• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

Oluja - pokušaj zajedničke perspektive

MOST6

Elita
Poruka
21.357
Nekim Hrvatima nikad neće biti jasno, da ti tenkovi koji su išli nisu bili srpski već JNA tenkovi, ej tada Rvacka jošš ne postoji i jedina legitimna vojska je JNA na ovim prostorima svi ostali koji imaju oružje su teroristi i pobunjenici, tek kasniije kad je Rvacka priznata i JNA se tad povlači iz Rvacke, RSK isto pravi svoju državu kao što Rvacka radi i oni formiraju svoju vojsku takođe kao i Rvati, Rvacka nikad nije ratovala sa Srbijom ili ti tada kako se Srbija zvala SRJ
Ne, to su išli srpski tenkovi sa ciljem izlaska na granicu Virotvitica-Karlovac-Ogulin-Karlobag. Ta zamišljena granica nema nikakve veze s Jugoslavijom, tako da ni vojska koja je išla na nju, ne može biti JNA, već samo srpska vojska.
 

MOST6

Elita
Poruka
21.357
Ti kao jedan veliki domoljub i Rvat sigurno ćeš znati odakle sam ja? Reći ću ti samo da ja živim u jednom delu Rvacke koji nikad nije bio u Rvackoj tek nakon 2sv rata Tito taj komad zemlje pripisuje pod tada SR Rvacku u sklopu Jugoslavije, šta misliš gde se nalazi taj komad tisućljetnog dela Rvacke koji bdw nikad nije bio u Rvackoj?
Usput se prisjeti i dijela Srbije koji baš nikada do 1918. godine nije bio u Srbiji te je tek nakon ww1 prvi put ušao u sastav Srbije. :kafa:
 

Čimbenik

Aktivan član
Poruka
1.843
Zadržimo ozbiljnost. JNA je u raspadajućoj državi tražila novog sponzora i našla ga u Slobodanu Miloševiću. Nakon toga stvari su se odvijale vrlo brzo, nesrbi su izašli iz JNA a Srbi su ostali i to je postala praktički srpska armija. Hrvatsku je zajednički napadala takva 'JNA', borci iz Krajine i dobrovoljni iz Srbije. Za nas nije bilo dileme čija je to vojska. Hrvatska je imala granice Avnoja a RSK nije niti je ikada postojala, to je bila pobunjena strana u Hrvatskoj. Ali ako joj i damo za pravo da se pobuni, neka. Završilo je kako je završilo. Da su odbili biti pijun Beograda i ostali u RH danas bi imali povlašteni status u RH. U ključnom historijskom momentu donijeli su pogrešnu odluku.

Što se tiče 'pobunjenika i terorista', YU je bila zajednička država i ako pola države više nije htjelo biti zajedno imali su pravo otići. Srbija kao jedan od SFRJ naroda nije imala pravo sama odlučivati kome ide i koliko. A Slobi treba zahvaliti zašto i oni koji su se nećkali su glavom bez obzira počeli bježati iz te zajedničke države. Ako se sjećaš muslimani su u to vrijeme govorili to nije naš rat i ta naivnost ih je kasnije skupo koštala. Toliko o Jugoslaviji kao zajedničkoj državi toga doba
Ma sve super samo nek je tebi dobro Zemo, ti Bosanac došao iz Posavine u Rvacku da živiš, nemaš uopšte taj naš Slavonski mentalitet ali ti si kao Rvat neki pa došao da živiš ovde u Slavoniju, sam ti uživaj neka te i misli u sebi da si neki Hrvat i domoljub :hahaha:
 

Sta Ima Zemo

Primećen član
Poruka
936
Ti kao jedan veliki domoljub i Rvat sigurno ćeš znati odakle sam ja? Reći ću ti samo da ja živim u jednom delu Rvacke koji nikad nije bio u Rvackoj tek nakon 2sv rata Tito taj komad zemlje pripisuje pod tada SR Rvacku u sklopu Jugoslavije, šta misliš gde se nalazi taj komad tisućljetnog dela Rvacke koji bdw nikad nije bio u Rvackoj?

Ne znam, ja nisam veliki domoljub. Poštujem svoju domoviju i to je sve nitša više od toga. I Srbiji je priključeno Kosovo i Vojvodina a sada i RS pa šta sad. Postojala je i Banovina Hrvatska pa šta sad. Vrijeme ide i stvari se mijenjaju, jednom će i nevjerni tome shvatiti da je bitan čovjek a ne odakle je tko. Države niti narodi nisu bolji jedni od drugih, samo pojedinci su bolji jedni od drugih
 

MOST6

Elita
Poruka
21.357
Problem je u srpskom mentalitetu. Srbin će po zakonu, ako smatra da će uspjeti na taj način. No ako ne ide po zakonu, neće se libiti da otvorenim nasiljem ostvari ono što ne može zakonitim putem. Imati federalnu Jugoslaviju, a bez suglasnosti ostalih naroda željeti stvoriti centraliziranu jugoslavensku državu je bio oblik političkog nasilja koji je doveo do rata. Srbi su vjerovali da, kao najbrojniji narod, imaju snagu fizički prisiliti ostale narode Jugoslavije da im se pokore. I to je ono ponižavajuće za Jugoslaviju kao zajednicu južnoslavenskih naroda. Srbi su vjerovali da su ostali narodi tu tek puka popuna koja mora slušati naredbe Beograda i Srba i koja se ne pita za mišljenje. Taj bahati stvav kako su Srbi glavni i jedini se pitaju pri odlučivanju, srušio je potencijalno perspektivnu državu. Ta bahatost je bila zabilježena i ranije za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, kada je jedan srpski političar izjavio da neće nikada biti takve Jugoslavije u kojoj će Hrvat biti premijer. I tu leži srž problema. Srbi nisu uzeli ostale južnoslavenske narode kao braću, već kao manje vrijedne sluge. S takvim mentalitetom, Jugoslavija nije mogla potrajati dulje nego što je.
 

Sta Ima Zemo

Primećen član
Poruka
936
Ma sve super samo nek je tebi dobro Zemo, ti Bosanac došao iz Posavine u Rvacku da živiš, nemaš uopšte taj naš Slavonski mentalitet ali ti si kao Rvat neki pa došao da živiš ovde u Slavoniju, sam ti uživaj neka te i misli u sebi da si neki Hrvat i domoljub :hahaha:

Rođen u Zagrebu, živio u Zagrebu. Volim svoje poštujem tuđe, što uključuje sve ljude dobre volje koji ne žele zlo drugome
 

kapetanmark

Elita
Poruka
17.208
Poruka je zlonamjerno istrgnuta iz konteksta, da se ne vidi da je Tuđman mislio u prenesenom smislu vojno poraziti a ne istjerati narod. Nije Tuđman bio baš tako blesav da javno izjavljuje takve stvari a znao je da se snima. Ali nije tajna da je dobar dio Hrvata priželjkivao odlazak Srba zbog tzv remetilačkog faktora tj zbog bojazni da će služiti kao trojanski konj Beogradu kao i prije u povijesti. A nije ni tajna da dobar dio Srba želio veliku Srbiju na granici Virovitica Karlobag i to bez Hrvata. Toj izjavi prethodilo je 4 godine razaranja Hrvatske i protjerivanja Hrvata. No ne hvatajmo se doslovno u lošoj namjeri za izjave političara jer u Srbiji toga doba su izjavljivane razne grozote kao ona o 'zarđaloj kašiki' ili 'kad vidiš Hrvata ubi ga kao kera' pa to nitko nije ipak uzimao za ozbiljno niti je to bio predmet dokazivanja ičega.

Zašto da si lažemo, bilo je obostrane želje za istjerivanjem. Ali neko osvajanje, ostaje da se vidi koliko je to realno. Hrvati su u vojnom pogledu discipliniran narod koji poštuje hijerarhiju. Srbi su slobodarski narod koji ne trpi hijerarhiju i disciplinu te ne prihvaća autoritet. Za prosječnog Srbina je nametanje autoriteta oduzimanje njegove slobode. Kao takvi nisu dobar materijal za osvajanja kao npr Nijemci koiji vrlo disciplinirano slušaju hierarhiju zapovijedanja i to je njihova najveća prednost. Srbin kao individualac je hrabar borac jednako kao i Hrvat ili Nijemac, ali navedeno mu je veliki hendikep u nekakvim vojnim osvajačkim pothvatima. Do sada se više puta pokazalo točno, zato smatram da je razumno da tu velikosrpsku ideologiju okačite konačno o klin da prvenstveno vlastitom narodu ali i drugima uštedine daljnje patnje. Okrenimo se budućnosti. Isprika ako sam nekoga uvirjedio nije bila namjera.
Ne prdi
 

Sta Ima Zemo

Primećen član
Poruka
936
Taj bahati stvav kako su Srbi glavni i jedini se pitaju pri odlučivanju, srušio je potencijalno perspektivnu državu. T

Srbi su emotivan, drčan, gostoljubiv narod. Znaju sa ljudima. Oni su bili dobri za politiku i diplomaciju. Slovenci sa druge strane su pedantni i dobri gospodarstvenici. Jugoslavija je mogla opstati da se išlo pametnijim načinom da svako doprinosi onime što mu dobro ide. Nažalost išlo se nadmetanjem tko će koga i to je bio početak kraja. Paradoks je da danas vodeću ulogu imaju multinacionalne države kao SAD Rusija i Kina. Jugoslavija je mogla biti važan čimbenik u EU, bliska i sa zapadom i sa istokom. Ovako su svi skupa k. od ovce koje zapiša kako tko prođe
 

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
26.523
Nema to nikakvog smisla.

Na stranu retorika, ovo je sumirano srpsko stajalište:
https://www.politika.rs/sr/clanak/513577/Ubijanje-Srba-u-izbeglickim-kolonama-1995

Površno, to jeste bilo trijumfalno gaženje dostojanstva i samopoštovanja prognanika, ali, dubinski, bila je to ultimativna poruka krajinskim Srbima: vaše putešestvije je ireverzibilno, povratka vam nema, „povijesni cilj” hrvatske pravaške ideologeme je cementiran.

Ovo je hrvatsko stajalište:
https://www.vecernji.hr/vijesti/s-o...akav-nacin-ali-to-je-bio-srpski-izbor-1607120

U širem kontekstu, u kontekstu 20. stoljeća, Oluju možemo gledati kao na dio srpsko-hrvatskih odnosa i s njom je završeno jedno stoljeće teških odnosa koje je počelo 1902. s člankom koji se zove ''Srbi i Hrvati'', koji je napisao Nikola Stojanović, a koji je izazvao reakcije u Zagrebu. Znači 1902. objavite u Zagrebu članak kojim poručujete Hrvatima da ćete ih istrijebiti – doslovno. Temeljno obilježje modernog političkog srpstva jest neprihvaćanje samostalne hrvatske države, negiranje hrvatstva. U tom kontekstu Oluja je stavila točku na tim odnosima.

MLADIĆ U HRVATSKOJ RAZBIO PLOČU NA ĆIRILICI I VIKAO: DRŽITE JE NA DRUGOJ STRANI DRINE!​

17/08/2022 9:41


Na Poljičkom trgu u Omišu stajala je ploča na ćirilici, na njoj je pisalo “Kad se Srbin i Hrvat slože i olovo plivati može”.
Natpis je bio na ćirilici i latinici. Mladiću koji se zatekao tamo to se nije svidjelo.
Ploču je razbio i dijelove bacio u smeće.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.