Casual Observer
Legenda
- Poruka
- 74.555
Gde možemo da čujemo te autohtone beogradske Bugare? Kad si poslednji put upoznao nekog?Аутохтони Бугари у Београду говоре бугарски, Срби у Београду говоре српски.Шта има чудно?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Gde možemo da čujemo te autohtone beogradske Bugare? Kad si poslednji put upoznao nekog?Аутохтони Бугари у Београду говоре бугарски, Срби у Београду говоре српски.Шта има чудно?
bilo je svačega, ali to je već dalja istorija, gde treba i da ostane...Pa ne znam baš, iz Crne Tave su pobegli još 1943., posle je zauzimali četnici al’ Bugari nikako, ulazili pod borbom pa posle bežali, isto pod borbom. A kažu mnogo nezgodni ti Crnotravci, ko da su rod sa Cetinjanima.![]()
‘43 dalja istorija? Oni evociraju i svoje uspomene iz 1917 i hoće i da organizuju ekskurzije…bilo je svačega, ali to je već dalja istorija, gde treba i da ostane...![]()
Da ne ponavljam, jeste, ako onolika Rusija ne kapira, kapiramo mi.‘43 dalja istorija? Oni evociraju i svoje uspomene iz 1917 i hoće i da organizuju ekskurzije…
@SajaBg kolega, neki komentar na situaciju sa Bugarskom, posebno u svetlu bugarskih dijalekatskih karata na kojima se prikazuje i da se u delu Beograda “govori bugarski”?
Na lepe oči ali malo sutra, to 'oće ali u srpskim tabloidima. Ja sam čekao preko 3 godine i radio medicinske testove i vadio tonu dokumenata u matičnoj službi i pre toga moja majka je čekala 5. Državljanstva dodeljuje i Grčka građanima Turske, Ukrajine i bivšeg SSSR-a koji dokažu da su grčkog porekla. U Albaniji su 100,000 ljudi dobili grčke pasoše. Isti proces naturalizacije prema poreklu ima i Republika Hrvatska, istovetan zakon kao Bugarska ima i Republika Srbija čiji zakon o državljanstvu predviđa dodelu državljanstva pripadnicima srpskog naroda iz inostranstva ukoliko pismeno dokažu tu činjenicu.Bugarska posla, bas me zanima kako ce da opravdaji Evropljanima pasose i drzavljanstva koji su na lepe oci delili Makedoncima.
Makedoncima su davali bez testova i nekim preprekama, znam da se ceka 2 godine ali ti nista ne treba osim oko 500e i osoba koja se bavi sa time.Na lepe oči ali malo sutra, to 'oće ali u srpskim tabloidima. Ja sam čekao preko 3 godine i radio medicinske testove i vadio tonu dokumenata u matičnoj službi i pre toga moja majka je čekala 5. Državljanstva dodeljuje i Grčka građanima Turske, Ukrajine i bivšeg SSSR-a koji dokažu da su grčkog porekla. U Albaniji su 100,000 ljudi dobili grčke pasoše. Isti proces naturalizacije prema poreklu ima i Republika Hrvatska, istovetan zakon kao Bugarska ima i Republika Srbija čiji zakon o državljanstvu predviđa dodelu državljanstva pripadnicima srpskog naroda iz inostranstva ukoliko pismeno dokažu tu činjenicu.
Ne postoje nikakvi testovi za naturalizaciju prema poreklu, postoji test poznavanja jezika za naturalizaciju na osnovu postojanog prebivanja posle 5 godina. Svi smo prolazili usmeni intervju koji je obavezan za sve.Makedoncima su davali bez testova i nekim preprekama,
Taksa za državljanstvo ambasadi je 50€. Prevodioci u Nišu su mi uzeli oko 100€. Platio sam još zdravstveni pregled u Leskovcu i 900 dinara matičaru u Babušnici za obrazac M9. Ne treba ti nikakva osoba jer su to uglavnom prevaranti iz Niša koji uzimaju ljudima hiljade evra za sve ono što mogu i sami da urade u dva dana.znam da se ceka 2 godine ali ti nista ne treba osim oko 500e i osoba koja se bavi sa time.
To se zove službena adresa. Nije policijska stanica već ulica Lege br. 6. Tamo se nalazi zgrada opštine Sredec na kojoj sam i ja prijavljen. Službena adresa postoji u svim zemljama osim u Srbiji.Inace koliko je sve to izitreno i sa nekoj nameri govori i to da adresa stanovanja u Pasosima onima koji su dobili, je Policiska stanica u Sofiji.
Pricam o Makedoncima.... koji su ponosno prodali zemlju Bugarima.Ne postoje nikakvi testovi za naturalizaciju prema poreklu, postoji test poznavanja jezika za naturalizaciju na osnovu postojanog prebivanja posle 5 godina. Svi smo prolazili usmeni intervju koji je obavezan za sve.
Taksa za državljanstvo ambasadi je 50€. Prevodioci u Nišu su mi uzeli oko 100€. Platio sam još zdravstveni pregled u Leskovcu i 900 dinara matičaru u Babušnici za obrazac M9. Ne treba ti nikakva osoba jer su to uglavnom prevaranti iz Niša koji uzimaju ljudima hiljade evra za sve ono što mogu i sami da urade u dva dana.
To se zove službena adresa. Nije policijska stanica već ulica Lege br. 6. Tamo se nalazi zgrada opštine Sredec na kojoj sam i ja prijavljen. Službena adresa postoji u svim zemljama osim u Srbiji.
Isto ti je i za njih. Mi iz Srbije imamo legalne dokumente koje nam izdaje država pa nam je lakše, a oni u Makedoniji lome kičmu da pronađu neki crkveni dokument ili vojnu knjižicu dede iz WW2 da bi im dali pasoš.Pricam o Makedoncima.... koji su ponosno prodali zemlju Bugarima.
Da li Beograđani razumeju bugarski i obrnuto? Bugarske dijalekatske karte pokazuju upravo to.samo jedno pitanje: jel razumeju bugari makedonce šta pričaju i obrnuto?
Pa kako to ti “živiš u Nišu” a prijavljen si u sofijskoj opštini Sredec?Ne postoje nikakvi testovi za naturalizaciju prema poreklu, postoji test poznavanja jezika za naturalizaciju na osnovu postojanog prebivanja posle 5 godina. Svi smo prolazili usmeni intervju koji je obavezan za sve.
Taksa za državljanstvo ambasadi je 50€. Prevodioci u Nišu su mi uzeli oko 100€. Platio sam još zdravstveni pregled u Leskovcu i 900 dinara matičaru u Babušnici za obrazac M9. Ne treba ti nikakva osoba jer su to uglavnom prevaranti iz Niša koji uzimaju ljudima hiljade evra za sve ono što mogu i sami da urade u dva dana.
To se zove službena adresa. Nije policijska stanica već ulica Lege br. 6. Tamo se nalazi zgrada opštine Sredec na kojoj sam i ja prijavljen. Službena adresa postoji u svim zemljama osim u Srbiji.
Kakava sad Rusija? Bugari su digli paniku do neba zato što im Rusi ne priznaju da je staroslovenski “u stvari starobugarski””, tamo se to inače uči u školi, pa probaj da ne veruješ. Inače, velikobugarska mitologija podrazumeva i da je staroslovenski “u stvari “starobugarski”, takođe i onogurski (lir-turski) jezik Turaka Bulgara je isto starobugarski, a i trački. Kod njih se izgleda ne pravi razlika između slavistike i turkologije.Da ne ponavljam, jeste, ako onolika Rusija ne kapira, kapiramo mi.![]()
Sto se te rampe za EU tice, hvala im. Kakva EU, kakvi bakraci, sa ovakvim sudstvom, pravdom i nepravdom, i atmosferom u drustvu i ekonomiji.
Ko uopšte može da veruje da “nije u nekoj nameri”, pođimo od ovih “dijalekatskih karata” gde se Beograd prikazuje kao grad u kom se “govori bugarski”. Kolega @SajaBgMakedoncima su davali bez testova i nekim preprekama, znam da se ceka 2 godine ali ti nista ne treba osim oko 500e i osoba koja se bavi sa time.
Inace koliko je sve to izitreno i sa nekoj nameri govori i to da adresa stanovanja u Pasosima onima koji su dobili, je Policiska stanica u Sofiji.
Ko uopšte može da veruje da “nije u nekoj nameri”, pođimo od ovih “dijalekatskih karata” gde se Beograd prikazuje kao grad u kom se “govori bugarski”. Kolega @SajaBg je to kratko i jasno nazvao lešinarenjem, a nije uopste nekakav “nacionalista”, baš naprotiv.Makedoncima su davali bez testova i nekim preprekama, znam da se ceka 2 godine ali ti nista ne treba osim oko 500e i osoba koja se bavi sa time.
Inace koliko je sve to izitreno i sa nekoj nameri govori i to da adresa stanovanja u Pasosima onima koji su dobili, je Policiska stanica u Sofiji.
Ne bi bilo loše da su ti teme malo sažetije, ako si nešto čitao, onda prepričaj, znam da je lakše samo da zalepiš tonu teksta u poruku i "eto poente" ali ne očekuj da će to mnogi čitati.
Generalno kako stoje stvari, što je neka država slabija, to se više pojavljuju lešinari da se okoriste. To ti je univerzalno pravilo. Da li je to jezik ili nešto drugo, nije mnogo bitno. Problem sa Srbijom je što je propustila EU integracije. Postojao je momenat kad smo trebali da uđemo, to je bilo paketu zajedno sa Hrvatskom, to smo prespavali voljom naših dragih predsednika Borisa Tadića i Aleksandra Vučića i sad smo sebe načinili šupkom Evrope. Pa još kad se pročulo da svojevoljno želimo da budemo rudarska kolonija, prosto smo obradovali sve susede kojima su se zacaklile oči i krenuli su da razmišljaju kako sve to da iskoriste. Jer, moraš priznati, nije baš normalno da neka zemlja, koja se nalazi u centru Evrope, koja se inače smatra najboljim mestom za život, gde se doseljavaju ljudi sa cele planete, odluči da ne bude integrisana nego rudarska kolonija. To je potpuno van zdravog razuma ali nažalost, imamo režim koji baš hoće da nas dovede do dna.
Tako da u svim tim okolnostima Bugari gledaju da lešinare koliko mogu. Ne bih se ja previše bavio njima. Mi ako uspemo sa nekim sledećim režimom da stanemo na noge, povratimo ugled i nastavimo da se integrišemo sa EU, najmanje je bitno šta želi Bugarska.
Tvoje viđenje integracije u EU u situaciji kad države kojima Srbi i Srbija smetaju kao takvi imaju pravo veta? Bez kvazireligoznih objašnjenja molim.Tako da u svim tim okolnostima Bugari gledaju da lešinare koliko mogu. Ne bih se ja previše bavio njima. Mi ako uspemo sa nekim sledećim režimom da stanemo na noge, povratimo ugled i nastavimo da se integrišemo sa EU, najmanje je bitno šta želi Bugarska.
Kod istočnih suseda se na uništenje Srbije gleda kao na nešto veoma poželjno, ove dijalekatske karte sa pola Srbije su samo nepotpuni spisak bugarskih teritorijalnih pretenzija prema Srbiji.A Bugarska i pored ulaska u EU (kao i Rumunija) nje se "proslavila" ekonomski. A ocigledno ni drugacije.
Sto dalje od takvih koji su dozvoljavali prelet turskih aviona kada su ovi bombardovali Nis kasetnim bombama, to bolje.
Znam, ali za to su delimicno krivi i Rusi, sa njihovim Sanstefanskim mirom. Od tad oni imaju pretenzije i ne mogu da prezale sto nemaju ove teritorije. Ne svi naravno, ne zelim da generalizujem, ali onako istorijski gledano, da.Kod istočnih suseda se na uništenje Srbije gleda kao na nešto veoma poželjno, ove dijalekatske karte sa pola Srbije su samo nepotpuni spisak bugarskih teritorijalnih pretenzija prema Srbiji.
A Bugarska i pored ulaska u EU (kao i Rumunija) nje se "proslavila" ekonomski. A ocigledno ni drugacije.
Sto dalje od takvih koji su dozvoljavali prelet turskih aviona kada su ovi bombardovali Nis kasetnim bombama, to bolje.
Da, u odnosu na sebe same jesu, ne kazem, ali to nije ni put ni pravi nacin, nego je valjda cilj da svi koji su clanovi zive dobro kao npr u Danskoj, Nemackoj ili bilo gde u razvijenim zemljama?Mnogo je bolje Bugarskoj.
Neuporedivo bolje i to bolje se pocelo osecati jos pre petnaest godina. Bukvalno godinu dana nakon ulaska u Uniju na ulici se videlo da narod lakse zivi. Ili manje mucno zivi, kako ti drago.
Sada, nece od njih postati Svajcarska nikada, ali su bolji u odnosu na sebe same.