Olga Jevrić - vajarka čija dela govore sama za sebe

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
355.280
„Moj rad nastao je u našoj sredini - opstajao je van nje. To zvuči možda apsurdno, ali tako je“
zapisala je jedna od naših najznačajih vajarki, akademik Olga Jevrić (1922-2014).

Rođena u Beogradu, gde je završila odsek za klavir Muzičke akademije 1946, a dve godine potom i vajarski odsek Akademije likovnih umetnosti, Jevrićeva je već na početku karijere priredila jednu od najznačajnijih izložbi skulpture na prostoru tadašnje Jugoslavije - "Prostorne kompozicije", u Galeriji ULUS-a na Terazijama, 1957. godine.

Pažnju svetske i evropske likovne kritike privukla je godinu dana potom, nastupom u Jugoslovenskom paviljonu, na Bijenalu u Veneciji, a interesovanje za opus umetnice ne jenjava ni danas: Galerija "Tejt Modern" iz Londona je 2019. u svoju kolekciju uvrstila devet njenih skulptura. Dela joj se čuvaju i u drugim značajnim svetskim kolekcijama, poput Muzeja Izraela u Jerusalimu, ili Nacionalne galerije u Berlinu.

O svojim delima Olga Jevrić je nerado govorila, jer...
- Skulptura ima svoju sopstvenu sudbinu, treba da govori sama za sebe.
jevric_laboratorio.jpg

Atelje Olge Jevrić na Starom sajmištu

Dve anegdote vezane za umetnicu

1.Tito je, u društvu svoje supruge Jovanke i egipatskog predsednika Nasera, posetio Prvi jugoslovenski trijenale likovne umetnosti (1961) u Beogradu, na kojem je Olga Jevrić izlagala tri skulpture. Tom prilikom svi umetnici su stajali kraj svojih eksponata, pa se drugarica Jovanka ljubazno zaustavila
pored Olge i pokušala da je predstavi: “Olga…”

A Tito je nestrpljivo dodao: “Jančić” (Napomena: Na tom Trijenalu je izlagala i vajarka Olga Jančić).
Olga, na to: “Ne, već Jevrić”
Dok se Tito mrštio zbog njenog odgovora, obratio joj se Naser zanimajući se za jedan njen rad: “What does it represent?”
Usledio je vajarkin odgovor: “The unity of opposite forces…”.
Naser nije imao drugo pitanje.

2.Kad je posetio prvu samostalnu izložbu Olge Jevrić, njen profesor Sreten Stojanović je stao nasred galerije i, okrenuvši se oko svoje osovine, rekao:
“Ja ovo ništa ne razumem!”
“Profesore, ja sam bila vaš đak!”, rekla je njegova bivša studentkinja.
“Al’ ste bezobrazni”, uzviknuo je profesor.
“Profesore! Masa, plan, proporcija”

“Raspon u tenziji”

Skulptura “Raspon u tenziji” dimenzija 320 x 450 x 300 cm izrađena je od cementa, ferioksida i gvožđa u Radionici skulptura “Kuzman”
prema istoimenoj skulpturi malog formata iz 1996. godine (22 x 37 x 20 cm) koja je deo Legata Olge Jevrić u Umetničkoj zbirci SANU.
olga-jevric-raspon-u-tenziji.jpg

Back