Okupacija u 26 slika

Duh Sekire

Iskusan
Poruka
6.686
У једној анкети сам већ навео могућност да једна од политичких опција које се нуде у Србији спада у “адвокате окупатора”. Суочен са оспоравањем те тезе изнео сам тврђење да је део нашег националног корпуса под окупацијом. А и онај део који није има веома ограничени суверенитет. Тврђење које је прихваћено или ниједним аргументом није оспорено.
Сада ћу у поређењу са ранијом познатом окупацијом, оном из Другог светског рата, отићи и даље. Проширићу поглед на и на друге опције у Србији, по њиховом односу према окупатору. Осим опција поменућу и оне који их на форуму заступају. Тако да се овај текст многима неће свидети, а некима вероватно хоће. Видећете парадокс да они који су сада за “отпор до краја / борбу до последњег” имају међу својим узорима оне који су се онда идентификовали са окупатором или су бар екстремно (без обзира на савезнике) против оне опције која је тада била за “отпор до краја / борбу до последњег” – партизане (комунисте). Са друге стране они који се сада идентификују са (америчким) окупатаром нису директно наследници партизана јер њима комунизам не одговара, али их њихови историчари (рецимо Бранка Прпа) уздижу као једину ваљану опцију онда. Но да пређемо на ствар.

Опција за борбу до последњег. Њој сада припадају разни образовци, љотићевци и радикалне групе скупљене око разних “удружења за истину” – главна фигура је ту свакако Коста Чавошки, али има и екстремнијих. Образовци и љотићевци би слично ондашњим љотићевцима и партизанима покушали да искористе гужву за своје револуционарне циљеве (типа “сталешка монархија”). Реч “револуционаран” користим у смислу промене без демократског легитимитета. Ти циљеви би се спровели подвођењем под фирму борбе за слободу, односно “јединог легитимног отпора”. Слично некада партизанима (комунистима).
Но, нису сви такви. Ја верујем, споља бар тако изгледа, да се Коста Чавошки само слепо држи принципа којих се и раније држао. Принципа који су непримењиви. На те принципе се позивају и Оливер Антић и још неки (само је питање колико искрено). Овде ипак немамо револуционарне циљеве и жељу да се поништи демократија (мада последице могу водити тамо путем рата и изолације).
На овом форуму у ову групу спадају (независно од подгрупе): Димитрије, Бл, Побуњеник и још неки.

Опција чекања правог времена, избегавања борбе док не дође право време. Јасна је сличност са покретом четника ДМ из ДСР. Обично се сматра да је овој групи најближи ДСС, мада и радикали све више долазе на ту позицију.
Ова опција не искључује сарадњу са окупатором, често и домишљато да би се неутралисале друге опције. За разлику од ондашњих четника, сада се не можемо уздати и јавно демонстрирати блискост са неким савезником споља – као што су се они уздали у Енглезе. Но то је вероватно и добро, јер знамо да су Енглези издали. Отпор није искључен, када дође право време и онда и тамо где све друге опције не дају резултате. На овом форуму у ову групу спадају: Марлон, Комодор, Заратустра, Стрела, Јабучило и потписник ових редова (између осталих).

Опција неумитности окупације. Они се баш не идентификују са окупатором, али са једне стране истичу његову непобедивост, а с друге како би било која друга опција била још гора. Сличност постоји за недићевцима. У ову групу спадају ДС, а у нешто мањој мери Г17 и СПО.
Јасно је стално понављање нужности “евроатланских интеграција”. Са друге стране “знамо како је”, али то што знамо треба да остане дубоко испод наше коже. Уосталом, и да је неко други главни не би нам било боље. Сарадња са окупатором и поени који се тако добијају остају, како ради добробити (спаса) народа, тако и зарад стицања/одржања власти. На овом форуму у ову групу спадају пре свега Нексус, затим Плес, Паган и још неки.

Опција идентификовања са окупатором. То су некада радили љотићевци, сада раде разни чедисти и остале невладине организације.
Истичу се вредности окупатора које су апсолутно и саме по себи добре. Кривица је Срба што се нису уклопили и они ту кривицу треба да плате. То је њихова “катарза” или како више воле да кажу “суочавање”. Они су револуционарни слично садашњим љотићевцима, али је њихова револуционарност много опаснија јер се вежу за реалне спољне центре моћи – као некадашњи љотићевци. Револуционарни су у истом смислу – у смислу негирања институција демократије. Они међутим (за разлику од обазоваца) у својој револуционарности имају демократију бар као номинални циљ, што их опет чини опаснијима (јер неке могу да обману, а неки мисле како је тиме опасност од њих мања). У суштини они у много чему преузимају циљеве некадашњих комуниста. Наравно не у свему. На овом форуму у ову групу не спада хвала Богу нико у чистом облику, мада зилотизам БГ5, латиничара, Пантера, Антуна Туса и “Војводе од Србије” понекад није далеко од тога. Ипак, код припадника раније групе имамо симпатије према овима које се јасно виде кад год је нека тема о њима на дневном реду.
 
Браво. Браво. Браво. Браво. Браво. Браво.
Браво. Браво. Браво. Браво. Браво. Браво.
Браво. Браво. Браво. Браво. Браво. Браво.
Браво. Браво. Браво. Браво. Браво. Браво.
Браво. Браво.

у 26 наврата.
 
eremita:
Аууууууу... ето и разлога за мој ник... еремита остаје ЕРЕМИТА...

Ако те нисам убројао тебе начелно сматрам између прве и друге наведене опције. Некако си "четнаја" као и ми, али си много фаталиста.
Него, шта му значи "Еремита"?
 
Duh Sekire:
Ако те нисам убројао тебе начелно сматрам између прве и друге наведене опције. Некако си "четнаја" као и ми, али си много фаталиста.
Него, шта му значи "Еремита"?
Ma eremita voli da faća lisće..... :lol::lol::lol:
 
Поштовање господине Душе. Ваша анализа је беспрекорна што се тиче популације у Србији, са друге стране што се тиче колега са форума, још нисам како се каже похватао све конце, али за неке сам приметио више него очигледну сличност са вашим текстом. Поздрав.
 
Duh Sekire:
Ако те нисам убројао тебе начелно сматрам између прве и друге наведене опције. Некако си "четнаја" као и ми, али си много фаталиста.
Него, шта му значи "Еремита"?


EREMITA na latinskom: пустињак, усамљеник, испосник...

еремит исто значење на грчком и још: анахорета

еремитажа на француском: пустињаково обитавалиште... усамљено место

ЕРМИТАЖ - име чувене галерије слика у Лењинграду...

ја хтедох да угодим овим латинима и компјутерском језику па узех латинску варијанту... требало је можда ЕРЕМИТ...

п.с. дакле ја му дођем као она емисија "нешто између"... :confused:
 
Krstic Jeremija:
То сам и ја помислио само сам приметио сличност са енглеским "хермит" - монах.
Значи и ти си свештено лице?

Не, недостојан тако узвишеног позива ... само пустињак...
 
Гоцподине еремита, мислим да се господа мало шале на ваш рачун. Али не замерите им, сумњам да мисле лоше о вама. Познавајући шале господина Марлона и читајући ваше постове, стекао сам заиста утисак да је ваш ник у складу са ставовима које заступате, те да је томе адекватан.
 
Господине Шон... познајем ја добро овдашњу мангупарију... али шта је ту је... некада и они отрпе моје зезање...

п.с. да ли да ваш пост протумачим као ЦИНИЧАН ?
 
Господине еремито. Најдубље се извињавам ако у мом посту има и грам цинизма. То је задња ствар коју сам имао на уму. Опростите на мојој несмотрености, ако сте је тако протумачили.
 
Elvin:
duše ja ostah nesvrstan,izgleda da sam kategorija za sebe...
nego ne reče mi ko mi je novi šef,izgleda da je danas to Jopet aktelizovano...

Шеф?
Шефови ваљда. Ко што видесмо, имамо бар 4 посланичке групе. А ти као несврстан... жао ми је.

Шон:
Поштовање господине Душе. Ваша анализа је беспрекорна што се тиче популације у Србији, са друге стране што се тиче колега са форума, још нисам како се каже похватао све конце, али за неке сам приметио више него очигледну сличност са вашим текстом. Поздрав.

Хвала, хвала и свака част на аватару господине Шоне.
 
Fala arrow bolje te nasao... srecna ti nova ovako natenane... nego, duh nam je poceo novim tonom u novoj godini... moram da ga pohvalim... ovo mi je ulepsalo dan... ovo i ono sto cuh da se na b92 forumu zale da su ovde omastili kolac :lol:
 
i sad neko treba da napravi analizu u kojoj su on i njemu slični pozitivci,a svi ostali negativci...da sam više zaludan mogao bih i ja,ipak mogu da budem sofista par ekselans,k'o duh,nije mnogo teško...
 

Back
Top