Жак Берже и Луис Пауелс у својој књизи "Јутро Чаробњака"откривају једну езотеричну позадину националсоцијализма и иза спољашње фасаде политичке идеологије осветлили такве фигуре као што су теоретичари "Доктрине светског леда" Хорбигер, отац геополитике Хаусхофер, оснивач друштва Туле барон фон Зеботендорф, идеолог неокатеризма Ото Ран и др.
У својој књизи "Хитлер и тајна друштва" Рене Ало, као херметичар и професионали истраживач симболизма је описао историју стварања друштва Туле дотиче есхатолошке аспекте нацизма и први указује на симболику зелене боје у тзв. "езотеричном хитлеризму".
Nemoj da me zasmejavaš. Sami Pauels i Beržije su napisali da nisu hteli da "opterećuju čitaoce" navođenjem bibliografije i referenci za informacije koje navode u svojoj knjizi. Drugim rečima, čitaoc treba da prihvati njihove izmišljotine kao nepobitnu istinu.Ta knjiga je amalgam bajki, izmišljotina, primitivnog rasizma i suludih teorija: srednjevekovni alhemičari koji prave atomsku bombu, koreni nacizma na Atlantidi, planeta koja je šuplja i mi koji živimo na unutrašnjoj konakvnoj površini, Mesec, Mars i zvezde su napravljeni od leda, tri Meseca su udarila u zemlju, Romi, Jevreji i crnci su "deevolutivne rase" i slične budalaštine.
Ajmo malo o tim figurama koje pominješ. Hans Horbiger je stvorio svoju teoriju o večnom ledu, Welteislehre tako što je zaključio kako je Mesec sjajan jer je prekriven ledom, a kasnije proširio tu umotvorinu i na ostale planete i zvezde. Mi, međutim, znamo da Mesec nije prekriven ledom, planete nisu prekrivene ledom (sem Evrope, Jupiterovog satelita) i da zvezde nisu napravljene od leda, nego od vatre. Naci vrhuška je, opet pomoću far-out analogije, rešila da je WEL prirodna antiteza "jevrejskoj" teoriji relativiteta, jer su stari nordijci odrasli na ledu. Čuveni su Horbigerovi odgovori naučnicima, koji su mu prezentovali fotografije melčnog puta: "To je reakcionarna prevara", a na činjenicu da je temperatura na sunčanoj strani Meseca preko 100 stepeni, odgovorio je da ili će njemu da veruju, ili će biti "tretirani kao neprijatelji".