Oluja - pokušaj zajedničke perspektive

hilarion

Početnik
Poruka
18
Meni je kao građanu Hrvatske i Hrvatu žao svih nevinih, žao mi je što je raketirana kolona i što se ubijalo starce po selima. Žao mi je i sramota me je što se to desilo i što za te zločine gotovo nitko nije odgovarao. To je ljaga na mojoj domovini.

S druge strane, nije mi žao što je država vojno oslobođena. Budući da živim u Srbiji, znam da se ovdje ništa ne zna o zločinima SAO Krajine. Zna se za Srebrenicu i Vukovar, poneko spomene Šešelja u Hrtkovcima i to je sve. O Krajišnicima se govori u nekim eufemizmima. "Srbovali su", Milošević ih je naveo da se bune, ostavljeni su na cjedilu i sl.

Pa, ako mislite da je protjerivanje 250.000 Srba 1995. bio genocid, etničko čiščenje i najveći zločin nad Srbima nakon Drugog svjetskog rata, onda se morate složiti da je protjerivanje oko 200.000 Hrvata (broj uključuje i Slavoniju) iz Krajine 1991. bio genocid, etničko čiščenje i najveći zločin nad Hrvatima nakon Drugog svjetskog rata. Puno je ljudi pobijeno, najpoznatiji je masakr u Škabrnji, ali bilo je toga strašno puno, postoje nebrojena svjedočanstva. O tim događajima nikad nisam čuo doslovce nijednu riječ, a kamoli da bi netko snimio dokumentarac ili govorio na TV.

Jedno protjerivanje ne opravdava drugo, ali za Srbe bi bilo dobro da raščiste tu sliku o Krajišnicima koji su mirno sjedili na svojim vjekovnim ognjištima i možda malo "srbovali" i onda ih je hrvatska vojska surovo istjerala. Naravno, vrijedi i obrnuto - Hrvati trebaju više znati o hrvatskim zločinima.

Rvati ne trebaju znati za svoje zločine jer su oni pobednici, takođe Srbija isto tako treba da ju zabole za ustaške zločine jer kako ih devedesetih bolila ona stvar za krajiške Srbe tako i danas ih zabole za zločine Ustaša u ovom zadnjem ratu, uostalom kakve veze je tad SRJ imala sa Rvatskom i Krajinom pa nikakve, još su više odmagali nego što su pomagali tamo tim jadnicima ostavljenim na cedilu. Krajišnici imaju sreće što nisu prošli kao 41' i to je dobro.
Dobra stvar što se geopolitika opasno menja Rusija i Kina će voditi glavnu reč a to svi znamo šta znači, prvi koji će stradati su te male zemljice i narodi kao Rvati, Slovenci, tamo one baltičke zemlje itd..
Šta mislite zašto su se Rvati tako uspaničili oko Ukrajine, Tajvana itd...

Rvati ne trebaju znati za svoje zločine jer su oni pobednici, takođe Srbija isto tako treba da ju zabole za ustaške zločine jer kako ih devedesetih bolila ona stvar za krajiške Srbe tako i danas ih zabole za zločine Ustaša u ovom zadnjem ratu, uostalom kakve veze je tad SRJ imala sa Rvatskom i Krajinom pa nikakve, još su više odmagali nego što su pomagali tamo tim jadnicima ostavljenim na cedilu. Krajišnici imaju sreće što nisu prošli kao 41' i to je dobro.
Dobra stvar što se geopolitika opasno menja Rusija i Kina će voditi glavnu reč a to svi znamo šta znači, prvi koji će stradati su te male zemljice i narodi kao Rvati, Slovenci, tamo one baltičke zemlje itd..
STAAAAAAAAAAAA?

Danas je svakome sa malo vijuga u mozgu jasno da je sve bilo dogovoreno i isplanirano. Naravno kao i uvek obicni Srbi i Hrvati su izvukli deblji kraj i niko nije dobio u globalu. Srbi jer ih tu vise skoro i nema, a ni Hrvati se nisu usrecili sa praznom zemljom bez neke perspektive. Sto se tice RSK ko ju je vodio dobro je i spojila skoro 4 godine.

Batice, de me podseti, u kojoj ti ono drzavi zivis?

:mrgreen:

:lol: :lol: :lol: A Srbija je kao tobože, :navodnik: velika zemlja. :hahaha:

Meni je kao građanu Hrvatske i Hrvatu žao svih nevinih, žao mi je što je raketirana kolona i što se ubijalo starce po selima. Žao mi je i sramota me je što se to desilo i što za te zločine gotovo nitko nije odgovarao. To je ljaga na mojoj domovini.

S druge strane, nije mi žao što je država vojno oslobođena. Budući da živim u Srbiji, znam da se ovdje ništa ne zna o zločinima SAO Krajine. Zna se za Srebrenicu i Vukovar, poneko spomene Šešelja u Hrtkovcima i to je sve. O Krajišnicima se govori u nekim eufemizmima. "Srbovali su", Milošević ih je naveo da se bune, ostavljeni su na cjedilu i sl.

Pa, ako mislite da je protjerivanje 250.000 Srba 1995. bio genocid, etničko čiščenje i najveći zločin nad Srbima nakon Drugog svjetskog rata, onda se morate složiti da je protjerivanje oko 200.000 Hrvata (broj uključuje i Slavoniju) iz Krajine 1991. bio genocid, etničko čiščenje i najveći zločin nad Hrvatima nakon Drugog svjetskog rata. Puno je ljudi pobijeno, najpoznatiji je masakr u Škabrnji, ali bilo je toga strašno puno, postoje nebrojena svjedočanstva. O tim događajima nikad nisam čuo doslovce nijednu riječ, a kamoli da bi netko snimio dokumentarac ili govorio na TV.

Jedno protjerivanje ne opravdava drugo, ali za Srbe bi bilo dobro da raščiste tu sliku o Krajišnicima koji su mirno sjedili na svojim vjekovnim ognjištima i možda malo "srbovali" i onda ih je hrvatska vojska surovo istjerala. Naravno, vrijedi i obrnuto - Hrvati trebaju više znati o hrvatskim zločinima.
Taj zločin se desio jer nije bilo sudjenja ustačkim zločincima .
Da je stvar izvedena na ''čistac'' bilo ne bi bilo ni osvete Srba, ni pravljenja SAO Krajine od straha prema Hrvatima.
Sve je u strahu i jedina sreća Hrvata je što su imalil Miloševićča na vlasti da im omogući nesmtano formiranje države bez ispoštivanja ljudskih prava drugih naroda.
I tu ti je tačka. Da se raščistilo 1945te , Srbi bi imali poverenja u Republiku Hrvatsku pa makar otcepljenu od Jugoslavije. I nemoj slušati opravdanja Hrvata za bilo kakvu akciju protiv Srba.

Danas je svakome sa malo vijuga u mozgu jasno da je sve bilo dogovoreno i isplanirano. Naravno kao i uvek obicni Srbi i Hrvati su izvukli deblji kraj i niko nije dobio u globalu. Srbi jer ih tu vise skoro i nema, a ni Hrvati se nisu usrecili sa praznom zemljom bez neke perspektive. Sto se tice RSK ko ju je vodio dobro je i spojila skoro 4 godine.
Logika tvoje tvrdnje je nepobitna...

Taj zločin se desio jer nije bilo sudjenja ustačkim zločincima .
Da je stvar izvedena na ''čistac'' bilo ne bi bilo ni osvete Srba, ni pravljenja SAO Krajine od straha prema Hrvatima.
Sve je u strahu i jedina sreća Hrvata je što su imalil Miloševićča na vlasti da im omogući nesmtano formiranje države bez ispoštivanja ljudskih prava drugih naroda.
I tu ti je tačka. Da se raščistilo 1945te , Srbi bi imali poverenja u Republiku Hrvatsku pa makar otcepljenu od Jugoslavije. I nemoj slušati opravdanja Hrvata za bilo kakvu akciju protiv Srba.

Slažem se s tobom da je Srbe u Hrvatskoj bilo strah, ali se ne slažem koji je bio uzrok tog straha.
Suđenja ustašama nije bilo jer su ili pobijeni ili su pobjegli izvan dohvata Jugoslavije (bar privremeno, neke je kasnije ubila UDBA). Sigurno nikakvi ustaše nisu oslobođeni da šetaju Jugoslavijom jer je komunistički režim pogubljivao i za puno manje grijehe od pripadnosti ustaškoj vojsci.

Isto tako se ne slažem da je bila sreća Hrvata na Miloševiću. On je najveća nesreća sviju nas jer je taj srpski strah u najvećoj mjeri osamdesetih potpirivan upravo od medija i organizacija pod njegovom kontrolom. Ja sam bio dijete, ali se dobro sjećam kako me čudilo, čitao bih Politikin Zabavnik ili kod zubara listao Dugu i nalazio članke o krvoločnim ustašama i ugroženosti Srba.

Suđenja ustašama nije bilo jer su ili pobijeni ili su pobjegli izvan dohvata Jugoslavije (bar privremeno, neke je kasnije ubila UDBA).
Zapovjednici , Pavelić , Luburić i ostali ideolozi kojima je seme ideologije spavalo u Socijalističkoj Hrvatskoj čekajući
oluju da isklija. Glavni ideolozi i zločinci su se izvukli.

.........................
Oni su na neki način nestali u ''privatnoj ''režiji kad već tadašnja država nije reagovala.
..................................................................................................................................................................

Ideolozi nacizma su se izvlačili ka zapadnom svetu jer su im bili potrebni za unistenje istočnog sveta , kao i pravoslavnog.
.....................................................................................................................................................................
Hrvati su samo Srbe trebali ostaviti u ustavu kako je to ranije bilo definisano, kolniti se nacističkih simbola i novca i
nijedan adut za sukob ne bi postojao.
Eto sad vratite Srbe u konstitutivnost , manjina su i ne mogu uticati na vlast, odrecite se naci simbola i doći će do pomirenja.

Zanimljivo da danas oboje skupljaju politicke poene jedan protiv drugog igrajuci se vatrom. Nista novo. Hrvatska se prazni i izumire, a tamosnji politicari igraju kartu mrznje prema susedima. Mitomanjia u komsiluku gde god se okrenete. Balkanska posla. Bilo bi lepo, ako su se vec razisli, da prestanu time. Ali onda bi morali da se suoce sa realnoscu. Znaci nista od toga.

Svakako bi bilo bolje da se nisu izvukli, ali mislim da precjenjuješ njihov utjecaj. I Pavelić i Luburić su bili mrtvi desetljećima prije nego su se zahuktali problemi. Nacionalni pokret u Hrvatskoj je bio puno više inspiriran idejama "Proljećara", političara koji su 1967-1971. nastojali povećati autonomnost SR Hrvatske unutar Jugoslavije, i zbog toga su nagrabusili.

Sjećam se protesta lijevih intelektualaca, nažalost malobrojnih, da ne treba uzimatu kunu kao valutu. To za izbacivanje iz ustava sam već zaboravio. Da, i tu se mogu složiti da bi bilo bolje da su Srbi ostali u ustavu. Meni je osobno najviše paralo uši Tuđmanovo obraćanje "Hrvatice i Hrvati" u govorima, umjesto da se obraća svim građanima Hrvatske.

Međutim, sve to je počelo tek 1990. s hrvatske strane. Raspirivanje straha i mržnje sa srpske strane je počelo već u 80-ima, memorandum SANU 1986., jogurt revolucija 1988., govor na Gazimestanu 1989...

Zanimljivo da danas oboje skupljaju politicke poene jedan protiv drugog igrajuci se vatrom. Nista novo. Hrvatska se prazni i izumire, a tamosnji politicari igraju kartu mrznje prema susedima. Mitomanjia u komsiluku gde god se okrenete. Balkanska posla. Bilo bi lepo, ako su se vec razisli, da prestanu time. Ali onda bi morali da se suoce sa realnoscu. Znaci nista od toga.

Da, Hrvatska se prazni i izumire, ali ovo s kartom mržnje nisi baš u pravu. Puno je jača ta karta u Srbiji. Ja sam tu već godinama, ali svaki put kad dođem na kiosk iznova se šokiram naslovima. Jedan red pohvala Vučiću, jedan red mržnje prema susjedima, jedan red realitija. "Hrvati Vučiću rade o glavi", "Šiptari žele da ubiju Đokovića", "Crnogorski plan protiv Srbije". Toga u Hrvatskim medijima nema niti 5% koliko u srpskim.

A političari... Plenković ne napada Srbiju, niti ministri, bar ne da sam primjetio. Gradonačelnici Zagreba i Splita su ljevičari, anti-nacionalisti. Jedino Milanović zna udarit, ali on je (bolje da ne psujem, odvratan mi je) koji je u sukobu sa cijelim svijetom, a ne posebno sa Srbima. Usporedi kakve izjave dolaze od Vučića, Vulina, Vučevića, Šapića...

Nema to nikakvog smisla.

Na stranu retorika, ovo je sumirano srpsko stajalište:
https://www.politika.rs/sr/clanak/513577/Ubijanje-Srba-u-izbeglickim-kolonama-1995

Površno, to jeste bilo trijumfalno gaženje dostojanstva i samopoštovanja prognanika, ali, dubinski, bila je to ultimativna poruka krajinskim Srbima: vaše putešestvije je ireverzibilno, povratka vam nema, „povijesni cilj” hrvatske pravaške ideologeme je cementiran.

Ovo je hrvatsko stajalište:
https://www.vecernji.hr/vijesti/s-o...akav-nacin-ali-to-je-bio-srpski-izbor-1607120

U širem kontekstu, u kontekstu 20. stoljeća, Oluju možemo gledati kao na dio srpsko-hrvatskih odnosa i s njom je završeno jedno stoljeće teških odnosa koje je počelo 1902. s člankom koji se zove ''Srbi i Hrvati'', koji je napisao Nikola Stojanović, a koji je izazvao reakcije u Zagrebu. Znači 1902. objavite u Zagrebu članak kojim poručujete Hrvatima da ćete ih istrijebiti – doslovno. Temeljno obilježje modernog političkog srpstva jest neprihvaćanje samostalne hrvatske države, negiranje hrvatstva. U tom kontekstu Oluja je stavila točku na tim odnosima.

Da, Hrvatska se prazni i izumire, ali ovo s kartom mržnje nisi baš u pravu. Puno je jača ta karta u Srbiji. Ja sam tu već godinama, ali svaki put kad dođem na kiosk iznova se šokiram naslovima. Jedan red pohvala Vučiću, jedan red mržnje prema susjedima, jedan red realitija. "Hrvati Vučiću rade o glavi", "Šiptari žele da ubiju Đokovića", "Crnogorski plan protiv Srbije". Toga u Hrvatskim medijima nema niti 5% koliko u srpskim.

A političari... Plenković ne napada Srbiju, niti ministri, bar ne da sam primjetio. Gradonačelnici Zagreba i Splita su ljevičari, anti-nacionalisti. Jedino Milanović zna udarit, ali on je (bolje da ne psujem, odvratan mi je) koji je u sukobu sa cijelim svijetom, a ne posebno sa Srbima. Usporedi kakve izjave dolaze od Vučića, Vulina, Vučevića, Šapića...
Vulin: "Jedini način da Balkan ostane stabilan da svi Srbi žive u istoj državi".

I kako ćeš sada prosječnom Hrvatu objasniti da 95-te nisu učinili pravu stvar etnički počistivši 75% Srba?
Zašto je to loše uz ovakav stav Vulina?

Back