Olimpijske federacije se protive novčanim nagradama za zlatne medalje na OI u Parizu

Vesti Krstarice

Domaćin
Poruka
3.394
g0z5eFA8IQ_tb-hkc0I8L4UjrdkafcfxQ4vBYWQCr1itZpcZAUZv10wwLR34X547lNkCUl7ii_gkyCZa5C1oxkWxtAhedHWVbg.jpeg


Olimpijske sportske organizacije kritikovale su danas Svetsku atletiku, koja je obećala atletičarima po 50.000 dolara za svaku osvojenu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

Potez Svetske atletike i njenog predsednika Sebastijana Koua srušio je tradiciju, pošto Međunarodni olimpijski komitet (MOK) ne isplaćuje nagrade sportistima, iako to mogu da učine vlade njihovih zemalja ili olimpijski komiteti.

„Po mnogima, ovaj potez podriva olimpijske vrednosti i jedinstvenost igara“, saopštila je Međunarodna asocijacija letnjih olimpijskih federacija (ASOIF).

Ta organizacija navela je da ne mogu niti bi trebalo da svi sportovi naprave potez kao Svetska atletika, čak i da žele i da je novčana nagrada „protiv principa solidarnosti“.

Kou, svojevremeno dvostruki olimpijski šampion na 1.500 metara, obećao je sportistima 2,4 miliona dolara, odnosno po 50.000 dolara za svaku od 48 zlatnih medalja koje će biti dodeljene na atletskim takmičenjima u Parizu, od udela od više milijardi dolara prihoda MOK.

Svetska atletika je na prošlim Igrama u Tokiju dobila 39,5 mliona dolara od MOK.

„Postojao je konsenzus da se olimpijski prihodi, barem za komercijalno uspešnije i finansijski nezavisnije međunarodne federacije, prioritetno ulažu u pitanja razvoja i integriteta. Poslednjih dana članice ASOIF su izrazile zabrinutost zbog objave Svetske atletike. Niko ne može i ne treba da stavlja cenu na olimpijsku zlatnu medalju, a u mnogim slučajevima, osvajači medalja imaju indirektnu komercijalnu korist. Ovo zanemaruje manje privilegovane sportiste koji su niže u konačnom plasmanu“, piše u saopštenju ASOIF.

(Beta)
 

Back
Top