Омиљена књижевна јунакиња

  • Začetnik teme Лилит
  • Datum pokretanja
Uhmm....zasto li ne mogu da se odlucim?
Tatjana Onjeginova-A.Puskin

Ajde da zaobidjem klasiku malo....dakle...

REMEDIOS-G.G.Marquez-''100 godina samoce''
BABA JELENA-Slobodana Selenica-''Ubistvo s predumisljajem''
NEKE ZENE CIJIH SE IMENA NE SECAM-Charles-a Bukowskog-''Woman'':))


mozda i Una...Kaporova....ne znam:)))(volim budale)
 
GrEeNWiTcH:
Uhmm....zasto li ne mogu da se odlucim?
Tatjana Onjeginova-A.Puskin

Ajde da zaobidjem klasiku malo....dakle...

REMEDIOS-G.G.Marquez-''100 godina samoce''
BABA JELENA-Slobodana Selenica-''Ubistvo s predumisljajem''
NEKE ZENE CIJIH SE IMENA NE SECAM-Charles-a Bukowskog-''Woman'':))


mozda i Una...Kaporova....ne znam:)))(volim budale)

Ana-"Svabica"-Laza Lazarevic [definitivno], mada moze da prodje i pomenuta Gospodjica od Andrica
 
ofelija:
Duka82:
Gospodjica iz istoimenog Andricevog romana
Nije mi jasno kako Anticeva 'Gospodjica' moze nekome da bude najdrazi junak? Ona je tipicni anti-junak i mislim da je poenta knjige u tome da se sam lik Gospodjica nikome ne svidi, nego da citajuci o njenim greskama, naucimo i spoznamo sta je u zivotu stvarno vrijedno.

Драга Офелија, посреди је парадокс негативног књ. јунака, који због привилегованог места у целини књ. дела побуђује читаочеву пажњу, па и привлачност, далеко више но остали ликови. Нпр. Ричард III, јунак "Забележака из подземља", Раскољников... Препоручујем ти да с тим у вези прочиташ пангенијалну студију проф. Николе Милошевића "Негативан јунак". Ти, чини ми се, донекле заступаш Платоново становиште:)
 
Nisam citao mnogo knjiga gde su zene glavni junaci, pa stvarno ne bih znao koga da izaberem (posto vestica iz Snezane i 7 patuljaka ne bi prosla) ali bi stvarno hteo da cujem zasto je tebi Ana omiljeni lik?
P.S. ko bese Lilit? (Paviceva bese?)

Послужићу се речима Фјодора Достојевског: "Ана Карењина је право савршенство". Она је једина у роману биће љубави и кадра да креира смисао свог живота, премда свесна опасности коју свака људска креација собом носи. Нема тог лика у Толстојевом стваралаштву који може да досегне емоционалне димензије Анине личности. У односу на њу, поетична Наташа Ростова само је смерна послушна женица без трунке рафинмана, "снажна, плодна и родна женка". За откривање Анине суштине неопходан је при том нарочит таленат, ког је Карењин очито био лишен, а који се код Вронског сводио на пуку физичку способност. Ана, сем тога, једина успева све да разуме и све да опрости; чак и када се нађе у безизлазном положају, она снагом и богатством своје личности зрачи на околину. Стога је за њу саму смрт спасење и у извесном смислу апотеоза. С друге стране, њена смрт указује на дубоку трагику саме љубави.

P.S. Лилит је, према хебрејском предању, прва Адамова жена, пре Еве, потом ноћна сабласт чувена са своје очаравајуће косе којом је мамила, заводила и најзад усмрћивала нарочито младе мушкарце :)
 
ofelija:
Duka82:
Gospodjica iz istoimenog Andricevog romana
Nije mi jasno kako Anticeva 'Gospodjica' moze nekome da bude najdrazi junak? Ona je tipicni anti-junak i mislim da je poenta knjige u tome da se sam lik Gospodjica nikome ne svidi, nego da citajuci o njenim greskama, naucimo i spoznamo sta je u zivotu stvarno vrijedno. Sama knjiga je odlicna...

Pa zato je Gospodjica i najdrazi lik.Zato sto na njenim greskama ucimo
 
bundeva:
Potpuno se slazem sa Ofelijom.Gospodjica jeste jak i upecatljiv lik,ali je totalno nesimpaticna.I nije mi,zaista,jasno kako nekome ona moze biti omiljeni lik i ne verujem da je icija studija moze uciniti simpaticnijom.. Da ima mnogo simpaticnih negativnih likova-to stoji,ali gospodjica to svakako nije.

Површно је мислити да ма која студија ишта може учинити симпатичним, односно антипатичним, мада нема сумње да каткад може проширити духовне хоризонте. Осим тога, релевантан књижевнокритички суд требало би да буде лишен емпатичке идентификације са ликовима.
 

Back
Top