Oni su zarobili đenerala Dražu

Стеван је рођен 1377 а не 1374. Доказ; Ђурађ је рођен 1375 и био је старији од свог ујака 2 године. Било би потребно да неко покрене тему о тим родословима, јер има много грешака, како у датумима тако и у родбинама.
Стефан, а не Стеван, књига Николе Моравчевића Витез у доба зла 2007. тако да сам се водио његовим најновијим истраживањем где наводи да је Стефан рођен око 1374. године, кад је градња престонице Крушевавц већ била у завршној фази. Ради се о романсираном приказу деспотовог живота али препуном података и факата.
Стефан је највероватније био сведок Косовског боја, јер је то у традицији тог доба, а и сам његов запис на Мраморном стубу даје сликовит опис Косовског боја. Значи сигурно је био момчић у време Косовског боја од 15-16 година јер ако је малђи не верујем да га је велики кнез Лазар повео.

И зар Ђурађ Бранковић није рођен 1377. год. ?

Ђурађ Бранковић, српски деспот (рођ. 1377, владао 1427-1456), други син Вука Бранковића и Маре, ћерке кнеза Лазара. Носио је име по свецу (Ђорђу Кападокијском), као и његов унук Ђорђе Бранковић, иако нису имали исто презиме, већ су се по именима очева презивали један Вуковић, а други Стефановић. Од времена Мавра Орбинија (1601. године), историја њихову породицу назива Бранковићем.

ocito je da u ovim svim diskusijama se previdjaju nekoliko bitnih cinjenica ...
gospodo sagovornici srbi poreklom ili rodjeni sa one strane drine !!!! vase poimanje i vidjenje cetnickog pokreta je sasvim drugacije nego ono koje imaju gradjani centralne srbije....dakle...cetnici vojvode djujica su ucinili mnogo u zastiti srpskog naroda u hrvatskoj od ustaskog unistenja...moze se tvrditi da je zahvaljujuci prvenstveno njemu zasticen narod srpski na tim prostorima....ako se uzme cinjenica da su ustase bili fasisti a da je djujic bio naljuci neprijatelj ustasa onda u tom kontekstu mozemo govoriti o cetnicima antifasistima....takodje su u bosni drazini cetnici spasili dosta srpskih zivota od pokolja muslimana i ustasa ,kao i djurisicevi cetnici kako po bosni tako i hercegovini....medjutim porediti te cetnike sa ovima u srbiji je iracionalno....i mislim da je tu jedino neslaganje i nerazumevanje....

ocito je da u ovim svim diskusijama se previdjaju nekoliko bitnih cinjenica ...
gospodo sagovornici srbi poreklom ili rodjeni sa one strane drine !!!! vase poimanje i vidjenje cetnickog pokreta je sasvim drugacije nego ono koje imaju gradjani centralne srbije....dakle...cetnici vojvode djujica su ucinili mnogo u zastiti srpskog naroda u hrvatskoj od ustaskog unistenja...moze se tvrditi da je zahvaljujuci prvenstveno njemu zasticen narod srpski na tim prostorima....ako se uzme cinjenica da su ustase bili fasisti a da je djujic bio naljuci neprijatelj ustasa onda u tom kontekstu mozemo govoriti o cetnicima antifasistima....takodje su u bosni drazini cetnici spasili dosta srpskih zivota od pokolja muslimana i ustasa ,kao i djurisicevi cetnici kako po bosni tako i hercegovini....medjutim porediti te cetnike sa ovima u srbiji je iracionalno....i mislim da je tu jedino neslaganje i nerazumevanje....

Pitanje je, Pajo, i to koliko je moguće saznati objektivno bilo šta o stvarnom dejstvu četnika, a da se to ne uzme sa rezervom. Tako je i sa borbama četnika protiv Nemaca, kako možemo znati da nije bilo takvih bitaka, a da su nepomenute ili su partizani preuzeli zasluge? Ne možemo ništa sa sigurnošću tvrditi, jer je činjenica, i slažemo se koliko vidim, bar većina, u tome da je istorija uveliko pravljena tako da ide na vodu KPJ, Titu i partizanima. Sve što možemo saznati, možemo od ponekog živog svedoka. Pa opet pitanje je koliko je njih "čulo" od nekog da je to i to rađeno, pitanje je koliko je tih što su radili a zvali se četnicima, uistinu bilo četnika, a koliko možda prerušenih partizana, Hrvata, Muslimana, ustaša...sve je pod znakom pitanja. Kažem da je verovatno bilo i onih jajara koji su bili među četnicima i činili zlodela nad Srbima, a bilo ih je i među partizanima.
U svakom slučaju sve se mora uzeti sa velikom, velikom rezervom što je napisano i ostalo posle Drugog sv. rata, jer je većinu stvari teško dokazati

Pitanje je, Pajo, i to koliko je moguće saznati objektivno bilo šta o stvarnom dejstvu četnika, a da se to ne uzme sa rezervom. Tako je i sa borbama četnika protiv Nemaca, kako možemo znati da nije bilo takvih bitaka, a da su nepomenute ili su partizani preuzeli zasluge? Ne možemo ništa sa sigurnošću tvrditi, jer je činjenica, i slažemo se koliko vidim, bar većina, u tome da je istorija uveliko pravljena tako da ide na vodu KPJ, Titu i partizanima. Sve što možemo saznati, možemo od ponekog živog svedoka. Pa opet pitanje je koliko je njih "čulo" od nekog da je to i to rađeno, pitanje je koliko je tih što su radili a zvali se četnicima, uistinu bilo četnika, a koliko možda prerušenih partizana, Hrvata, Muslimana, ustaša...sve je pod znakom pitanja. Kažem da je verovatno bilo i onih jajara koji su bili među četnicima i činili zlodela nad Srbima, a bilo ih je i među partizanima.
U svakom slučaju sve se mora uzeti sa velikom, velikom rezervom što je napisano i ostalo posle Drugog sv. rata, jer je većinu stvari teško dokazati

Pazi ovo, 92 ili 93, jedna baba u Bosni mi kaze kako su u okolnim selima ljudi imali mira
samo kad bi Nemci bili u blizini.

Blesavo a?

ja opet kazem...
svoje misljenje sam formirao na osnovu poznavanja--licnog sa mnogim bivsim i cetnicima i partizanima,a i iz literature koja je pisana i od strane pobednika ali i onu disidentsku kao i stranu ako je prevedena....rekao sam vec da sam rodjen ispod ravne gore i da tamo idem cesto...informacije sam imao iz prve ruke...upoznao sam i one najzatucalije sa obe strane...na kraju krajeva u mom selu se desilo nekoliko ekscesa sa cetnicima---celo selo je svedok...u moje selo su nemci usli samo 1 i to kad su ih cetnici doveli da pokazu dedinu kucu kako bi je zapalili....ko ne veruje neka obidje sela oko rajca,maljena,ljubica,povlena,rudnika itd...i cuce toliko prica od jos zivih svedoka...ja sam ovde navodio cak i imena cetnika i njihovih zrtava...
najtacniju definiciju o cetnicima i partizanima cuo od rodjenog dede....na pitanje zasto je otisao u partizane -dobio sam odgovor-- ratovalo se negde se moralo....a na pitanje koji su bili bolji--- odgovorio je ista g...na...cetnici te batinaju pa zakolju ako im nisi po volji,a partizani batinaju pa streljaju....srbija u to nesretno vreme nije imala mnogo izbora....nesreca je to velika....samo mi je zao onih koji nisu bili radikalni na obe strane..a snose teret pripadnosti bilo kojoj strani,opterecen sa prljavim radnjama koji su cinili oni najradikalniji....a oni su bili sljam na obe strane----srpski otpad---- kao ovi sada huligani sto divljaju po stadionima i lome gradove....iste te vucibatine su i tada nasle svoje mesto u istoriji i uprljali je maksimalno....

Znači jeste bio partizan...pa dobro, to objašnjava mnogo toga :mrgreen:

A nije te sramota što danas navijaš za Zvezdu, umesto za Partizan :hahaha:

nisu svi partizani ratovali za privilegije....
i moj deda je bio partizan...i kad je pozvan da mu se upise boracki staz i da dobije privilegije koje su ga sledovale---odbio je...bio je seljak kad je otisao u partizane...jedva spasio zivu glavu zbog cetnika...po zavrsetku rata se vratio u selo i nastavio da bude seljak...ali me je upoznao sa dvojicom cetnika iz sela koji su svedocili jedan drugom da su bili partizani....oni su upisali svoj boracki staz....ako ne verujes mogu ti dati imena pa proveri....do duse vise niko nije ziv od njih...ali celo selo to zna...

Back