Onda ?

vuda

Domaćin
Poruka
3.387
Тадић на додели награде "Квадрига"
Председник Србије Борис Тадић присуствује у Берлину додели награде "Квадрига" која се традиционално, на дан уједињења Немачке, уручује истакнутим личностима из политичког, културног и друштвеног живота.

Као прошлогодишњи лауреат, председник Србије Борис Тадић присуствује у Берлину додели награде ''Квадрига'', која се традиционално на дан уједињења Немачке уручује истакнутим личностима из политичког, културног и друштвеног живота.

Тадић ће одржати најавни говор за Михаила Горбачова, једног од добитника награде, саопштила је Прес-служба председника Србије.

Награду "Квавдрига" додељује угледна невладина организација ''Радионица Немачка'', а Тадићу је прошле године уручио шеф аустријске државе Хајнц Фишер.

Тадић је, како је тада образложено, награду добио за храбру непоколебљивост, европску оријентисаност и консеквентно спровођење политике модернизације и демократизације у Србији.

Том наградом, како је Фишер рекао, Тадићу је указано поштовање као европском политичару "који се у веома тешком и историјом оптерећеном окружењу храбро и мудро залаже за своју земљу", којој је, како је истакао, место у европској породици народа.

"Председник Тадић је убеђен да Србија треба да постане члан велике европске породице и ми делимо то његово убеђење", истакао је тада Фишер.

Награда "Квадрига" добила је име по бронзаној скулптури са врха Бранденбуршке капије у Берлину, која приказује богињу победе у колима са четвороструком коњском запрегом. За време Хладног рата, тај споменик је подсећао на идеолошку подељеност света, а данас симболизује борбу за јединство и слогу.

Ове године ће, поред Горбачова, награду ''Квадрига'' добити председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо, Вацлав Хавел, писац и бивши председник Чешке, иранска група жена "Промене за јединство", Мариус Милер, уметник из Хамбурга и Бербел Болеј, борац за грађанска права и иницијаторка ''Новог форума''.

"Квадригу" је претходних година добио низ истакнутих светских личности, међу којима су ранији немачки канцелари Хелмут Кол и Герхард Шредер, премијери Луксембурга и Турске Жан Клод Јункер и Тајип Ердоган, председници Израела, Украјине и Авганистана Шимон Перес, Виктор Јушченко и Хамид Карзаи, шведска краљица Силвија, славни британски архитекта Сер Норман Фостер и други.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/Србија/199931/Тадић+на+додели+награде+"Квадрига".html

:think:

Dakle ,priznanje.
 

Back
Top