Okršaj u Utisku nedelje; Stefanović: Ja sam branio Kosovo, gde si ti bio?; Jovanović: Kao da Milenko Jovanov sedi u toj stolici

Straks92

Stara legenda
Moderator
Poruka
78.231
Znamo li danas šta je predsednik Srbije i u čije ime uradio na sastanku sa Aljbinom Kurtijem i evropskim zvaničnicima Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom u Ohridu? O tome su u večerašnjem "Utisku nedelje" na TV Nova S govorili zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović i profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić. Emisiju je obeležio i okršaj između Stefanovića i Jovanovića.
Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović smatra da je evropski predlog za Kosovo posledica lošeg pregovaranja jednog čoveka (predsednika Srbije Aleksandra Vučića) koji je isključio političke aktere i zajednice iz tog procesa.
„U svakom slovu tog papira je ime Aleksandra Vučića i to je rezultat njegove politike, gotovo tajnih pregovora“, rekao je Stefanović.
On je ocenio da je ovaj predlog „gotovo u svemu loš“ za Srbiju, ali da je već usmeno usvojen i njegovo odbacivanje bi imalo katastrofalne posledice za našu zemlju.

Stefanović je naveo da Vučić „priča jedno, a radi drugo“ i da „maže i laže kako bi opstao na vlasti“.
„Ovo je vrlo nepovoljan papir na koji je Vučić pristao i na neki dečiji način pokušava da to predstavi kao da to nije ništa obavezno“, rekao je Stefanović.
1679256008-DSC_8891-1024x682.jpg

„Rukovodstvo ove zemlje ne želi da hoda u korak sa sopstvenom realnošću, kada ne shvata da je zbog njihove politike 1999. godine Srbija ‘išutirana’ iz Kosova. On su ti koji nisu ostavili nijednog srpskog vojnika i policajca“, dodao je on.
Stefanović je poručio da ne treba da priznamo nezavisnost Kosova, kao ni da prihvatimo članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Govoreći o desno orijentisanoj opoziciji, Stefanović je upitao šta je alternativa kada se govori o ovom predlogu. „Posle deset godina katastrofalno vođenih pregovora, šta je alternativa“, upitao je Stefanović Miloša Jovanovića i dodao da je „desna grupacija jednako opasna kao i naprednjaci“.
„Vaša politika je avanturizam. Pominjali ste ultimatume 1914. i 1999. godine, znate šta je bilo posle tih ultimatuma? Rat. Recite onda jasno da ste za rat, jer vratiti Kosovo u ustavni poredak Srbije je nemoguće, i jedni i drugi hodatie van sopstvenog vremena“, rekao je Stefanović.
Dodao je i da desničarske opcije guraju Srbiju u „tamni ćošak Evrope gde će svako da nas šamara“.
Stefanović je naveo i da ne postoji način da nam bilo ko traži priznanje Kosova da bi postali članica Evropske unije. Dodao je i da u ovom evropskom predlogu nema međusobnog priznanja i da Miloš Jovanović „to zna“.
„Ja se zgražavam na dve grupe ljudi. Prva koja kaže da nam neće uvesti sankcije i da se neće desiti ništa strašno, a to se već dešava i druga grupa koja kaže da ćemo izdržati, pa dokle? Dajte da živimo, a ne da izdržavamo nečije eksperimente“, rekao je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde.
On je za politiku desnih opzicionih partija rekao da je „ekstremistička“. „Vaša ekstremistička politika je što ubeđujete i lažete ovaj narod da je moguće vratiti Kosovo na miran način ili to što sanjate ruske tenkove na Dunavu, ali to ne smete da kažete jer se plašite“, rekao je on.

„Mnogo veći problem je što vi iz tih stranaka ne vidite da ste pre dva dana izgovorili da mi biramo da smo nebeski, a ne zemaljski narod i da ćemo odbiti ultimatum kao 1914. i 1999. godine, što znači rat… Ja sam puškom branio Kosovo, a ja ne znam gde si ti bio“, dodao je Stefanović Jovanoviću.
On je naveo da je SSP tražio da se ide na vanredne izbore jer je situacija u društvu „neizdrživa“, ali i dodao da oni ne mogu da idu sa strankama koje „baštine ekstremnu politiku“.
„U tom slučaju takva politika bi uništila Srbiju, čak i više od naprednjaka. Politički činimo sve da naprednjaci odu, ali i da ovi drugi ne dođu na vlast“, poručio je on.

Jovanović: Priča oko Kosova još nije završena, to je račun bez krčmara

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije i poslanik koalicije NADA u Skupštini Srbije Miloš Jovanović istakao je da je Aleksandar Vučić danas „glavni i jedini izvor nestabilnosti“.
On je ocenio da Vučić svojom „antidržavnom i antiustavnom politikom“ vodi državu u „vrlo opasnu fazu“.
„Ovaj sporazum je suprotan Ustavu Srbije. Vučić treba da progura ovu izdaju i priznanje secesije naše južne pokrajine“, rekao je Jovanović i dodao da je nemački kancelar Olaf Šolc rekao da se očekuje od Srbije da prizna Kosovo.

„Aleksandar Vučić jako dobro zna šta radi i baš zato je zatvorio sve medije i sprovodi represiju jer zna da je ovo protivno Ustavu. Naš odgovor je da on (Vučić) mora da ode, a onda ćemo u nekim normalnijim okolnostima da govorimo šta treba da bude budućnost Srbije“, naveo je još Jovanović i dodao da evropski predlog o Kosovu mora da se odbije.
1679255768-DSC_8860-1024x682.jpg

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije je istakao i kako pitanje Kosova „još nije rešeno“.
„To je račun bez krčmara. Oni (Zapad) nam ne bi tražili da ga priznamo da je to rešeno i ovo je poslednja faza koju Aleksandar Vučić hoće da završi“, rekao je on.
Jovanović je dodao da je jedini legitiman način da se reši politička kriza ta da se raspišu vanredni izbori. „Vučić nije dobio mandat da usmeno prihvata ovo što je prihvatao…“, dodao je on.
Jovanović je u emisiji za retoriku Borka Stefanovića rekao da je „gotovo preslikana naprednjačka retorika“.

„Ko priča o ratu? Rata neće biti“, odgovorio je na optužbe Stefanovića i dodao da ni „Zapadu sada ne odgovara sukob na Kosovu“.
Na navode da ovaj sporazum ne predviđa međusobno priznanje, Jovanović je naveo da je ovo primer „implicitnog priznanja“.
„Vi ste lagali narod, a to je da su EU i Kosovo dva odvojena koloseka, ja sam pričao da nisu“, rekao je Jovanović Stefanoviću i dodao da dok sluša zamenika predsednika SSP-a „kao da Milenko Jovanov sedi u toj stolici“.
Na pitanje da li će odgovoriti na poziv Vučića da dođu na konsultacije, Jovanović je odgovorio da sumnja i da je „besmisleno da idu na konsultacije“. „Mislim da Vučić traži saučesnike u ovom krivičnom delu“, zaključio je Jovanović.

Radonjić: Mi smo skuvana žaba, pitanje Kosova je rešeno

Profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić ocenio je da je pitanje Kosova „rešeno“, da smo „kapitulirali 1999. godine, a formalno smo pravni poredak Kosova priznali Briselskim sporazumom“.
„Tako da se to već desilo, a ovaj deo koji se dešava je da se ‘zaokruži’ pozicija Kosova u međunarodnim organizacijama i institucijama… Mi smo žaba koja je skuvana, a mi u međuvremenu to nismo primetili“, rekao je Radonjić.

On je dodao da „Vučić nije mogao da dođe na vlast bez podrške Zapada i da je došlo vreme da ono što je obećano bude ispunjeno“.
Profesor Radonjić je naveo da je za njega „porazno“ to što je evropski zvaničnik zadužen za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak „došao da objašnjava opoziciji šta sve stoji u planu i da je Lajčak preuzeo ulogu Skupštine Srbije“.
Dodao je i da opozicija ne treba da ide na konsultacije kod Vučića.
Ognjen Radonjić gost emisije Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Ivan Dinić/Nova
„Čekaj 11 godina me ništa nisi pitao i sada ćeš ti mene o nečemu da obavestiš, koja je moja funkcija sem da čujem to obaveštenje? Mogu li da uradim nešto? Ne mogu i onda počinjete da delite odgovornost sa njim i legitimizujete ceo proces“, istakao je on.
Radonjić je zamerio i desnoj opoziciji koja se poziva na Ustav Srbije, da isti ne brane konzistentno, kao u slučaju Kosova.

„Kada se borite za demokratiju i odbranu ustava ne možete selektivno da ga branite… Bilo je mnogo slučajeva kršenja istog“, dodao je on.
„U koaliciji ste sa Zavetnicima koji su otišli tamo da ugrožavaju festival ‘Mirdita, dobar dan’. Ugrožavate nečiju bezbednost i zato ste ekstremni“, rekao je Radonjić i dodao da su ove partije bile i protiv Parade ponosa.
„U demokratiji je dužnost većine da brani prava manjina i ta prava su garantovana Ustavom, ako ćete isti da branite“, dodao je on.
Profesor Radonjić je zamerio i proevropskom delu opozicije da je razjedinjena i da „nema nikakvu zajedničku platformu.

https://nova.rs/vesti/politika/utis...bpush&utm_campaign=2023-03-19-Okraj-u-Utisku-

Nema mira u opoziciji.
Vučić trlja ruke.
 
Poslednja izmena:
A šta, Jovanović je kao opozicija?
moje mišljenje je sledeće....diktatorski režimi nemaju pravu opoziciju...samo fingiranu...zar ništa nismo naučili iz toga kako je služba Miloševiću napravila opoziciju po meri? i ova kilava opozicija je sklepana na isti način...nema nama boljitka dok se ne ukloni duboka država koju je instalirao komunizam i koja stalno izbacuje svoje kadrove da vedre i oblače političkom scenom, da glume vlast i da glume opoziciju... naročito je loše što se naša duboka država verujem potpuno podredila stranim zapadnim službama...

Đinđića su streljali pred kamerama tv kuća kad je digao glas za odbranu Kosova..zanimljivo je da su kamere na zgradi vlade bile isključene zbog navodnih radova na zgradi...da ne bi snimile odakle je sve pucano.....dok ih je slušao nije mu dlaka s glave falila čim je prestao da sluša streljali su ga...zna i ovaj sad da je ulog njegov život i zato igra kako sviraju sa zapada i iz naše duboke države kojom upravljaju zapadne službe.....Kosovo se sistematski predaje korak po korak po principu kuvanja žabe....zato stalno pomera crvene linije...čim načini ustupak odmah prelazi na rezervni položaj i zaklinje se da nikad neće popustiti i dozvoliti da se pređu nove crvene linije......od ne damo srpske institucije na Kosovu preko ne damo Gazivode do ovog zadnjeg stava ne damo da Kosovo uđe u UN...i tako će biti sve dok državom iz senke upravlja komunistička prozapadna duboka država...deca komunizma....
 
Jovanović je u emisiji za retoriku Borka Stefanovića rekao da je „gotovo preslikana naprednjačka retorika“.
gospoda iz ssp cyvaju ledja vycicy
Dajte da živimo, a ne da izdržavamo nečije eksperimente“
pa zivite, ko vam brani osim eu?
„Ovo je vrlo nepovoljan papir na koji je Vučić pristao i na neki dečiji način pokušava da to predstavi kao da to nije ništa obavezno“, rekao je Stefanović.
jeje, vucic jer je pametan preveslace eu :mrgreen:
gedo gluperdo, svu si zemlju procerdo
 
jeje, vucic jer je pametan preveslace eu :mrgreen:
preveslao je Srbe...prodao je korak po korak Kosovo sve ga kao braneći ...sad kao nije potpisao sporazum ali dogovara detalje njegove implementacije...pa ako ne pristaje na sporazum kako onda pristaje da radi na njegovoj implementaciji?
 
preveslao je Srbe...prodao je korak po korak Kosovo sve ga kao braneći ...sad kao nije potpisao sporazum ali dogovara detalje njegove implementacije...pa ako ne pristaje na sporazum kako onda pristaje da radi na njegovoj implementaciji?
glumata i vara nas deceniju, neke je korumpirao, a neki su prosto naivni, ili mastaju, ili im je svejedno, apaticni su

ima ih i koji su se poistovetili, misle da su pametni kao vucic... geda gluperda
Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović smatra da je evropski predlog za Kosovo posledica lošeg pregovaranja jednog čoveka (predsednika Srbije Aleksandra Vučića) koji je isključio političke aktere i zajednice iz tog procesa.
„U svakom slovu tog papira je ime Aleksandra Vučića i to je rezultat njegove politike, gotovo tajnih pregovora“, rekao je Stefanović.
u pravu je, vucic je postao sve i svja, jer je samo on pametan medju glupacima, tako ispada
Ja ne ponavljam stvari zato što sam glup ili ne znam šta radim, već zato što dobro znam šta radim.
jer sam pametan, reci, nemo' sada da se stidis, aljek
 
Poslednja izmena:
A šta, Jovanović je kao opozicija?

Мислим да је у претходном периоду покушавао да се "нуди" Вучићу, али сада види да вучићев брод тоне.

Сада ће вероватно бити прави опозиционар.
 
Ово је било као она туча богаља "Cripple Fight" из "South Park" серије. Вучко им се ус.ро у ждрело још на оној скупштинској расправи о Космету, где им је пред очима, данима раније, копао рупу у коју је овај национални део опозиције лагано упао. А тачно је таргетиран Јовановић као потенцијална претња која би могла да евентуално у некој будућности преузме део СНС гласача. И он је оним јуришом на говорницу пао. Али није први, рецимо Бошко манити из Двери је пао буквално у сваку замку која је за њега направљена, плус што и даље упада. Једноставно, Вучко сам користи идиотизам, неартикулисаност и комнплетно одсуство осећаја за прагматичност националне опозиције да их представи као кловнове.

Са друге стране ова "граЏанска" опозиција, која је бивши ДОС је ионако довољно непопуларна да није претња, плус тај део опозоције нема шансе да преузме ниједног потенцијално незадовољног СНС бирача. Они имају своју подршку која је често на нивоу секте и ту ће таворити још јако дуго. Зато у овом тренутку они нису део фокуса. Плус њихови импотентни покушаји неких протеста (као за оне тужитељке) само одмажу буквално тим тужитељкама, а не доносе им ништа.

Да се вратим Јовановићу, дечко/човек је имао прилику да након последњих избора мало јаче себе испромовише као нека десна алтернатива и да привуче неку већу подршку. Јер до тада је имао пристојан наступ, образован, без афера. Али како је он наследних Коштунице, изгледа да је њима у тим политичким генима да не умеју да се сналазе у дневно-политичким зај.ебанцијама. Човек је буквално нестао од избора до оне скупштинске расправе, ништа није учинио да се промовише, да мало на таласу популарности учврсти своју позицију. Плус, да поновим, пао је у рупу коју је за њега ископао Вучко на скупштинског расправи, а за њим су упали и остали пајаци попут Бошкових двериста, Миличиних заветника и осталих.
 

Back
Top