ОНЕ су за (НЕ)узвраћену љубав добиле песму о себи

Poruka
20.095
Случајно набасах на овај текст:

Емотивни сусрет бившег певача "Бијелог дугмета" и 83-годишње Селме Борић којој је песник Владо Дијак посветио чувени хит "Селма"

Прича о настанку песме веома је интересантна, посебно што је реч о љубави која датира још од после Другог светског рата. Песник и хумориста Владо Дијак је те године био заљубљен у Селму Борић, која је похађала Другу женску гимназију у Сарајеву, а пошто су јој родитељи живели у Зеници, често је одлазила кући возом. Једном приликом понудио се да јој понесе кофере до железничке станице, али ни тада није скупио храбрости да јој изјави љубав, па је зато, испраћајући је са перона док му је она махала из купеа, изговорио реченицу коју је касније преточио у хит баладу “Путуј, Селма, и молим те не нагињи се кроз прозор”. Селма је за песму сазнала тек 1962. године када јој је отац послао новински чланак у којем је био објављен хит.

и уз текст видео снимак,

Колико пута (број се не зна) сам слушала ову песму и она никада до сада није на мене оставила овакав утисак :(. Док сам гледала 83.годишњу старицу, којој је посвећена ова песма, сада сам на један сасвим другачији начин чула стихове ове песме. Морам да признам да умало не заплаках, грло ми се баш, баш било стегло...

Вероватно је много прелепих песама на сличан начин настало, неке су нам познате, а за неке сигурно никада нећемо сазнати, шта је прави узрок њиховог настанка и коме су спеване.

:arrow::heart::arrow:

Па, ево тема, ако желите, можете на њој да пишете о некој другој песми, о неком другом песнику, о некој другој "Селми". Можда ћемо тако да сазнамо како и на који начин су све те "Селме" биле некоме инспирација. А можда се и међу нама крије нека "Селма" (сигурна сам да постоје :zaljubljena: )

Poslednja izmena od moderatora:
...imao sam tu čast da upoznam gospodju Višnju, mada nije došlo do trenutka da stvarno postane gospodja. nismo bili ni prijatelji, ni drugovi ali smo, sticajem okolnosti, provodili mnogo vremena zajedno. zena veoma jakog duha i izuzetnim sposobnostima za sve vrste humora. čak i najtragičnije dogadjaje je umela da ispriča tako da su mi na kraju išle suze i od smejanja i od tuge. sećam se da sam se zagrcnuo kada mi se pri upoznavanju predstavila kao 'trula Višnja', potencirala je crni humor na sopstveni račun. tako su započeli sati i sati druženja (da to nazovem tako), slušao priče o ljubavi, sreći, nesreći, gladi, nemaštini, ratu. kao da sam čitao roman nekog od najboljih svetskih klasika.
a minon kao minon šta je mogao da ponudi u tom trenutku, forum. bila je fascinirana pričom o forumu, morao sam odgovarati na hiljadu nekih pitanja. na njen zahtev sam čak i otvorio temu, ali nažalost otišla je u pogrešnom smeru. nisam uspeo da prenesem bar delić priče o ljubavi koja nije imala šansu nikada da zaživi, jako mi je žao zbog toga.
...malo sam vas udavio ali gospodja Selma me je podsetila na gospodju Višnju.
nadam se da je, negde tamo, pronašla svoju ljubav.

Fora je u tome da nisu te zene posebne,
vec ti decki, muskarci sa pesnickom crtom ~~~
koji su te devojke-zene igrom slucaja srele u nekom trenutku i nekoj situaciji u zivotu ~~~

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Znam jedino za Tamaru, Borisa Novkovica.

Tamara je bila devojka njegovog bliskog druga...

Pa je zbog toga mogao da pretoci njegova osecanja u pesmu :)

Slusala sam kad je pricao o tome.. kaze da su bili jos u adolescantskim godinama, i da su takve ljubavi samo tada i moguce :))

Poslednja izmena:
Uvek je lepo ono sto je nekad bilo, a najlepse ono sto nikad nije bilo...
Kad nam je nesto nedostupno, a zelimo, luci se dopamin i to je prijatan osecaj.
Kad bi ovi autori proveli malo vremena sa svojim inspiracijama to vise ne bi bilo to, bas kao sto ni svaka ispunjena zelja nije ono sto je bila dok se cekalo na ispunjenje.

U svakom slucaju, lepo, fina uspomena i nagadjanja sta bi bilo kad bi bilo, ali to nije ljubav vec zanos. Jako, prelepo, ali razlicito!

http://guskova.ru/q?a=l&doc=/~mladich/Desanka_Maksimovich/strepnja_sr

Uvek je lepo ono sto je nekad bilo, a najlepse ono sto nikad nije bilo...
Kad nam je nesto nedostupno, a zelimo, luci se dopamin i to je prijatan osecaj.
Kad bi ovi autori proveli malo vremena sa svojim inspiracijama to vise ne bi bilo to, bas kao sto ni svaka ispunjena zelja nije ono sto je bila dok se cekalo na ispunjenje.

U svakom slucaju, lepo, fina uspomena i nagadjanja sta bi bilo kad bi bilo, ali to nije ljubav vec zanos. Jako, prelepo, ali razlicito!

[/CENTER]

Moj omiljeni instrumental prate i neproverene priče.
Brega, osim što je dobar muzičar, poznat je kao šmeker i ''srcolomac''.

Godinama sam slušala priču da je 'Uspavanka' posvećena Radmili M(ikulić), ćerki tada poznatog političira, sa kojom je Brega bio u vezi.

No, poznavaoci prilika na tadašnjoj YU sceni pričaju da je ''Uspavanku'' Brega namenio frontmenu grupe Smak ( R. Mihajloviću - Točku) da stavi tačku na rivalitet B. Dugmeta i Smaka.
Kako god, zadovoljstvo je naše.

romanticarski zanos je prevara, sta ima da je ja kvarim.... tek pred smrt on ili ona kome je zanos bio namenjen mozda i skonta sustinu... a tad je kasno za sve, ali nikako za razocarenje u sebe

e,jesi i ti ostario...:)
nista gore nego zivot bez zanosa i maste,makar bila i prevara...
mozda je i citav zivot iluzija,ko to zna...:)

- - - - - - - - - -

Pišu ljudi pesme, ponekad sa gorčinom, nezadovoljstvom, žalom i tugom. To obično ispadne najbolje. Posle se priča joj kako je to divno, posvetiše mu/joj pesmu, to je za ponos, imalo se rašta i roditi. Nemam pojma, ne mogu da se zamislim u situaciji da mi bude posvećeno delo tako motivisano. Ne znam da li bih bio ponosan. Verovatno bih rekao nemam ja ništa s tim, nemojte mene ljudi.

Znam da nije tema o pesmama koje su muškarci posvetili muškarcima. Vele da je i ova numera posvećena Bregoviću:

Back