kisela bombona
Elita
- Poruka
- 20.095
Случајно набасах на овај текст:
Емотивни сусрет бившег певача "Бијелог дугмета" и 83-годишње Селме Борић којој је песник Владо Дијак посветио чувени хит "Селма"
и уз текст видео снимак,
Колико пута (број се не зна) сам слушала ову песму и она никада до сада није на мене оставила овакав утисак
. Док сам гледала 83.годишњу старицу, којој је посвећена ова песма, сада сам на један сасвим другачији начин чула стихове ове песме. Морам да признам да умало не заплаках, грло ми се баш, баш било стегло...
Вероватно је много прелепих песама на сличан начин настало, неке су нам познате, а за неке сигурно никада нећемо сазнати, шта је прави узрок њиховог настанка и коме су спеване.

Па, ево тема, ако желите, можете на њој да пишете о некој другој песми, о неком другом песнику, о некој другој "Селми". Можда ћемо тако да сазнамо како и на који начин су све те "Селме" биле некоме инспирација. А можда се и међу нама крије нека "Селма" (сигурна сам да постоје
)
Емотивни сусрет бившег певача "Бијелог дугмета" и 83-годишње Селме Борић којој је песник Владо Дијак посветио чувени хит "Селма"
Прича о настанку песме веома је интересантна, посебно што је реч о љубави која датира још од после Другог светског рата. Песник и хумориста Владо Дијак је те године био заљубљен у Селму Борић, која је похађала Другу женску гимназију у Сарајеву, а пошто су јој родитељи живели у Зеници, често је одлазила кући возом. Једном приликом понудио се да јој понесе кофере до железничке станице, али ни тада није скупио храбрости да јој изјави љубав, па је зато, испраћајући је са перона док му је она махала из купеа, изговорио реченицу коју је касније преточио у хит баладу “Путуј, Селма, и молим те не нагињи се кроз прозор”. Селма је за песму сазнала тек 1962. године када јој је отац послао новински чланак у којем је био објављен хит.
и уз текст видео снимак,
Колико пута (број се не зна) сам слушала ову песму и она никада до сада није на мене оставила овакав утисак

Вероватно је много прелепих песама на сличан начин настало, неке су нам познате, а за неке сигурно никада нећемо сазнати, шта је прави узрок њиховог настанка и коме су спеване.

Па, ево тема, ако желите, можете на њој да пишете о некој другој песми, о неком другом песнику, о некој другој "Селми". Можда ћемо тако да сазнамо како и на који начин су све те "Селме" биле некоме инспирација. А можда се и међу нама крије нека "Селма" (сигурна сам да постоје

Poslednja izmena od moderatora: