se čeka, ponekad mesecima, nekada mnogo duže.

Najbolje da ništa ne dirate, ostavite temu za nas koji smo tu, koji razumemo jedni druge i shvatamo koliko je karcinom opasan i strašan kao bolest sa mnogo velikim posledicama, fizičkim i psihičkim.
Naslov je sarkastičan ali i istinit u isto vreme.

I opet ću ponoviti kao što je Afroo jednom napisala:
"Svako bi trebao da poseti odeljenje onkologije i provede tamo jedan dan, postali bi bolji ljudi i shvatili donekle kako je."

Link ka staroj temi:
https://forum.krstarica.com/threads/onkomafija-vreme-izmedju-skenera-2.793046/

Poslednja izmena od moderatora:
само да се пријавим да сам ту. :lol:
једва преживех шокачки Бадњи дан, вече и Божић са све свирцима.
и тако, дан за даном завршно са суботом. :fdlan:

Najbolje da ništa ne dirate, ostavite temu za nas koji smo tu, koji razumemo jedni druge i shvatamo koliko je karcinom opasan i strašan kao bolest sa mnogo velikim posledicama, fizičkim i psihičkim.
на старом смо месту, и то је најважније. ;)

годинама је тема била само Онкологија, док нам БИЉА није улетела и нагрдила нас за медаљу.
није нормално да се болесни зезају, замисли !?
а није да се нисмо зезали, чак би рекла најјаче од свих на Крсти.
ето, силом Бога се одметнусмо у мафијаше. :lol:

п.с. надам се да ће нас @Afro сад без проблема пронаћи.
неко вече смо се кратко куцкале, остало је да се ових дана чујемо.

Bio kod izabrane prošlog utorka (14. januar), da vidi rezultate krvi i urina. Ukratko, sve super uz onu čuveno, kreatinin povećan (105 od gornje granice od 104) ali to znate da će sada gotovo uvek biti tako. Čuvajte se stresa, pazite na pritisak i šećer. "Hoću, čuvam se ja, disciplinovan sam" rekoh kratko i zatražio uput za urologa.
Kaže doktorka:"Hoćete da ja zakažem?", rekoh što da ne, neću morati ja da idem lično. I zakazao ona meni za 28. februar, prvi slobodan termin kod dr Kovačević.
I tako...

inače, da dodam, bio i kod veterinara da zakažem sterilizaciju za svoje mače koje u stvari već ima šest meseci. Pa i na to se čeka, zakazano za 5. februar.

Bio kod izabrane prošlog utorka (14. januar), da vidi rezultate krvi i urina. Ukratko, sve super uz onu čuveno, kreatinin povećan (105 od gornje granice od 104) ali to znate da će sada gotovo uvek biti tako. Čuvajte se stresa, pazite na pritisak i šećer. "Hoću, čuvam se ja, disciplinovan sam" rekoh kratko i zatražio uput za urologa.
Kaže doktorka:"Hoćete da ja zakažem?", rekoh što da ne, neću morati ja da idem lično. I zakazao ona meni za 28. februar, prvi slobodan termin kod dr Kovačević.
I tako...

inače, da dodam, bio i kod veterinara da zakažem sterilizaciju za svoje mače koje u stvari već ima šest meseci. Pa i na to se čeka, zakazano za 5. februar.
ajd' nešto dobro za početak godine, pa da si miran do sledeće kontrole.
stres.... ako se ja pitam, sve drugo je nebitno, ako su nalazi dobri, a biće. :aha:

p.s. o mačkama nemam pojma, ali je OK da je razmnožavanje pod kontrolom,
jer ne mogu da živim od zilion mačaka koje su se, iz nekog razloga, navadile kod mene.:fdlan:

Počivaj u miru, draga Afroo!

(čudan i grozan osećaj mučnine imam u sebi da i ne znam šta bih rekao ili napisao)
e pa jeste grozan osećaj i za nas koji je pratimo godinama ( ja od 2017, ako ne i ranije).
kod Afro je sve krenulo naopako od početka.
pogrešno je lećena mislim tri godine pre nego je dg., sarkom mekih tkiva.
operisana, zračena i pristojno funkcionisala godinama.
posle su krenule HT i to je dobro podnosila, i kad god je bilo moguće vreme je provodila kod dece u Budvi.
njen najveći problem je bio što je u toj borbi bila sama, bez podrške najbližih, a da budem iskrena nije ni htela da ih opterećuje.
nisam roditelj pa ne znam zašto je to tako.:think:

Sofija je na drugoj temi spomenula Vladetu Jerotić, i tu ima puno istine.
vezano je za ženu koja je teško bolesna nekim čudom ozdravila.
dobro si i imaj to na pameti. :)
..................................................
"Мени је јасно.
Успоставила је баланс душе и ума.
Али за то је потребна велика освешћеност.
Академик Јеротић је чврсто стајао иза става да све полази из главе. И грип и рак.
И ја, што сам старија, то ми је јаснији тај став."

pozdrav i drži se.

U medicini su neke stvari neobjašnjive.
Moja majka je preminula pre nešto više od deset dana i to od upale pluća u svojoj 83-ćoj godini.
Pre 20 godina zbog bolova u stomaku se našla u bolnici. Dijagnoza kancer jetre , metastaze na materici i debelom crevu. Bila je u bolnici, natečena i žuta...mirisala je na zemlju. Rekla je da želi da izađe iz bolnice i ode pod Ostrog . Nikad nije bila velika vernica, mogla bi reći da je tek forme radi držala neke datume za bitne.
Potpisala je da izlazi na svoju odgovornost. Narednih mesec dana je stala na noge, nemam pojma kako. Otputovala autobusom, bila tamo dva dana. Ni posle toga nije mnogo bila privržena Crkvi, ono kao po koja poseta manastirima sa penzionerima, rekla bi više turistički. Tako da mislim da joj se u glavi nije mnogo promenilo.
Narednih godina nije išla na kontrole, ali kada je posle desetak godina išla na uz abdomena, pozvao me je lekar sa tragičnim pričom o tumoru i metastazama, i kalcifikacijom trećine pluća. Predlagali su operaciju koju je odbila.
Par godina kasnije je snimala pluća zbog jakog bronhitisa i pulmolog je obavio sličan razgovor sa mnom.
Nemam pojma šta se kod nje izdešavalo, ali eto posle dijagnoze je živela još 20 godina bez tegoba koje ta bolest donosi.
Ne računam f dijagnoze I parkinsona.

Back