Они који су рушили социјализам су укапирали да смо ми колонија, па кукају

Обилић

Elita
Banovan
Poruka
17.205
А шта мислите како је нама који смо знали да ћемо то постати ако напустимо Титов пут
још док сте га рушили, осамдесетих ?

Трагедија је што такви и дан данас важе за неку "интелектуалну елиту",
а не виде добро ни садашњост, а камоли јучерашњицу и сутрашњицу.

На ово размишљање ме је навео Др Александар Дикић,
водитељ познате емисије "Без устручавања".

Он примећује да смо за Запад мали и неважни !
https://n1info.rs/vesti/aleksandar-...-raspravu-o-litijumu-mi-smo-drustvo-monologa/

“Нажалост, вeликe силe су Балкан маркиралe као продужeтак афричког континeнта.
Овај тeрeн служи за колонизацију.
Одавдe сe нe одводe само људи, нeго сe односe и рeтки минeрали.

У слeдeћeм пeриоду можeтe очeкивати ‘шамарањe’ насловима мeдија којe контролишe рeжим
као и оних којe рeжим нe контролишe.
Даклe имаћeмо насловe да ћe сe литијум копати и у Европи и Амeрици,
да јe то бeзбeдно, да ћeмо производити батерије ..."

навео је.

Е мој Дикићу,
па још смо у ОШ учили (шездесетих година прошлог века)
да су пре рата Французи држали Бор, Енглези ко зна шта, Немци ...
И да то није ваљало !

Сад ти и слични поново проналазите основне истине постојања наше државе.
Где сте били деведесетих да бранимо СФРЈ ?

И С и Ф и Р и Ј !!!

Е мој Дикићу,
па још смо у ОШ учили (шездесетих година прошлог века)
да су пре рата Французи држали Бор, Енглези ко зна шта, Немци ...
И да то није ваљало !
Да је Србији остала либерална капиталистичка привреда из доба Краљевине, да нисте дошли ви црвени (и црни),

данас би Србија била богата као Америка.

Уместо тога, сиромашна је као Русија.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_in_Europe_by_Human_Development_Index

Pogledaj rast ruskog HDI/a od 2010. do 2022., pa onda rast drugih EU članica.

To što je komunizam osiromašio Ruse privremeno ne znači da se neće vratiti tamo gde im je mesto, u visine.

Standard u Moskvi i Petersburgu je na nivou zapadnoevropskih metropola.

Аха, и по томе је само Бугарска од ЕУ држава испод Русије.

Аха, и по томе је само Бугарска од ЕУ држава испод Русије.
ne, Rumunija, Bugarska, Mađarska i na nivou Slovačke je

Svakako Rusija je mnogo veća država i nećeš živeti u selu u Sibiru, nego u velikim gradovima koji imaju mnogo viši standard.

ne, Rumunija, Bugarska, Mađarska i na nivou Slovačke je

Svakako Rusija je mnogo veća država i nećeš živeti u selu u Sibiru, nego u velikim gradovima koji imaju mnogo viši standard.

Који критеријум гледаш?

Имаш рангирање.

Русија 29. у Европи и 56. у свету.

Румунија 28.
Мађарска 26.
Словачка 25.

Sortiraj HDI po prvoj koloni
Бугарска, Румунија и Мађарска испод Русије.

Каква је то корелација са твојом почетном поруком да Русија има бдп пер капита већи од пола ЕУ?

Чак и по овом критеријуму је далеко испод просека ЕУ.

Да је Србији остала либерална капиталистичка привреда из доба Краљевине, да нисте дошли ви црвени (и црни),

Комунисти су направили само две грешке:

1. Кад су 1941. почели преузимање власти и увођење социјализма
2. Кад су 1976. укинули социјализам

Грешке нису ништа, ако су добро анализиране и корисне у будућем одлучивању.

Комунисти су направили само две грешке:

1. Кад су 1941. почели преузимање власти и увођење социјализма
2. Кад су 1976. укинули социјализам

Грешке нису ништа, ако су добро анализиране и корисне у будућем одлучивању.

Земљу су после '46. градили људи који су школовани у Краљевини.

Распад од '90 на овамо рушили су они који су школовани у социјализму.

Земљу су после '46. градили људи који су школовани у Краљевини.

Распад од '90 на овамо рушили су они који су школовани у социјализму.

Јеси ти после Титове смрти био за све оне промене које су уследиле ?

Јеси ти после Титове смрти био за све оне промене које су уследиле ?

Ја сам ђенерација која није била рођена у време Господина Броза, па посматрам тај период са временске дистанце, објективно.

Ја сам ђенерација која није била рођена у време Господина Броза, па посматрам тај период са временске дистанце, објективно.

Објективно, јел успешне државе мењају систем сваких 30 година ?

Објективно, јел успешне државе мењају систем сваких 30 година ?

Само социјалистичке и бивше социјалистичке државе мењају систем сваких 30 година.

a sto nije bila bogata dok je bila kraljevina?
sta ju je tad kocilo

a sto nije bila bogata dok je bila kraljevina?
sta ju je tad kocilo

Како знаш да није?

Дај нам БДП по глави становника Америке и Србије (СХС Југославије) из тридесетих година прошлога века,

уосталом, и Сингапур је пре 50 година био рупа, па је сада богатији од Америке.

Jos su nesto znali ti komunisti, a to je da su demokratija i demokratska skupstina sprdacina.
I jos mnoge druge stvari kao sto su vojska, industrija, novac, itd.

Šta novac?

Bukvalno svaka komunistička država koja se nije prilagodila i usvojila značajne kapitalističke elemente nije opstala. Sve su propale i to pre svega zbog novca.

Šta novac?

Bukvalno svaka komunistička država koja se nije prilagodila i usvojila značajne kapitalističke elemente nije opstala. Sve su propale i to pre svega zbog novca.

To je netacno. Nije svaka komunisticka/socijalisticka zemlja propala. SFRJ nije bila propala privredno 1990. Kina nije propala.
Zemlje koje ti smatras da su propale su propale politicki, mozda i vojno, a ne privredno.

To je netacno. Nije svaka komunisticka/socijalisticka zemlja propala. SFRJ nije bila propala privredno 1990. Kina nije propala.
Zemlje koje ti smatras da su propale su propale politicki, mozda i vojno, a ne privredno.

SFRJ je itekako propala, šta pričaš.

A Kina je kao što rekoh evoluirala. Ako išta znaš o svim silnim reformama posle Kulturne revolucije, znaš koliko.

SFRJ je itekako propala, šta pričaš.

A Kina je kao što rekoh evoluirala. Ako išta znaš o svim silnim reformama posle Kulturne revolucije, znaš koliko.

SFRJ je propala, politicki, a ne privredno. U SFRJ 1990/1. godine je bila fantasticna privreda.
Kina nikada nije propala. I druge zemlje nisu propale privredno nego politicki. Sjeverna Koreja nije privredno propala.

За сваку земљу је битно да буде независна и слободна по сваком принципу , слободна и независна да сама одлучује о свему , али ми имамо партије које у својим изборним обећањима наглашавају да ће бити слуге других држава и да ће Србији бити одузета слобода и самосталност.

Čovek se razboli kad se zapusti, kada duže vreme u njegovom životu nema reda ni pravila. E onda ako želi da preživi jedino ostaje čvrst i uredan život - dok se ne povrati.

Isto tako neka firma, tim ili država. Mora prinudna uprava, dok ne stane na noge.
E pa to ti je socijalizam ! To je jedan zatvorski sistem koji nas je izvukao iz međuratnog političkog haosa, a o ratom razrušenoj zemlji da ne pričam.

Mi smo čak, za razliku od drugih socijalističkih zemalja, uspeli da taj jednoumni sistem očovečimo, da živimo kao tzv "slobodnjaci" na robiji.

I jednog dana nekima se učinilo (gledali su statističke podatke) da smo sazreli da se vratimo slobodnom svetu.

Osnovasmo ponovo stranke, međutim volimo da to bude žestoko - pa to ti je !

Stranke (iako ih je jedna glava osnovala) počeše da se kolju, spremne da sarađuju i sa crnim đavolom, samo da pobede konkurenciju.

Da li ćemo opet morati na lečenje socijalizmom ? Alternativa je da budemo podatni kao Hrvatijanci ... Ali mi to ne možemo !

Kako da ne odemo ni u ropstvo, ni u zatvor ?
Gledajući Mariniku, bogami, nabejali smo !!!

Back