Quantcast

Okovani Prometej

Противуречност мита о Пандори у коме је у кутији пуној свих зала намењених људима, смештена такође и нада, која би требала бити нешто добро, и која је остала у кутији.

Ту заправо и нема противуречности, као што сам у уносу на овом блогу "Пандорина кутија и нада"и објаснио.

Оно што зовемо "добро" само је врста бола, како би рекао Ниче, или задовољство је негација патње. Да бих уживао у било чему морам претходно трпети патњу. Ако нема патње, нема ни задовољства. Ако нисам гладан не могу уживати у храни, а тако је и са свим осталим "добрима".

Свима осталим, осим једног јединог задовљства кога зовемо естетским. Једино оно не зависи од приниципа хомеосазе или претходног трпљења патње.

Естетско задовољство је дакле нада која је остала у кутији и која нам барем на тренутак може зауставити Иксионов точак, на тренутак дати одмора од сипања воде у буре без дна Данаида, пружити нам мали предах од Танталових мука и можда најмоћнија аналогија, на тренутак уклонити орла који нас мучи као Прометеја везаног за стену.

Живот је пакао, говорио је Шопенхауер. Живот је Хад, а ми смо као Прометеј везани за стену, мучени од орла који је симбол свих патњи овога света, малих и великих.

Zevs je zapovedio Hefestu da Prometeja okuje u neprobojne okove na brdu Kavkazu i poslao orla Tona (potomak Tifona i Ehidne) na njega da mu svaki dan ključa jetru (orao je bio Zevsova sveta životinja). Prometej je bio besmrtan te je jetra svakoga dana iznova bila obnovljena, ali i dalje je patio, sve dok ga nije oslobodio Herakla dok je izvršavao svoje zadatke
Како се спасити орловог кљуна? Како предахнути макар на трен?
Као што рекох, уживање у уметности или естеска контемплација може нам дати мале тренутке предаха али, коначно ослобођење тешко да можемо наћи на овом свету.
Можемо орлу прекрити главу да га не гледамо. Можемо забити главу у песак, тешити се, заваравати, потискивати, али орао је ту, а ми смо све слабији како живот пролази. То је права игра мачке и миша, исцрпљивање плена.

Ипак, постоји нада ма како била далека и нашем разуму несхватљива, метафизичка нада која каже да је извесно да ће се Прометеј кад тад ослободити окова, а да ће Херкул уништити орла.

Добар приказ овога што пишем нашао сам у овој скулптури из 19. века
rude3.jpg

Још један приказ:

napo.jpg

На њој је приказан Наполеон како се буди из смрти право у бесмртност. Подмлађен, затворених очију, са ловоровим венцем и еполетама.

Међутим, обратите пажњу на орла. Беживотни орао у дну скулптуре управо је побеђени Прометејев орао.
 
Poslednja izmena:

zxy

Veoma poznat
Poruka
13.838
Lepo kao i uvek mada mi ovo o estetskom kao nadi izgleda kao da su ga sajentisti naručili.
Ili bi trebalo dati i definiciju estetskog.Jer i Dostojevski je to rekao da će lepota spasiti svet ,ali šta je pod tim mislio?
 

oziman

Veoma poznat
Poruka
11.269
Тешко да можемо кратко дефинисати суштину естетске контемплације. Та својеврсна осећања наша су једина веза са "ствари по себи",веза са правом суштином изван појаве. То је наш једини предах од непрестаног служења индивидуалној вољи или од сипања воде у буре без дна Данаида.

Као таква, та појава захтева много размишљања како би дошли до објашњења њене суштине. Шопенхауер је целу трећу књигу свог главног дела посветио томе.

Писао сам на ту тему у овом блогу.
 
Poslednja izmena:

zxy

Veoma poznat
Poruka
13.838
oziman;bt123434:
Tesko da mozemo kratko definisati sustinu estetske kontemplacije. Ta svojevrsna osecanja nasa su jedina veza sa "stvari po sebi".. veza sa pravom sustinom izvan pojave. To je nas jedini predah od neprestanog sluzenja individulanoj volji ili od sipanja vode u bure bez dna Danaida.
Kao takva..ta pojava zahteva mnogo razmisljanja kako bi dosli do objasnjenja njene sustine. Sopenhauer je celu trecu knjigu svog glavnog dela posvetio tome.

Pisao sam na tu temu u ovom blogu.
Zato me i čudi da se ovde pojavljuje neuslovljena voljom odnosno patnjom ali u redu učinilo mi se da odstupaš baš od Šopenhauera.Znam da je to široka tema mada ja imam jednostavan odgovor ali pošto znam da ti se ne bi svideo odustajem do daljneg.
A za ono Dostojevskog ,baš me zanima tvoje mišljenje. Kako će to lepota spasti svet.?Možda posvetiš tome jedan blog.mislim da bi to zanimalo širi krug.Poz.
 

oziman

Veoma poznat
Poruka
11.269
Zato me i čudi da se ovde pojavljuje neuslovljena voljom odnosno patnjom ali u redu učinilo mi se da odstupaš baš od Šopenhauera.Znam da je to široka tema mada ja imam jednostavan odgovor ali pošto znam da ti se ne bi svideo odustajem do daljneg.

Тема естетског осећања је веома важна да би је неко пропустио у својим контемплацијама или био недоречен.

Естетско осећање је својеврсно. Зовемо га "осећање" јер нема одговарајуће речи која би описала нешто што је више од осећања. Приликом тога човек није више човек "Архилох није више Архилох већ геније света" како би рекао Ниче. Или човек се стапа са чистим субјектом сазнања" како би рекао Шопенхауер. Естетска контемплација наш отрже на тренутак од службе индивидуалној вољи и самим тим од патње и задовољства. Она није ни једно ни друго, већ као што рекох, нешто својеврсно, нити задовољство, нити патња. Одраз "ствари по себи". Једно је оно што налазимо у себи и зовемо "воља" а друго је оно што се појављује као воља а коју такође налазимо у себи. Пошто реч "воља" укључује и једно и друго, наравно да ће доћи доћи до неразумевања. Али то су речи, а циљ је доживети оно иза тих речи.

Када патимо или уживамо ми смо индивидуе. То је испољавање индивидуалне воље. А када смо у естетској контемплацији ми нити патимо нити уживамо већ смо изнад тога.

A za ono Dostojevskog ,baš me zanima tvoje mišljenje. Kako će to lepota spasti svet.?Možda posvetiš tome jedan blog.mislim da bi to zanimalo širi krug.Poz.

Изгледа да ниси обратио пажњу на линкове које сам дао у ономе "прикажи садржај".

Између осталог има и линк ка овом улогу:
z:poz:

Lepota će spasiti svet - Dostojevski
http://forum.krstarica.com/entry.php/11642-Dostojevski-Lepota-će-spasiti-svet
 
Poslednja izmena:

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.