Oni sto brane zeniti se!

Видуша-Храстовник и Де систи.

Па обојца би тебали да се смире пред Светим оцима,ако наше писање не уважавају.Нека мало сурфују по нету и нек нађу дела Светихх отаца. На пример нек прочитају књигу ''о красоти девствености'',па нека онда почну да расправљају о неким стварима.:tajna:

Делимично си у праву (лако је из безопитне удобности словити о врховима хришћанског савршенства - МОНАШТВА). Али заборављаш као и Храстовник, да је апостол Павле рекао да је БОЉЕ не женити се (ко може). То не омаловажава брак, већ даје висину монашком подвигу. Ево мало о томе (задња беседа на Богојављање):

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/AvaJustin/ZitijaSvetih/ZitijaSvetih0106.htm

РЕЧ НА БОГОЈАВЉЕЊЕ ГОСПОДЊЕ

Јесте мученик, али није већи од онога који добровољно разапиње себе и СВЕ СВОЈЕ ЖЕЉЕ Христа ради. Очито такве монахе не познајеш, па превиђаш истину.

Када се трпи Христа ради, то је мучеништво, а људи ради то је човекоугађање. Мешаш духовне и секуларне појмове, јер је прво духовна пракса, а друго душевна.

Apostol jeste rekao da je bolje ne zeniti se, ali to je dobrovoljna preporuka, a nije dogmat.Nemam ja nista protiv monaha koji su odlucili da zive onako kako rece apostol Pavle.Ali, nemojmo zaboraviti i to da je prvo cudo Hristos ucinio na svadbi u Kani pretvorivsi vodu u vino i nemojmo zaboraviti Boziju zpovijest: "Radjajte se i mnozite se." Grijesis ako mislis da je ova zapovijest sekularni pojam.

Postoji jedno staro verovanje da ce oni koji se odreknu telesnih zadovoljstava i unize telo ojacati dusu ,to je ispravno ali to znaci odreci se i jela i pica i zenidbe i svega sto je potrebno smrtnicima .Posvetiti zivot Bogu to je veliki podvig i moze da ga ispolje samo jake osobe .To su isahisti oni jedu jednom dnevno i to samo koru hleba samo koliko je dovoljno da se prezivi ,spavaju koliko je potrebno samo da se ne sruse ,ceo dan provode u radu i dobrim delima .I gle cuda covek bi pomislio da ce od takvog zivota propasti za samo par godina a oni u 70 izgledaju kao neko u 30 .
E pojedini iz crkve misle da su veliki mucenici ako se ne zene a za ovo ostalo nije vazno e pa nece biti tako .

Svi sveti praoci nasi bili su ozenjeni i imali su djecu.Nema ni jednog da nije bio ozenjen i da je bio bez poroda, osim nekoliko proroka, a njh mozemo prstima izbrojati.

Poslednja izmena:
Објасни ти буквалисти Петку и лично увређеном татку, да боље не оспорава оно што је добро.

Брак је добар (наравно са уравнотежном душом), а монаштво је боље. Прво семе даје 30оструко рода, а друго 60оструко и 100струко.

Reci ti nama , pametnmjakovicu "istinski", koji kanon Pravoslavne Crkve zabranjuje da se episkopi zene i koji kanon zapovijeda da episkopi moraju da se biraju iz monastva? Tek nakon toga mozemo da pricamo dalje, a ja mislim da su to u Crkvu ubacili ******, jer na njih sugerise apostol Pavle kad kaze da su zigosani na svojoj savjesti.

Poslednja izmena:
Видуша-Храстовник и Де систи.

Posto se ne pridrzavas forumskog obicajnog prava da forumase oslovljavas imenom kojim su registrovani na forumu, nego prozivas licna imena, a sam se kao p.zda krijes iza laznog imena, to sve govori o tebi kao covjeku i o tvojoj vjeri za koju tvrdis da je istinita hriscanska vjera: nula ti je i jedno i drugo!

Poslednja izmena:
Reci ti nama , pametnmjakovicu i nadrkani "istinski", koji kanon Pravoslavne Crkve zabranjuje da se episkopi zene i koji kanon zapovijeda da episkopi moraju da se biraju iz monastva? Tek nakon toga mozemo da pricamo dalje, a ja mislim da su to u Crkvu ubacili ******!
Оди до манастира Есфигмена,па види како живе прави монаси.Ако и после тога останеш при свом шта ти ко може.

Оди до манастира Есфигмена,па види како живе прави монаси.Ако и после тога останеш при свом шта ти ко може.

Nista je nisam rekao o monasima koji su svojom licnom voljom ostavili svjetsko nebeskoga radi. Idi pogledaj naslov teme i drzi se toga.

Odgovori kratko i jasno: koje crkveno tijelo, kojim kanonom i kad je zapovijedilo da se episkopi moraju birati samo iz redova monaha koji su ze zakleli na bezbracnost?

Poslednja izmena:
Nista je nisam rekao o monasima koji su svojom licnom voljom ostavili svjetsko nebeskoga radi. Idi pogledaj naslov teme i drzi se toga.

Odgovori kratko i jasno: koje crkveno tijelo, kojim kanonom i kad je zapovijedilo da se episkopi moraju birati samo iz redova monaha koji su ze zakleli na bezbracnost?

А који канони говоре да епископ мора да буде жењен?Друго епископи живе по манастирима и тако је било вековима уназад.Пракса жењеног епископа је постојала у време апостола због искварености људи који су из паганства прелазили у хришћанство.И то је било по снисхођењу људском слабостима.Али кад је хришћански наћон живљења постао пракса већине становника хришћанских држава није било више потебе за снисхођењем и од тада нема више жењених епископа.Реци ти мени који од апостола који је био жењен није престао да живи са женом од призвања од стране Христа Бога тих појединих Светих апостола?Колико знам Свети апостол Петар је оставио жену и живео безбрачно.

Mислим да је у питању Трулски сабор (Пето-Шести сабор)...
И то из чисто практичних разлога...

А ова двојица wanna be "калуђера" нека запуцају правац вољени им Есфигмен, па тамо нек им о.Методије штрићне косицу и да им ново одело, тачно по мери... Онда ће бити овлашћени да машу оним црним заставама са куле из Самсоновог аватара. :lol:

А не овде да рекламирају монаштво као да је то неки соковник или Dry Cooker из Тоp Shop.. Знам ја да је монаштво "ангелски чин", али знам и да је брак једна од седам светих тајни.

Зато, вас двојица сајбер зилота, немојте да просипате празне приче.
Монаштву не треба ваша празна форумска реклама. Ако вам се свиђа монаштво, шта чекате? Правац манастир!
Ако нећете да се калуђерите, шта се онда глупирате по форуму, као шатро, ви ћете неком евентуалном боготражитељу указати на лепоту монаштва и олакшати му избор животног пута? Свашта!
Решите нешто у свом животу, пре него што почнете да рекламирате решења за туђе животе...

Poslednja izmena:
А који канони говоре да епископ мора да буде жењен?Друго епископи живе по манастирима и тако је било вековима уназад.Пракса жењеног епископа је постојала у време апостола због искварености људи који су из паганства прелазили у хришћанство.И то је било по снисхођењу људском слабостима.Али кад је хришћански наћон живљења постао пракса већине становника хришћанских држава није било више потебе за снисхођењем и од тада нема више жењених епископа.Реци ти мени који од апостола који је био жењен није престао да живи са женом од призвања од стране Христа Бога тих појединих Светих апостола?Колико знам Свети апостол Петар је оставио жену и живео безбрачно.

Pricas budalestine, dresura!

А ова двојица wanna be "калуђера" нека запуцају правац вољени им Есфигмен, па тамо нек им о.Методије штрићне косицу и да им ново одело, тачно по мери... Онда ће бити овлашћени да машу оним црним заставама са куле из Самсоновог аватара. :lol:

А не овде да рекламирају монаштво као да је то неки соковник или Dry Cooker из Тоp Shop.. Знам ја да је монаштво "ангелски чин", али знам и да је брак једна од седам светих тајни.

Монаштву не треба ваша празна форумска реклама. Ако вам се свиђа монаштво, шта чекате? Правац манастир!
Ако нећете да се калуђерите, шта се онда глупирате по форуму, као шатро, ви ћете неком евентуалном боготражитељу указати на лепоту монаштва и олакшати му избор животног пута? Свашта!
Решите нешто у свом животу, пре него што почнете да рекламирате решења за туђе животе...

Ja sam pregledao, nema tih kanona.

Ma znas ti isto koliko i baba Milojka

E za ovo moram reci BRAVO,BRAVOOOOOOOOO!!! IDE REP OD MENE

Back